ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πολύμορφη δράση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας

Συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ.

Σε συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, καλούν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Ηδη το κοινό κάλεσμα στη συγκέντρωση έχουν συνυπογράψει δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις.

Στη συγκέντρωση καλεί και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και σπουδών

Στην τελική ευθεία μπροστά στις 8 Μάρτη, τα σωματεία, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ προχωρούν καθημερινά σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα σε κλάδους όπου συγκεντρώνονται γυναίκες.

Εξορμήσεις στις εργαζόμενες στα εμπορικά κέντρα «Mall» στο Μαρούσι και στον Αγιο Δημήτριο έκαναν χτες οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών του Βόρειου και του Νότιου Τομέα αντίστοιχα, μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή ανάλογη πρωτοβουλία των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ στα δυτικά, στο εμπορικό κέντρο «River West». Η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλούν τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση την Κυριακή 8/3, αλλά και στη σύσκεψη με εργαζόμενες στο Εμπόριο που έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία για την Κυριακή 22/3.

Επίσης, χτες, οι Σύλλογοι Γυναικών Νίκαιας, Περάματος και Κορυδαλλού έκαναν εξόρμηση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), συζητώντας για την 8η Μάρτη με τις εργαζόμενες, με φοιτήτριες και φοιτητές, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στους φοιτητικούς συλλόγους που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους περιλαμβάνονται και οι Σύλλογοι Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) και Εφαρμογών Τεχνών και Πολιτισμού (ΣΕΤΠ) του ΠΑΔΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Από τις εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα της Αττικής μπροστά στο συλλαλητήριο της Κυριακής
Από τις εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα της Αττικής μπροστά στο συλλαλητήριο της Κυριακής
Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Κεντρική Μακεδονία, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Τροφίμων, Ξύλου, Τηλεπικοινωνιών και ΟΤΑ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα σε κλάδους όπου συγκεντρώνονται γυναίκες, αλλά και στις γειτονιές, μεταφέρεται το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση. Ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση με αιχμή την καμπάνια της ΟΓΕ, με σύνθημα «Λάστιχο ωράριο - Λάστιχο ζωή», κόντρα στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης μαζί με τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών και την Ομάδα Γυναικών Ανω Πόλης πραγματοποίησαν χτες περιοδείες σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης έγινε περιοδεία της Ενωσης Εμποροϋπάλληλων μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Γυναικών Αγίας Τριάδας στο Εμπορικό Κέντρο «Mediterranean Cosmos».

Την Παρασκευή 6/3 προγραμματίζονται: Περιοδεία στις 11 π.μ., από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και τον Σύλλογο Γυναικών Αγίας Τριάδας, στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Στις 3.30 μ.μ. σύσκεψη της ΟΓΕ με εργαζόμενες του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Τη Δεύτερα 9/3 στις 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία του ΣΕΤΗΠ και εκλεγμένων της ΟΓΕ στην «INTRASOFT INTERNATIONAL».

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις οργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, σωματεία και Συλλόγους Γυναικών σε μια σειρά ακόμα πόλεις:

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 6/3, στις 6.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία της δύναμής του και η Ενωση Γυναικών καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή 6/3, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στα Χανιά, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ οργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., στον Κάτωλα και εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Στη Φλώρινα, θα γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 8/3, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 8/3, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας εκπαιδευτικού και κυρίως της αναπληρώτριας οργανώνουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών μαζί με την ΟΓΕ, την Παρασκευή 6/3, στη 1.30 μ.μ. Κάλεσμα έχουν απευθύνει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ο Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης» και «Μ. Παπαμαύρος».
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 8/3 στο Σύνταγμα, ενώ οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 6/3, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος), με ομιλία, τραγούδια από το συγκρότημα του Συλλόγου και προβολή ταινίας.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος», μέλος της ΟΓΕ, καλεί σήμερα Τετάρτη, σε σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Βλαχάκου 39, Πειραιάς). Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Κυριακής έχει ήδη προχωρήσει σε εξορμήσεις σε μια σειρά εργασιακούς χώρους (σε Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Εμπόριο, εργοστάσια της περιοχής).
  • Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης και σωματεία της περιοχής οργανώνουν σύσκεψη - εκδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με θέμα: «Ελαστικές εργασιακές σχέσεις - Ασφαλιστικό».
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας και σωματεία της περιοχής οργανώνουν, σήμερα Τετάρτη, σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στο καφέ «Οδός Ονείρων».
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 7/3, στις 6 μ.μ., στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, με θέμα «Λάστιχο ωράριο - Λάστιχο ζωή. Γυναίκα οργανώσου για την Ανατροπή». Θα μιλήσει η Ειρήνη Χατζή, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα. Στο πλαίσιο της δράσης του για την 8η Μάρτη, ο Σύλλογος έχει προχωρήσει σε περιοδείες στο δημαρχείο Κιλκίς, στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς και σε παιδικούς σταθμούς της πόλης, συζητώντας με τις εργαζόμενες για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ολιγόμηνες συμβάσεις και την ανακύκλωση της ανεργίας.
  • Εκδήλωση με θέμα «8 Μάρτη: Σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», διοργανώνει η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ), την Κυριακή 8/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Χριστού Ραχών.
WEB RADIO ΠΑΜΕ
Σήμερα η εκπομπή της ΟΓΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. την εκπομπή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα μπορείτε να ακούσετε τα εξής:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 6 μ.μ., το ενημερωτικό μαγκαζίνο «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Οι Αναστάσης Κατσαβός και Γιάννης Σκλάβος παρουσιάζουν το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Πάνο Γαβαλά.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις με θέμα την πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας

Εκδηλώσεις με θέμα «Η πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία στον 21ο αιώνα» πραγματοποιούν Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 12 μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική καλούν σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο 442 της σχολής. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 2 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο καλούν σε εκδήλωση, στο αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής (κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ - Πατησίων). Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όρ.). Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στην Κέρκυρα

Αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ το Σάββατο 7/3 και την Κυριακή 8/3, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου. Η εκδήλωση με τίτλο «Αλύγιστες Γυναίκες» είναι αφιερωμένη στους αγώνες και περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού υλικού, έκθεση βιβλίου και παρουσίαση του θεατρικού μονόλογου «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, που αναφέρεται στην 17χρονη ΕΠΟΝίτισσα η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944. Στο ρόλο της Αθηνάς Χατζηεσμέρ η Βάλια Κουμπή, σε σκηνοθεσία - διδασκαλία Ρούλας Καρδάμη.

Στην Αυστραλία

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Σίδνεϊ Αυστραλίας οργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 7/3 στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σίδνεϊ και ΝΝΟ, κτίριο 36. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία για τη Μέρα της Γυναίκας, ποιήματα και προβολή της μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης «Το Κέντημα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ