ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Η κατά ΣΥΡΙΖΑ προστασία των αδυνάμων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμα και μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, συνεχίζει να ισχυρίζεται πως ναι μεν θα τηρήσει τη συμφωνία, αλλά θα φροντίσει η εφαρμογή της να μη θίξει τους «αδύναμους». Μόλις όμως προχτές, σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αφορά τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993 και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, 15ετία ή 20ετία, προβλέπει ότι όσοι απ' αυτούς δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, θα λαμβάνουν κουτσουρεμένες τις κατώτερες συντάξεις. Εκεί οδηγεί η σχετική διάταξη του νόμου 4336/2015 για τη μη καταβολή ολόκληρων των κατώτερων συντάξεων, αλλά μόνο του τμήματος που προέρχεται από τις εισφορές του ασφαλισμένου (οργανικό ποσό), αφού παρακρατείται το ποσό που προέρχεται από τη συμμετοχή του κράτους. Θύματα σε αυτή την περίπτωση είναι όσοι συνταξιοδοτούνται στα 62 με 15ετή συντάξιμο χρόνο, καθώς και όσοι συνταξιοδοτούνται στο 50ό ή 55ο έτος ηλικίας, με 20ετή συντάξιμο χρόνο, δηλαδή μητέρες ή χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα. Ετσι θα έχουμε περιπτώσεις όπου οι πιο αδύναμοι, γονείς με ανίκανα προς βιοπορισμό παιδιά, συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι με το καθεστώς που ίσχυε πριν το 3ο μνημόνιο θα λάβαιναν σύνταξη 486 ή 473 ευρώ, τώρα μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους θα λαμβάνουν σύνταξη μόλις 201 ευρώ! Αυτή είναι η προστασία στους αδύναμους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Οι «καθολικές»...

Για «καθολική ανάγκη και αγωνία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την άμεση και με επιτυχία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», μιλά ο ΣΕΒ, προκειμένου, όπως λέει «να αρθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Την... «αγωνία» της αστικής τάξης για τάχιστη ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» σπεύδει να καθησυχάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι υλοποιεί «κατά γράμμα» το αντιλαϊκό μνημόνιο. Ταυτόχρονα, κριτικάρει τη ΝΔ, λέγοντας ότι είναι αυτή που, βάζοντας θέμα απόσυρσης του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό (για να έρθει ένα... «άλλο», με τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους!), «αδιαφορεί για τις συνέπειες ή συνειδητά επιλέγει την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την επαναφορά της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία», όπως σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης.

... ανάγκες

«Η αξιολόγηση, η πρώτη αξιολόγηση, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015», φώναζε, με τη σειρά του, τις προάλλες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά» και «χάνει χρόνο. Αυτό έχει τεράστιο κόστος (...) Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην οικονομία από την αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί μαθηματικά στην ασφυξία».

Ετσι είναι... οι «καθολικές ανάγκες» του κεφαλαίου!

Διαπερνούν σαν μια κόκκινη κλωστή την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση: «Αμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», λέει ο ΣΕΒ, «άμεση ολοκλήρωση» φωνάζουν κυβέρνηση και ΝΔ! «Αρση της αβεβαιότητας στην οικονομία», αξιώνει ο ΣΕΒ, «άρση της αβεβαιότητας» υπόσχονται κυβέρνηση και ΝΔ!

Μόνο που η «άρση της αβεβαιότητας» για το κεφάλαιο, σημαίνει νέα ένταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας για το λαό, με νέα χτυπήματα στις συντάξεις, στην Ασφάλιση, στο Φορολογικό κ.ο.κ., σημαίνει νέα προνόμια για τα μονοπώλια, τα οποία θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες του λαού...

Μαζί στο ψητό

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ για το 2015, η Stopanska Banka A.D. Skopje, που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αποτέλεσε, για μια ακόμη χρονιά, την πλέον κερδοφόρα τράπεζα του γειτονικού κράτους, με συνολικά κέρδη ύψους 31,2 εκ. ευρώ το 2015, έναντι 24,5 εκ. ευρώ το 2014 και αύξηση κατά 26,7%. Το ύψος των καταθέσεων στην τράπεζα Stopanska στις 31/12/2015 έφθασε τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις ανήλθαν σε 900 εκ. ευρώ. Αυτό ως άλλη μια απόδειξη ότι στο πλαίσιο των αντιφατικών σχέσεων που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι αστικές τάξεις των δύο πλευρών, μπορεί να καβγαδίζουν για το όνομα ή τη ροή προσφύγων στην Ειδομένη, αλλά στις μπίζνες του κεφαλαίου τα έχουν βρει μια χαρά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1678 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός για τις «Τέσσερις εποχές» του.

1801 Ο Τόμας Τζέφερσον (1743 - 1826) εκλέγεται 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ηταν ο αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια που στις 4 Ιουλίου 1776 διάβασε το κείμενο της Ανεξαρτησίας (Αμερικανική αστικοδημοκρατική Επανάσταση).

1851 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

1877 Ο Τσαϊκόφσκι ανεβάζει στο θέατρο «Μπολσόι» της Μόσχας το περίφημο μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων».

1904 Γεννιέται ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος). Διώχτηκε με το Ιδιώνυμο από τη δικτατορία Μεταξά. Στην Κατοχή φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1957 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

1933 Δημοσιεύεται στο διεθνή κομμουνιστικό Τύπο Εκκληση της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς τους εργάτες όλου του κόσμου, για ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στο φασισμό και ενίσχυση του προλεταριάτου της Γερμανίας.

1939 Στην Ισπανία εκδηλώνεται πραξικόπημα με επικεφαλής το στέλεχος των Σοσιαλιστών Χ. Μπεστέιρο και τον συνταγματάρχη Σ. Κασάντο, με το σύνθημα «Κυβέρνηση χωρίς τους κομμουνιστές». Σχημάτισαν μια «Εθνική Χούντα Αμυνας» και με πρόσχημα την «έντιμη ειρήνη» άνοιξαν τις πύλες της Μαδρίτης στα φασιστικά στρατεύματα του Φράνκο.

1943 Ξεκινά η τριήμερη μάχη τμημάτων του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας με ιταλικές δυνάμεις στο Μπουγάζι και στο Φαρδύκαμπο Σιάτιστας, με αποτέλεσμα να αιχμαλωτιστεί ένα ολόκληρο ιταλικό τάγμα (σύνολο 603 οπλίτες και αξιωματικοί) και να σκοτωθούν 32. Η μάχη συνέβαλε στην απελευθέρωση των Γρεβενών.

1944 Κηρύσσεται 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Παίρνουν μέρος 18.000 εργατοϋπάλληλοι. Οι συγκοινωνίες παραλύουν. Μεγάλες συγκρούσεις έγιναν μεταξύ των σιδηροδρομικών και ταγματασφαλιτών, ενώ 300 περίπου απεργοί συνελήφθησαν.

1944 Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, από τη μία πλευρά, και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, από την άλλη. Γίνονται μάχες σώμα με σώμα με τον ΕΛΑΣ έως και το τελευταίο πυρομαχικό του, ενώ περικυκλώνεται η πόλη από τους Γερμανούς. Ο ανεφοδιασμός είναι αδύνατος. Το πρωί της 8/3 οι ταγματασφαλίτες εκτελούν τους συλληφθέντες της 5ηςΜάρτη 1944 στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Αργά το απόγευμα, οι ναζί αποχωρούν από την Κοκκινιά με την κουστωδία τους, μεταφέροντας 300 αιχμαλώτους στο Χαϊδάρι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας επιτίθενται και καταλαμβάνουν την Ξυλαγανή Κομοτηνής.

1954 Ο Τόντορ Ζίβκοφ εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

1965 Οι βουλευτές της ΕΔΑ καταθέτουν στη Βουλή 1.275 υπομνήματα με 32.411 υπογραφές κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά με αίτημα τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

2006 Πεθαίνει η Μαρία Πλυτά, κινηματογραφίστρια, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, με 25 ταινίες στο ενεργητικό της.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org