ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Η απειλή του δικομματισμού...

Ο βρώμικος πόλεμος, οι προβοκάτσιες, οι ύποπτοι ψίθυροι, οι πονηρές φήμες των τελευταίων ωρών, πλέον, δεν εκπλήσσουν, δε φοβίζουν, δεν παγιδεύουν κανέναν

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Παγερά αδιάφορη αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού ο σκυλοκαυγάς των δύο μονομάχων για τη λεία της εξουσίας, για το βόλεμα και το ξεβόλεμα των «δικών τους παιδιών». Η σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το γαλοζοπράσινο στρατό αξιωματούχων που εναλλάσσονται στην εξουσία και από κοινού έχουν στρογγυλοκαθίσει στο σβέρκο του λαού, μόνο αποστροφή προκαλεί στους πολλούς. Ο φόβος και η ανασφάλεια που προσπαθούν να προκαλέσουν μπορεί να βασιλεύει στα στρατόπεδα του δικομματισμού, αλλά δεν αφορά ευρύτερα την κοινωνία. Συσπειρώνονται και φανατίζονται μόνο όσοι έχουν να χάσουν ή να κερδίσουν από τη νομή της εξουσίας.

Οσοι έχουν λόγους να ανησυχούν και να φοβούνται, προφανώς δεν ενδιαφέρονται για την ανατροπή του δικομματισμού και την πολιτική του... Οι βολεμένοι, όμως, δεν είναι η πλειοψηφία. Εξω από τα στρατόπεδα των μονομάχων, ο κόσμος απλά καταλαβαίνει ότι θα πληρώσει πανάκριβα τους προεκλογικούς καυγάδες τους. Αντιλαμβάνεται ότι αν δεν τους κοπεί ο βήχας την Κυριακή, τη Δευτέρα θα εφορμήσουν από κοινού στην τσέπη του, θα πλήξουν τα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις του. Κατακτήσεις που δεν τις απειλεί περισσότερο ο ένας από τους δύο μονομάχους, αλλά το ενιαίο μέτωπό τους μαζί με τα μεγάλα αφεντικά...

Η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζουν τις τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες, χάρη στους πανίσχυρους μηχανισμούς χειραγώγησης που διαθέτουν, δεν αρκεί να διαγράψει από τη «συλλογική μνήμη» των εργαζομένων την προηγούμενη τετραετία. Ούτε μπορεί να θολώσει τη σκέψη για το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν. Ο βρώμικος πόλεμος, οι προβοκάτσιες, οι ύποπτοι ψίθυροι, οι πονηρές φήμες των τελευταίων ωρών έχουν αποκτήσει πλέον εθιμικό χαρακτήρα. Δεν εκπλήσσουν, δε φοβίζουν, δεν παγιδεύουν κανέναν. Πολύ περισσότερο εκείνους που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΡΕΒΑΝΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Η ΑΠΕΙΛΗ...«Σε ωμή απειλή για εκδίωξη 10.000 Πασόκων από το Δημόσιο σε ενδεχόμενη εκλογική νίκη της ΝΔ, προχώρησε ο αρμόδιος συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Β. Πολύδωρας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από την ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα, ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήριζε "κομματικό όργανο" το ΑΣΕΠ» (ΝΕΑ).

ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ...«Τρεις νέες γκάφες στελεχών της ΝΔ έδωσαν την αφορμή στο ΠΑΣΟΚ να την καταγγείλει για ρεβανσιστικές διαθέσεις. Ο κ. Πολύδωρας προανήγγειλε την απομάκρυνση 10.000 αξιωματούχων, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για κομματικό ΑΣΕΠ και ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι στελέχη από σοσιαλιστικά κόμματα αποτέλεσαν δεξαμενή του φασισμού και του ναζισμού. Για επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς μίλησε ο Γ. Παπανδρέου» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΡΕΒΑΝΣ: «Η προσπάθεια ήταν φιλότιμη, αλλά δεν απέδωσε στον βαθμό που ανέμεναν και οι μάσκες τελικά έπεσαν. Η ηγεσία της ΝΔ αγωνίζεται να πείσει ότι φιλοδοξεί να "συγκροτήσει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων", πλην, όμως, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη και οι υποψήφιοί της αποκαλύπτουν τις διαθέσεις που υπάρχουν και το ρεβανσιστικό κλίμα που καλλιεργείται στο χώρο της συντηρητικής παράταξης» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ...«Αμετανόητη είναι η Νέα Δημοκρατία που όσα χρόνια και αν πέρασαν δεν μπορεί να αποβάλει το ανάλγητό της πρόσωπο, όσο και αν προσπαθεί επιμελώς να το κρύψει. Κάθε μέρα αποκαλύπτεται το βρώμικο σχέδιο της Ρηγίλλης που περιμένει να καταλάβει την εξουσία για να εκδιώξει από παντού κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ. Με ένα απίστευτο μένος περιμένουν να πάρουν τη ρεβάνς για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά» (ΑΥΡΙΑΝΗ).

Ο ΣΤΟΧΟΣ...«Ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει πλέον στα χέρια του τα πρώτα απτά δείγματα για την αποτελεσματικότητα που είχε η στροφή στη στρατηγική του, εντείνει την αντιδεξιά ρητορική του. Στόχος, λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, είναι να πειστούν και οι τελευταίοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα καθαρά δεξιό κόμμα, που καμιά σχέση δεν έχει με το Κέντρο, και ως καθαρόαιμο δεξιό κόμμα απειλεί τις λαϊκές κατακτήσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού» (Γ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Απειλή Πολύδωρα για το Δημόσιο - ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ 10.000 ΠΑΣΟΚΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΛΥ-ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5΄.

ΕΘΝΟΣ: ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 10.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΝΔ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΤΣΙ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ!

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ 4 ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΟΝΙΜΟΙ 230.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΧΩΡΑ: ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΥΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 57%!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΕ ΠΛΟΗΓΟ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΓΚΑΛΟΠ.

ΑΥΓΗ: ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η έκπληξη... «Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές και, ορισμένα από τα εργαλεία διαμόρφωσης πολιτικής που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα, κάνουν κάποιους από τους επιτελείς τους να πιστεύουν ότι αυτές οι εκλογές ίσως κρύβουν μια έκπληξη: την Αριστερά. Σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιούνται από κομματικά επιτελεία, μια σειρά από παράγοντες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο μιας ενισχυμένης Αριστεράς την ερχόμενη Κυριακή, εξέλιξη εντελώς αντίθετη από τις αρχικές προβλέψεις που διατυπώθηκαν μετά την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠAΣOK και ήθελε περαιτέρω ενίσχυση του δικομματισμού» (Γ. Μαλούχος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Γκρίζα εικόνα... «Η σημερινή Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Ράλλη, ή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε ανεξάρτητα από το ποια γραμμή επικρατούσε, υπήρχε στο κόμμα χώρος για διαφωνία και συζήτηση. Υπήρχαν μεν οι "εθνικιστές" και οι "βασιλόφρονες", όμως υπήρχαν και οι "ριζοσπαστικοί φιλελεύθεροι", οι "νεοφιλελεύθεροι", οι "σοσιαλδημοκράτες" κτλ. Σήμερα όμως η Ν.Δ. έχει μεταβληθεί στο σούρουπο του Χέγκελ όπου όλες οι γάτες φαίνονται γκρίζες. Μια ενδεχόμενη νίκη της δε θα σημάνει μόνο την επιστροφή ενός απίστευτου ρεβανσισμού, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: τη διακύβευση των φιλελεύθερων κεκτημένων της πολιτικής μας κουλτούρας» (Τάκης Μίχας - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ηνωμένες προτιμήσεις... «Οι Αμερικανοί ανοιχτά πλέον έριξαν τα προσχήματα. Το ημιεπίσημο πρακτορείο Ειδήσεων "Ηνωμένος Τύπος" σε μια τεράστια ανταπόκριση του Πάτρικ Κουίν από την Ξάνθη τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εκλογής του Γ. Παπανδρέου και κατά του Κ. Καραμανλή, σε μια πρωτοφανή ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας, παραμονές των εκλογών. Σε ένα κείμενο με τον τίτλο "Παπανδρέου κεφάλαιο τρία", γράφει ξεκάθαρα χωρίς ντροπή: "Αντίπαλός του θα είναι ο ηγέτης της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, γόνος μιας άλλης μεγάλης πολιτικής οικογένειας, που όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου στη χάρη"» (Λάμπρος Παπαντωνίου - «Ελεύθερος Τύπος»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ