ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

Σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» συγκυβέρνησης και κουαρτέτου συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το χρονοδιάγραμμα και την εξειδίκευση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι - υπό όλες τις συνθήκες - θετική από μόνη της, όπως είναι και ένα βιώσιμο και δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Τα παραπάνω συνθέτουν τις παρεμβάσεις με άμεσο «όφελος» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου, με επίκεντρο την παραπέρα συμπίεση του αφορολόγητου ορίου καθώς και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ βέβαια το αντιλαϊκό πακέτο συμπληρώνεται από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το επίπεδο, ο Τ. Βίζερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», επικέντρωσε στις «πολιτικές στην αγορά εργασίας που αποτελούν επίσης ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων» καθώς και «στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», ενώ ειδική έμφαση έδωσε στα ζητήματα της Ενέργειας, τονίζοντας ότι «στο θέμα των ενεργειακών πολιτικών (...) ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες», το ζητούμενο είναι να επέλθουν «τα οφέλη των διαρθρωτικών μέτρων που αυξάνουν τον ανταγωνισμό».

Μνημόνια διαρκείας με ή χωρίς το ΔΝΤ

Ο Τ. Βίζερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι, εντός και εκτός Ελλάδας, ονειρεύονται ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», λέγοντας ότι χωρίς το ΔΝΤ, το τρέχον πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πλέον, και πιθανότατα θα δρομολογηθεί η τροποποίηση της συνθήκης του ESM με πιθανό αποτέλεσμα ένα νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο.

Δίνοντας το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε πως «η αναμονή μέχρι το φθινόπωρο θα ήταν καταστροφική αλλά και ανόητη». Ταυτόχρονα, εκτίμησε πως οι χαμηλοί ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη θα συνεχισθούν μεσοπρόθεσμα, με διαφοροποιημένο αντίκτυπο ανά χώρα.

«Αντισταθμιστικά» για το εγχώριο κεφάλαιο

Αναφερόμενος στα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, έκανε λόγο για την «ποιότητα των λεγόμενων επεκτατικών μέτρων», ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει «να υποστηρίζουν την ανάπτυξη με έναν οικονομικά υγιή τρόπο», δείχνοντας ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων στις ισχυρές επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με το παραπάνω, τόνισε πως «οι στόχοι για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η συγκυβέρνηση παζαρεύει δάνειο με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο βέβαια της προώθησης των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, σημείωσε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα ήθελαν να προωθήσουν περαιτέρω ενεργές πολιτικές απασχόλησης και μια από τις οδούς είναι η προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας», τονίζοντας ότι με τη στήριξη της Επιτροπής «πολλές από αυτές τις πολιτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν», ενώ υπενθύμισε πως «ήδη έχουν χορηγηθεί κεφάλαια στην Ελλάδα για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας».

Σχετικά με τα παζάρια για τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως «είναι ακόμα πολύ νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες».

Από τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει ο κατάφωρος εμπαιγμός της συγκυβέρνησης γύρω από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, ενόψει, βέβαια, της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η ατζέντα του ΣΕΒ

«Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε χτεσινή ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος ανέφερε ότι «το Δημόσιο όχι μόνο δεν έχει χρήματα αλλά ούτε και θα μπορεί να δανεισθεί για πολλά χρόνια, παρά μόνο για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, προσθέτοντας: «Να εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ας αφήσουμε όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν επιτέλους».

Πρόκειται για τα μεγάλα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η λίστα του ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-- Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια.

-- Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας - Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας - Κρήτης.

-- Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (Θριάσιο στην Αττική και Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη).

-- Υδρευση - αποχέτευση - άρδευση - διαχείριση αποβλήτων - επεξεργασία λυμάτων.

-- Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, Δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών).

-- Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού).

-- Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και για την εγκατάσταση ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πανεπιστημίων, νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών (κλινικές δοκιμές, κ.τ.λ.)

-- Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΜΠ. ΚΑΖΝΕΒ
Συντονισμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

«Μήνυμα εμπιστοσύνης» στις προοπτικές ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, που διανοίγει η κυβέρνηση με την πολιτική της, μετέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ, στον Ελληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα. Κατά τις κοινές δηλώσεις πριν και μετά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επικρότησε τις «δύσκολες αποφάσεις» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που νιώθουν «για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας», αλλά και στην «ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», που άλλωστε, όπως είπε, εφαρμόζονται και στη Γαλλία, αφού κοινός είναι ο στόχος ανάκαμψης του κεφαλαίου που αυτές υπηρετούν, τσακίζοντας τους λαούς. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, αναφέρθηκε στις γαλλικές επενδύσεις που έμειναν στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή διαβλέπουν δυνατότητες ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, και επανέλαβε το κάλεσμα στους επενδυτές γενικά και στα γαλλικά μονοπώλια ειδικά να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ και σημειώνοντας τις «σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

Με το βλέμμα στραμμένο άλλωστε στις «μπίζνες», ο Μπ. Καζνέβ εξέφρασε την ελπίδα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξεταστούν πλέον και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε «να μην σκοτώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη». Αλλωστε και ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι «οι αναγκαίες συνθήκες της ανάπτυξης, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δυνατότητα να έχουμε, το συντομότερο δυνατό, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χρήματος».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για τη στήριξη και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει και θα αποτελέσει «ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που επιβλήθηκε η πιο σκληρή λιτότητα, τελειώνει η μονομέρεια της λιτότητας και γυρνάμε σε πολιτικές ανάπτυξης», δίχως βεβαίως να συμπληρώσει πως οι πολιτικές «ανάπτυξης» αφορούν την ανάκαμψη του κεφαλαίου και δεν αναιρούν ούτε μισό από τα άγρια μέτρα που έχουν παρθεί και πρόκειται να εμπλουτιστούν σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Εργασιακά, απεναντίας όλα αυτά συνιστούν προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και την ανάκαμψη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε την ενωμένη Ευρώπη (...) είμαστε αντίθετοι στη συντηρητική αντίληψη για Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, διαιρεμένης σε ηγέτες και ουραγούς, σε έναν στενό πυρήνα που θα προχωράει και στην υπόλοιπη που δεν θα μπορεί να ακολουθήσει», και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε όχι για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά για Ευρώπη πολλών επιλογών και ενισχυμένων συνεργασιών (...) Οι διαφοροποιημένες ταχύτητες θα ενισχύουν την ΕΕ, αν είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά θα την αποδυναμώνουν αν γίνονται με όρους αποκλεισμών. Να φύγουμε από όρους αποκλεισμών, να ανοίξουμε τη συζήτηση για την εθελοντική συμμετοχή σε ένα ανώτερο στάδιο συνεργασίας όσων το επιθυμούν, για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το Προσφυγικό και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, συνάντηση είχαν και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Ευ. Τσακαλώτος και Μ. Σαπέν.

Δηλώσεις και «παράθυρα» για «συναίνεση»

«Παράθυρο» για την ψήφιση από τη ΝΔ συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία συμφωνεί, άφησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό «Σκάι», επιβεβαιώνοντας και έτσι την κοινή στρατηγική βάση των αστικών κομμάτων στα ζητούμενα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και την πίεση του κεφαλαίου για «συναίνεση» των αστικών κομμάτων στα ζητούμενα αυτά.

Οπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει μειώσεις συντάξεων και μειώσεις του αφορολόγητου που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης, γιατί «δεν θέλουμε εμείς να ξεπλύνουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης», προσθέτοντας ωστόσο ότι: «Μπορεί - θα δούμε, μπορεί - να φέρουν κάποιες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα, π.χ. η απελευθέρωση της Ενέργειας, είμαστε εκεί, θα το διαβάσουμε προηγουμένως, αν συμφωνούμε, είμαστε διατεθειμένοι να το ψηφίσουμε, όπως κάναμε και με αρκετά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης».

Εν τω μεταξύ, πάνω στην ανάγκη «συναίνεσης» που ζητάνε αστικά επιτελεία, συνεχίζονται και οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση της απέναντι στα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Μεϊμαράκη, που έβαζε ως ζητούμενο τη «συναίνεση» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, χτες το βράδυ έγιναν γνωστές δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει τις «ελαφρύνσεις», τα «αντίμετρα» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Κάνοντας κι ένα βήμα παραπέρα, ζήτησε, αν κλείσει η «αξιολόγηση», να αποσυρθεί το αίτημα της ηγεσίας της ΝΔ για πρόωρες εκλογές.

Ζητάνε «σοβαρότητα» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

«Το Grexit πλανάται ακόμη, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα», εξηγώντας ότι εννοεί τη συνεπή προσήλωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Οπως είπε, «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Είχαμε μείωση του ΑΕΠ 25%. Θα πρέπει να αυξηθεί τόσο, τουλάχιστον».

Στο ίδιο Φόρουμ, ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει και ότι «έρχεται ένα 4ο μνημόνιο, με όρους και δεσμεύσεις, αλλά αντί για δάνειο, εξομαλύνσεις στο χρέος». «Πολιτικά, αυτό σημαίνει ότι χάνεις την προοπτική να πεις κάποια άλλα πράγματα οικονομικά και αναπτυξιακά, που να αφορούν τη χώρα μετά το 2018-19», δήλωσε. Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συγκροτείται από «προοδευτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλει να συμμετάσχει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ