ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Με φιλοδοξίες διάκρισης η ελληνική αποστολή

Τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης θέλει να υπερασπιστεί ο Μίλτος Τεντόγλου

Eurokinissi Sports

Τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης θέλει να υπερασπιστεί ο Μίλτος Τεντόγλου
Με αρκετές φιλοδοξίες για διάκριση, κυρίως από τα θεωρούμενα ως «βαριά χαρτιά» του ελληνικού στίβου, συμμετέχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται από σήμερα έως τις 7 Μάρτη στο Ταρούν της Πολωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διεθνή διοργάνωση στίβου που διεξάγεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, έναν χρόνο πριν. Τότε ήταν άλλωστε να διεξαχθούν οι συγκεκριμένοι αγώνες, λόγω της όλης κατάστασης όμως αναβλήθηκαν για φέτος, και φυσικά θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών, υπό αυστηρές οδηγίες που ορίζουν τα πρωτόκολλα Υγείας.

Στη διοργάνωση αναμένεται να λάβουν μέρος 733 αθλητές και αθλήτριες από 47 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και 17 κάτοχοι τίτλων στα αγωνίσματά τους από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που είχε γίνει στη Γλασκόβη.

Στα άλματα κυρίως οι ελληνικές ελπίδες

Σε άλλη μια διεθνή διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, τα αγωνίσματα των αλμάτων είναι εκείνα στα οποία ποντάρει κυρίως η ελληνική αποστολή για διακρίσεις. Σπουδαιότερες παρουσίες βάσει επιδόσεων θεωρούνται αυτές του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος, της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν και της Ελένης Πόλακ στο επί κοντώ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, που σήμερα εγκαινιάζει τις ελληνικές συμμετοχές, στοχεύει στην υπεράσπιση του τίτλου του πρωταθλητή Ευρώπης που κατέκτησε στην προηγούμενη διοργάνωση. Κατέχοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη και δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, με άλμα στα 8,21 μ., ο Ελληνας άλτης δείχνει να είναι σε ιδανική κατάσταση.

Οσο για την Βούλα Παπαχρήστου, που στη Γλασκόβη είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, φέτος στην Πολωνία στοχεύει ακόμα πιο ψηλά, δεδομένου ότι έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στο κόσμο, με άλμα στα 14,60 μ.

Για το βάθρο φιλοδοξεί και η Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ (απουσών των Στεφανίδη - Κυριακοπούλου), η οποία απέφυγε και τη διαδικασία των προκριματικών και θα αγωνιστεί κατευθείαν στον τελικό. Η Ελληνίδα αθλήτρια δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχοντας εξασφαλίσει πρόσφατα την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς του Τόκιο με άλμα στα 4,71 μ., που αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε όσες θα πάρουν μέρος στον τελικό του επί κοντώ στην Πολωνία.

Αλλες αξιοσημείωτες ελληνικές συμμετοχές είναι: Του πολύπειρου Κώστα Φιλιππίδη στο επί κοντώ (5,55 μ. φέτος), σε ένα αγώνισμα όπου θα δώσουν το «παρών» τα σπουδαία ονόματα του χώρου (Ντουμπλάιτις, Λαβινελί, Βλοντ). Επίσης, των Κώστα Ζήκου και Ραφέλας Σπανουδάκη στα 60 μ., του Δημήτρη Τσιάμη στο τριπλούν και της Ειρήνης Βασιλείου στα 400 μ.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Παράταση από το Πρωτοδικείο στο αίτημα για προσωρινή διοίκηση

Παράταση για σήμερα Πέμπτη 4/3 έδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να εκδώσει απόφαση στο αίτημα 6 σωματείων για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μέχρι τη διεξαγωγή των αρχαρεσιών, στις 14/3. Το αίτημα των σωματείων κατατέθηκε με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τελευταία στους κόλπους της ΕΙΟ μετά τις καταγγελίες της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ομοσπονδίας πριν από 23 χρόνια, οι οποίες επέφεραν ένα ντόμινο εξελίξεων. Η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού για πάγωμα της χρηματοδότησης - και διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά - επέφερε σφοδρές αντιδράσεις από μέρους μελών της ΕΙΟ που έκαναν λόγο για ωμή παρέμβαση στα διοικητικά της με πρόσχημα τις καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, από πλευράς υφυπουργείου εμφανής είναι η υποστήριξη στη λύση της προσωρινής διοίκησης.

Θυμίζουμε πως στην πρώτη εκδίκαση του αιτήματος στο Μονομελές Πρωτοδικείο, τα σωματεία ήταν εκείνα που πρότειναν την αναβολή της συζήτησης για χτες 3/3. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως αιτία γι' αυτό ήταν η παρουσίαση από πλευράς ΕΙΟ 32 εξουσιοδοτήσεων από ισάριθμα ιστιοπλοϊκά σωματεία που εξέφραζαν τη στήριξη προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας καθώς θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι αφού σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ενώ από τους κόλπους της ΕΙΟ τονίζεται πως στην πρόταση των 6 σωματείων για τα μέλη της προσωρινής διοίκησης υπήρχαν άνθρωποι απ' το κοντινό περιβάλλον του υφυπουργού.

ΕΠΟ
Ηλεκτρονικά οι εκλογές στις 27/3

Με ηλεκτρονικό τρόπο αναμένεται τελικά να διεξαχθούν οι εκλογές στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που είναι προγραμματισμένες για τις 27 Μάρτη, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Το υφυπουργείο απέρριψε χτες το αίτημα της ΕΠΟ για φυσική παρουσία των μελών της στο ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες. Με σχετικό έγγραφο το υφυπουργείο ανέφερε πως στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ανάμεσα σε νομούς και έτσι οι εκπρόσωποι των ΕΠΣ και των ομάδων της Super League δεν μπορούν να πάρουν άδεια και να μεταβούν στην Αθήνα.

Πλέον με τα νέα δεδομένα η εκλογική διαδικασία στην ΕΠΟ θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής κάλπης «Ζευς» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσφατα είχε προταθεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού προκαλώντας ωστόσο αρκετές αντιδράσεις στους κόλπους των Ομοσπονδιών που έχουν προκηρύξει εκλογές το προσεχές διάστημα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Ξεχωρίζει η κόντρα στου Χαριλάου

Ολοκληρώνονται σήμερα οι επαναληπτικοί αγώνες για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αναμέτρηση μεταξύ Αρη και Ολυμπιακού στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (20.00 - Cosmote Sport 1), όπου το σκορ του πρώτου αγώνα (2-1 υπέρ των «ερυθρολεύκων») ουσιαστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά.

Στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο Βόλος υποδέχεται την ΑΕΚ (18.00 - Cosmote Sport 2) στη ρεβάνς του 4-2 υπέρ της «Ενωσης» στο ΟΑΚΑ, που σε κάθε περίπτωση δίνει στην ΑΕΚ σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης, χωρίς πάντως οι γηπεδούχοι να θεωρούνται αποκλεισμένοι από χέρι.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ανδρες

60 μ.: Κώστας Ζήκος / Γιάννης Νυφαντόπουλος

1.500 μ.: Ανδρέας Δημητράκης

Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου / Αλέξανδρος Περιστέρης

Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης / Νίκος Ανδρικόπουλος

Γυναίκες

60 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη / Μαρία Γάτου / Κέλλυ Σαμάνη

400 μ.: Ειρήνη Βασιλείου

800 μ.: Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου

1.500 μ.: Αναστασία Μαρινάκου

60 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου

Υψος: Ιωάννα Ζάκκα

Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ

Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου / Σπυριδούλα Καρύδη

SUPER LEAGUE 2
Προέλαση του Εργοτέλη

Παραμένει πρωτοπόρος στη Super League 2 ο Εργοτέλης, μετά τη σημαντική νίκη του στη Νίκαια επί του Ιωνικού με 3-2, στο ντέρμπι κορυφής της 12ης αγωνιστικής. Η ήττα έριξε τους Κοκκινιώτες στην 3η θέση της βαθμολογίας, 4 βαθμούς πίσω από τους Ηρακλειώτες, ενώ στη 2η θέση, 2 βαθμούς από την κορυφή, ανέβηκαν Διαγόρας Ρόδου και Λεβαδειακός, μετά τα «διπλά» τους σε Ιεράπετρα (1-0) και Αρτα (4-0) αντίστοιχα.

Σημαντική εκτός έδρας νίκη πήραν και τα Χανιά στη Δράμα, 1-0 τη Δόξα, ενώ η Ξάνθη στραβοπάτησε εκ νέου, μένοντας στο 0-0 με τον Απόλλωνα Λάρισας στα Πηγάδια. Χωρίς σκορ έληξε και ο αγώνας Τρίκαλα - Παναχαϊκή.

Η βαθμολογία: Εργοτέλης 25, Διαγόρας Ρόδου 23, Λεβαδειακός 23, Ιωνικός 21, Παναχαϊκή 18, Ξάνθη 16, Τρίκαλα 14 , Χανιά 14, Απόλλων Λάρισας 9, Δόξα Δράμας 8, Καραϊσκάκης Αρτας 7, Ιεράπετρα 4.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20.00: Υψος (Α) πρ.

20.08: Μήκος (Α) πρ. Τεντόγλου, Περιστέρης

20.15: Σφαιροβολία (Γ) πρ.

20.30: 3.000 μ. (Γ) πρ.

21.20: 1.500 μ. (Α) πρ. Δημητράκης

Οι αγώνες θα μεταδοθούν απ' την ΕΡΤ 3 και το ΕΡΤ FLIX

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Δοκιμασία του ΠΑΟ στο Μόναχο

Μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ παρά την καλή εμφάνιση (88-75), ο Παναθηναϊκός σήμερα δίνει νέο δύσκολο τεστ, αντιμετωπίζοντας στο Μόναχο την Μπάγερν για την 28η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (21.30 - Novasports 2).

Απέναντι στην εντυπωσιακή φέτος γερμανική ομάδα, που φιγουράρει στην 4η θέση της βαθμολογίας (17-10), οι «πράσινοι» επιδιώκουν να μεταφράσουν σε μια ηχηρή νίκη τη βελτίωση που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα, ποντάροντας πολλά γι' αυτό στον νεοαποκτηθέντα Μάριο Χεζόνια. Ο σπουδαίος Κροάτης μπασκετμπολίστας φρόντισε να κάνει με το «καλημέρα» αισθητή την παρουσία του, σημειώνοντας 21 πόντους σε βάρος της Μπαρτσελόνα.

Για τον Παναθηναϊκό δεν θα αγωνιστούν οι τραυματίες Νέντοβιτς και Παπαπέτρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ