ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αύριο η σύσκεψη και η διαμαρτυρία των Συνδικάτων

Στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της ΕΕ

Σε σύσκεψη αύριο, Σάββατο, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας), καλούν οι διοικήσεις κλαδικών Συνδικάτων από την Αττική, με θέμα: «Οργάνωση της πάλης ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που φέρνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και στους πρόσφυγες».

Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, Επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια και σε πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα εξής Συνδικάτα: Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, Ιδιωτικής Υγείας, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών, ΣΕΤΗΠ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «ΣΕΦΕΡΗΣ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Την πρωτοβουλία των Συνδικάτων στηρίζει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Παράλληλα, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία της (Ηπείρου 5, Αθήνα, 10 π.μ. - 2 μ.μ.). Επίσης, η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των σωματείων και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις - συσκέψεις με θέμα τις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες:

  • Από το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και τη Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.
  • Από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Δέλτα, την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κύμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Αθλιες παραμένουν οι συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου απουσιάζει κάθε κρατική μέριμνα
Αθλιες παραμένουν οι συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου απουσιάζει κάθε κρατική μέριμνα
Η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προχώρησε χτες σε διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά (στον επιβατικό σταθμό «Ηετίων»). Η ανταπόκριση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Νίκαιας και του Ρέντη ήταν συγκινητική. Η Λαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα γραφεία του ΟΦΟΝ (Κ. Γέμελου 119), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 17.00 - 20.30.

Τα υλικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσφυγες και μετανάστες είναι: Πάνες για μωρά, σερβιέτες, ατομικές συσκευασίες χαρτομάντιλα, σαμπουάν (μικρή συσκευασία), αφρόλουτρα (μικρή συσκευασία), μπισκότα, φρυγανιές, κρουασάν, γάλα για βρέφη, γάλα εβαπορέ, έτοιμες τροφές για μικρά παιδιά που δεν χρειάζονται ψυγείο, κουταλάκια - πιάτα - ποτήρια μιας χρήσης, εσώρουχα ανδρικά - γυναικεία - παιδικά, κάλτσες ανδρικές - γυναικείες - παιδικές, αθλητικά παπούτσια σε όλα τα μεγέθη και σε καλή κατάσταση.

Πρωτοβουλίες συγκέντρωσης βοήθειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν πάρει επίσης οι εξής φορείς:

  • Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος θα παραδώσει σήμερα τα πρώτα είδη που μάζεψε. Συνεχίζει να συγκεντρώνει βοήθεια καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 5 μ.μ.), στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, γραφεία 1-2).
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 1 μ.μ. και 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία του.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης καθημερινά, 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ., στο στέκι της. Η βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά, με καραβάνι αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., από το στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, σήμερα (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία του.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας μέχρι και σήμερα (10 π.μ. έως 12.30 μ. και 6 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.) στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου καθημερινά στα γραφεία της (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών).
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το Προσφυγικό μέρος ενός ευρύτερου παζαριού

Eurokinissi

Οσο διογκώνεται το πρόβλημα των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που κατακλύζουν τη χώρα μας και την Ευρώπη και όσο πλησιάζει η Δευτέρα για τη συνάντηση της ΕΕ με την Τουρκία, πυκνώνουν και οι παρεμβάσεις αξιωματούχων που αναδεικνύουν τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις, με αφορμή και αυτό που ονομάζουν «προσφυγική κρίση».

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που πρωτοστατεί στην τάση εκείνη που θέλει ένταση της καταστολής και κλείσιμο της στρόφιγγας των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» σημείωσε:

«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορρά. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν το δρόμο τους» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hot spots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου - και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε». Τόνισε, επίσης, ότι «το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβρη του περασμένου έτους - έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας - υπήρξε ένα μεγάλο σφάλμα, που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα». Ο δε καγκελάριος της χώρας αυτής, Β. Φάιμαν, είχε χαρακτηριστικά πει ότι «η Αυστρία θα σταματήσει να είναι προθάλαμος για τη Γερμανία».

Από την άλλη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που εκφράζει τη μερίδα εκείνη του κεφαλαίου που βλέπει την προσφυγιά ως ευκαιρία αξιοποίησης φτηνής εργατικής δύναμης, τόνισε χτες σε ομιλία της στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία - Παλατινάτο ότι η χώρα της «πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων και δεν αρκεί να εξαγάγει μόνο προϊόντα» και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες (στο πλαίσιο συμφωνημένης λύσης στην ΕΕ).

Ωστόσο, ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εκφράζει όλο και πιο συχνά την αντίθεση σε αυτήν την πολιτική και καλεί σε «λήψη εθνικών μέτρων». Στη Γερμανία, επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η αναμέτρηση των τοπικών εκλογών σε 3 κρατίδια στις 13 Μάρτη, (Βάδη - Βυρτεμβέργη, Ρηνανία - Παλατινάτο στη δυτική Γερμανία, Σαξονία - Ανχαλτ στην ανατολική), που θεωρείται «τεστ» για την πορεία του συνασπισμού, ενώ ανοδική τάση έχει το αντιδραστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παρέμβαση έκανε, όμως, και Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενόψει της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας. Φέρεται να σημείωσε: «Δεν θέλουμε η Σύνοδος Κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ». Ετσι είναι φανερό ότι η υπόθεση Προσφυγικό είναι μέρος ενός πολύ ευρύτερου παζαριού, που η τουρκική αστική τάξη θέλει να προχωρήσει, και σε αυτό φαίνεται ότι έχει τη σχετική στήριξη τουλάχιστον της Γερμανίας, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη Συρία και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ