ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αναβαθμίζει η Τουρκία τη συμμετοχή της

Η Τουρκία αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, παρ' ότι μέχρι πρόσφατα ζητούσε τον τερματισμό της αποστολής
Η Τουρκία αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, παρ' ότι μέχρι πρόσφατα ζητούσε τον τερματισμό της αποστολής
Αναβάθμισε η τουρκική πλευρά τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που περιπολεί εδώ και ένα χρόνο στο Αιγαίο, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού, και στην πράξη μετέχοντας σε ένα ευρύτερο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την Ενέργεια, τη διαμετακόμισή της και άλλα ζητούμενα του κεφαλαίου. Πεδίο όπου αναζητούν ρόλο και κεφάλαια από Τουρκία και Ελλάδα, εξ ου και προωθούν θέσεις τους και με στρατιωτικά μέσα.

Σε ένα τέτοιο επικίνδυνο πλαίσιο, και ενώ η τουρκική συμμετοχή στην SNMG2 περιοριζόταν μέχρι πρόσφατα σε ένα μόλις πλοίο (κορβέτα), διπλασιάστηκε αριθμητικά και αναβαθμίστηκε ποιοτικά. Πλέον η Αγκυρα έχει στείλει να ελέγχουν περιοχές του Αιγαίου, με καπέλο ΝΑΤΟ, την φρεγάτα GERISUN και το περιπολικό KARABURUN, σε ένα σύνολο 9 ΝΑΤΟικών πλοίων, όπου η ελληνική πλευρά έχει τρία: την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ και το περιπολικό ΝΑΥΜΑΧΟΣ.

Η κίνηση αυτή της Αγκυρας έρχεται ενώ στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ζήτησε λήξη της επιχείρησης στο Αιγαίο, λέγοντας ότι εκπλήρωσε τους στόχους της. Η τωρινή αναβαθμισμένη συμμετοχή της σε κάτι που η ίδια θεωρούσε ανάξιο συνέχειας, επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με τον τρόπο αυτό τα τουρκικά πολεμικά πλοία, με ΝΑΤΟική «βούλα», καλύπτουν πλέον διπλάσιο χώρο ευθύνης και ελέγχου στο Αιγαίο.

Αλλη μια απόδειξη δηλαδή για το έωλο και προκλητικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, που έχει να κάνει ακριβώς με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, τάχα διασφαλίζει την ασφάλεια και σταθερότητα για τον ελληνικό λαό, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από τις μόνιμες απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, αφού υποτίθεται ότι η ΝΑΤΟική αρμάδα «καταγράφει την τουρκική προκλητικότητα» στον αέρα και τη θάλασσα του Αιγαίου. Ετσι κι αλλιώς, βέβαια, η κυβέρνηση αποσιωπά συστηματικά πως η ΝΑΤΟική θέση περί διμερών διαφορών στο Αιγαίο, αλλά και περί Αιγαίου - ενιαίου επιχειρησιακού χώρου, συμβάλλουν στην πράξη στο «γκριζάρισμά» του, ενώ η διαπάλη των μονοπωλίων για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής μπλέκει το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Με την κατάθεση του Ελγαντούρ Ναίμ, προέδρου της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Και αυτός ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις επιθέσεις που υπέστησαν μετανάστες από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια, στη δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, στο βασανισμό του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ στη Σαλαμίνα που βρέθηκε λιπόθυμος με μια αλυσίδα στο λαιμό, στις σχέσεις της Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο για τις εγκληματικές επιθέσεις που υπέστησαν από τη Χρυσή Αυγή μετανάστες από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν αλλά και σύλλογοί τους, που λειτουργούν και ως χώροι προσευχής. Καταλάβαιναν τους χρυσαυγίτες από τις μαύρες μπλούζες που φορούσαν με ναζιστικά σύμβολα, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, ενώ κρατούσαν κοντάρια με την ελληνική σημαία και φώναζαν «θα σας σκοτώσουμε, θα σας καθαρίσουμε». Αναφέρθηκε επίσης στην Θ. Σκορδέλη, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, «σε κάθε επίθεση την βρίσκουμε, ήταν στην ηγεσία (...) το έλεγε και το καμάρωνε ότι ήταν χρυσαυγίτισα, δεν κρυβόταν αυτό». Σημειώνουμε ότι η Θ. Σκορδέλη ήταν και υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής και κατηγορείται στη δίκη για συμμετοχή στην εγκληματική αυτή οργάνωση.

Για τις ρατσιστικές και δολοφονικές επιθέσεις που ανέφερε στο δικαστήριο, ενδεικτικά σημειώνουμε: «Στον Πειραιά το 2011 τον Αχμεντ τον σταμάτησαν χρυσαυγίτες, με σκοπό να τον σκοτώσουν, μάζευε σίδερα από τα σκουπίδια. Του σπάσαν τα σαγόνια»... Μίλησε ακόμα για «επιθέσεις σε Mπαγκλαντέζους που έσκιζαν τα χαρτιά τους, τους κοπανούσαν και τους κλέβαν τα λεφτά που είχαν (...)». Μάλιστα, ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα δεν πήγαιναν στην Αστυνομία γιατί φοβούνταν ή δεν είχαν χαρτιά, ενώ «πολλές φορές τα παιδιά έτρωγαν ξύλο στην Αστυνομία...».

Περιέγραψε, επίσης, τη δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου σε χώρο προσευχής μεταναστών από το Μπαγκλαντές τον Οκτώβρη του 2011: «Μέσα στο χώρο ήταν 40 Μπαγκλαντεσιανοί. Τους έκλεισαν απ' έξω. Δεν υπήρχε έξοδος. Σπάσαν το τζάμι που είναι στο δρόμο και άρχισαν να πετάνε, με σκοπό να τους σκοτώσουν, σκουπίδια και να βάζουν φωτιά με πετρέλαιο. Θα καιγόταν και μια γυναίκα μεγάλη σε ηλικία που έμενε από πάνω, σε πολυκατοικία έγινε. Εκείνη τη μέρα, τα παιδιά σώθηκαν επειδή άνοιξαν τη βρύση για να ρίξουν νερό (...)». Και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια: «Η αστυνομία όταν ήρθε - ήταν η Χρυσή Αυγή απ' έξω - δεν μπορούσε να ανοίξει όσο ήταν αυτοί εκεί. Οταν έφυγαν οι χρυσαυγίτες, με την Σκορδέλη (σ.σ. επικεφαλής του τάγματος εφόδου) άνοιξαν την πόρτα για να μπορέσουν να βγουν (...)».

Αξια λόγου και η αναφορά του μάρτυρα στο δικαστήριο για την «εκπαίδευση» παιδιών ηλικίας 11-15 από τους χρυσαυγίτες στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων κατοίκων», πρωτοστατούσης της Θ. Σκορδέλη, στον Αγ. Παντελεήμονα: «Ηταν και παιδιά 11-15 ετών που συμμετείχαν, με έβριζαν. Παιδιά αυτής της ηλικίας είχαν μαχαιρώσει κόσμο (...) ξέρω για έναν Αφγανό, το 2009-2010 δεν είναι πια στην Ελλάδα (...) εκείνη την περίοδο 4-5 άτομα είχαν μαχαιρωθεί κοντά στο σταθμό Αττικής (...)».

Αναφορά έγινε επίσης στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα, που, όπως είπε ο μάρτυρας, είχε προκύψει ότι συνεργαζόταν με τη Χρυσή Αυγή: «Οταν κάποιος αλλοδαπός πήγαινε να κάνει μήνυση, εμφανιζόταν βουλευτής της (...)». Για τον τότε διοικητή του ΑΤ Καλλιθέας, επίσης, ο μάρτυρας είπε ότι όταν «εμφανίστηκαν μετανάστες για να καταγγείλουν επίθεση, εκείνος τους τράβηξε βίντεο με το κινητό του και τους είπε "θα το δώσω στη Χρυσή Αυγή αν δε φύγετε"»...

Για τις εγκληματικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι «ήταν σαν κράτος μέσα σε κράτος (...) δεν φοβόντουσαν για τιμωρία από το νόμο».

Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν η απάντηση του μάρτυρα σε ερώτηση του δικαστηρίου για το πότε σταμάτησαν αυτά, που είπε: «Αλλαξε όλη η εικόνα, λόγω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το χρωστάμε στο αίμα του».

Ανακαλύφτηκε εργαστήρι παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών

Εργαστήρι παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων «Captagon» ανακάλυψε το ΣΔΟΕ στην περιοχή του Θριασίου, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, εξαρθρώνοντας συμμορία με διεθνείς προεκτάσεις. Πρόκειται για χάπια που είθισται να χρησιμοποιούν για «ντοπάρισμα» οι τζιχαντιστές του ISIS. Είναι το πρώτο εργαστήρι παραγωγής «Captagon» που ανακαλύπτεται στη χώρα μας.

Κατασχέθηκαν περίπου 635.000 δισκία, όπλα, χρηματικά ποσά, μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα Ι.Χ., φορτηγό αυτοκίνητο Ι.Χ., ταχύπλοο σκάφος), ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ένα αλβανικής υπηκοότητας, ένα τουρκικής υπηκοότητας και δύο Ελληνες. Αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και συνταξιούχος αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρακολούθηση αρκετών ημερών το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό, εντόπισαν σε περιοχή μετά την Ελευσίνα το παρασκευαστήριο των χαπιών αυτών. Ειδικότερα, βρήκαν και κατάσχεσαν τα χάπια, τα οποία αποθηκεύονταν σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγό που κατασχέθηκε και αυτό στην ίδια περιοχή. Παράλληλα, σε άλλη περιοχή, κοντά στα Μεσόγεια, εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των χαπιών εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αυτών των χαπιών καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Ανησυχεί για ατυχήματα» ο Αμερικανός πρέσβης...

Την ανησυχία του για «ατυχήματα» στο Αιγαίο εξέφρασε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ. Αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα», ωστόσο πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται «πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης». Τόνισε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιον μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Αγκυρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ