ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκσυγχρονισμοί» και μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος εν μέσω ευρύτερων διεργασιών

Από ομιλία του Ερντογάν την Τρίτη, κατά την οποία εξήγγειλε τις μεταρρυθμίσεις

Turkish Presidency

Από ομιλία του Ερντογάν την Τρίτη, κατά την οποία εξήγγειλε τις μεταρρυθμίσεις
Σειρά μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στον αστικό κρατικό μηχανισμό ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «ένα εκτεταμένο έργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μέτρα που θα ενισχύσουν «τη δικαστική ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», την «προβλεψιμότητα και διαφάνεια του Δικαίου», την «αποτελεσματικότερη προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία», την «ευαισθητοποίηση των ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» κ.λπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος ΑΚΡ, τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν επίσης αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μεταξύ άλλων με κατάτμηση μεγάλων αστικών εκλογικών περιφερειών, πιθανή μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή (στο 7%, από 10% που είναι σήμερα) κ.ά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ιεραρχεί τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους, τη μεγαλύτερη προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε μια περίοδο που οξύνεται και το παζάρι της με την ΕΕ και άλλα κέντρα. Πίσω από τις αναφορές όλων των πλευρών για «ενίσχυση του κράτους δικαίου», «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ., οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εντεινόμενη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, βρίσκεται η ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διαπραγμάτευση μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας.

Τα σχέδια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για τους όρους διαμόρφωσης κυβερνητικών συμμαχιών εξετάζονται ενώ εντείνονται στη χώρα ενδοαστικές διεργασίες, όπως δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια σειρά από κόμματα που «ξεφύτρωσαν» από διασπάσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ (όπως το «Μέλλον» του Νταβούτογλου και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου του Αλί Μπαμπατζάν).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ ακόμα και για απαγόρευση του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, κάτι για το οποίο επικαλούνται διασυνδέσεις του με το ΡΚΚ και «τρομοκρατικές δυνάμεις». Το θέμα αναμόχλευσε και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού MHP (που συνεργάζεται σταθερά με το ΑΚΡ), ο οποίος είπε ότι «το κλείσιμο του HDP επείγει, είναι ζωτικής σημασίας και επιβεβλημένο. Απ' την κορφή μέχρι τα νύχια το HDP είναι ο βάλτος της διαφθοράς και του τρόμου».

Από τη μεριά της η Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του φιλελεύθερου ΙΥΙ (διάσπαση του ΜΗΡ), εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Σχολιάζοντας το αίτημα άρσης της ασυλίας βουλευτών του HDP οι οποίοι κατηγορούνται για «σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ότι το κόμμα της «δεν θα στηρίξει αυτομάτως τις διαδικασίες που ξεκίνησαν στο κοινοβούλιο για να αλλάξει η ατζέντα», ενώ ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και να «φέρει σε δύσκολη θέση» το IYI. Κατά της άρσης της ασυλίας των βουλευτών του HDP τάχθηκε ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού - κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Διευκόλυνση» των διαπραγματεύσεων Σερβίας - Κοσόβου προωθεί η ΕΕ

«Δεν θέλουμε ούτε να βιάσουμε αλλά ούτε και να καθυστερήσουμε τη διαδικασία» των διαπραγματεύσεων Κοσόβου - Σερβίας, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, που μετά την Πρίστινα συνέχισε τις επίσημες επαφές του στο Βελιγράδι, ενώ σήμερα αναμένεται στο Μαυροβούνιο, σε μια περιοδεία που πραγματοποιείται ενώ οξύνεται η κόντρα για τη γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Εμείς «βρισκόμαστε εδώ για να διευκολύνουμε τον διάλογο», υποστήριξε, επιβεβαιώνοντας το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου, όχι μόνο για να ανοίξει ο δρόμος για την «ευρωπαϊκή πορεία» τους, αλλά να διασφαλιστεί ο ρόλος της λυκοσυμμαχίας σε μία «διευθέτηση» κρίσιμη για συνολικότερες ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από τη μεριά της η Κοσοβάρα Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι «το Κόσοβο δεν μπορεί να κάνει άλλες παραχωρήσεις στον διάλογο», ενώ ο Αλμπιν Κούρτι, επικεφαλής του κόμματος «Αυτοδιάθεση», που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, είπε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και ότι «ο νέος γύρος του διαλόγου πρέπει να είναι εποικοδομητικός, καλά προετοιμασμένος και τίμιος». Κοσοβάρικα ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο Λάιτσακ στάθηκε μεταξύ άλλων στη στενότερη συνεργασία που θα επιδιώξουν ΕΕ και ΗΠΑ ως προς «την υποστήριξη του διαλόγου».

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες δρομολογούν την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και με τη Σερβία, με την πρωθυπουργό της οποίας, Ανα Μπρνάμπιτς, είχε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι. Στο Βελιγράδι υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» ως προς τις μεταρρυθμίσεις που προσδοκά η ΕΕ, μεταξύ άλλων και σε ζητήματα «οικονομικής σφαίρας», ζητώντας «η δυναμική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να ευθυγραμμίζεται με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

«Πρότυπο ρόλο στην περιοχή» βλέπει στην Αλβανία η ΕΕ

Νωρίτερα, την 1η Μάρτη, συνεδρίασε και το 11ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Αλβανίας. Τη χώρα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ενώ από τις Βρυξέλλες παρευρέθηκαν ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Βαρχέλι. Ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Αλβανία «κρίσιμο εταίρο της ΕΕ» και «αξιόπιστο εταίρο στην ασφάλεια», που «από πολλές απόψεις διαδραματίζει έναν πρότυπο ρόλο στην περιοχή».

Παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «η Αλβανία στην παρούσα φάση έχει ευθυγραμμιστεί κατά 100% με τις αποφάσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική. Στέλνει έτσι ηχηρό μήνυμα για την αφοσίωσή της στην ενταξιακή της πορεία και λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη την περιοχή».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σε μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ότι «έχουμε πολύ λίγους πόρους για να μελετήσουμε την παραπληροφόρηση από την Κίνα». Μίλησε συνολικά για υβριδικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, που στοχεύουν «τον χώρο πληροφοριών μας» και «κρίσιμες υποδομές μας». Αναφέρθηκε επίσης στη μονάδα East Stratcom της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεχίζει να εξετάζει τις «ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου υποναύαρχος Μάικλ Στάντμαν μίλησε για «βαθιά ανησυχητικά» σχέδια της Βόρειας Κορέας ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αναφέρθηκε σε ενδείξεις για νέα «κινητικότητα» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οπως υποστήριξε, ανιχνεύτηκε λειτουργία μιας εγκατάστασης ατμού, η οποία εξυπηρετεί ένα ραδιοχημικό εργαστήριο που η Πιονγιάνγκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για επανεπεξεργασία πλουτωνίου. Ανέφερε ότι αν υπάρξουν αποδείξεις πως «οι Κορεάτες επανεπεξεργάζονται πιθανώς πυρηνικό καύσιμο, τότε θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης με την Κορέα».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, απαίτησε προχτές από τις συριακές αρχές, σε άτυπη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τη δημοσιοποίηση στοιχείων για «δεκάδες χιλιάδες» κρατούμενους που, όπως είπε, υπάρχουν σε φυλακές υπό την επίβλεψη του κράτους. Ζήτησε επίσης την επιστροφή λειψάνων αιχμαλώτων πολέμου.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία και οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Χτες η Ερευνητική Επιτροπή της Αρμενίας ξεκίνησε ποινική δίωξη εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Β. Μανουκιάν, για δημόσιες εκκλήσεις για βίαιη ανατροπή εξουσίας και βίαιη αλλαγή του συνταγματικού συστήματος.

ΜΠΟΛΙΒΑΡ.-- Στην Κολομβία συνεχίζεται η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου με την ανοχή του αστικού κράτους. Τα θύματα μόνο από την αρχή του χρόνου έφτασαν τα 28 την Τρίτη, με τη δολοφονία του 82χρονου ηγέτη των αγροτών Ορλάντο Μέσα στην επαρχία Μπολίβαρ. Από το 2016 που υπογράφτηκε η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των FARC - EP έχουν δολοφονηθεί συνολικά 1.144 αγωνιστές, ανάμεσά τους και 256 πρώην αντάρτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (INDEPAZ). Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης ένοπλης σύγκρουσης, υπάρχουν πάνω από 120.000 αγνοούμενοι. Οπως ανακοινώθηκε οι περισσότεροι φέρεται να είναι στην επαρχία Αντιόκια, όπου φτάνουν τους 30.000.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, σε μια επίθεση με μαχαίρι χτες στη νότια Σουηδία. Ο φερόμενος δράστης, ένας νεαρός άντρας, τραυματίστηκε στο πόδι από αστυνομικά πυρά και συνελήφθη. Η αστυνομία αρχικά είχε αποκλείσει τη σύνδεση της επίθεσης με τρομοκρατία, αλλά το βράδυ ανέφερε ότι ερευνά το συμβάν ως ένα «τρομοκρατικό έγκλημα».

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κέντρο όπου γίνονται τεστ για τον νέο κορονοϊό σε πόλη της Βόρειας Ολλανδίας, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός. Διενεργούνται έρευνες ενώ μέχρι χτες δεν είχε γίνει σαφές το κίνητρο της επίθεσης. Τον περασμένο Γενάρη άγνωστοι είχαν πυρπολήσει διαγνωστικό κέντρο κορονοϊού σε άλλη περιοχή της χώρας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Παρά τα έκτακτα μέτρα στρατοκρατίας που ανακοίνωσε προχτές ο Νιγηριανός Πρόεδρος για την ανάσχεση των επιθέσεων τζιχαντιστών κατά αμάχων στη βορειοδυτική Νιγηρία, μέλη της «Μπόκο Χαράμ» πραγματοποίησαν νέα επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Ντίκουα, καίγοντας το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας και γραφεία ανθρωπιστικών οργανώσεων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναγνώρισε χτες «εξ ονόματος της Γαλλίας» ότι ο Αλγερινός δικηγόρος του κινήματος για την ανεξαρτησία, Αλί Μπουμεντζέλ, βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε από τον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας το 1957. Ωστόσο, δεν αναγνώρισε χιλιάδες άλλα φριχτά εγκλήματα της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αλγερία.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Συνεχίζεται η βίαιη καταστολή

Κι άλλοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν χτες στη Μιανμάρ, σε κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φλεβάρη που ανέτρεψε την κυβέρνηση του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία». Διεθνή και ασιατικά πρακτορεία μετέδιδαν πληροφορίες μέχρι και για 33 επιπλέον θύματα. Διαδηλωτές καταγγέλλουν ωμή καταστολή, ότι δυνάμεις ασφαλείας βάλλουν εναντίον τους με αληθινά πυρά. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αύριο αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από πρόταση της Βρετανίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκτακτη συνεδρίαση που έγινε αρχές Φλεβάρη δεν εκδόθηκε ούτε κοινό ανακοινωθέν. Ρωσία και Κίνα είχαν ζητήσει «περισσότερο χρόνο», συνιστώντας αναμονή για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Κοινή ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ούτε μετά την προχτεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Το Fidesz αποχώρησε πλήρως από το ΕΛΚ

Την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού - εθνικιστικού Fidesz και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, λίγες ώρες αφότου η ευρωομάδα του ΕΛΚ αποφάσισε να αλλάξει τον εσωτερικό κανονισμό και να επιτρέπεται στο εξής η αποπομπή ολόκληρων κοινοβουλευτικών ομάδων και όχι μόνο προσώπων. Η απόφαση «φωτογράφιζε» ουσιαστικά το Fidesz, η συμμετοχή του οποίου στην ευρωομάδα του ΕΛΚ είχε ανασταλεί εδώ και δυο χρόνια εξαιτίας της κλιμακούμενης ευρωσκεπτικιστικής του στάσης, της ανοιχτά ρατσιστικής ρητορικής κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι δρόμοι της Βουδαπέστης είχαν γεμίσει αφίσες του Fidesz που απεικόνιζαν τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, με την «κατηγορία» ότι επιτρέπουν σε περισσότερους μετανάστες να μπουν στην Ουγγαρία. Τότε ο Γιούνκερ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την αποπομπή του ουγγρικού κόμματος από το ΕΛΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ