ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συμφώνησαν στα επόμενα βήματα εγκλωβισμού μεταναστών και νησιωτών

Συνάντηση με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρ. Κύτελη, Χίου, Στ. Κάρμαντζη, και Ανατολικής Σάμου, Γ. Στάντζο (των 3 δήμων του ΒΑ Αιγαίου στα διοικητικά όρια των οποίων φιλοξενούνται δομές προσφύγων), είχε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας τα επόμενα βήματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στις ράγες της ΕΕ, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γεμίζοντάς τα με φυλακές κατατρεγμένων από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχει εξαπολύσει μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί νωρίτερα και όχι αργότερα».

Με περισσό θράσος προσπάθησε να παρουσιάσει την τωρινή κατάσταση στη Λέσβο «πολύ καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε». Είπε ότι προχωράνε για τη νέα «οριστική δομή στην τοποθεσία την οποία έχουμε συμφωνήσει και την τοποθεσία την οποία έχετε επιλέξει και την οποία θέλει και να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει και η ΕΕ και θα κινηθούμε σε αυτήν την ταχύτητα, όπως με τις όποιες καθυστερήσεις γίνεται τελικά αυτό και στη Σάμο», για την οποία είπε ότι ο χώρος της προσωρινής δομής αποδίδεται πίσω στον δήμο. «Η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση. Θα τη συζητήσουμε και αυτήν», πρόσθεσε.

«Λιβάνισμα» στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι τρεις δήμαρχοι ζήτησαν «να επιταχυνθεί η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων κέντρων μικρής αλλά επαρκούς χωρητικότητας». Αλλωστε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις τους, όπως τις διένειμε το Μαξίμου, περίσσεψε το «λιβάνισμα» στον Μητσοτάκη:

«Πιστεύουμε στην προσπάθειά σας, πιστεύουμε στην πατριωτική σας συνείδηση η οποία είναι πριν από την παραταξιακή ή την κομματική και για αυτό είμαστε εδώ αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια», φέρεται να του είπε ο δήμαρχος Χίου, προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να έχει δώσει λύσεις είναι η απλή αναλογική, η οποία μας έχει καταστήσει δέσμιους σε βαθμό επικίνδυνο - το διορθώνετε αυτό για το μέλλον - και βέβαια είναι αυτό το οποίο μας έχει δημιουργήσει και όλα τα θέματα εκείνα να μην μπορούμε να δώσουμε λύσεις ειδικότερα μεταξύ των δύο συναδέλφων».

«Δεχόμαστε μία πολύ μεγάλη πίεση, όμως εμείς ακολουθώντας τη φωνή της λογικής και τη συνείδησή μας, κάνοντας το καθήκον μας, πιστεύουμε απόλυτα, όχι γιατί είμαστε κομματικά στελέχη, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλό του τόπου και αυτό θα το οδηγήσει σε λύση του μεταναστευτικού ζητήματος. Και πήραμε μία γενναία απόφαση ως δήμος Μυτιλήνης, η οποία θα σας την καταθέσω και δεν λέει άλλο από το να γίνει μία κλειστή δομή, να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές, δομή ελεγχόμενη, ένα κέντρο ταυτοποίησης ασύλου και απονομής ασύλου», ανέφερε ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

«Εχετε αναλάβει το τιμόνι της χώρας στις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών. Εγώ δεν μπορώ να επικαλεστώ καμία κομματική ιδιότητα, επικαλούμαι την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη. Εχω πάρα πολλούς λόγους να θέλω να ανταποδώσω αυτό που δίνετε στην Αυτοδιοίκηση. Θέλω να με πιστέψετε - έχω συμπαραταχθεί συνειδητά, είναι εθνική πολιτική (...) Παράπονα δεν θα κάνω, το στοίχημα όμως πρέπει να κερδηθεί», είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

ΧΙΟΣ
Ξεκάθαρο «όχι» από τους κοινοτάρχες

Την ξεκάθαρη άρνησή τους για δημιουργία κλειστής δομής - «φυλακής» για ξεριζωμένους στο Θόλος, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, κατέθεσαν χτες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Χίο, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρδαμύλων και Βροντάδου, Μαριάνα Πελαντή, Νίκος Βασιλάκης, Κώστας Μαυρέλος και Μάρκος Κούνουπας.

Στη συνέντευξη τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι «οι αποφάσεις των κατοίκων είναι ξεκάθαρες και με τις συνελεύσεις τους λένε "όχι" σε νέα δομή. Δεν ονειρευτήκαμε να γίνουμε δεσμοφύλακες, ανθρωποφύλακες ανθρώπινων ψυχών».

«Δυστυχώς» όμως, αναφέρθηκε, «απέναντί μας έχουμε πολιτικές που τα όνειρά μας και τη δική μας ζωή την κάνουν κουβάρι. Από τη μία έχουμε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων που την υπέγραψαν, έχουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου, έχουμε όλο εκείνο το πλαίσιο εγκλωβισμού ανθρώπων στα νησιά μας, πότε με τον γεωγραφικό περιορισμό, πότε με το άσυλο, πότε με τα τερτίπια ΕΕ και Ερντογάν (...) Είμαστε όλοι εμείς που έναν χρόνο πριν είπαμε "όχι" στον εγκλωβισμό ανθρώπινων ψυχών στο Αίπος, στην Καράβα της Λέσβου, στον Εβρο, παντού. Αυτό το "όχι" στον εγκλωβισμό είναι ομόθυμο, γιατί δεν αντέχουμε αυτό το βάρος, ούτε για μας ούτε για τους ανθρώπους αυτούς, που είναι θύματα των πολέμων τους, που έχουν διεθνή δικαιώματα, είτε σαν πρόσφυγες είτε σαν μετανάστες, και τους τα καταπατούν κατάφωρα».

Και κατέληξαν: «Εμείς, λοιπόν, συνεχίζουμε να μην κάνουμε πίσω. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή, τη δημοτική αρχή: Να μη γίνει καμία κλειστή ή ανοιχτή δομή στο Θόλος και πουθενά πάνω στο νησί. Να κλείσει η ΒΙΑΛ. Να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη Χίο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθούν σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου με γρήγορες διαδικασίες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, ώστε από εκεί να μπορούν να αιτηθούν άσυλο.

Για όσους ζητούν εδώ άσυλο - και εννοούμε στην ενδοχώρα - να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου με μόνιμο προσωπικό, για να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησης στις χώρες προορισμού, για να αποφεύγεται το επικίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, που γεννούν την προσφυγιά και ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

ΣΠΑΡΤΗ
Εξωση σε πρόσφυγες

Στον δρόμο βρέθηκαν 45 Σύροι πρόσφυγες στη Σπάρτη, ανάμεσά τους και οικογένειες, μετά τη διακοπή του προγράμματος «Filoxenia», την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 300 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της περιοχής, οι 45 τελευταίοι έμειναν χωρίς στέγη, χωρίς να γνωρίζουν ούτε πού θα διανυκτερεύσουν.

Οπως καταγγέλλουν, δεν διαθέτουν ακόμη τα απαραίτητα έγγραφα της άδειας παραμονής τους για να μετακινηθούν νόμιμα, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ευθύνη, ενώ για μήνες δεν λαμβάνουν κάποιο χρηματικό βοήθημα. Πριν από έναν μήνα περίπου, οι αρχές τούς ενημέρωσαν ότι πρέπει να ταξιδέψουν στο Ναύπλιο για να πάρουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, κάτι που δεν στάθηκε δυνατό από πλευράς τους.

Να σημειωθεί ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σπάρτης είχε θέσει το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να νοικιάσει ο δήμος λεωφορείο ώστε να γίνει η μετακίνηση των προσφύγων, αλλά η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα. Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ήταν να δοθεί τριήμερη παράταση στην παραμονή τους στο ξενοδοχείο.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σπάρτης σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση, που πετάει στο δρόμο πρόσφυγες και μικρά παιδιά, και ζητά την άμεση έκδοση των εγγράφων τους και να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού τους.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αντί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πάρουν έγκαιρα μέτρα, τόσο για την άμεση έκδοση των απαραίτητων εγγράφων όσο και για την παραπέρα παράταση της διαμονής τους, μέσα σε μια νύχτα τους πετάνε έξω! Εχουν τεράστια ευθύνη για το ότι τους κρατούν εγκλωβισμένους στη χώρα μας, λόγω των Συμφωνιών με την ΕΕ, και στη συνέχεια τους αφήνουν στο δρόμο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας, όπως έμπρακτα κάναμε όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τα μαθήματα Ελληνικών που γίνονταν κάθε βδομάδα, με μεγάλη συμμετοχή, μέσα από τις δράσεις μας για τα μικρά παιδιά, από τις συλλογές αγαθών και τροφίμων κ.ά.».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Αιτήματα από τους διάδικους

Αναφορά κατά των έξι δικαστών και εισαγγελέων που έχουν χειριστεί μέχρι τώρα την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, προσπάθησε να καταθέσει χτες στον Αρειο Πάγο ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας. Τελικά του υποδείχθηκε να την καταθέσει ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά, αφού λόγω των μέτρων για την πανδημία παραλαμβάνονται διά ζώσης μόνο τα επείγοντα. Ο συνήγορος ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στο ΕΣΡ κατ' εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν απάντησε αν θα προσφύγει και κατά της προσωρινής κράτησης του εντολέα του, όπως είχε προαναγγείλει. Ανέφερε πάντως ότι «το να καταδικάσεις κάποιον έστω και για λίγο να μείνει στη φυλακή είναι ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει, ειδικά για έναν αθώο άνθρωπο», προσθέτοντας ότι «έχει στηθεί λαϊκό δικαστήριο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Πέμπτη θα εμφανιστούν στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Αλ. Κούγιας και ο Γ. Βλάχος, συνήγορος του 25χρονου που μήνυσε τον Δ. Λιγνάδη, μετά από τρεις αναφορές που κατατέθηκαν και αφορούν τις δημόσιες τοποθετήσεις για την υπόθεσή τους. Κλήση προς εξηγήσεις στο Πειθαρχικό εστάλη και στον δικηγόρο Στέλιο Γκαρίπη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η κλήση του αφορά ανάρτησή του στην οποία ανέφερε ότι επιθυμεί να αναλάβει την υπεράσπιση θυμάτων για να σπάσει η αλυσίδα της σιωπής. Επίσης, με κατάλογο μαρτύρων και αίτημα κατάσχεσης ψηφιακών δεδομένων του Δ. Λιγνάδη προσήλθε στο γραφείο της 19ης τακτικής ανακρίτριας ο Γ. Βλάχος.

Με σχετική καθυστέρηση, η ανακρίτρια της υπόθεσης παρήγγειλε έρευνα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στη μηχανή του Δ. Λιγνάδη. Η συγκεκριμένη έρευνα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του συνηγόρου του, που υπέβαλε αίτημα αναβολής της κατ' οίκον έρευνας, επαναφέροντας το αίτημά του για κατ' αντιπαράσταση εξέταση του κατηγορουμένου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Ερευνα μετά από καταγγελίες

Τη διενέργεια έρευνας, μετά από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Η εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να εξακριβωθεί αν ισχύουν τα καταγγελλόμενα για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, την καταγγελία έκανε εργαζόμενος στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σε βάρος συναδέλφου του. Διενεργείται διοικητική έρευνα, ενώ ο καταγγελλόμενος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ανάκληση φαρμάκου

Την ανάκληση της παρτίδας 8266H με ημερομηνία λήξης 31/08/2021 του φαρμακευτικού προϊόντος «AZZOL-S CAPS» 100MG/CAP BT x 14 (BLIST 2 x7) αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), λόγω αποτελεσμάτων εκτός προδιαγραφών στις δοκιμές. Η απόφαση λέγεται ότι εκδίδεται προληπτικά και η εταιρεία «SJA Pharm ΕΠΕ» οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ