ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΧΑΛΚΙΔΑ
Τραγικές οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τον προγεννητικό έλεγχο

Στην περιοχή της Χαλκίδας ο προγεννητικός έλεγχος είναι πραγματικός ...Γολγοθάς για μια έγκυο, μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν από τον τοκετό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέταση NST (καρδιοτοκογράφημα), που γίνεται τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, ως προγεννητικό τεστ για να ελεγχθεί η υγεία του μωρού, ενώ επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα μέχρι τον τοκετό (περίπου 4 - 5 φορές συνολικά).

Μια έγκυος δυσκολεύεται να κλείσει ραντεβού σε κάποια δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ευρύτερης περιοχής (ΚΥ Χαλκίδας, Ψαχνών, Αλιβερίου, Σχηματαρίου, Οινοφύτων), είτε επειδή δεν υπάρχει το μηχάνημα είτε επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για περίπου τρεις βδομάδες, επειδή το υγειονομικό προσωπικό των τακτικών ιατρείων έχει μετακινηθεί σε άλλες κλινικές και τμήματα για τα περιστατικά Covid, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στο Νοσοκομείο της Κύμης, όπου υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τη συγκεκριμένη εξέταση, η έγκυος χρειάζεται να πληρώσει 14 ευρώ... επειδή «δεν δικαιολογείται από κανένα Ταμείο». Στο Νοσοκομείο της Κύμης ακόμα ψάχνουν γιατί πριν από δύο βδομάδες δεν χρεώθηκε η συγκεκριμένη εξέταση που έκανε έγκυος στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, αφού ακόμα και η διοίκηση του νοσοκομείου «Ελενα» στην Αθήνα τούς ενημέρωσε ότι και εκεί χρεώνουν την εξέταση... Ισως στείλουν στην έγκυο και ειδοποιητήριο για «ξεχασμένη» οφειλή...

Αν η έγκυος απευθυνθεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής, μπορεί να κάνει αυτήν την εξέταση χωρίς χρέωση, όμως είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει ημερήσιο αρνητικό rapid test (ή να το κάνει εκεί με χρέωση 30 ευρώ).

Στη Χαλκίδα, δηλαδή, μια μέλλουσα μητέρα, που είναι «στις μέρες της», για να κάνει μια πολύ απλή εξέταση, απαραίτητη για τον έλεγχο της πορείας του εμβρύου και της εγκυμοσύνης της, έχει να επιλέξει ανάμεσα στα εξής:

Είτε να πληρώσει σε δημόσιο νοσοκομείο του νομού, και να μετακινηθεί ακόμα και 160 χιλιόμετρα.

Είτε να εμφανιστεί στα Επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου της περιοχής της, όπου της επισημαίνουν ότι «βράζει ο τόπος από κρούσματα» και καλό είναι «να αποφύγει να επισκεφτεί το νοσοκομείο».

Είτε να πληρώσει για να μεταβεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής και να εξασφαλίσει αρνητικό rapid test της ίδιας μέρας.

Υπάρχει βέβαια και η «επιλογή» ...να μην κάνει καθόλου την εξέταση και ό,τι θέλει ας προκύψει...

Ποιος φταίει για την αγωνία, την ταλαιπωρία που περνά μια μέλλουσα μαμά; Ευθύνονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους τόσα χρόνια έσπρωχναν την Υγεία στο δρόμο της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης με συνέπεια την υποβάθμιση όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων. Βάζοντας τις αναγκαίες προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κράτος, προσάρμοσαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και έκαναν ένα σωρό περικοπές, ιδιαίτερα στον προγεννητικό έλεγχο. Αξιοποίησαν απίστευτους, αντιεπιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις, για παράδειγμα το κριτήριο του στατιστικά υψηλότερου κινδύνου, για να σπρώξουν την έγκυο είτε να ξαναπληρώσει τις εξετάσεις ως ασφαλισμένη είτε να μην τις κάνει. Στην περίπτωση της NST, για παράδειγμα, ουσιαστικά λένε στην έγκυο «και να μην κάνεις την εξέταση, κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσεις. Αρα τι τρώγεσαι;».

`Η μήπως η έγκυος πρέπει να σιωπήσει και να ξεχάσει πόσα πλήρωσε στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, επειδή θα πάρει το επίδομα των 2.000 ευρώ μετά τον τοκετό; Πρόκειται για το περιβόητο επίδομα που η κυβέρνηση της ΝΔ παινεύεται ότι θέσπισε το 2020. Λες και θα ξεχάσουμε ότι το συγκεκριμένο επίδομα κόπηκε το 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ, που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και το έπαιρναν μόνο εκείνες που γεννούσαν στο σπίτι!

Η αθλιότητα της τότε κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να στέλνει ραβασάκια - βεβαιώσεις οφειλών στην εφορία, σε γυναίκες που το είχαν εισπράξει... «κατά λάθος». Το 2014, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την περικοπή, γιατί εξοικονομούσε 15 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο ανά έτος. Αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στα ίδια χνάρια, ενώ αξιοποίησε και «επιστημονικό» μανδύα, υιοθετώντας απόψεις του τύπου «ο τοκετός στο σπίτι είναι πιο σημαντικός και ενδεδειγμένος», για να δικαιολογήσει το πετσόκομμα του επιδόματος στις γυναίκες που το δικαιούνταν. Μέχρι και το Μάρτη του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για να δίνεται το συγκεκριμένο επίδομα χωρίς εξαιρέσεις.

Ξεχειλίζει, λοιπόν, η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα ενδιαφέρονται για την υπογεννητικότητα, την προστασία των νέων ζευγαριών και την ίδια στιγμή βάζουν τόσα εμπόδια στη μέλλουσα μητέρα.

Τον 21ο αιώνα, παρά τις σημαντικές επιστημονικές, τεχνολογικές εξελίξεις, μια έγκυος, κάθε γυναίκα περνά από «σαράντα κύματα» για να κάνει τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες όπου εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος με την πανδημία, με υγειονομικούς να θυσιάζονται και ταυτόχρονα να διώκονται γιατί ζητούν τα αυτονόητα, με την κατάσταση στην οικονομία να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια για την επιβίωση, κάθε γυναίκα, νέο ζευγάρι οφείλει μέσα από την προσμονή του νέου μέλους της οικογένειας να δώσει με όποιον τρόπο μπορεί τη μάχη.

Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να προσληφθούν τώρα όλοι όσοι είναι απαραίτητοι για να καλύπτονται επαρκώς οι σύγχρονες ανάγκες μας, για επαρκείς πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό και με τις απαραίτητες υποδομές. Η θέση κάθε μητέρας, εργαζόμενης, γυναίκας του καθημερινού μόχθου δεν μπορεί παρά να είναι σε αυτήν τη μάχη, κάνοντας την αγανάκτησή της δύναμη μέσα από τον συλλογικό αγώνα. Καθένας μόνος του μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολλούς τοίχους και εμπόδια. Ολοι μαζί μπορούμε να τα ανατρέψουμε.


Ασημίνα ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ
Μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ από τους εργαζόμενους

Ευχαριστήρια επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απέστειλαν οι εργαζόμενοι του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», καθώς το Κόμμα έφερε το πρόβλημά τους στη Βουλή. Η επιστολή, που υπογράφεται εκ μέρους των εργαζομένων από τον ιατρό παθολόγο Μιχάλη Σοφόπουλο, σημειώνει ότι οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Β. Κοντοζαμάνη περιείχαν «πολλές (βολικές) ανακρίβειες» και αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ειπώθηκε πως ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει για το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο 6 οργανικές θέσεις, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά στις 10 κενές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών.

Στο γεγονός ότι φεύγουν τέσσερις επικουρικοί ιατροί (ένας εξ αυτών εγώ) γιατί διορίζονται σε μόνιμες θέσεις, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε πως πρόκειται να διοριστούν σύντομα 2 μόνιμοι ιατροί έπειτα από κρίσεις ΕΣΥ. Η λέξη "σύντομα" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι μόνο σε μια από τις εν λόγω 2 θέσεις έχουν τελειώσει οι κρίσεις (στις οποίες έχει γίνει αποδοχή θέσης από την συνάδελφο αρχές Νοέμβρη και ακόμα δεν της έχει έρθει ο διορισμός - τέσσερις μήνες μετά). Η κρίση της δεύτερης θέσης είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, συνεπώς με γνώμονα την υπάρχουσα ταχύτητα της διαδικασίας καταλαβαίνουμε πως το "σύντομα" αποκτά μια πολύ διασταλτική ερμηνεία. Για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα 2 γιατρών, δηλαδή στην ουσία παράταση και όχι επίλυση του προβλήματος, η διοίκηση του νοσοκομείου σύναψε συμφωνία με την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ για έως 6.000 βιοπτικά/μικρά παρασκευάσματα (6.000x21 = 126.000 ευρώ - χρεώσεις ΕΟΠΥΥ - στην τιμή δεν περιλαμβάνονται πιθανές επιπλέον εξετάσεις που προφανώς χρεώνονται επιπρόσθετα).

Για να παρουσιαστεί αυτή η λύση ικανή, αναφέρθηκε σε βιοψίες 104 (;) σαρκωμάτων (;) που απεστάλησαν στο ΕΚΠΑ. Δεν νομίζω να υπήρχαν στον "Αγιο Σάββα" το τελευταίο έτος 104 σαρκώματα. Στην περίπτωση που υπήρχαν, σίγουρα η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, και σίγουρα τα περισσότερα ΔΕΝ πήραν απάντηση σε 7 ημέρες, καθότι κάποια εξ αυτών χρήζουν ιδιαιτέρων χειρισμών. Ειδικότερα, τα οστεοσαρκώματα σε ογκεκτομές, επιπρόσθετα στους υπολοίπους χειρισμούς χρήζουν και αφαλατώσεις, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2 εβδομάδες, ενώ σε κάποια άλλα σαρκώματα επιβάλλεται γονιδιακός έλεγχος ή/και in-situ υβριδισμός ο οποίος επειδή γίνεται σε εξωτερικά εργαστήρια, καθυστερεί επιπλέον. Το τραγελαφικό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως κάποιοι από αυτούς τους έλεγχους γίνονται στο τμήμα γενετικής του "Αγ. Σάββα" με αποτέλεσμα να φεύγουν τα υλικά των ασθενών από το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του "Αγ. Σάββα", να πάνε στο ΕΚΠΑ, να γυρίζουν πίσω στον "Αγ. Σάββα" για γονιδιακό έλεγχο και να ξαναπάνε στο ΕΚΠΑ για την τελική διάγνωση. Ολα αυτά έχει την πληροφόρηση ο κ. Κοντοζαμάνης ότι γίνονται σε 7 ήμερες. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει μικρές βιοψίες στις οποίες ιστοληψία, παρασκευή και ιστολογική εξέταση πραγματοποιούνται σαφώς γρηγορότερα και με πολύ λιγότερο κόστος (ενδεικτικά στη γαστρική βιοψία εξετάζει στο μικροσκόπιο ο γιατρός 1 με 2 πλακίδια - τζαμάκια, ενώ σε μια ριζική μαστεκτομή για καρκίνο γύρω στα 20-30).

Στη δευτερολογία του μίλησε για οικονομία κλίμακας και συνεργασία εργαστηρίων. Αυτό θα μπορούσε να αφορά τις εξετάσεις γενετικής/γονιδιακές που γίνονται κατά κάποιο τρόπο μαζεμένες (για να μην ξοδεύονται πανάκριβα αντιδραστήρια δουλεύοντας λίγα δείγματα σε μηχανήματα με χαμηλή πληρότητα ανεβάζοντας το κόστος εξέτασης) ή αιμοπαθολογοανατομικές εξετάσεις (λεμφώματα, μυελώματα, μυελοδυσπλασίες) που γίνονται ήδη σε εξειδικευμένο κέντρο καθότι απαιτούν ειδικά αντισώματα. Ωστόσο, επειδή το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του "Αγ. Σάββα" κάνει εξετάσεις ανοσοϊστοχημείας και λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού (βιοψίες καρκίνου, βιοδείκτες για θεραπεία) τα μηχανήματά του δεν λειτουργούν σχεδόν ποτέ με χαμηλή πληρότητα, δεν τίθεται θέμα σπάταλης».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητάει μέτρα για την ενίσχυση του ΚΥ Ψαχνών

Με αφορμή την επιστολή των ιατρών του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ως Αναφορά, αναδεικνύονται ξανά οι σοβαρές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή.

Στην επιστολή αναφέρονται μετακινήσεις στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, που μάλιστα αφήνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία Μύτικα και Δροσιάς αποδυναμωμένα. Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, που αντιστοιχεί σε τρεις δήμους με πληθυσμό κοντά στους 60.000 κατοίκους, αντί να ενισχυθεί για να καλύψει και τις λειτουργίες του εμβολιαστικού κέντρου και του ιατρείου λήψης επιχρισμάτων και διάγνωσης Covid, αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο. «Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη, αφού ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει θωρακίσει το σύστημα Υγείας. Αυτό ισχύει για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και τα άλλα Κέντρα Υγείας στην Εύβοια», σημειώνεται στην Αναφορά, ενώ αναδεικνύεται και η κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Επομένως «η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας δεν είναι αντικειμενική, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης στην Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια.

Και ρωτούν, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι μετακινήσεις και για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της ΠΦΥ στην περιοχή, του ιατρείου λήψης επιχρισμάτων και διάγνωσης Covid και του εμβολιαστικού κέντρου στο ΚΥ Ψαχνών;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ