ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ - ΛΙΓΚ
Ξανά στη δράση

Επιτέλους... δράση για τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ και σήμερα μετά από διακοπή δυο μηνών περίπου ξαναρίχνονται στη μάχη.

Οκτώ ομάδες διεκδικούν επί ίσοις όροις μια θέση στον ήλιο (βλ. ημιτελικά) και η μάχη αναμένεται να είναι αμφίρροπη. Αναλυτικά τα τέσσερα ζευγάρια, όπως προέκυψαν από την ολοκλήρωση της α φάσης, είναι: Μπάγερν Λεβερκούζεν - Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους - Διναμό Κιέβου (μαγνητοσκόπηση 00.30 ΜΕΓΚΑ), Μπάγερν Μονάχου - Ντόρτμουντ, Μονακό - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (απευθείας μετάδοση 21.45 ΜΕΓΚΑ).

Το γερμανικό ντέρμπι, όπου οι Βαυαροί της Μπάγερν αντιμετωπίζουν τους πρωταθλητές Ευρώπης της Ντόρτμουντ προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού δικαίως χαρακτηρίζεται σαν το πιο αμφίρροπο παιχνίδι από όλα τα υπόλοιπα. Αν και στο γερμανικό πρωτάθλημα η ομάδα του Μονάχου βρίσκεται σε πολύ καλύτερη βαθμολογική θέση (3η) από την Ντόρτμουντ (10η), εντούτοις ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι σίγουρα αποχτάει άλλη σημασία. Από τους πρωταθλητές Ευρώπης θα λείψει ο Ματίας Ζάμερ, που τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι πριν από δυο εβδομάδες.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει η μονομαχία του Πριγκιπάτου όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει ότι ξεπέρασε την "κοιλιά" των προηγούμενων αγωνιστικών και θέλει από σήμερα να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στους ημιτελικούς. Στην Ιταλία η ευχάριστη έκπληξη του πρώτης φάσης Ντιναμό Κιέβου, αυτή τη φορά έχει δύσκολο έργο απέναντι στην εκπληκτική φέτος Γιουβέντους που προβάλλει από τα φαβορί για τον τίτλο στην Ευρώπη. Τέλος δυνατό παιχνίδι αναμένεται να γίνει και στο Λεβερκούζεν, όπου η τοπική Μπάγερ υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης, που προσπαθεί φέτος να βγει από την ευρωπαϊκή αφάνεια των τελευταίων ετών. Στους Μαδριλένους επανέρχεται στην αρχική ενδεκάδα ο Φερνάντο Ιέρο.

ΒΟΛΕΪ
Ανάκαμψη ΠΑΟ

Ζωντανός στη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη κρατήθηκε ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 ανδρών μετά την πολύτιμη νίκη που πέτυχε στο Κατσάνειο επί του Ηρακλή με 3-0 (15-7, 15-9, 15-7).

Οι "πράσινοι", που για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό παρατάχθηκαν πλήρεις, χωρίς προβλήματα απουσιών, κατάφεραν να πάρουν αυτό που ήθελαν. Χάρις στο πολύ καλό μπλοκ, αλλά και τις επιθετικές εξάρσεις του Γιούρι Φιλίποφ και του Ακη Χατζηαντωνίου έφθασαν στη νίκη. Ετσι ξεπέρασαν τον Ηρακλή στη βαθμολογία (λόγω καλύτερης διαφοράς) που αποτελούσε το μεγάλο τους αντίπαλο για την έξοδό τους στην Ευρώπη.

Νίκη που ισοδυναμεί με τη σωτηρία του πέτυχε στη Σταυρούπολη ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επιβλήθηκε της Κομοτηνής με 3-1 και ξέφυγε από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Φιλία - Αρης 0-3 (6-15, 10-15, 10-15), ΠΑΟΚ - Κομοτηνή 3-1 (16-14, 15-10, 13-15, 15-13), ΑΕΚ - Πανελλήνιος 3-0 (15-6, 15-4, 15-9), Ορεστιάδα - Κτησιφώντας 3-0 (15-4, 15-11, 15-7), Ολυμπιακός - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-1 (15-1, 14-16, 15-8, 15-5).

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός (44 - 10) 30, Ορεστιάδα (41 - 11) 29, Αρης (39 - 12) 29, ΑΕΚ (40 - 13) 28, Παναθηναϊκός (34 - 21) 27, Ηρακλής (35 - 25) 27, Φιλία (30 - 32) 25, Κτησιφώντας (19 - 34) 21, ΠΑΟΚ (18 - 38) 20, Κομοτηνή (17 - 45) 18, Πανελλήνιος (10 - 47) 17, Εθνικός Αλεξανδρούπολης (7 - 46) 17.

  • Ο Ιωνικός Νίκαιας στην Α2 ανδρών αν και δυσκολεύτηκε στην Πάτρα εντούτοις κατάφερε τελικά να επικρατήσει με 3-2 της τοπικής ομάδας και διατήρησε το αήττητό του για 14η αγωνιστική: Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ηφαιστος - Ζαφειράκης 3-1, Αριστοτέλης - Ολυμπιάδα 3-2, Γρεβενά - Σέρρες 2-3, Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας - Εσπερος 3-0, Μίλωνας - Φάρος 0-3. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ιωνικός με 28 βαθμούς και ακολουθούν Ηφαιστος 26, και Αριστοτέλης 24.
Οι γυναίκες

Χωρίς εκπλήξεις συνεχίστηκε και το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, όπου τα φαβορί επικράτησαν. Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής είναι: Παπάγου - Ηλιούπολη 2-3, Βριλήσσια - Ολυμπιακός 3-0, Αρης - Φιλαθλητικός 0-3, Παναθηναϊκός - Αγ. Σώστης 3-0, Ιωνικός ΝΦ - Νίκη Αλεξ. 0-3, Λάρισα - Κοζάνη 3-0. Η βαθμολογία: Βριλήσσια 34, Φιλαθλητικός 32, Παναθηναϊκός 31, Αγ. Σώστης 27 κτλ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
"Γρήγορες" επιτυχίες

Από τους σπρίντερ τα δύο ελληνικά μετάλλια. Χρυσός στα 60μ. ο Παυλακάκης. Χάλκινη η Κόφφα στα 200μ. Τα συν και τα πλην της ελληνικής αποστολής

Πριν από κάποια χρόνια η κατάκτηση δύο μεταλλίων σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ήταν λόγος έξαλλων πανηγυρισμών για τους φίλους του στίβου. Σήμερα τα δύο μετάλλια, ένα χρυσό με τον Παυλακάκη στα 60μ. (το πρώτο ελληνικό χρυσό στους άνδρες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου) και ένα χάλκινο με την Κόφφα στα 200μ., θεωρούνται μέτρια συγκομιδή σε σχέση με τους στόχους της ομοσπονδίας (4 μετάλλια), αλλά και με τις δυνατότητες του ελληνικού στίβου. Φυσικά η κατάκτηση δύο μεταλλίων και τα πολλά πλασαρίσματα σε τελικούς δεν είναι λόγος ούτε για γέλια ούτε για κλάματα... Εκείνο που χρειάζεται είναι η σωστή αποτίμηση της ελληνικής παρουσίας στο 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Βαλένθια.

Το σίγουρο είναι ότι η συνολική συγκομιδή ήταν κατώτερη των δύο προηγούμενων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στο Παρίσι και στη Στοκχόλμη, αλλά και του αναμενομένου. Ομως το επίπεδο των αγώνων στη Βαλένθια ήταν πολύ πιο υψηλό, κάτι που το αποδεικνύουν οι πολύ καλές επιδόσεις (καταρρίφθηκαν και δύο παγκόσμια ρεκόρ στο τριπλούν γυναικών από τη Βρετανίδα Χάνσεν και στο επί κοντώ γυναικών από την Ουκρανή Μπαλαχόνοβα) και η συμμετοχή της πλειοψηφίας των μεγάλων ονομάτων του ευρωπαϊκού στίβου. Αρα αυτή τη φορά η καταγραφή του συσχετισμού δυνάμεων και της θέσης του ελληνικού στίβου στην ευρωπαϊκή ιεραρχία ήταν πιο αυθεντική.

Από την άλλη μεριά σε αρκετές περιπτώσεις η τύχη ήταν φειδωλή με τους Ελληνες αθλητές. Μερικά από τα φαβορί για μετάλλιο αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Νίκη Ξάνθου που αγωνίστηκε με ίωση και έμεινε 5η στο μήκος, ο Λάμπρος Παπακώστας που αγωνίστηκε με ένεση και πήρε την 5η θέση, η Κατερίνα Κόφφα που υπέστη θλάση στην κούρσα των 200μ. αλλά παρ' όλα αυτά κατατάχτηκε τρίτη, αλλά και ο Κώστας Κουκοδήμος που τραυματίστηκε στο πρώτο του άλμα στον τελικό και ήταν 8ος.

Υπήρξαν όμως και οι περιπτώσεις Ελλήνων πρωταθλητών που δεν παρουσιάστηκαν στην καλύτερή τους κατάσταση στην κορυφαία διοργάνωση της περιόδου. Σ' αυτή την κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν ο Χ. Παπαδιάς που αποκλείστηκε στα προκριματικά, οι 200άρηδες Σμπώκος, Αλεξόπουλος, Παναγιωτόπουλος που "κόλλησαν" στα ημιτελικά, ο Στρουμπάκος στα 800μ. Στα 3.000μ. ο Ν. Παπούλιας παρά το γεγονός ότι είχε καλύτερους χρόνους στα πόδια του, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την τακτική στην κούρσα και έμεινε 9ος. Αντίθετα η Χρ. Ιακώβου στην πρώτη της εμφάνιση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατάφερε να τερματίσει 5η στα 3.000μ.

Στους "άτυχους" της ελληνικής αποστολής η Ολγα Βασδέκη, που πάλεψε αλλά για τρεις πόντους έμεινε για άλλη μια φορά στην τέταρτη θέση και δικαιούται να δηλώνει "απογοητευμένη".

Ο Πρόδρομος Κορκίζογλου στο έπταθλο ήταν ο μοναδικός αθλητής μας που γύρισε από τη Βαλένθια με την κατάρριψη ενός πανελλήνιου ρεκόρ στις αποσκευές του. Ο Κορκίζογλου μάζεψε 5.989 β. (προηγούμενο δικό με 5.935 από το 1996) και κατατάχτηκε 10ος.

Το πιο γρήγορο ζευγάρι της Ελλάδας. Ο Αγγελος Παυλακάκης, χρυσός

Το πιο γρήγορο ζευγάρι της Ελλάδας. Ο Αγγελος Παυλακάκης, χρυσός Ευρωπαίος στα 60μ και η Κατερίνα Κόφφα, τρίτη στα 200μ

ΚΝΕ: "Πόλος έλξης οι επιτυχίες"

Το ΚΣ της ΚΝΕ συγχαίρει με χτεσινή του ανακοίνωση τους Ελληνες αθλητές - αθλήτριες που συμμετείχαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που διεξήχθη στη Βαλένθια της Ισπανίας.

"Οι προσπάθειες και οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων νέων ανθρώπων στους στίβους και τα γήπεδα. Χώροι όπου ναρκωτικά και οι διάφορες "συνήθειες", που έντεχνα καλλιεργούνται στη συνείδηση της νεολαίας, όχι μόνο δεν έχουν πέραση, αλλά και μπορούν να διαπαιδαγωγούν νέους ανθρώπους με αξίες και τα ιδανικά της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της συλλογικότητας και αγωνιστικής στάσης απέναντι στη ζωή" τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχει η πολιτεία, και συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να δώσει λύσεις στις έντονες ανάγκες για άθληση της νεολαίας, με γερή οικονομική ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας και καλλιέργεια της ανάγκης του αθλητισμού στη νεολαία.

ΠΟΛΟ
Χέρι - χέρι Ολυμπιακός, Πάτρα

Χέρι - χέρι συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος πόλο της Α1 ανδρών Ολυμπιακός και Πάτρα, που μετά την τέταρτη αγωνιστική παραμένουν οι μοναδικές αήττητες ομάδες.

Οι "ερυθρόλευκοι" σημείωσαν άλλη μια νίκη, αφού ούτε η Γλυφάδα μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην πορεία τους, την οποία τελικά να νίκησαν 10-5.

Χάρις σε ένα γκολ του Τέλη Κορίτσα 52 πριν τη λήξη του παιχνιδιού η Πάτρα πήρε πολύτιμη νίκη στον Πειραιά από τον Εθνικό με 9-8.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Χαλκίδα - ΟΦΘ 8-5, Πανιώνιος - Ηλυσιακός 11-17, Χίος - Κέρκυρα 17-8. Το παιχνίδι Βουλιαγμένη - Χανιά γίνεται σήμερα (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 8, Πάτρα 8, Χαλκίδα 4, Χίος 4, Χανιά 4, ΟΦΘ 4, Βουλιαγμένη 3, Γλυφάδα 3, Ηλυσιακός 3, Κέρκυρα 2, Εθνικός 0, Πανιώνιος 0.

Γλυφάδα και Ολυμπιακός ζευγάρωσαν τις νίκες τους στην Α Εθνική γυναικών αφού επιβλήθηκαν της Χίου με 8-5 και του ΠΑΟΚ με 11-2 αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Βουλιαγμένη - Εθνικός 9-5, Νηρέας - Χανιά 6-7, Ιωνικός Νικ. - Ποσειδώνας 8-12, Θρίαμβος - Ηλυσιακός 6-10.

*Βαρύς ήταν ο πέλεκυς του αθλητικού δικαστή για τον Τάσο Τσικάρη του Εθνικού ο οποίος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 4 αγωνιστικών για επεισόδιο που είχε με τον Σάσκο Ποπόφσκι (1 αγωνιστική) του ΟΦΘ στο παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΝΔΡΕΣ

60μ.Παυλακάκης 6.55, 8οςΘεοδωρίδης 6.68, 200μ. Οσοβιτς (Ουκρ.) 20.40, 2ος Μαρκουλίδης (Κύπρος) 20.65, 400μ. Ματσένκο (Ουκρ.) 45.90, 800μ. Σούμαν (Γερμ.) 1.47.02, 1.500μ. Σίλβα (Πορτ.) 3.44.57, 3.000μ. Μέιοκ(Βρετ.) 7.55.09, 9ος Παπούλιας 8.01.44, 60εμπ. Καζάνοφ (Λετ.) 7.54, ύψος Πάρτικα (Πολ.) 2.31, 5ος Παπακώστας 2.26, 8ος Κοκκότης 2.22, μήκος Λουκάσεβιτς (Ουκρ.) 8.06, 8ος Κουκοδήμος 7.74, τριπλούν Εντουαρτς (Μ. Βρετ.) 17.43, κοντώ Λόμπινγκερ (Γερμ.) 5.80, σφαίρα Μπούντερ (Γερμ.) 21.47, έπταθλο Τσμάρα (Πολ.) 6.415, 10ος Κορκίζογλου 5.989 (ΝΠΡ).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

60μ. Πάτσκε (Γερμ.) 7.14, 4η Θάνου 7.23, 5ηΚόφφα 7.24, 200μ. Γκοτσαρένκο (Ρωσ.) 22.46, Πάτσκε (Γερμ.) 22.50, 3η Κόφφα 22.86, 400μ. Μπρόγιερ (Γερμ.) 50.45, 800μ. Φορμάνοβα (Τσεχ.) 2.02.30, 1.500μ. Κισλ (Αυστρ.) 4.13.62, 3.000μ. Σάμπο (Ρουμ.), 5η Ιακώβου 9.01.06, 60εμπ. Ζιράρ (Γαλ.) 7.85, ύψος Γιαγκάρ (Ρουμ.) 1.96, κοντώ Μπαλαχόνοβα (Ουκρ.) 4.45 (Νέο παγκ. ρεκόρ), μήκος Μέι (Ιταλ.) 6.91, 5η Ξάνθου 6.55, τριπλούν Χάνσεν (Μ. Βρετ.) 15.16 (Νέο παγκ. ρεκόρ), 4η Βασδέκη 14.29, σφαίρα Κορτσαρένκο (Ρωσ.) 20.25, 10η Ουζούνη 17.47, πένταθλο Βλόνταρτσικ (Πολ.) 4.808β.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Γερμανία 12 (5-4-3), Ρωσία 11 (3-4-4), Πολωνία 6 (3-2-1), Μ. Βρετανία 6 (3-1-2), 10η Ελλάδα 2 (1-0-1).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ