ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ 74-78
Επεσε σε μπλόκο...

Σε μπλόκο... παρτιζάνικο έπεσε ο Ολυμπιακός. Οι Γιουγκοσλάβοι εκμεταλλευόμενοι τις απουσίες, τις αδυναμίες και τα λάθη των Πειραιωτών, πήραν την πρώτη νίκη με 78-74 και απέχουν ένα βήμα από την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Οι πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Για να φτάσουν σε τρίτο παιχνίδι την ερχόμενη εβδομάδα στο Φάληρο, είναι υποχρεωμένοι να νικήσουν αύριο στο Βελιγράδι. Μπορούν όμως; Χωρίς Τάρλατς, Καρνισόβας, τους Βούκσεβιτς, Νάκιτς ανέτοιμους και τον Χόκινς αδύναμο να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι, η αποστολή του Ολυμπιακού μόνο ως "αυτοκτονίας" μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η άσχημη βραδιά φάνηκε από το ξεκίνημα, όπου οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν να χάνουν στο πεντάλεπτο 5-11. Με αιχμές του δόρατος τους Φασούλα, Ρότζερς ισορρόπησαν το παιχνίδι και θα μπορούσαν να πάνε στο ημίχρονο προηγούμενοι αν δεν άφηναν τον Τσουμπρίλο που μόλις είχε μπει στο παιχνίδι να διαμορφώσει με δύο τρίποντα το 35-37. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 49-45, κι εκεί σταμάτησε. Συνεχόμενα λάθη ειδικά από τον Χόκινς και η Παρτιζάν προηγήθηκε με 49-54. Η είσοδος του Τόμιτς άλλαξε το ρυθμό του αγώνα, ο Ολυμπιακός πλησίασε 56-57, αλλά χωρίς συνέχεια. Οι Γιουγκοσλάβοι πήραν τη νίκη κι επιπλέον μπορούν να αισθάνονται αδικημένοι, καθώς στο 37 η γραμματεία τους αφαίρεσε έναν πόντο τον οποίο πρόσθεσε στον Ολυμπιακό, ο οποίος προς στιγμήν προηγήθηκε 65-64.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 2, Χόκινς 5 (1), Βούκσεβιτς, Παπανικολάου 13, Ζουρπένκο, Νάκιτς 1, Φασούλας 18, Τόμιτς 19 (2), Ρότζερς 15 (3).

ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Τζόκιτς 13 (3), Μπρκιτς 14, Τσουμπρίλο 13 (2), Βάρντα, Τομάσεβιτς 15, Ραντόσεβιτς 5, Ντρόμπνιακ 15 (1), Λουκόφσκι 3.

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
"Κλείστε τις πόρτες"

Με ανακοίνωσή τους οι διεθνείς εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα όσων δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα

Το ΟΧΙ που δε θέλησαν, επειδή δεν τους συνέφερε, να πουν στα αφεντικά τους, το είπαν και μάλιστα βροντερά το Σάββατο στην ομοσπονδία. Οι Ελληνες διεθνείς με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους να ανοίξει η πόρτα της Εθνικής ομάδας, "σε οποιονδήποτε δε γεννήθηκε στην Ελλάδα". Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν ως προϊόν της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας τον Ιάκωβο Τσακάλοφ, όπως υποστηρίζει η ομοσπονδία και απειλούν με αποχή σε περίπτωση που τον καλέσουν στην Εθνική. Η αγανάκτηση των διεθνών έχει να κάνει με τον αφελληνισμό του ελληνικού μπάσκετ. Στην προσπάθειά τους όμως να διατηρήσουν την εθνική... καθαρότητα, ίσως να αδικούν πολλά ελληνόπουλα της διασποράς. Είναι άγνωστο αν ο Τσακάλοφ έχει όντως ελληνικές ρίζες ή αν είναι προϊόν κάποιου επιτήδειου μάνατζερ. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής ότι η Σοβιετική Ενωση παρείχε στους εκ Πόντου προερχόμενους Ελληνες, το δικαίωμα να επιλέγουν την υπηκοότητα των προγόνων τους, ακόμα κι αν οι τελευταίοι αποίκησαν τα εδάφη της προ αμνημονεύτων χρόνων. Το θέμα λοιπόν είναι αν όντως ο Τσακάλοφ έχει ρίζες ελληνικές. Στο κάτω κάτω, ούτε ο Γκάλης υπήρξε προϊόν της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας, ούτε ο Στεργάκος που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ήταν Ελληνας, ενώ ουκ ολίγα Ελληνόπουλα, όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Χατζηπαναγής, έγιναν δεκτά στα εθνικά συγκροτήματα των χωρών όπου έζησαν και μεγάλωσαν.

Στην ανακοίνωση των διεθνών μεταξύ άλλων τονίζεται: "Το τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο είναι κάτι, που μόνο όσοι γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα και ανδρώθηκαν με τα ιδανικά της ελληνικής φυλής μπορούν να νιώσουν. Ολοι εμείς οι καλαθοσφαιριστές της τωρινής Εθνικής ομάδας, το γνωρίζουμε πολύ καλά και γι' αυτό δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας. Για όλους εμάς, η Εθνική ήταν και παραμένει κάτι μοναδικό, ακριβώς γιατί είναι καθαρά ελληνική...".

Ελλάδα - Βέλγιο 77-56

Στον αγωνιστικό τομέα η Εθνική Ελλάδας επικράτησε με 77-56 του Βελγίου, χωρίς όμως και να εξασφαλίσει κανένα πλεονέκτημα στον Α όμιλο. Η νίκη της Βουλγαρίας επί της Σλοβενίας με 79-71, έμπλεξε την κατάσταση στο βαθμολογικό πίνακα κι αν μη τι άλλο η ελληνική ομάδα χρειάζεται νίκη στην πρεμιέρα του Β γύρου εκτός έδρας επί της Σλοβενίας, για να μην μπλέξει σε περιπέτειες.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής 2, Χατζής 2, Παπανικολάου 5, Σιγάλας 8, Κορωνιός 8, Αλβέρτης 12 (2), Οικονόμου 14 (2), Γιαννούλης 6, Κακιούζης 11 (1), Σούλης 9.

ΒΕΛΓΙΟ: Ντέζι 7 (1), Ντε Σάβερ 3 (1), Λάουερς, Κλέιμανς 15 (1), Ντιπό 8, Λόριντον 6 (1), Μάντιντς 5 (1), Βαν Ντε Σπίγκελ 10, Μπούζα 2.

Η βαθμολογία του Α ομίλου: Σλοβενία 9, Γερμανία 9, Ελλάδα 8, Βουλγαρία 8, Βέλγιο 6, Σλοβακία 5.

Τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων: Σλοβακία - Γερμανία 66-68, Ουγγαρία - FYROM 49-68, Ρωσία - Ρουμανία 115-45, Πορτογαλία - Πολωνία 81-86, Λευκορωσία- Ουκρανία 72-102, Ισπανία - Δανία 86-57, Αγγλία - Ισραήλ 68-82, Εσθονία - Βοσνία 90-96, Λιθουανία - Ισλανδία 96-71, Ολλανδία - Κροατία 67-79, Σουηδία- Λετονία 87-82, Ιταλία - Γεωργία 90-43, Τσεχία - Τουρκία 67-74.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
"Ντέρμπι" ΦΙΜΠΑ - συλλόγων

Διαφωνία για τον αριθμό των ομάδων και την κατανομή των εσόδων

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η κόντρα ΦΙΜΠΑ, σωματείων, για τη δημιουργία της νέας "Ευρωλίγκα" από το 2000. Οι εκπρόσωποι των πλουσιότερων ευρωπαϊκών σωματείων συναντήθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να χαράξουν κοινή πολιτική έναντι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αλλά αυτό δεν άρεσε στο Μπ. Στάνκοβιτς. Ο τελευταίος θεώρησε ως διασπαστική την κίνηση και διέρρευσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι όποιος δε συμφωνεί με τα πλάνα της ΦΙΜΠΑ μπορεί να αποχωρήσει ή να δημιουργήσει τη δική του λίγκα, φυσικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων πρότειναν στο νέο "κλειστό πρωτάθλημα" να συμμετέχουν 32 ομάδες και η κεντρική διαχείριση των εσόδων να αρχίσει μετά από μία τριετία. Το σχέδιο της ΦΙΜΠΑ προβλέπει "ανοιχτό πρωτάθλημα" με τη συμμετοχή 24 ομάδων και κοινό ταμείο από την πρώτη στιγμή, με την ίδια να κρατάει το 10% των τηλεοπτικών και διαφημιστικών εσόδων και τα υπόλοιπα να μοιράζονται αναλόγως με τη ζήτηση που έχει το άθλημα σε κάθε χώρα. Στην εικοσιτετράδα θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες των 12 χωρών που προηγούνται στη βαθμολογία της ΦΙΜΠΑ, οι δευτεραθλήτριες των τεσσάρων χωρών που προηγούνται στον ίδιο βαθμολογικό πίνακα, τέσσερις ομάδες από τις χώρες που θα προκριθούν στο φάιναλ φορ, οι δύο φιναλίστ του ευρωπαϊκού κυπέλλου και δύο ομάδες που θα επιλεγούν από την ίδια τη ΦΙΜΠΑ.

Το σχέδιο του Μπ. Στάνκοβιτς βρήκε αντίθετους τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που εκπροσώπησαν το ελληνικό μπάσκετ στη σύσκεψη. Αφ' ενός, γιατί ένας από τους τέσσερις θα μείνει εκτός, καθώς από κάθε χώρα θα συμμετέχουν στην "Ευρωλίγκα" μάξιμουμ τρεις ομάδας και αφ' ετέρου, γιατί με το κοινό ταμείο θα χάσουν αρκετά από τα τηλεοπτικά έσοδα, τα οποία θα διανεμηθούν υπέρ των αντιπάλων τους.

@

Ντέρμπι κορυφής έβγαλε η κλήρωση του κυπέλλου μπάσκετ γυναικών. Στην ημιτελική φάση, που θα διεξαχθεί στις 25 Μάρτη, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον Σπόρτιγκ και ο Θρίαμβος την Κομοτηνή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
ΠΑΟ - Σλασκ

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, φιλοδοξεί να κάνει σήμερα ο Παναθηναϊκός. Στις 21.00 υποδέχεται την πολωνική Σλασκ (SYPER SPORT), ομάδα μετρίων δυνατοτήτων. Ο Λ. Σούμποτιτς από τη Δευτέρα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, αντίθετα με το συμπατριώτη του Αντρ. Ούλεμπ, που άφησε εκτός αποστολής δύο βασικά στελέχη της Σλασκ, τους Βόιτσικ και Λοπάτκα, οι οποίοι είναι τραυματίες.

Νίκη ΠΑΟΚ για Ρεντζιά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μετά την πρωτόδικη απόφαση και το Εφετείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση υπέρ του ΠΑΟΚ στην αγωγή, που κατέθεσε η διοίκηση του συλλόγου της Θεσσαλονίκης για την κυριότητα του καλαθοσφαιριστή Ρετζιά.

Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει και την πρωτόδικη απόφαση και ο καλαθοσφαιριστής είχε κάνει έφεση, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν θετικό και πάλι για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Τώρα ο ΠΑΟΚ διεκδικεί την κυριότητα του πρώην καλαθοσφαιριστή του και η απόφαση του εφετείου θα κοινοποιηθεί στη ΦΙΜΠΑ, που θα επιληφθεί του θέματος.

ΑΛΜΠΑ - ΠΑΟΚ 77 - 75 (69 - 69)
Λύγισε στην παράταση

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στη... βρύση όμως νερό δεν ήπιε χθες στη σάλα "Μαξ Μέρλιχ" του Βερολίνου. Ο δικέφαλος γνώρισε την ήττα στην παράταση από την Αλμπα με 75 - 77 (69 - 69 καν. αγ.), όμως αν κάτι του φταίει για την αποτυχία είναι οι κακές επιλογές στην παράταση από έμπειρους παίκτες όπως ο Νίκος Μπουντούρης και ο Τσαρλς Σάκλεφορντ που έχασαν διπλή ευκαιρία να φέρουν το ματς σε δεύτερη παράταση.

Ο αγώνας της Γερμανίας ήταν συγκλονιστικός αφού και οι δύο μονομάχοι καλά διαβασμένοι δεν μπορούσαν να πάρουν διαφορά ασφαλείας. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε από πλευράς της ελληνικής ομάδας στο πρώτο μέρος όπου ήταν μπροστά με 7 πόντους (27 - 20). Το ημίχρονο βρήκε τον ΠΑΟΚ να είναι μπροστά με βραχεία κεφαλή (36 - 35).

Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε με τα δύο συγκροτήματα να είναι κοντά στο σκορ. Το φινάλε του κανονικού αγώνα ήταν συγκλονιστικό. Εντεκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος με δύο βολές ο Χάρνις ανέβασε το δείκτη στο 69 - 66 για τους Βερολινέζους. Ομως ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς δεν είχε πει τον τελευταίο λόγο. Με ένα τρίποντο στην εκπνοή έστειλε το ματς στην παράταση όπου οι Γερμανοί ψυχραιμότεροι και τυχερότεροι πήραν το ροζ φύλλο αγώνα.

Πάντως ο ΠΑΟΚ με νίκη αύριο στο Αλεξάνδρειο έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει την πρόκριση μέσα στο Βερολίνο.

ΑΛΜΠΑ: Αλέξις 20, Καράσεφ 12, Χάρνις 6, Βελπ 7, Χάμινκ 10, Πέσιτς 10, Αριγκμπάμπου 4, Λούτσκε 2, Μπογκόγεβιτς 6.

ΠΑΟΚ: Στογιάκοβιτς 24, Ρόουαν 21, Μακρέι 9, Σάκλεφορντ 4, Μπουντούρης 10, Νικολαϊδης 4, Μοράλες 3, Μπαλογιάννης.

ΑΕΚ - ΚΡΟΑΣΙΑ 76-46
Αγκάλιασε την πρόκριση

Το πρώτο βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα πραγματοποίησε χθες στο κλειστό του ΟΑΚΑ η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε άνετα της Κροάσια Σπλιτ με 76-46.

Τώρα οι δυο ομάδες θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη στην έδρα της Κροατικής ομάδας.

Οπως όμως έδειξε το χτεσινό παιχνίδι τα πάντα εξαρτούνται από τους παίκτες του Γ. Ιωαννίδη και σε τι ημέρα θα βρεθούν. Βλέπετε δεν είναι μόνο η μεγάλη νίκη, αλλά και η εικόνα που παρουσίασαν οι δυο ομάδες. Μια εικόνα που δείχνει περίτρανα ότι μια καλή ΑΕΚ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ακόμα και μέσα στο Σπλιτ.

Οι "κιτρινόμαυροι" επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους στην επανάληψη καταστρέφοντας κάθε αμυντική προσπάθεια των παικτών της Κροάσια. Παράλληλα με πολύ σκληρή άμυνα οδήγησαν τους Κροάτες σε επιπόλαιες ενέργειες στην επίθεση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, οι Κροάτες δικαιολόγησαν την παρουσία τους μόνο στα 15 του Α μέρους, όταν κρατούσαν το σκορ και τη διαφορά σε χαμηλά επίπεδα (21-19). Η αλλαγή της άμυνας της ΑΕΚ σε ζώνη και οι επιθετικές εξάρσεις των Αντερσον και Πρέλεβιτς ήταν τα στοιχεία που άλλαξαν τη μορφή του αγώνα χαρίζοντας στην ΑΕΚ την πολύτιμη νίκη.

ΑΕΚ: Κολντεμπέλα 8, Λάσα, Πρέλεβιτς 13, Αντερσον 14, Χατζής 4, Κακιούζης 13, Τσακάλοφ, Αντερσεν 11, Αλεξάντερ 8.

ΚΡΟΑΣΙΑ: Μίλισιτς 8, Καλαμίζα 2, Ριντλ 3, Βούκιτς 6, Πρκάτσιν 2, Αλάνοβιτς 8, Πόλιακ 6, Τρβέντιτς 11, Χένρι 2.

Ο Αντερσον ήταν από τους βασικούς συντελεστές της χτεσινής μεγάλης νίκης της ΑΕΚ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ