ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δεσμεύσεις στα «σύνορα της φαντασίας»

Εφερε την πραγματικότητα στα μικρά του μέτρα, υποσχέθηκε και αυθαιρέτησε με τα στοιχεία, χτες , κατά την ομιλία του στη Νίκαια, με έμφαση σε απασχόληση - ανεργία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέες υποσχέσεις, πολιτική υποκρισία, αυθαίρετη αξιολόγηση του κυβερνητικού «έργου» της προηγούμενης τετραετίας και μια γερή δόση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ήταν τα «υλικά» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη χτεσινή προεκλογική ομιλία του σε γυμναστήριο της Νίκαιας.

Στην προσπάθειά του να εξωραΐσει το χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της δικής του κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κριτική των νεοφιλελεύθερων θέσεων της ΝΔ. Στη συνέχεια άρχισε να εξαπολύει τα «βέλη» της υποσχεσιολογίας, με αποκορύφωμα τη δέσμευση για... ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτερα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Ειδικά αυτή η δέσμευση, ανήκει στην απεχθή κατηγορία μέτρων που αφήνουν φιλεργατική εντύπωση, αλλά στην ουσία τους είναι βαθιά αντεργατικά! Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει να καλύψει την εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο». Πρόσθεσε ότι το μέτρο αφορά 270 χιλ. εργαζόμενους, με κόστος 140 χιλ. δρχ. το χρόνο, δηλαδή 10 χιλ. δρχ. το μήνα. Κατά τον πρωθυπουργό, πρόκειται για αύξηση 8% πάνω από τις αυξήσεις που θα αποφασιστούν στα πλαίσια της νέας ΕΓΣΣΕ.

Το μέτρο αυτό είχε προταθεί πρόσφατα από το ΣΕΒ, ο οποίος είχε ζητήσει την κρατική παρέμβαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ώστε να προκύψει αύξηση των αποδοχών τους, καθώς οι βιομήχανοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πάνω από 2,5% αυξήσεις! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προηγήθηκε συζήτηση του θέματος και με τη ΓΣΕΕ. Οι βιομήχανοι εκτιμούσαν ότι αυτό το μέτρο θα δημιουργούσε αύξηση του ελλείμματος των Ταμείων κατά 10%! Ταυτόχρονα, ανοίγει επικίνδυνο δρόμο για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας καταβολής της εισφοράς, που συνδέεται άρρηκτα με την υποχρεωτικότητα καταβολής των εισφορών!

Αναφερόμενος στη ΝΔ, επισήμανε ότι το λιγότερο κράτος που επαγγέλλεται σημαίνει «ότι στη θέση του κοινωνικού κράτους θα βρεθεί το σιδερένιο αμείλικτο χέρι της αγοράς. Αυτό σημαίνει ιδιωτικό σχολείο, ιδιωτικό νοσοκομείο, ιδιωτική κοινωνική ασφάλιση για τη σύνταξη. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια περιπέτεια. Ο,τι κτίσαμε σε 4 χρόνια, μπορεί να ανατραπεί σε ελάχιστους μήνες με τις φιλελεύθερες συνταγές των μαθητευόμενων μάγων της Νέας Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η ηγεσία της ΝΔ μοιράζει επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει υποσχεθεί σε κανέναν».

Βεβαίως, δεν μπόρεσε ν' αποφύγει την αναφορά στα κοινά στοιχεία ταύτισης των πολιτικών των δυο κομμάτων. Κάλεσε δηλαδή σε στήριξη για να «πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από την ένταξή μας στην ΟΝΕ» και εκθείασε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε στο σημείο αυτό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν είχαν βασικό μέλημα την προστασία των θέσεων εργασίας, έφερε ωστόσο σαν παράδειγμα - μεταξύ άλλων - και την περίπτωση της ΣΟΦΤΕΞ, όπου το ξεπούλημά της είχε σαν συνέπεια να χαθούν 1.000 θέσεις εργασίας, κάτι που απέφυγε να θίξει...

Εξαγγέλλοντας ξανά την «τετραετία της απασχόλησης για το 2000 - 2004», προχώρησε σε μια σειρά εξωπραγματικών ισχυρισμών:

- Είπε ότι το 1999 κάμφθηκε η ανεργία, όταν έχει διαρκή άνοδο μέχρι το 1998 και πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας είχε πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το 1999!!! Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σταδιακά ξανά στην πλήρη απασχόληση», συνδέοντάς τη με τη μείωση της ανεργίας και όχι με το είδος της απασχόλησης, δηλαδή με 8ωρο και σταθερό εργοδότη!

- «Αυξήσαμε τις αμοιβές μεταξύ 1994 και 1999 σε πραγματικούς όρους κατά 15%» σημείωσε, όταν ακόμη και η ΓΣΕΕ με τους δοσμένους συσχετισμούς, εκτιμά πολύ μεγαλύτερη συνολική απώλεια εισοδήματος τα τελευταία 10 χρόνια και διαπιστώνει ότι οι μισθοί βρίσκονται στα επίπεδα του 1982!

- Υποστήριξε ότι υπήρξε σημαντική εισοδηματική ενίσχυση των συνταξιούχων και των ανέργων, όταν το επίδομα ανεργίας βρίσκεται περίπου στο μισό του βασικού μεροκάματου και οδεύει προς κατάργηση. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει περίπου 1,5 εκατ. δραχμές από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ το 1992 και μετά, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ! Είπε ότι το ΕΚΑΣ το παίρνουν 350 χιλ. συνταξιούχοι, ενώ το παίρνουν μόλις 180 χιλ. και αυτοί όχι ολόκληρο! Μόνο από το ΙΚΑ, αποκλείονται 530 χιλ. συνταξιούχοι με κατώτερη σύνταξη!

- Επανέλαβε την υπόσχεση δημιουργίας...900 χιλ. θέσεων εργασίας και κατάρτισης το 2000 - 2004, προφανώς σε δόσεις ανά έτος και για ορισμένους, καθώς οι άνεργοι δεν έχουν φτάσει ακόμη αυτό τον αριθμό, ευτυχώς.

- Εγγυήθηκε τα.... ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν προωθεί την ολοκλήρωση της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και περιορίζεται να αφήσει απείραχτα τα «ώριμα» δικαιώματα, εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν σε 2 - 3 χρόνια!

- Μίλησε για αύξηση συντάξεων του ΙΚΑ «πιο πάνω από τις 150 χιλ.», όταν προηγουμένως υποστήριζε ότι το κόστος είναι απαγορευτικό και η ΝΔ θα έρθει σε αντίθεση με το... Μάαστριχτ.

- Είπε ότι φορολόγησε τις επιχειρήσεις, ενώ τα κέρδη πολλών από αυτές έφτασαν ακόμη και σε τετραψήφιους αριθμούς ποσοστών αυξήσεων.

ΠΑΣΟΚ
Αγωνιούν και «σκηνοθετούν» πόλωση

«Ασχετοσύνη», «ψευταράκοι της Ρηγίλλης», «χαμελαιοντισμός», «άγνοια», «ανεπάρκεια», «δεν αντέχει να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη», «λούφα και παραλλαγή»... Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς, μερικές μόνο από τις φράσεις που εκστόμισε χτες ο Κ. Λαλιώτης εναντίον του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ. Αμέσως μετά, διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ... δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική των ύβρεων της ΝΔ!

Η παραπάνω προεκλογική πρακτική, της ανταλλαγής άσφαιρων δικομματικών πυρών, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιβολή ενός κλίματος πόλωσης και οξύτητας, θα είναι το μοτίβο που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ μέχρι την τελευταία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης χτες, το κόμμα του θα συνεχίσει «μέχρι την τελευταία μέρα» να αποδεικνύει το «αυθεντικό πρόσωπο» του αρχηγού της ΝΔ...

Κατά τα άλλα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε χτες τη ΝΔ ότι τα στελέχη της προχωρούν σε «εκβιασμούς», σε υποσχέσεις για διορισμούς των «δικών της παιδιών» και κάλεσε τον Κ. Καραμανλή να διευκρινίσει αν ισχύει η δήλωσή του για διατήρηση του «νόμου Πεπονή». Το γελοίον του πράγματος, βέβαια, έγκειται όχι τόσο στην εγκυρότητα των καταγγελιών του Κ. Λαλιώτη (που σαν... απόδειξη προσκόμισε ένα απόκομμα από ρεπορτάζ του «Βήματος» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να διαβάσουν και τον Τύπο της επαρχίας...) όσο στο γεγονός ότι τολμά το ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρεται (!) προς τρίτους για την τακτική της ρουσφετολογίας και των εκβιασμών! Ποιος, το ΠΑΣΟΚ... Το κόμμα που «ξαπατήκωσε» ακριβώς εκείνο που χτες ο Κ. Λαλιώτης θυμήθηκε (για προεκλογικούς λόγους) και το αποκάλεσε «κράτος της Δεξιάς».

Εκείνο πάντως που απασχολεί σοβαρά το κυβερνών κόμμα είναι οι ανησυχητικές πληροφορίες που έρχονται μέσα από μυστικά γκάλοπ για τον περιορισμένο βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του. Επίσης, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να πιαστεί ο στόχος που έχει τεθεί για μετακίνηση 300.000 ετεροδημοτών. Η παραπάνω εικόνα προσανατολίζει τους επικεφαλής της Χαρ. Τρικούπη σε μια προεκλογική τακτική που θα κατευθύνεται στον... εντοπισμό ψηφοφόρων που κινούνται στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι πρέπει να... πιεστούν (με ό,τι αυτό σημαίνει) να ξαναστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ... Τέλος, έμφαση θα δοθεί αυτές τις μέρες στην καλλιέργεια ενός κλίματος «υπεροχής». Για το λόγο αυτό οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα, ώστε μέσω της μεταφοράς χειροκροτητών από κάθε γωνιά της Μακεδονίας, η σημερινή προεκλογική συγκέντρωση στη θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Κ. Σημίτη, να παρουσιαστεί με την κατάλληλη... σκηνοθετική παρέμβαση, σαν «προαναγγελία νίκης».

Υπάρχει ο Θησέας - λαός

OTEMPORA! O MORES! (Ω καιροί! Ω ήθη!) Αυτή η εκ βαθέων εκρηκτική αναφώνηση του περίφημου Λατίνου ρήτορα, συγγραφέα και πολιτικού Κικέρωνα, που σήμαινε την καταδίκη της ηθικής, πολιτισμικής και πολιτικής σήψης του καθεστώτος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σαν έκφραση του κοινού περί δικαίου αισθήματος των λαών της, δε θα 'ναι υπερβολή να πούμε ότι, μεταγλωττισμένη, αντιλαλεί, ύστερα από δύο χιλιάδες και πάνω χρόνια, στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, με τη λαϊκή πλέον ρήση: «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ!». Ρήση, που σημαδεύει την ολόπλευρη σαπίλα και χρεοκοπία του υψηλά ιστάμενου και ιθύνοντος στρώματος της αστικής κοινωνίας, στη βάση και στο εποικοδόμημά της. Ταυτόχρονα όμως, προοιωνίζεται θαρραλέες διεργασίες για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο δικομματικός εμπαιγμός του σε βάρος του λαού και η τυφλή εξάρτηση του κατεστημένου από την παγκοσμιοποιούμενη αυθαιρεσία και εγκληματικότητα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εκτός των αλλεπάλληλων μέτρων της κυβέρνησής του κατά των εργαζομένων, με τη στυγνότητα που τον διακρίνει προκειμένου να διεκπεραιώσει έγκαιρα τις εντολές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναγγέλλει δημόσια την εμπλοκή της χώρας μας στο νέο έγκλημα, που ήδη ξανάρχισαν στο Κόσσοβο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και ειδικά κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Μιλόσεβιτς, για την ανατροπή της οποίας χρεώθηκε προσωπικά ο Κ. Σημίτης, βαρέως φέρων το ότι δεν το κατάφερε ως τώρα. Οταν ο υποδυόμενος το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, γνωστός πλέον τοις πάσι ως γλοιώδης υπηρέτης της Μαντλίν Ολμπράιτ, ευγνωμοσύνης ένεκεν, γιατί επιλέχθηκε σ' αυτή τη θέση, δραστηριοποιείται τα μέγιστα στην ιδεολογική προετοιμασία και οργάνωση της νέας επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας με την προκλητική επωνυμία «Δυναμική απάντηση 2000». Και όταν, ακόμη, ο Αρλεκίνος του υπουργείου «Εθνικής» Αμυνας μετατρέπεται σε διαλαλητή των ανθελληνικών και αντιβαλκανικών επιδιώξεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και σε μεσάζοντα για την εξαγωγή Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών σε θανάσιμα επικίνδυνες αποστολές, κατ' εντολήν του ΝΑΤΟ, έξω των ορίων της χώρας και για την αγορά, με μυθώδη ποσά, νέου αμερικάνικου πολεμικού εξοπλισμού.

Οπως, όμως, το 480 π.Χ. οι μηδίζοντες δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν την προδοσία του Εφιάλτη που οδήγησε τους Πέρσες διά της ατραπού στα νώτα των ηρωικών υπερασπιστών των Θερμοπυλών, πολύ περισσότερο, οι κυβερνώντες σήμερα στη χώρα μας, μαζί με τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση της ΝΔ, δε θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων με την παράδοση, όχι κάποιων στενών, αλλά, επί μονίμου βάσεως, όλης της χώρας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, του λιμανιού της, της οδικής αρτηρίας διέλευσης προς τα σύνορα των Σκοπίων για το Κόσσοβο, στην απόλυτη διάθεση των δολοφόνων του ΝΑΤΟ. Στήνοντας και το Στρατηγείο τους στην καρδιά της παρτίδας μας, που με έπαρση ανακοίνωσε τις προάλλες ο Κ. Σημίτης, για να συμβάλει, όπως είπε (το Στρατηγείο) στην αποκατάσταση (όχι μόνο) της ...ομαλότητας στο Κόσσοβο, αλλά (άκουσον, άκουσον) και «στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν»!!

Παράλληλα, συνεχίζει το όργιο της κατεδάφισης και των τελευταίων κατακτήσεων, που με αίμα έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι. Οργιο, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι σε θέση να σκεπάσει η κυβέρνηση με την αχαλίνωτη, αλλά και αυτοαποκαλυπτική παραπληροφόρηση και την ψευδομανή προπαγάνδα της, την οποία πολύς κόσμος έμαθε πια να την αποκρυπτογραφεί.

Ωστόσο, ο βίος και η πολιτεία της, όπως και της ΝΔ, δεν έχουν τίποτε το νεοτεριστικό και εκσυγχρονιστικό, από άποψη σκοπών και μεθοδολογίας, αφού μιμούνται γνωστά πρότυπα από την ιστορία των εκμεταλλευτριών τάξεων παλαιών και κατοπινών εποχών. Διαβάζοντας τη διαιώνια ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αισθάνεται κανείς έκπληξη, όταν βλέπει να πλησιάζουν τόσο πολύ χρονικά ακόμα και αρχαίες εποχές με τη σημερινή και να εξομοιώνονται, σε καταπληκτικό βαθμό, συμπεριφορές μερικών πρωτουργών και πρωτοθρόνων της ιστορίας, όπως οι «μεγάλοι» Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Ναπολέων με τις των σημερινών μιμητών τους.

Για να πληρώσουν, λόγου χάρη, την απληστία και μανία για δόξα και μεγαλοπρέπεια του «μεγάλου», και μάλιστα «άγιου», αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, οι λαοί της απέραντης αυτοκρατορίας του υποβάλλονταν σε αφόρητα μαρτύρια, ιδιαίτερα στη διάρκεια των αλλεπάλληλων εκστρατειών του, όταν φανέρωνε και τα τόσο αιμοβόρα ένστικτά του αυτός ο δυνάστης, ο, κατά την επισήμανση σύγχρονών του ιστορικών, απαίδευτος στο μυαλό και στο χαρακτήρα. «Αλλά η ζοφερή τριακονταετία» αυτού του εστεμμένου εγκληματία» - γράφει ο ιστορικός Κυριάκος Σιμόπουλος - «δε στιγματίζεται μόνο από την αιματοχυσία των εμφυλίων πολέμων, τις εσωδυναστικές σφαγές και τα οικογενειακά εγκλήματά του» (αφού και παιδοκτόνος και συζυγοκτόνος και γαμπροκτόνος και λαοκτόνος υπήρξε). «Διακρίθηκε και για την τυραννική πολιτική του και κυρίως την οικονομική καταπίεση και εξουθενωτική εκμετάλλευση των λαών».

Αυτού, του ...αγίου δυνάστη δημιούργημα υπήρξε και ο περιβόητος «χρυσάργυρος» φόρος που τον επέβαλε «στους πάμπτωχους και πειναλέους υπηκόους, ακόμη και στις πόρνες»! «Ούτος και την εισφοράν επήγαγε χρυσίου τε αργύρου πάσι τοις απανταχού της γης... μέχρι και των ευτελεστάτων, ουδέ δυστυχείς εταίρας εάσας εισφοράς» (Ζώσιμος). Οι γονείς αναγκάζονταν να πουλήσουν τα παιδιά τους και να εκπορνεύσουν τις θυγατέρες τους για να εξοικονομήσουν τον τρομακτικό «χρυσάργυρο».

Ποιοι από τους εργαζόμενους οπαδούς - ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε θα μπορούσαν σ' αυτά τα έργα και ημέρες του «αγίου» Κωνσταντίνου να διαπιστώσουν την ομοιότητα τέτοιων μέτρων του, όπως ο «χρυσάργυρος», με τα σημερινά πανωτόκια του ...δικού μας Κωνσταντίνου, του Σημίτη, που βύθισαν στην απόγνωση δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ή τη φορολογία των ιεροδούλων με το μετακυλισθέν δικαίωμα χορήγησης άδειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για άνοιγμα πορνείων προς εκμετάλλευση των νεαρών κοριτσιών, που τα εξωθούν στο δρόμο της διαφθοράς και διάλυσης των οικογενειών τους, αναγνωρίζοντας με νόμο την πορνεία σαν επάγγελμα! `Η, μήπως, ο απάνθρωπος ξεριζωμός των αγροτών μας, με τους απανωτούς περιορισμούς των καλλιεργειών τους, της διάθεσης των προϊόντων τους, την εγκατάλειψή τους από το κράτος και την καταδίκη τους στην ανεργία, δε μοιάζει με τη «μέριμνα» του Κωνσταντίνου για τους τότε αγρότες;

Αλλά εκείνος, από την πολιτική του οποίου διδάσκονται επιμελέστερα, είναι ο Ναπολέων, που εμπέδωσε την εξουσία της αστικής τάξης στη Γαλλία και κατ' επέκταση στην Ευρώπη, αφού της αφαίρεσε όλη την προηγούμενη προοδευτικότητά της, στη διάρκεια της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. Δίνοντας πρώτος το παράδειγμα της μετάλλαξης - εν είδει τρανσέξουαλ - σε πολλούς επιφανείς παράγοντές της. Για να προσεταιριστεί τις διαθέσεις του δημοκρατικού λαού - κατά το πραξικόπημά του το 1799 με τη διάλυση του Συμβουλίου των Πεντακοσίων - δήλωσε με απίθανη υποκρισία: «Είμαι η Επανάσταση»! Αλλά μετά το πραξικόπημα διακήρυξε: «Τέλειωσε το ρομάντσο της Επανάστασης. Να δούμε τι είναι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο». Κάτι ανάλογο δεν έπραξαν και οι σημερινοί εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, που, αφού έκοψαν τον ομφάλιο λώρο από τη «Διακήρυξή τους της 3ης Σεπτεμβρίου» και την «Αλλαγή», τη μετονόμασαν προσαρμογή στις νέες συνθήκες;

Οταν, λοιπόν, οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ, με πρωτεργάτη τον Κ. Σημίτη, εμπνεόμενοι από τα ανομήματα των κοσμοκρατόρων εγκληματιών, συμβάλλουν στην παγκοσμιοποίηση παρόμοιων πράξεων των νέων αφεντικών της Οικουμένης, δεν μπορεί - λογικά - να γίνονται πιστευτοί, πολλώ μάλλον, που τα χέρια τους στάζουν από το αίμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Και είναι, όχι μόνο κυνικός ο Κ. Σημίτης, όταν από τα μπαλκόνια και τα βήματα ζητά από το λαό «καθαρή απάντηση» συναίνεση - εξουσιοδότηση - ΨΗΦΟ για τα όσα υπονοεί ότι θα ακολουθήσουν μετά την είσοδό μας στην ΟΝΕ, αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ. Το μπαγκάζ που κουβαλάει προς τις εκλογές είναι ΝΑΡΚΗ ενάντια στο λαό και την ΕΙΡΗΝΗ στα Βαλκάνια. Ο Μινώταυρος - ιμπεριαλισμός δε χόρτασε από αίμα και δεν αστειεύεται. Αλλά δεν είναι και παντοδύναμος, όπως έδειξαν και δείχνουν τα πράγματα. Υπάρχει ο Θησέας - Λαός, που μπορεί να ξεμπερδέψει μ' αυτόν και τους αυτόχθονες υπηρέτες του, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις του στο παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό, αντιπλουτοκρατικό Μέτωπο, σίγουρη απόκρουση του κινδύνου. Αυτή είναι η εθνική λύση, που προτείνει και πάλι το ΚΚΕ.


Παρίσης ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Απέφυγε τις αναφορές στις μετεκλογικές συνεργασίες

Επίθεση κατά του δικομματισμού εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κάνιγγος.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας στην ομιλία του υποστήριξε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αν έρθουν στην εξουσία θα εφαρμόσουν μια κοινωνικά άδικα πολιτική, η οποία θα πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισήμανε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ότι την επόμενη των εκλογών θα προχωρήσουν σε πάγωμα των μισθών, αλλαγές στο ασφαλιστικό, νέες φορολογίες και ιδιωτικοποιήσεις. Στο σημείο αυτό ο Δ. Τσοβόλας κάλεσε τον ελληνικό λαό, μέσα από την άνοδο των ποσοστών του ΔΗΚΚΙ να το κάνει ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Απέφυγε πάντως κάποια αναφορά σε ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες, κάτι που είχε πραγματοποιήσει κατά κόρον στο παρελθόν με δηλώσεις και συνεντεύξεις του.

Παράλληλα χτες το βράδυ ο Δ. Τσοβόλας προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Λαλιώτης, αλλά και οι μηχανισμοί του σημερινού ΠΑΣΟΚ, όπως τους χαρακτήρισε, θα προχωρήσουν σε επίθεση λάσπης εναντίον του κόμματός του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καλλιεργήσει «αντιδεξιό σύνδρομο», με κύριο στόχο τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΚΙ.

Χαρακτηρίζοντας αυτούς τους μηχανισμούς, επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά την περίοδο του 1991, και είπε: «Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί που έσυραν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ».

Κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι το ΔΗΚΚΙ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έδωσε μάχες μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το ίδιο θα κάνει και μετά τις εκλογές. Μάλιστα, παίρνοντας ένα σύνθημα από τον κόσμο που βρισκόταν στη συγκέντρωση, ανέφερε ότι «Απόψε πεθαίνει ο δικομματισμός» και χαρακτήρισε το κόμμα του, κίνημα αντίστασης εναντίον του νεοφιλελευθερισμού. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δ. Τσοβόλας έκανε αναφορά για αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν μόνο κατά την περίοδο από το 1990 μέχρι σήμερα, θεωρώντας προφανώς ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο ελληνικός λαός γνώρισε μια διαφορετική πολιτική...

Μην υποκύπτετε στους εκβιασμούς

Ανακοίνωση της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ με αφορμή  επιχείρηση εκφοβισμού εργαζομένων στον Κένταυρο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, γιατί με το πρόσχημα πολεοδομικών παραβάσεων, επιχείρησαν να εκφοβίσουν με συλλήψεις, χτες το πρωί, στον Κένταυρο, εργαζόμενους οι οποίοι εκτελούσαν συμπληρωματικές εργασίες στο τζαμί του χωριού.

Αστυνομικοί, που άγνωστο πώς, ενημερώθηκαν άμεσα για την παράβαση, έτρεξαν και άρχισαν να απειλούν τους εργάτες πως αν δε σταματήσουν τις εργασίες θα τους συλλάβουν. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε η σχετική άδεια από την Πολεοδομία. Εντελώς τυχαία (;) βρέθηκε στην περιοχή γνωστός πολιτευτής ο οποίος παρενέβη και τελικά το θέμα έληξε εκεί.

«Η παραπάνω ενέργεια, εκτός από την όξυνση που δημιουργεί, έχει σκοπό να σπρώξει το λαό της περιοχής στα γραφεία των υποψηφίων βουλευτών του δικομματισμού και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ», καταγγέλλει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και καλεί το λαό της μειονότητας «να μην υποκύψει σ' αυτούς τους εκβιασμούς. Την Κυριακή 9 Απρίλη να δώσει την απάντησή του καταδικάζοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ