ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μετακινήσεις που εντείνουν την ανασφάλεια και τους κινδύνους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΑΤ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΑΤ
Συνεχίζονται το μπαράζ κλεισίματος κλινικών, τμημάτων και κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, η άρον άρον μετατροπή τους σε μονάδες Covid, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ για χιλιάδες ανθρώπους κλείνει η πόρτα του ΕΣΥ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κλείνει η Καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού» και μετατρέπεται σε κλινική Covid. Στη συγκεκριμένη κλινική πραγματοποιούνται τουλάχιστον 800 χειρουργεία τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 είναι επείγοντα, ενώ οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του Ωνάσειου και της Καρδιοχειρουργικής του Νοσοκομείου Πατρών κάθε άλλο παρά ανακουφίζουν από το πρόβλημα, αφού δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό. Μάλιστα, στον «Ευαγγελισμό» κλείνουν άλλα 3 από τα 6 εναπομείναντα χειρουργικά τραπέζια (ήταν 14, μένουν μόνο 3).

Για όλα τα παραπάνω, στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους, που επισημαίνουν ότι «κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά, ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη ή θα ξεπουλήσουν ό,τι έχουν, αναζητώντας την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα».Αύριο Παρασκευή θα γίνει νέα συνέλευση των γιατρών.

Κινητοποίηση έγινε χτες και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού η στελέχωση των κλινών ΜΕΘ Covid γίνεται με τη μετακίνηση του υπάρχοντος λιγοστού προσωπικού των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, τα οποία αποδυναμώνονται. Επίσης εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή της νέας Γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, πρακτικά θα σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ, που εφημερεύει καθημερινά και αντιμετωπίζει πολυτραυματίες, δεν θα έχει ούτε μια κλίνη Γενικής ΜΕΘ. Οπως μάλιστα επεσήμαναν, πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση 28 κλινών Γενικής Χειρουργικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κλίνες αυτές για περιστατικά Covid.

«Ασκληπιείο»: Δημιούργησαν κλινική Covid που γειτνιάζει με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

«Eξωση σε ολόκληρες ομάδες ασθενών, που υποχρεώνονται έτσι να αναζητήσουν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας, επισημαίνοντας «την ανασφάλεια των νεφροπαθών ασθενών μας, που ουσιαστικά τους δείχνετε την πόρτα της εξόδου από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δημιουργώντας κλινική Covid που γειτνιάζει με τη ΜΤΝ».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 123 άνθρωποι με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 26 είναι σε ΜΕΘ, ενώ χτες κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας (ΠΓΝΠ) και δύο παιδιά, το ένα από το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης», όπου έχει καταγραφεί συρροή κρουσμάτων. Στο ΠΓΝΠ, παρά τις μετατροπές, από τις 19 κλίνες ΜΕΘ κενές είναι μόνο οι 2, και στον «Αγιο Ανδρέα» μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ από τις 7 είναι διαθέσιμες. Σε ό,τι αφορά τους non Covid ασθενείς, μετά τις μετατροπές στο ΠΓΝΠ υπάρχουν μόλις 6 κρεβάτια Γενικής ΜΕΘ, όλα γεμάτα, και οι διασωληνωμένοι διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου και όταν βρεθεί άδειο κρεβάτι...

Εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, παίρνοντας υπόψη ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, με το 40% και πλέον αυτών να αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, το γεγονός ότι τα 28 από τα 33 πανελλαδικά εντοπισμένα κρούσματα της αφρικανικής μετάλλαξης καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (22 στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου), αλλά και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Ειδικότερα, ζητά μαζικά τεστ στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών των κρουσμάτων και άμεση διερεύνηση όλων των θετικών ευρημάτων σε ό,τι αφορά τον τύπο του ιού από τα οποία προέρχονται, ώστε να αναχαιτιστεί άμεσα η επικράτηση του ιού της νοτιοαφρικανικής προέλευσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ειδικό σχέδιο» ανακύκλωσης κενών και μοιράσματος «πελατείας» σε ιδιώτες κλινικάρχες

Ενώ κλινικές και εντατικές φρακάρουν, ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει αντί να επιταχθεί χωρίς αποζημίωση

Μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεσαλώνουν στην ιδιωτική Υγεία και θησαυρίζουν από την πανδημία, ανακυκλώσεις σε κενά και μπαλώματα των δημόσιων νοσοκομείων, φόρτωμα στο λαό της ευθύνης για την ορμητική αύξηση των κρουσμάτων και γενικολογίες για «ένταση ελέγχων» στους χώρους δουλειάς: Αυτά περιλαμβάνει το περιβόητο «ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ», το οποίο είχε προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει χτες η κυβέρνηση.

«Περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στο σχέδιο εφαρμογής έκτακτης ανάγκης που είχαμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας πέρυσι τέτοια εποχή και τον Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη», είπε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο, αν και η πείρα από το τι έγινε τελικά στη Βόρεια Ελλάδα προσθέτει ακόμα περισσότερους λόγους ανησυχίας και διεκδίκησης στο λαό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε και προκλητικά βαφτίζονται «συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» στην ουσία είναι εφαρμογή των ΠΝΠ και των ΚΥΑ του τελευταίου χρόνου, οι οποίες προβλέπουν τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των κλινικαρχών για κάθε κρεβάτι (απλό και ΜΕΘ) που θα διαθέσουν «αν και εφόσον το επιθυμούν» (δηλαδή αν εξασφαλίζουν το προσδοκώμενο κέρδος). Επίσης, τη δυνατότητα επέκτασης των επιχειρήσεών τους με 40% περισσότερα κρεβάτια, που θα αναπτυχθούν «με το ίδιο προσωπικό» (!), χωρίς κρατικό έλεγχο, «και θα αξιολογηθούν μετά το τέλος της πανδημίας»...

Ανακάτεμα των μπαλωμάτων σε απλές και ΜΕΘ κλίνες

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό και το μαγείρεμα, ο υπουργός έκανε λόγο για προσθήκη 449 απλών κλινών και 90 ΜΕΘ μέσα σε 19 μέρες στην Αττική, παρουσιάζοντας δηλαδή ως «πρόσθεση» το κλείσιμο και την αρπαγή κρεβατιών Γενικής ΜΕΘ, που φτάνει το 107%, και 40% των απλών κλινών από τις υπόλοιπες νόσους.

Οι νέες «ανακυκλώσεις» κλινών - μέθοδος που επιλέγεται ως απάντηση στην «έκτακτη» κατάσταση, αντί για τη δημιουργία νέων και την άμεση, καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα - έχουν ως εξής:

-- Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο, που θα ...«ενσωματώσει» τους ασθενείς από τις Παθολογικές κλινικές των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» και «Ιπποκράτειο». Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις αντίστοιχες Παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό ...16 ιδιώτες ιατροί από ιδιωτικές κλινικές, αντί να ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι ιδιώτες γιατροί στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

-- Το «Ερρίκος Ντυνάν» θα λειτουργεί ως «υποστηρικτικό» νοσοκομείο non Covid περιστατικών, με 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ, και θα λειτουργεί με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Ανακοινώθηκε μάλιστα η αναστολή της λειτουργίας του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία - τα τμήματα δηλαδή που δίνουν και το μεγαλύτερο κέρδος από τον ανθρώπινο πόνο. Το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το «Σισμανόγλειο».

-- Το δε «Σισμανόγλειο» μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του νοσοκομείου μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid.

-- Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στο εξής θα εφημερεύει καθημερινά για «όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας», παρόλο που - όπως επισημαίνεται από υγειονομικούς - δεν διαθέτει ούτε τις απαιτούμενες υποδομές ούτε το αναγκαίο προσωπικό για την αντιμετώπιση τόσων περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού», που αναμένεται να αναστείλει τη λειτουργία της από αύριο, χειρουργούνται τουλάχιστον 800 άνθρωποι το χρόνο, 70 κατά μέσο όρο το μήνα...

-- Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο», τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Συνεχίζοντας άλλωστε το προκλητικό λιβάνισμα στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μέσα στην πανδημία έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας «έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική». Σημειωτέον, αυτές οι κλίνες αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με 1.600 ευρώ ημερησίως! Ποσό που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πριν από την πανδημία, εξασφαλίζοντας δηλαδή σίγουρη και υψηλή πληρότητα στα μαγαζιά αυτά και σίγουρο κέρδος στους κλινικάρχες, το οποίο ο λαός θα το πληρώσει είτε έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών εισφορών) είτε άμεσα...

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συμφωνίες και συμπράξεις με «πυξίδα» τα κέρδη και γεωπολιτικά συμφέροντα

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 115,3 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,562 εκατομμύρια, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, καθώς τεράστια εμπόδια στην αντιμετώπισή της θέτει η διαχείριση με «πυξίδα» τα κέρδη του κεφαλαίου και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Στις ΗΠΑ, σε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία «Merck» για την παραγωγή του εμβολίου της κατέληξε η «Johnson & Johnson» (J&J), για να επιταχυνθεί η παραγωγή, όπως δήλωσε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει, η J&J θα έπρεπε να είχε διανείμει 12 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Φλεβάρη, αλλά είχε λιγότερες από 4 εκατ. δόσεις έτοιμες όταν το εμβόλιό της έλαβε έγκριση το Σάββατο. Η «Merck» επωφελείται οικονομικά από τη συμφωνία, την ώρα που οι δοκιμές για ανάπτυξη δικού της εμβολίου έχουν μείνει πίσω. Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το νομοσχέδιο αμυντικής παραγωγής για να βοηθήσει στον εξοπλισμό δύο εργοστασιακών μονάδων της «Merck» για την παραγωγή του εμβολίου της J&J, ενώ τα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο της J&J θα αυξήσουν την παραγωγή τους με συνεχή ολοήμερη λειτουργία.

Το Βέλγιο ήρε το ηλικιακό όριο για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» και στον ίδιο δρόμο βαδίζει η Γερμανία, μετά από σχετική βρετανική μελέτη που δείχνει αποτελεσματικότητα και στους άνω των 65 ετών.

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διεργασίες στην ΕΕ για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού - προς όφελος κυρίως των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Τα κράτη - μέλη καλούνται να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου η Κομισιόν να καταθέσει σχετική πρόταση μέσα στον Μάρτη, το τεχνικό έργο ωστόσο μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν, τέλος, επεξεργάζεται ήδη συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά ενισχυτικών ή νέων εμβολίων για τις νέες παραλλαγές του ιού.

«Οπλο» γεωπολιτικής επιρροής

Στο μεταξύ, τα εμβόλια, τα περιζήτητα «όπλα» κατά της πανδημίας, βρίσκονται στο κέντρο ενός πολέμου επιρροής και γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μπλοκ. «Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον η πιεστικότερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Κατά κάποιον τρόπο, είναι η νέα "κούρσα των εξοπλισμών"», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων «Soufan».

Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στη Σλοβακία, όπου η απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» (έχει παραγγείλει 2 εκατ. δόσεις), έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση. Δυο κόμματα - εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού («Για το λαό» και «Ελευθερία και Αλληλεγγύη») απείλησαν ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο έχει εκφράσει στο μεταξύ μία ακόμα χώρα της ΕΕ, η Κροατία. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν χτες πως βρίσκονται σε επαφές.

Η Κίνα, που κάνει λόγο για «υγειονομικό δρόμο του μεταξιού», απέκρουσε χτες ως «στενόμυαλο» τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές εμβολίων για να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή. Προτεραιότητά της είναι η εξαγωγή εμβολίων, κι ας επιβραδύνονται οι εγχώριοι εμβολιασμοί. Εμβόλια από κινεζικές εταιρείες ήδη διατίθενται σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ανατολική - Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια, σε Τουρκία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Αφρική και αλλού. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει 10 εκατ. δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ για τις «φτωχότερες» χώρες.

Η βασική αντίπαλος της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων και γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, επιδιώκει να ανακόψει την επιρροή της παρέχοντας εμβόλια σε διάφορες χώρες (Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα κ.α.).

Αντίστοιχα, χτεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με συμμάχους όπως Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία, για ένα σχέδιο διανομής εμβολίων στην Ασία, για να αντιμετωπιστεί η κινεζική επιρροή.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά εξασφάλιση...

Ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που είναι πλέον εκτός «ορίων» και ένα χρόνο τώρα παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα «όπλα», όπως προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, αποτυπώνεται σε αποκαλυπτικό έγγραφο που περιγράφει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για εργαζόμενους και ασθενείς, αλλά και την αγωνία των υγειονομικών.

«Κλίνες Covid-19: Υπάρχει κάποιο σχέδιο;», είναι η ερώτηση/τίτλος του εγγράφου διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου «Θριάσιο», που επισημαίνει τον κίνδυνο το νοσοκομείο να μην μπορέσει «να εξασφαλίσει περαιτέρω συνθήκες ορθής ιατρικής φροντίδας» και προσθέτει ότι από πλευράς του «δεν δύναμαι πλέον να εγγυηθώ για την ορθή διαχείριση, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών (Covid-19 και μη) και του ιατρικού προσωπικού, εάν εξακολουθήσουν οι ίδιες συνθήκες».

«Ξεκάθαρα βαδίζουμε ολοταχώς σε ανεξέλεγκτη νοσηλεία Covid-19 ασθενών και ο σώζων εαυτόν σωθήτω... Υπήρχε βέβαια αρκετός χρόνος να ετοιμαστεί το σύστημα και τοπικά αλλά και κεντρικά»», αναφέρει και προσθέτει: «...Επισημαίνουμε ότι ήδη και υπό το βάρος της εξελισσόμενης πανδημικής κρίσης, αυξήθηκαν αυθαιρέτως οι Covid-19 νοσηλευτικές κλίνες από 62 σε 74, με διοικητική απόφαση από Γεν. Εφημερία της 22/02/2021 (και πρωτοκ. ΕΙΣ. 3821- 23/02/21- Φ419), αλλά δεν ενισχύθηκαν άμεσα οι κλινικές αυτές με ιατρούς...».

Ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει πως «η 2η ΥΠΕ φαίνεται να: 1) Υπαναχωρεί άτακτα από την υπόσχεσή της να απαλλάξει την ΠΝ κλινική από τα μη Covίd-19 περιστατικά. 2) Προτείνει τώρα χωρίς έγγραφο πρότασης την απαλλαγή της μιας Παθολογικής Κλινικής από την Γενική Εφημερία του ΕΚΑΒ, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να κλείνει και ολοσχερώς την Γενική εφημερία, υποσχόμενη να διακομίζει όσους δύνανται να διακομισθούν σε άλλα θεραπευτήρια, με αντάλλαγμα να ανοίξουν πολλαπλάσιες κλίνες Covid-19 (>35). Για τους εναπομείναντες μη διακομίσιμους ασθενείς, ούτε λόγος. 3) Αποστέλλει νέο ανεξάρτητο έγγραφο της υποδιοικήτριας ζητώντας να αναπτυχθούν νέες κλίνες Covid-19, αλλά με ασφάλεια, τηρουμένων των πρωτοκόλλων ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας κ.λπ. (όπως αναφέρουν).

Γεννώνται οι αυτονόητες απορίες:

Αραγε για ποια ασφάλεια και για ποια δυνατότητα τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων ομιλούν, όταν οι ίδιοι οι λιγοστοί γιατροί από την αρχή της πανδημίας νοσηλεύουν και Covίd-19 και μη Cονίd-19 ασθενείς σε διαφορετικούς ορόφους, χωρίς την ελάχιστη βοήθεια;

Για ποια ασφάλεια ομιλούν, όταν η από πολλών χρόνων λειψή αναλογία ιατρών Παθολόγων - Πνευμονολόγων / Νοσηλευόμενων έχει ήδη υποδιπλαπλασιαστεί;

Πόσο ακόμη πρέπει να καταστρατηγηθούν τα ωράρια άυπνης εργασίας για να εξασφαλίζονται οι άκρως βασικές λειτουργίες των κλινικών μας;

Πόσο θα αντέξουμε ακόμη, με την υπεύθυνη πολιτεία να μας αφήνει στην τύχη μας;

Οπως καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος δεν υπάρχει πλέον καμία εξασφάλιση τήρησης πρωτοκόλλων. Οι κλίνες Covid-19 αναγκαστικά - σταδιακά θα εκτοπίσουν όλα τα άλλα περιστατικά...».

Νέα περιοριστικά μέτρα και προκλήσεις απέναντι στη λαϊκή διεκδίκηση

Κι αν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό νέο από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολ. Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για τη «μείωση της κινητικότητας», βάζοντας μάλιστα ξανά στο στόχαστρο τους λαϊκούς αγώνες.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Πέμπτη 4 Μάρτη, στις 6 το πρωί, έως και τις 16 Μάρτη. Συγκεκριμένα, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» ή σε «βαθύ κόκκινο», εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Πλέον, η απαγόρευση θα είναι από τις 7 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το ωράριο τις καθημερινές είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, όπως και για τις άλλες περιοχές της χώρας που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες κινδύνου.

Παράλληλα, αλλάζουν οι κωδικοί «6» και «2» στα sms που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση: Με το «6» (σωματική άσκηση ή εξυπηρέτηση ανάγκης κατοικίδιων) η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο (όχι με αυτοκίνητο). Για το «2» (τρόφιμα) και το «3» (τράπεζα/δημόσια υπηρεσία) θα ισχύσει χιλιομετρικός περιορισμός δύο χιλιομέτρων ή μετακίνηση εντός δήμου. Επίσης, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τη μετακίνηση με τον κωδικό «4» καθώς θα απαιτούνται διευκρινίσεις από τα ελεγκτικά όργανα.

Προκαλώντας ξανά η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού, επιχείρησε να «δείξει» ως υπεύθυνους για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων όσους συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Την ίδια στιγμή δηλαδή που μπροστά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ουσιαστικής προστασίας, αλλά προσθέτει και νέα βάρη στον λαό, τον δείχνει από πάνω και ως υπεύθυνο, και τον καλεί να πάψει να διεκδικεί για την υγεία και τη ζωή του.

Εκτός αυτού, όμως, λίγα λεπτά πιο πριν ο υπουργός ομολόγησε ότι με τα νέα μέτρα θα δοθεί «ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στους χώρους εργασίας και στις συνάξεις σε σπίτια που αποτελούν τις βασικές αιτίες έκρηξης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες». Ομολογία λοιπόν αυτού που τόσους μήνες φωνάζουν, παρά τις προσπάθειες της φίμωσης, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς εργαζομένων, που είναι η ασυδοσία και οι εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια, προσφέροντας «ασυλία» στην εργοδοσία για να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και χτες δεν ανακοινώθηκε τίποτε ουσιαστικό σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις γενικές αναφορές σε «ένταση των ελέγχων». Θυμίζουμε ότι ακόμα και σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά την κυβερνητική εξαγγελία, δεν έχει λειτουργήσει η περιβόητη πλατφόρμα για τα δωρεάν rapid τεστ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 20 άτομα.

Στο «βαθύ κόκκινο» πλέον είναι: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός Μεγανησίου), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός Σκύρου) και Δήμος Καλυμνίων. Σε αυτές τις περιοχές δεν θα λειτουργούν τα σχολεία «διά ζώσης» εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής. Τέλος, διευκρινίστηκε πως για τη Λάρισα τα αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Μάρτη, λόγω του σεισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ