ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Οι ΗΠΑ πήραν ό,τι ζήτησαν...

Με διαφορετικές ερμηνείες στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζονται οι αντιθέσεις και οι διαφορετικές επιδιώξεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ομόφωνα εγκρίθηκε, τελικώς, από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, και το οποίο προβλέπει την επιβολή "σοβαρότατων συνεπειών" σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση που η Βαγδάτη δεν τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που υπέγραψε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Η ομοφωνία στην ψήφο, όμως, δε φαίνεται να συνεπάγεται και ομοφωνία στην ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία που υπέγραψε ο Κόφι Ανάν με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ, σύμφωνα με την οποία οι εμπειρογνώμονες της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ (UNSCOM) θα ελέγξουν όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ και τα προεδρικά μέγαρα με εξαίρεση 8 από αυτά, στα οποία οι επιθεωρητές θα συνοδεύονται και από διπλωμάτες που θα έχει αποστείλει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Μεγάλη νίκη", χαρακτήρισε την ψήφιση της απόφασης ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος εκτίμησε ότι το νέο ψήφισμα δίνει το δικαίωμα "σε κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να δράσει μονομερώς σε περίπτωση που η Βαγδάτη δε συμμορφωθεί πλήρως με τις υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ και με την επιτευχθείσα συμφωνία από τον Κόφι Ανάν". Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπιλ Ρίτσαρντσον υπογράμμισε ότι η απόφαση "όντως δίνει το πράσινο φως στις ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εφόσον κρίνουν ότι το Ιράκ δεν τιμά τη συμφωνία που υπέγραψε".

Αναλόγου ύφους ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κλίντον δήλωσε ότι το ψήφισμα στέλνει "ένα σαφές μήνυμα προς τον Ιρακινό Πρόεδρο" και άφησε να εννοηθεί ότι, έτσι ή αλλιώς, η μονομερής ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ καλύπτεται από τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.Ιδιαίτερα κατηγορηματικός ήταν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, που εκτίμησε ότι η απόφαση "δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις και για ποικίλες ερμηνείες καθώς αναφέρεται σε σοβαρότατες συνέπειες και αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης". Ο Μακ Κέρι τόνισε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις και κύκλων των Ηνωμένων Εθνών, σε μια επικείμενη εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράκ, η διπλωματία δε θα έχει δεύτερη ευκαιρία διαμεσολάβησης. Με δεδομένη και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επανέλαβε ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο είναι επιβεβλημένη και ανακοίνωσε ότι οι 36.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας θα εμβολιαστούν με άνθρακα.Εντελώς διαφορετική ερμηνεία από Γαλλία, Ρωσία, Κίνα

Σαφώς διαφορετική ερμηνεία της απόφασης δίνουν, όμως, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Κόστα Ρίκα και της Σουηδίας, τόνιζαν, χτες, ότι το κείμενο του ψηφίσματος δεν προβλέπει, σε καμία περίπτωση, αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από το Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι την εκτίμηση πωςι η συμφωνία έχει παραβιαστεί καθώς και τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης θα τις λάβει, εκ νέου, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα, διπλωμάτες των χωρών αυτών, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωναν ότι οι πρεσβευτές τους ψήφισαν το κείμενο μόνο μετά από διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι δεν τίθεται θέμα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης."Καμία μονομερή ή αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν υποστηρίζει το Πεκίνο" δήλωσε κατηγορηματικά ο Κινέζος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Κιν Κουασόν ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι το ψήφισμα δεν έχει κανένα άλλο νόημα παρά την υιοθέτηση της συμφωνίας που υπέγραψε στη Βαγδάτη ο Κόφι Ανάν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ, η οποία απέφυγε να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι οι "σοβαρότατες συνέπειες" που αναφέρονται στο κείμενο, όμως, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Η Γκαζό Σεκρέ ανακοίνωσε ότι ο ανώτατος Γάλλος διπλωμάτης Μπερτράν Ντιφούρκ αναχώρησε για τριήμερη επίσκεψη στη Βαγδάτη, στόχος της οποίας είναι να επαναλάβει στην ιρακινή ηγεσία την "επιμονή του Παρισιού στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας" αλλά και να αποδείξει ότι το Παρίσι διατηρεί ένα ρόλο - κλειδί στις εξελίξεις στον Κόλπο. Πάντως, ανώνυμες γαλλικές διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας "ήττα" για τις ΗΠΑ, που δεν πέτυχαν να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φρασεολογία εκείνη που θα έδινε το δικαίωμα για στρατιωτική δράση.

Ικανοποίηση από τη Βαγδάτη

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Βαγδάτη. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, σχολιάζοντας την προειδοποίηση για "σοβαρότατες συνέπειες", εκτίμησε ότι είναι απλώς ένα πρόσχημα για να ικανοποιηθεί η Ουάσιγκτον που απέτυχε στους στόχους της αλλά τόνισε ότι η Βαγδάτη θα σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία με τον Κόφι Ανάν. "Το βασικό σημείο της απόφασης είναι η υιοθέτηση της συμφωνίας, όλα τα άλλα είναι πολιτική ρητορική" υπογράμμισε ο αλ Σάχαφ. Την προσήλωση της Βαγδάτης στην εφαρμογή της συμφωνίας επαναδιατύπωσε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ.

Πάντως, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο για τις δηλώσεις του Αχμάντ Καλαμπί, επικεφαλής του εξόριστου Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, που συγκεντρώνει στους κόλπους του μεγάλο μέρος της ιρακινής αντιπολίτευσης. Ο Καλαμπί, που κατέθεσε ως μάρτυρας για την κατάσταση στο Ιράκ σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, κάλεσε τους Αμερικανούς βουλευτές να υποστηρίξουν ανοιχτά μέσω των αμερικανικών δυνάμεων τη δράση της αντιπολίτευσης και εκτίμησε ότι όσο ο Σαντάμ Χουσεϊν βρίσκεται στην εξουσία και δεν τίθεται σε εφαρμογή οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του, δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη λύση για την περιοχή.

ΡΩΣΙΑ
Γιελτσινικό κόλπο ο "ανασχηματισμός"

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι απειλές του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ότι θε "κόψει" κεφάλια για την κατάσταση στην οικονομία της χώρας αποδείχτηκαν "σαπουνόφουσκα". Ολος ο περίφημος "ανασχηματισμός" περιορίστηκε σε τρεις "δευτερεύοντες" υπουργούς και, μάλιστα, όχι για κάποιες ευθύνες, αλλά, όπως δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, "λόγω της ανάθεσης σε αυτούς νέων καθηκόντων". Ετσι, ο Γιέλτσιν απάλλαξε από τα καθήκοντά τους, την Κυριακή 28 Φλεβάρη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα της ΚΑΚ, Βαλέρι Σερόφ, τον υπουργό Μεταφορών Νικολάι Τσαχ και τον υπουργό Παιδείας, Βλαντίμιρ Κινελιόφ. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη όταν κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, ο Γιέλτσιν είχε προειδοποιήσει πως τρεις υπουργοί ενδέχεται να χάσουν τη θέση τους και αμέσως μετά αποχώρησε αιφνιδίως από την αίθουσα, χωρίς να προβεί σε άλλου είδους σχόλιο. Και ενώ όλοι περίμεναν με αγωνία την αποφασή του, τελικά βρέθηκαν τρεις υπουργοί - αποδιοπομπαίοι τράγοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τα οικονομικά προβλήματα. Η αριστερή αντιπολίτευση, προετοιμάζεται για την πανρωσική αντικυβερνητική κινητοποίηση στις 9 Απρίλη.

Αλλαγές στο Συμβουλίο Ασφαλείας

Στο μεταξύ την Τρίτη, 3 Μάρτη, ο Γιέλτσιν ανακοίνωσε το διορισμό του Αντρέι Κοκόσιν ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αντικαθιστώντας τον Ιβάν Ρίμπκιν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στο Υπουργικό Συμβούλιο ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΚΑΚ (στη θέση του Σερόφ). Ο Κοκόσιν ήταν μέχρι τώρα γενικός επιθεωρητής του Στρατού και γραμματέας του Συμβουλίου Αμυνας. Οπως ανάφερε ο Γιαστζέμπσκι σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα απ' αυτές τις αλλαγές, διαλύεται το Συμβούλιο Αμυνας. Παράλληλα αποφασίστηκε η συγχώνευση Γενικής Επιθεώρησης Στρατού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η αναδιοργάνωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των εξουσιών του Κοκόσιν.

  • Στις 28 Φλεβάρη συνεδρίασε στη Μόσχα το Συντονιστικό Συμβούλιο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας (ΛΠΕΡ). Συζητήθηκε το σχέδιο Προγράμματος δράσης της ΛΠΕΡ έως το 2000. Ολα τα κόμματα και κινήματα - μέλη της ΛΠΕΡ πρέπει μέχρι την 1 Ιούνη να συζητήσουν το σχέδιο αυτό στις οργανώσεις τους. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη - Νοέμβρη το 2ο Συνέδριο της ΛΠΕΡ.
ΝΗΣΟΙ ΜΑΡΣΑΛ
Απαιτούν αποζημιώσεις για τη βόμβα υδρογόνου

ΜΑΖΟΥΡΟ.-

Μεγαλύτερες οικονομικές αποζημιώσεις και επιπλέον ιατρική περίθαλψη απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση οι κάτοικοι των Νήσων Μάρσαλ στον Ειρηνικό, με την ευκαιρία της 53ης επετείου από την έκρηξη της ισχυρότερης ποτέ βόμβας υδρογόνου, η οποία δοκιμάστηκε στην περιοχή τους. Η δοκιμή - όπως έχει επιβεβαιωθεί πια - ευθύνεται για το μεγάλο ποσοστό στην εμφάνιση καρκίνων στους κατοίκους των νήσων, ενώ ακόμη και σήμερα το έδαφος των Μάρσαλ παραμένει υψηλά ραδιενεργό και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Οσκαρ Ντε Μπρουν,που ανέλαβε να εκδικάσει την προσφυγή των κατοίκων των νήσων, αποφάνθηκε πρόσφατα ότι το ποσό των 45 εκατ. δολαρίων που επιδικάστηκε ως αποζημίωση στους κατοίκους δεν ικανοποιεί όλους τους δικαιούχους. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση των Νήσων Μάρσαλ, προσπαθεί να πείσει την αντίστοιχη αμερικανική να αυξήσει το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων.

Η ιστορία ξεκίνησε την 1η Μάρτη 1945, όταν οι ΗΠΑ δοκίμασαν στην ατόλη της Μπικίνι την ισχυρότερη βόμβα υδρογόνου στην ιστορία και από την έκρηξη προκλήθηκε το λεγόμενο "ραδιενεργό χιόνι", που σκορπίστηκε σε όλη την περιοχή και μόλυνε τους κατοίκους και το έδαφος του αρχιπελάγους, καθώς και πολλούς Ιάπωνες αλιείς, που βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της έκρηξης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ