ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Εκατοντάδες οικογένειες βρέθηκαν στον δρόμο

Στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διεκδικώντας μέτρα στήριξης των πληγέντων

Του απεσταλμένου μας Γιάννη ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ.-

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας χτες, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12.16, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Οι σεισμολόγοι αποδίδουν την ισχυρή σεισμική δόνηση στην ενεργοποίηση του γνωστού ρήγματος του Τυρνάβου.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε νέος σεισμός, 4,6 Ρίχτερ, και ακολούθησε πλήθος μετασεισμών, φαινόμενο που οι επιστήμονες αποδίδουν στη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο οι μετασεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στα χτυπημένα σπίτια. Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα και τις γύρω πόλεις στην ευρύτερη περιοχή, οι κάτοικοι βγήκαν αμέσως στους δρόμους και αρκετοί παρέμεναν εκεί μέχρι αργά.

Δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα και οικογένειες στο δρόμο

«Ετρεμε η γη... Τα παλιά σπίτια έπεσαν, τα καινούργια σκίστηκαν». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται πάνω από το ρήγμα του Τυρνάβου, κυρίως στο Δαμάσι και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Στο Μεσοχώρι, στιγμές αγωνίας πέρασε ένας 83χρονος τετραπληγικός, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε. Η γυναίκα του, που πρόλαβε να φύγει, ειδοποίησε την Πυροσβεστική, η οποία έσπευσε και τον απεγκλώβισε. Είχαν πέσει πάνω του κάποια μπάζα, χωρίς πάντως να τραυματιστεί. Συνολικά τέσσερις κατοίκους χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι, όπου 30 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, και άλλους δύο στο χωριό Μαγούλα. Το γεγονός ότι ο σεισμός συνέβη μεσημέρι με καλό καιρό και πολλοί κάτοικοι ήταν στις αυλές για εργασίες, απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς τα περισσότερα σπίτια είναι παλιά και έχουν υποστεί ζημιές.

Ζημιές στο σχολείο στο Δαμάσι
Ζημιές στο σχολείο στο Δαμάσι
Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Δαμάσι, όπου δεκάδες σπίτια έχουν πάθει ζημιές, κατέρρευσε τοίχος σχολείου, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν μαθητές, ενώ έχουν κλείσει οι επαρχιακές γέφυρες στο δρόμο για Ελασσόνα, προς Δαμάσι και Κουτσόχερο.

Παρόμοια προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλα χωριά της Λάρισας, της Ελασσόνας, των Τρικάλων, με σπίτια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες να έχουν ρωγμές και να χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση.

Προβλήματα υπήρξαν και με τις τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, και ειδικά στη Λάρισα και στον Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι σχολικές μονάδες των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων θα παραμείνουν σήμερα κλειστές λόγω των σεισμικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα εκατοντάδες κάτοικοι, εκ των οποίων αρκετοί ηλικιωμένοι, στο Δαμάσι και αλλού, εξέφρασαν την αγωνία αλλά και την οργή τους, καταγγέλλοντας ότι παραμένουν στο ύπαιθρο, είτε στις λίγες σκηνές που στήθηκαν στο γήπεδο είτε μέσα στα αυτοκίνητά τους, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, με τη θερμοκρασία να πέφτει αργά τη νύχτα στους 0 βαθμούς. Κάποιοι, μην έχοντας άλλη λύση, παρέμεναν με την ψυχή στο στόμα σε σπίτια με ρωγμές. Από πάνω οι ασταμάτητοι μετασεισμοί προμήνυαν και προμηνύουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές
Ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές
Μάλιστα, αξιωματούχοι που έφτασαν από την Αθήνα τούς συνέστησαν να κάνουν ...υπομονή, όταν ο κόσμος βρισκόταν για ώρες χωρίς νερό, φαγητό, μάσκες και αντισηπτικά. Αλλά και στην πόλη της Λάρισας, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, σε πλατείες και προαύλια σχολείων για ασφάλεια, ενώ πολλοί πέρασαν και τη νύχτα σε αυτούς τους χώρους.

Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλαν πολλοί εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη», σε πολλές επιχειρήσεις η εργοδοσία ανάγκασε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τη δουλειά, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών, και ενώ σε αποθήκες, βιομηχανίες και αλλού, σύμφωνα πάλι με όσα καταγγέλλονται στον «Ριζοσπάστη», σοβάδες και αντικείμενα έφυγαν, με κίνδυνο για τους εργαζόμενους. Πολλοί χώροι δουλειάς είναι ακατάλληλοι, άλλοι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την καταλληλότητά τους και βέβαια στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι κάνουν οι εργαζόμενοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ, τον Παναγιώτη Σπήλιο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και Γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου, και τον Δημήτρη Αβρανά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή και εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών, αναδεικνύοντας ότι δεν μπορεί κανείς να μείνει μόνος του να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Οτι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η διεκδίκηση για μέτρα πραγματικής ανακούφισης, για όλα τα αναγκαία έργα υποδομής, για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία της περιοχής, είναι υπόθεση ζωής για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Και ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Γκρεμισμένο σπίτι στο Μεσοχώρι
Γκρεμισμένο σπίτι στο Μεσοχώρι
Οπως επεσήμανε ο Τ. Τσιαπλές, «είμαστε εδώ, κλιμάκιο του ΚΚΕ, για να συμπαρασταθούμε στο λαό της περιοχής. Σ' αυτήν τη φάση είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση, η Τοπική Διοίκηση, το κράτος να φροντίσουν για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτίρια, τα σχολεία, όλα τα δημόσια κτίρια, να στεγαστεί ο κόσμος. Εδώ και τώρα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθειά τους με νερό, φαγητό, κουβέρτες και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο. Ειδική φροντίδα χρειάζεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων και για όσους έχουν ανάγκη φαρμάκων, οξυγόνου, ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαια θεωρούμε ότι πρέπει να μπει επί τάπητος για ακόμα μια φορά το θέμα της πρόληψης γι' αυτά τα ζητήματα, της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας».

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκαν ακόμα αντιπροσωπείες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και εργατικών συνδικάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ανάπτυξη της αλληλεγγύης, οργάνωση και πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που τα μετρά όλα με τη «μεζούρα» της λογικής «κόστους - οφέλους».


Από τον καυταυλισμό των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι
Από τον καυταυλισμό των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυτό που επείγει τώρα είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής!

Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία του λαού απέναντι στις ζημιές και τις καταστροφές, που προκλήθηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση και τους ισχυρούς μετασεισμούς που είναι σε εξέλιξη, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, καλεί το λαό της Θεσσαλίας να οργανώσει την πάλη του για μέτρα προστασίας, να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους πληγέντες από το σεισμό.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλίας βρίσκεται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια του, με μεγάλη ανησυχία για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση.

Εχουν σημειωθεί πολύ σοβαρές ζημιές: Σε 2 σχολικά κτίρια στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι, όπου έχουν καταρρεύσει τμήματά τους, ενώ πολλά σπίτια στο Δαμάσι και αλλού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και καθίστανται ακατάλληλα για κατοικία. Οι δύο γέφυρες στα περίχωρα του Δαμασίου έχουν κλείσει, λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί.

Στην πόλη της Λάρισας έχουν σημειωθεί ζημιές σε κτίρια (πτώση σοβάδων, ρωγμές κ.λπ.). Παράλληλα, σε δεκάδες χώρους δουλειάς εργαζόμενοι καλούνται να πάνε στη δουλειά τους, παρά τον κίνδυνο που υπάρχει από τους συνεχείς μετασεισμούς και ενώ υπάρχει κάλεσμα της Πολιτικής Προστασίας για να μείνει ο κόσμος εκτός των κατοικιών τους.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας λήψη μέτρων προστασίας του λαού μας. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, το λαό της Θεσσαλίας, να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλους όσοι έχουν πληγεί. Να εντείνουν τη διεκδίκησή τους για την προστασία από τα σεισμικά φαινόμενα.

Απαιτούμε:

  • Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Αμεσα μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, τροφή, νερό, θέρμανση).
  • Να διασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν στους χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας.
  • Αμεσα να προχωρήσουν ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς. Με δεδομένο ότι στην πόλη της Λάρισας, για παράδειγμα, όσον αφορά τα σχολικά κτίρια, 51 είναι κατασκευασμένα με παλιότερο οικοδομικό κανονισμό, κάποια πριν από το 1985, κάποια πριν από το 1955! Είναι κτίρια που χαρακτηρίζονται "γερασμένα" και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στο ενδεχόμενο νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 σχολεία υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές!
  • Να ελεγχθούν τα σπίτια και να υπάρξει η απαραίτητη στήριξη για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.
  • Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

Ο μεγάλος σεισμός στο νομό της Λάρισας, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξανάφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό είναι αναγκαία ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων με ευθύνη του κράτους.

Το ΚΚΕ καλεί τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σωματεία, συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους, σπουδαστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ