ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σταθμός στις παρεμβάσεις που αναπτύσσει όλο αυτό το διάστημα η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Από περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου στα Διαβατά
Από περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου στα Διαβατά
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί έναν πρώτο σταθμό των παρεμβάσεων και δράσεων που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο το προσφυγικό δράμα και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη του Κιλκίς, αλλά και τα κέντρα μετεγκατάστασης που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, ουσιαστικά για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, οι Κομματικές Οργανώσεις της Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Πέλλας, αλλά και οι Οργανώσεις όλης της περιοχής, με μαζικές εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά, ενημερώνουν το λαό για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ανοίγουν τη συζήτηση για τις αιτίες του. Αυτή η συζήτηση επιδιώχθηκε να ανοίξει και μέσα από τις παρεμβάσεις των κομμουνιστών συμβούλων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους της περιοχής.

Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης μέσα από Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς (φωτ. από παράδοση προϊόντων στα Διαβατά)
Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης μέσα από Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς (φωτ. από παράδοση προϊόντων στα Διαβατά)
Στοχευμένες εξορμήσεις έγιναν εκεί που υπήρξε προσπάθεια από δυνάμεις να σπείρουν ρατσιστικές αντιλήψεις, με αφορμή τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά, στην Πέλλα αρχικά στα Γιαννιτσά (τώρα εξετάζεται νέος χώρος κοντά στα Αθηρα) και στο Κιλκίς σε Νέα Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο, Κεντρικό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η μαζική εξόρμηση - παρέμβαση από τις ΚΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που έγινε την Τρίτη 23/2 στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, και τις επόμενες μέρες σε Ωραιόκαστρο, Χαλάστρα, Σίνδο, Κύμινα, Μάλγαρα και Καλοχώρι.

Ηταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι στα Διαβατά, όπου λειτουργεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, η μαζική εξόρμηση αγκαλιάστηκε από το λαό της περιοχής και μετατράπηκε σε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Μια διαδήλωση μέσα από την οποία αναδείχθηκαν η ταξική αλληλεγγύη και η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μόνιμα θύματα τους λαούς.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στις άλλες περιοχές, όπως στο Κιλκίς, όπου πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε πόλεις, χωριά και σχολεία, αλλά και στην Πέλλα, όπου εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Εδεσσα και Γιαννιτσά. Σήμερα, προγραμματίζονται νέες εξορμήσεις στα Γιαννιτσά και τις επόμενες μέρες στα χωριά της Πέλλας.

Μέσα από τις συζητήσεις με το λαό της περιοχής, αναδείχθηκε ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής.

Φωτίστηκε ότι εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης μεγαλώνει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, που φεύγουν από τις κατεστραμμένες πατρίδες τους για να αναζητήσουν αλλού παρόν και μέλλον. Και οι χιλιάδες αυτοί πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν εδώ, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Αναδείχθηκε ότι οι χώρες της Ευρώπης που δήθεν επιδιώκουν μια «πανευρωπαϊκή λύση», στην πραγματικότητα θέλουν μια ελεγχόμενη ροή και μια διαλογή προσφύγων και μεταναστών ώστε να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη από τα δικά τους μονοπώλια, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.

Τέλος, άνοιξε πλατιά η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που καταγράφηκε ότι βρίσκουν απήχηση στο λαό.

Τι προτείνει το ΚΚΕ
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Οχι στα «hot spots» γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάστασης ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτούς θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, εφόσον το επιθυμούν.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ