ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε ύψος - «ρεκόρ» 15,7% η φτώχεια

Εκατομμύρια είναι οι απόκληροι στην αναπτυγμένη Γερμανία
Εκατομμύρια είναι οι απόκληροι στην αναπτυγμένη Γερμανία
Την Πέμπτη 2/3/2017 δημοσιεύτηκε έκθεση για τη φτώχεια στη Γερμανία, που συνέταξε ο Σύνδεσμος Φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας (Paritatischer Wohlfahrtsverband) και η οποία βασίστηκε στα στοιχεία της κρατικής παγγερμανικής απογραφής του 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, η φτώχεια έφτασε σε ύψος - ρεκόρ, πλήττοντας το 15,7% του πληθυσμού, δηλαδή 12,9 εκατ. άτομα! Παρά την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,7% το 2015, στα περισσότερα κρατίδια αυξήθηκε το ποσοστό φτώχειας. Η έκθεση χρησιμοποιεί το κριτήριο που έχει ορίσει η ΕΕ για τα κράτη - μέλη της, με βάση το οποίο φτωχός θεωρείται όποιος έχει εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου εισοδήματος. Στη Γερμανία αυτό ορίζεται για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά στα 1.413 ευρώ το μήνα, ενώ για άτομα που ζουν μόνα τους στα 942 ευρώ.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή της φτώχειας, η έκθεση σημειώνει ότι τα τελευταία 10 χρόνια το ποσοστό φτώχειας στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας, με εξαίρεση το Αμβούργο και τη Βαυαρία, αυξήθηκε. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στο Βερολίνο (ποσοστό φτώχειας 22,4%), στη Βρέμη (24,8%) και στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (17,5%).

Παράλληλα, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ιδιαίτερα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες (ποσοστά φτώχειας: άνεργοι 59%, μονογονεϊκές οικογένειες 43,8%, πολύτεκνες οικογένειες 25,2%, συνταξιούχοι 15,9%, μετανάστες 33,7% και ανήλικοι 19,7%), ενώ έπληξε περισσότερο τις γυναίκες με ποσοστό 16,3% (το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες ανήλθε σε 15,1%).

Ενα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της έκθεσης αποτελεί η εξέλιξη στον αριθμό των ανέργων και αυτών που λαμβάνουν επίδομα απορίας στην ίδια περίοδο. Ενώ τα τελευταία 10 χρόνια στη Γερμανία μειώθηκαν οι άνεργοι (μείωση από 11,7% το 2005 σε 6,4% το 2015) και αυτοί που λαμβάνουν επίδομα απορίας (μείωση από 10,3% το 2005 σε 9,4% το 2015), η φτώχεια αυξήθηκε! Γίνονται δηλαδή φανερές οι συνέπειες των πολιτικών για τη μείωση των κατώτατων μισθών, την επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας και υποαπασχόλησης που εφαρμόζονται την τελευταία δεκαετία και στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, όσο κι αν παραμένει στην περιγραφή του φαινομένου, επιβεβαιώνουν ότι οξύνεται η βασική αντίθεση του καπιταλισμού, ενισχύεται η τάση απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, πρώτα απ' όλα στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως είναι η Γερμανία. Οπως διαπιστώνουν και οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο, αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας της «οικονομίας της αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο», που η άρχουσα τάξη της Γερμανίας διατείνεται ότι εφαρμόζει. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού δεν συμβαδίζουν.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες παρά τις κινήσεις για «μερικές συμφωνίες»

Παρά τα παζάρια που συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως οι μερικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν την 1η Μάρτη στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής στο Μινσκ, δεν σταματούν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων, με βομβαρδισμούς και αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

Χτες, με βάση τα συμφωνηθέντα, είχε προγραμματιστεί κοινή επιθεώρηση του σταθμού ύδρευσης του Ντονέτσκ από εκπροσώπους της Ουκρανίας, των πολιτοφυλακών των ΛΔ - ο όρος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού είναι αστικά καθεστώτα - και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η επιθεώρηση, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές, διακόπηκε, όταν σημειώθηκαν πυρά από τις θέσεις του ουκρανικού σταθμού. Καταγγέλθηκε επίσης ότι καταρρίφθηκε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone) που ανήκε στον ΟΑΣΕ και ήλεγχε τον χώρο του σταθμού. Παράλληλα, είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί η απομάκρυνση ενόπλων και εξοπλισμού από κάποιες περιοχές του Λουγκάνσκ. Η δε ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για τον τραυματισμό 15 στρατιωτών και το θάνατο ενός από πυρά των πολιτοφυλακών.

Επίσης, μετά τη λεγόμενη εθνικοποίηση ουκρανικών επιχειρήσεων που δεν συμμορφώθηκαν με τους νέους όρους που έθεσαν οι αρχές των ΛΔ, ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, κάλεσε τους δυτικούς εταίρους του να προχωρήσουν σε «επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά όσων προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και την ουκρανική νομοθεσία». Βέβαια αυτά λέγονται από τον μεγαλοκαπιταλιστή Πρόεδρο, που αναδείχτηκε πραξικοπηματικά και ευθύνεται για το αιματοκύλισμα του λαού του.

Πάντως χτες και η ΕΕ ανακοίνωσε ότι παρατείνει για άλλον ένα χρόνο τις κυρώσεις και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών σε 15 αξιωματούχους, το επιτελείο του πρώην Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την κατηγορία «κατάχρηση εξουσίας και δημοσίων πόρων».

ΥΕΜΕΝΗ
Εντείνουν τις επιδρομές οι ΗΠΑ

ΣΑΝΑΑ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν, το τελευταίο 48ωρο, τις επιδρομές στην κεντρική Υεμένη, με πρόσχημα την καταπολέμηση τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χτες απόβαση χερσαίας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή αλ - Σαΐντ, της επαρχίας Σαμπάουα, ενώ έγινε ανταλλαγή πυρών με τζιχαντιστές για περίπου μισή ώρα. Το τελευταίο κύμα ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, κυρίως στις επαρχίες Αμπιάν, Σάμπουα (νότια) και Μπαϊντά (κεντρική Υεμένη).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο Βραζιλιάνικο ΚΚ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την αυθαίρετη κράτηση και την άσκηση βίας στο στέλεχος του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος Τάλι Ναγιάντρα Φιγκουέιρα ντος Σάντος και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το κόμμα. Σημειώνει αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την αυθαίρετη σύλληψη της Τάλι Ναγιάντρα Φιγκουέιρα ντος Σάντος, στελέχους του Βραζιλιάνικου ΚΚ στο Μανάους, πρωτεύουσα του Αμαζονίου, στις 25 Φλεβάρη, από όργανα της στρατιωτικής αστυνομίας. Καταγγέλλει ιδιαίτερα την άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας κατά την κράτησή της.

Τα στοιχεία τονίζουν ότι η σύλληψή της συντρόφισσας και ενός ακόμη μέλους του ΒΚΚ ήταν στοχευμένη. Η συντρόφισσα ήταν υποψήφια αντιδήμαρχος του Μανάους στις τοπικές εκλογές το 2016, αναγνωρίσθηκε από τα αστυνομικά όργανα, εξυβρίσθηκε επειδή ήταν κομμουνίστρια, χτυπήθηκε και έχασε τις αισθήσεις της στο κρατητήριο, ενώ δέχτηκε ανοικτές απειλές για τη ζωή της.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στη συντρόφισσα Τάλι Ναγιάντρα και το Βραζιλιάνικο ΚΚ. Οι κρατιδιακές και ομοσπονδιακές αρχές της χώρας έχουν μεγάλες ευθύνες. Η υπόθεση επιβάλλεται να διαλευκανθεί και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Καμία πράξη τρομοκράτησης, ποινικοποίησης ή περιορισμού της δράσης των κομμουνιστών δεν θα περάσει».

ΓΑΛΛΙΑ
«Προβλήματα» για τον Φιγιόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τον Ρεπουμπλικάνο Φρανσουά Φιγιόν, που επιμένει να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της 23ης Απρίλη. Προχτές, η εφημερίδα «Λε Παριζιέν» μετέδωσε την πληροφορία ότι οι Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο για έρευνα στο σπίτι του Φιγιόν στο Παρίσι, κάτι που χτες αναμετέδωσαν κι άλλα ΜΜΕ, επικαλούμενα «πηγές» από το ίδιο το περιβάλλον Φιγιόν. Φαίνεται ότι μεγαλώνει το ενδεχόμενο ο υποψήφιος των «LR» («Les Republicains») να κληθεί ο ίδιος από τις αρχές να καταθέσει ως άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο στο οποίο ως τώρα εμπλέκονταν άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Στο εσωτερικό των «LR», πάντως, αυξάνεται η πίεση για την παραίτηση Φιγιόν, όπως έδειξε και η επιστολή 56 στελεχών του κόμματος που είναι εκλεγμένα σε δημόσια αξιώματα (π.χ. δήμαρχοι διαφόρων πόλεων). Επίσης, προχτές, παραιτήθηκε από τη θέση του ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του Φιγιόν, Τιερί Σολέρ. Τέλος, συνεργάτες του Αλέν Ζιπέ (που θεωρούνταν φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά έχασε από τον Φιγιόν) δηλώνουν ότι αυτός μπορεί να επανέλθει, εφόσον ο Φιγιόν φύγει από το κόμμα.

ΙΤΑΛΙΑ
Ανακρίσεις στο περιβάλλον Ρέντσι

Ο πατέρας του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και επιχειρηματίας, Τιτσιάνο Ρέντσι, κλήθηκε χθες σε ανάκριση στο πλαίσιο μεγάλης δικαστικής έρευνας για τις κρατικές εργολαβίες, που αφορά «συμμετοχή σε αθέμιτη άσκηση επιρροής», με υπόνοια ότι υπήρχαν και μίζες. Φυσικά, αυτά τα φαινόμενα είναι σύμφυτα με την ίδια τη σαπίλα του καπιταλισμού και βεβαίως χρησιμοποιούνται και στην ενδοαστική διαπάλη. Η «μπάλα» παίρνει και τον υπουργό Αθλητισμού, Λούκα Λότι, από τους στενούς συνεργάτες του Μ. Ρέντσι, που εμφανίζεται, σύμφωνα με εισαγγελείς, να έχει αποκαλύψει στον υπεύθυνο της Κρατικής Υπηρεσίας Προμηθειών της Ιταλίας ότι η αστυνομία είχε τοποθετήσει κοριούς στο γραφείο του. Την υπόθεση αξιοποιεί το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο, που αποφάσισε να καταθέσει «πρόταση δυσπιστίας» σε βάρος του Λότι, κάτι που μπορεί να φέρει νέες αναταράξεις στην κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το Δημοκρατικό Κόμμα έχει διασπαστεί και ο Μ. Ρέντσι θέλει να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία σε συνέδριο στα τέλη Απρίλη, ενώ τμήματα της αστικής τάξης πιέζουν για πρόωρες εκλογές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παρέμβαση Μέι κατά των κινήσεων διάσπασης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις φυγόκεντρες κινήσεις διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου που δρομολογούνται από μέρος της αστικής τάξης στη Σκοτία, μπροστά στην προοπτική αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Βrexit), η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε χτες σε ομιλία της στο συνέδριο των Σκοτσέζων Συντηρητικών στη Γλασκόβη πως «δεν υπάρχει οικονομικό επιχείρημα υπέρ της διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου ή υπέρ της χαλάρωσης των δεσμών που μας κρατούν μαζί».

Κατηγόρησε το κυβερνών Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της Σκοτσέζας πρωθυπουργού, Νίκολα Στάρτζεον, ότι αντιμετωπίζει «σαν παιχνίδι την πολιτική», αντί να επικεντρώνεται στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών στη Σκοτία. Υποστήριξε ακόμη πως ο λαός της Σκοτίας «αξίζει έναν πρωθυπουργό που είναι επικεντρωμένος στις προτεραιότητες των πολιτών».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς» κατέγραψε σημαντικές απώλειες μελών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτιμώντας ότι από το 2016 εγκατέλειψαν το κόμμα σχεδόν 26.000 μέλη. Από αυτούς οι 15.465 αποχώρησαν στα μέσα Δεκέμβρη. Το Γενάρη οι εγγεγραμμένοι Εργατικοί ήταν 528.180 άτομα, ενώ τον Ιούλη του 2016 ήταν 554.000 μέλη. Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι, ωστόσο σχετίζονται και με τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν και σε αυτό το αστικό κόμμα για την προοπτική του Brexit.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ