ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ιδού οι αντιλαϊκοί άξονες της πολιτικής μας

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τον εφιάλτη που επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες στη μετα-ΟΝΕ εποχή

Είναι τέτοιο το θράσος και τόσο μεγάλη η εξάρτησή τους από τα ντόπια και ξένα οικονομικά κέντρα, που τους έχουν χρήσει διαχειριστές των συμφερόντων τους, ώστε δε διστάζουν, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, να ομολογούν το εφιαλτικό αύριο που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή ζώνη της ΝΕΤ, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την επόμενη μέρα.

Θέμα πρώτο: «Απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή πλήρης παράδοση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, με είσοδο μάλιστα στον ΟΤΕ «στρατηγικού εταίρου», ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση.

Θέμα δεύτερο: Ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, αλλά και νέες παρεμβάσεις στην παιδεία.

Θέμα τρίτο: Εργασιακές σχέσεις, όπου ο υπουργός επιχείρησε - ανεπιτυχώς - να συμμαζέψει κάπως τις προχτεσινές ωμές δηλώσεις της επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου για το τέλος του οχτάωρου και της σταθερής εργασίας, αλλά έχουμε και την επίσημη ομολογία του, ότι με την είσοδο των ξένων εργατών στην Ελλάδα οι εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από την ασυδοσία της εργοδοσίας!

Οι τρεις άξονες, όπως τους ανέπτυξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είναι οι ακόλουθοι:

  • «Απελευθέρωση αγορών», που όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι από το ξεκίνημα του 2001 η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ δε θα είναι μονοπώλια. Θα έρθουν ιδιώτες και θα προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφώνων και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, υπάρχει ρυθμιστική αρχή, θα υπάρχει ΔΕΗ και δίπλα στη ΔΕΗ θα έρθουν ιδιωτικές ΔΕΗ και θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ θα μετοχοποιηθεί, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το Νοέμβρη του 2000...». Για τον ΟΤΕ επίσης ανέφερε: «...Σε ό,τι αφορά το σχήμα του ΟΤΕ, το βασικό είναι ότι θα προχωρήσουμε από την απλή μετοχοποίηση σε ουσιαστικότερες μετοχοποιήσεις. Αυτό θα το μελετήσουμε. Το φθινόπωρο όμως θα έχουμε τη λύση, η οποία νομίζω θα κινείται στην κατεύθυνση αναζήτησης στρατηγικού εταίρου». Αν τώρα ο «στρατηγικός εταίρος» αναλάβει και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ - του έγινε σχετική ερώτηση - απάντησε πως «αυτό είναι που θα αποφασίσουμε».
  • «Μεταρρύθμιση του κράτους», δηλαδή μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στη δημόσια παιδεία. Αφού επιτέθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση «πολλές φορές καταλήγουν σε επιδόματα κάποιων γιατρών», στη συνέχεια ξεκαθάρισε τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ «μεταρρύθμιση στη δημόσια υγεία», σε αντίθεση - όπως είπε - με τη ΝΔ, που προωθεί την ιδιωτική... Σε σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου πως δε θα έβλαπτε και οι γιατροί να έχουν κάποια αμοιβή ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε: «Αυτό ασφαλώς. Αλλά αυτό όμως σημαίνει απελευθέρωση λειτουργίας, μετατροπή σε Ανώνυμες Εταιρίες ενδεχομένως (σ.σ των νοσοκομείων), δηλαδή σε ευέλικτα σχήματα διοίκησης. Ομως διατηρώντας το 100% της ιδιοκτησίας το δημόσιο». Και άλλού: «Μια μετοχή το δημόσιο. Αρα είναι ένα σχήμα το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. `Η άλλα σχήματα που θα ξεφεύγουν από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου». Κατά τα άλλα κατηγορεί τη ΝΔ ότι προωθεί τα ιδιωτικά συστήματα υγείας!
  • «Ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ομολογεί στο σημείο αυτό της συνέντευξης ότι η περιβόητη «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί στην Ελλάδα με την είσοδο των ξένων εργατών. Σε σχετική ερώτηση που αναφερόταν στην απόφαση της Λισαβόνας για την προώθηση της «ευελιξίας», έδωσε την ακόλουθη αποκαλυπτική απάντηση: «Προς το παρόν πιστεύουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι αρκετά ευέλικτες στην Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους της επιχείρησης, αλλά και λόγω των οικονομικών μεταναστών που έχουν εισαγάγει ένα βαθμό αναρχίας στο σύστημα της εργασίας. Και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να το πειθαρχήσουμε κάπως περισσότερο, όχι να το κάνουμε ακόμα πιο ασύδοτο, ώστε να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει σε βάρος του εργαζόμενου». Εχουμε δηλαδή την επίσημη ομολογία του υπουργού, ότι στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας επικρατεί ασυδοσία και ότι η περαιτέρω «ευελιξία» τους θα ενισχύσει την ασυδοσία.

Αν αυτά υποστηρίζουν πριν τις εκλογές, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι πρόκειται να ακολουθήσει αμέσως μετά... Γι' αυτό λοιπόν «δαγκωτό» ΚΚΕ και χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με δανεικά η υποτιθέμενη ευημερία

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τις εμπορικές τράπεζες, λόγω των εισοδηματικών «κενών» που δημιουργεί η χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Στατιστικής Συγκυρίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας, το φετινό Γενάρη τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανήλθαν στο ποσό των 2.003,4 δισ. δρχ. έναντι 1.565,9 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,9%. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, που ξεπερνά το 30% (30,6% για την ακρίβεια) εμφανίστηκε στα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων, τα οποία τον ίδιο μήνα άγγιξαν τα 1.268 δισ. δρχ. έναντι 970,8 δισ. δρχ. που ήταν το Γενάρη του 1999. Συνολικά δηλαδή (από τους δύο αυτούς τομείς) τα ελληνικά νοικοκυριά χρωστούσαν το Γενάρη του 2000 στις εμπορικές τράπεζες το ιλιγγιώδες ποσό των 3.271,4 δισ. δρχ., ποσό αυξημένο κατά 29% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η παραπάνω εικόνα, που καταδεικνύει τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών, προοιωνίζεται ακόμη πιο ζοφερή τόσο στο απώτερο μέλλον, καθώς η συγκεκριμένη πολιτική θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, όσο και στο άμεσο, καθώς από τις 31 του Μάρτη έπαψαν να ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης που είχε επιβάλει πέρσι στις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά πάντως στην πορεία της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον περασμένο Γενάρη παρουσίασε επιτάχυνση και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 13,9% έναντι 12,2% το Δεκέμβρη του 1999. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η επιτάχυνση αυτή οφείλεται κυρίως στον υψηλό ρυθμό αύξησης των πιστώσεων προς το δημόσιο τομέα. Επισημαίνεται πάντως ότι η εξέλιξη των πιστωτικών μεγεθών επηρεάστηκε και το Γενάρη του 2000 από το μεγάλο σχετικά ύψος συναλλαγματικών διαφορών που περιλαμβάνονται στα υπόλοιπα δανείων του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της σημαντικής ανατίμησης του γιεν Ιαπωνίας (Γενάρης 2000 - 1999 27,7%) και του δολαρίου ΗΠΑ (Γενάρης 2000 - 1999 20%). Στα δύο αυτά νομίσματα έχουν συναφθεί τα 2/3 περίπου των δανείων σε συνάλλαγμα προς τον ιδιωτικό τομέα και η ανατίμησή τους ως προς τη δραχμή οδήγησε σε σημαντική αύξηση των υπολοίπων δανείων, όπως αυτά αποτιμώνται σε δραχμές.

Ευνοϊκή εισήγηση για τον Κεφάλα

Ευνοϊκή εισήγηση στον Αρειο Πάγο για τους πρώην ιδιοκτήτες της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» («Σόφτεξ»), κάνει ο αρμόδιος εισηγητής, που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν τεράστιες αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο. Στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε χτες αίτηση αναίρεσης των Α. Κεφάλα, Β. Κεφάλα και Α. Γιανουλάτου, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία είχε απορριφθεί η αγωγή για αποζημίωσή τους. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι οι τρεις μέτοχοι της εταιρίας, ως απλοί πολίτες, είναι τρίτα πρόσωπα και επομένως δε δικαιούνται αποζημίωση.

Στη συνέχεια υπήρξε απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (14/1999), η οποία δικαίωνε τους τρεις μετόχους σε άλλη αγωγή που είχαν κατάθεση κατά του ελληνικού δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας.

Ετσι, λοιπόν χτες ο εισηγητής με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρότεινε να κριθεί μη νόμιμη η υπαγωγή της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), επειδή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Σόφτεξ» το 1986 έγινε με υπουργική απόφαση και όχι με απόφαση της γενικής συνέλευσης των παλαιών μετόχων. Συνεπώς, οι παλαιοί μέτοχοι, κατά την άποψη του εισηγητή, δικαιούνται να απαιτήσουν αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. (Οι μέτοχοι της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» υποστήριξαν στην αγωγή τους ότι από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημιά 1,5 δισ. δραχμών).

Στη δημιουργία κοινής εταιρίας, της «CAREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», προχωρούν οι όμιλοι «CAREFOUR» και «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ». Στην εταιρία οι δύο όμιλοι θα συμμετέχουν με 50% ο καθένας και θα συνενώσουν όλες τις δραστηριότητες σούπερ μάρκετ και υπερμάρκετ των δύο εταιριών στην Ελλάδα. Η νέα εταιρία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αλυσίδα διανομής στην Ελλάδα με 125 σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», 8 υπερμάρκετ «Continet» και με πωλήσεις που υπολογίζονται στα 370 δισεκατομμύρια δραχμές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ