ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
Σελ. /28
Ανήξεροι

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αφού πρώτα έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τις βάσεις για να εξαπολύονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών, από τη Συρία έως το Αφγανιστάν, αφού «ζέσταναν» και συνεχίζουν να «ζεσταίνουν» την πλάτη του ΝΑΤΟικού συμμάχου, της Τουρκίας, για τις «δικαιολογημένες ανησυχίες» της στα ζητήματα της «ασφάλειας», που αξιοποιούνται για να νομιμοποιηθεί η επέμβαση ενάντια στον συριακό λαό, αφού έβαλαν την υπογραφή τους στις κατάπτυστες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, που κάνουν την Ελλάδα φυλακή της ΕΕ απέναντι στους κυνηγημένους και «μοχλό πίεσης» στα κάθε είδους ιμπεριαλιστικά παζάρια, οι αστικές κυβερνήσεις παριστάνουν τώρα τις «ανήξερες» για το τι προκαλεί το κύμα των προσφύγων και την αξιοποίησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερα, στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια και τις αντιθέσεις. Ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βάζει πλάτη, συνεχίζουν να παρουσιάζουν εμμέσως πλην σαφώς ως «λύση» του προβλήματος την αιτία του, την ενεργότερη δηλαδή εμπλοκή σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια. Ο λαός μας όμως έχει πλέον παραπάνω από αρκετή πείρα για το πού οδηγεί αυτή η πορεία και μπορεί να την αξιοποιήσει για να σπάσει το επικίνδυνο «σπιράλ» της εμπλοκής.

Συμπτώσεις

Μιας που οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ και στον Εβρο «έτρεξαν» γρήγορα και δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί η ύλη των κυριακάτικων εφημερίδων, οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να διακρίνουν διάφορες ενδιαφέρουσες «συμπτώσεις». Γραφόταν για παράδειγμα ότι στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα από εκεί που οι πρόσφυγες γίνονται τα μεγαλύτερα θύματα στα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια, οι ΝΑΤΟικοί ετοιμάζονται να ξεφορτώσουν χιλιάδες στρατιώτες και πολεμικά οχήματα του χρόνου τέτοια εποχή (αλλά και φέτος), για να τα στείλουν προς Βορρά, κάνοντας «επίδειξη δύναμης» απέναντι στη Ρωσία. Γράφονταν επίσης πολλά για τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Βουλγαρίας, με βασικό θέμα το πώς θα προχωρήσουν τα έργα που μετατρέπουν την περιοχή σε «κόμβο» για το αμερικανικό LNG και προωθούν την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία. Ολα αυτά, βέβαια, μόνο «συμπτώσεις» δεν είναι: Οι «δρόμοι» των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής ήταν, είναι και θα είναι στρωμένοι με το αίμα, τη δυστυχία και την προσφυγιά των λαών. Αυτό προσπαθούν να κρύψουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, παρουσιάζοντας περίπου ως «ιδιοτροπία» του Ερντογάν τις εξελίξεις στα σύνορα, για να κρύψουν το πώς η εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης μετατρέπει τη χώρα σε «μαγνήτη» μεγάλων κινδύνων.

Συμβατό

Ολη την ευρωενωσιακή «νομολογία» κατέβασαν από το ράφι τα κυβερνητικά στελέχη για να παρουσιάσουν ως «συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα» την ένταση της καταστολής στα σύνορα απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια «νομολογία» και το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα παραβιάζει και ότι χρειάζεται λίγο πολύ να διαπραγματευτεί μια νέα Συμφωνία με την Τουρκία, με περισσότερα ανταλλάγματα. Αλλά για ποια «νομολογία» μιλάνε; Για εκείνη που έμβλημά της είναι οι κατάπτυστες Συμφωνίες του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει μετατρέψει τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ και δίνει πλήρη κάλυψη στα νέα αντιδραστικά σχέδια για κλειστά κέντρα - φυλακές στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και σε τρίτες χώρες («πλατφόρμες επιβίβασης»); 'Η μήπως αναφέρονται στη «νομολογία» που έχει στο παλμαρέ της αποφάσεις όπως η πρόσφατη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία δικαιώνονται οι μαζικές απελάσεις, με απαράδεκτες διαδικασίες - εξπρές, καταπατώντας και τις ελάχιστες διαδικασίες που έχουν τεθεί για την προστασία προσφύγων και μεταναστών; Η «νομολογία» που επικαλούνται δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον φερετζέ της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης, που αφού πρωταγωνιστεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μετά διαμορφώνει τις πολιτικές έντασης της καταστολής, δημιουργώντας τις συνθήκες για την αξιοποίησή τους σε κάθε λογής γεωπολιτικά «παιχνίδια». Είναι προφανές ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα από το πλαίσιο αυτό, αλλά μόνο από την αμφισβήτησή του.

Αρρώστια

Με φόντο τις προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και με δεδομένη την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής, η κυβέρνησης επεξεργάζεται - σύμφωνα με δημοσιεύματα - νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, φορολογικά και άλλα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις λόγω κορονοϊού! Την ίδια ώρα, βέβαια, επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιούν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα για να προωθήσουν αντιδραστικά μέτρα που έχουν στα συρτάρια τους, όπως η εργασία από το σπίτι κ.ά., ενώ η κυβέρνηση όχι μόνο βάζει πλάτη σε όλα αυτά, αλλά αρνείται να πάρει ακόμα και στοιχειώδη μέτρα που αφορούν π.χ. την άδεια μετ' αποδοχών για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να παραμείνουν σπίτι, για λόγους δημόσιας υγείας. Τα «αντανακλαστικά» του αστικού κράτους μπροστά στο ενδεχόμενο έξαρσης του κορονοϊού είναι αστραπιαία όταν πρόκειται να προστατευτούν οι επιχειρήσεις, ανύπαρκτα όμως όταν πρόκειται για την προστασία των εργαζομένων και του λαού, όχι μόνο από αυτή καθαυτή την ασθένεια, αλλά και από την επιθετικότητα της εργοδοσίας, που οξύνεται για να θωρακίσει τα συμφέροντά της. Επιβεβαιώνεται δηλαδή για μια ακόμη φορά ότι η πραγματική «αρρώστια» είναι το καπιταλιστικό κέρδος και ότι αυτό πρέπει να βάλει στο στόχαστρο της πάλης του ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1678 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός για τις «Τέσσερις Εποχές» του και για πάνω από 230 κονσέρτα για βιολί και 120 για άλλα όργανα.

1801 Ο Τόμας Τζέφερσον (1743 - 1826) εκλέγεται 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις 4 Ιουλίου 1776, ως αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια, είχε διαβάσει το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (Αμερικανική αστικοδημοκρατική Επανάσταση).

1851 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

1877 Ο Τσαϊκόφσκι ανεβάζει στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας το περίφημο μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων».

1904 Γεννιέται ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος). Ο Η. Βενέζης διώχτηκε με το «Ιδιώνυμο», από τη δικτατορία Μεταξά και κατόπιν στη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Μετά τον πόλεμο διετέλεσε γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (1950 - 1952), ενώ το 1957 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εργα του: «Το νούμερο 31328», «Αιολική Γη», «Εξοδος», «Ο Ωκεανός», «Μπλοκ C» κ.ά.

1933 Δημοσιεύεται στον διεθνή κομμουνιστικό Τύπο Εκκληση της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς τους εργάτες όλου του κόσμου, με την οποία τους καλούσε σε ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στο φασισμό και ενίσχυση του προλεταριάτου της Γερμανίας.

1939 Στην Ισπανία εκδηλώνεται πραξικόπημα με επικεφαλής τον Χ. Μπεστέιρο, στέλεχος των Σοσιαλιστών, και τον συνταγματάρχη Σ. Κασάντο, οι οποίοι, με το σύνθημα «Κυβέρνηση χωρίς τους κομμουνιστές» σχημάτισαν μια «Εθνική Χούντα Αμυνας» και υπό το πρόσχημα της «έντιμης ειρήνης» άνοιξαν τις πύλες της Μαδρίτης στα φασιστικά στρατεύματα του Φράνκο.

1944 Κηρύσσεται 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Παίρνουν μέρος 18.000 εργατοϋπάλληλοι. Οι συγκοινωνίες παραλύουν. Μεγάλες συγκρούσεις έγιναν μεταξύ των σιδηροδρομικών και ταγματασφαλιτών, ενώ 300 περίπου απεργοί συνελήφθησαν.

1944 Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας επιτίθενται και καταλαμβάνουν την Ξυλαγάνη Κομοτηνής.

1954 Ο Τόντορ Ζίβκοφ εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

1965 Οι βουλευτές της ΕΔΑ καταθέτουν στη Βουλή 1.275 υπομνήματα με 32.411 υπογραφές κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά, με αίτημα τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

2006 Πεθαίνει η Μαρία Πλυτά, κινηματογραφίστρια, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτρια, με 25 ταινίες στο ενεργητικό της («Τα Αρραβωνιάσματα», «Ο Λουστράκος», «Ο Ανήφορος» κ.ά.).

2010 Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Οργισμένη είναι η αντίδραση της Αγκυρας, που επισημαίνει ότι το ψήφισμα μπορεί να βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ