ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ - ΓΛΥΠΤΙΚΗ
Αναζητώντας την αιτία πίσω από το φαινόμενο

Καλλιτέχνης, που αναζητά «συνεχώς την αλήθεια των πραγμάτων συγχέοντάς την με τις αγωνίες της ανθρώπινής μας μοίρας», ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης «ξεδιπλώνει» την έβδομη ατομική του έκθεση στην αίθουσα τέχνης «έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α, 210-3607598). Στην έκθεση παρουσιάζονται ανάγλυφες συνθέσεις του - καρποί της αναμέτρησης του καλλιτέχνη με μια τέχνη που έχει πανάρχαιες ρίζες, αλλά μοιάζει παραγνωρισμένη στη σύγχρονη εποχή. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και μικρότερα ολόγλυφα έργα του, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «σκιές των αλόγων». Ο γλύπτης πιστεύει ότι οι σκιές είναι αντικείμενο της γλυπτικής, «έχουν το χώρο τους» και στα έργα αυτά αποκτούν υλική υπόσταση.

Το κάθε ανάγλυφο έργο έχει μια αυτόνομη παρουσία στο χώρο και συγχρόνως όλα μαζί συγκροτούν ένα ενιαίο έργο, το «αναγλυφικό σύνολο», όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Γιούλη Χρονοπούλου «...που αντί να το παρατηρείς απ' έξω, αντί να περιστρέφεσαι γύρω του, το κοιτάζεις από μέσα, εγγράφεσαι σ' αυτό, κατά μια έννοια εισχωρείς στον εσώτερο κόσμο του...». Για τη μορφή του ανάγλυφου αναρωτιέται: «... Γιατί, άραγε, βλέπουμε τόσο σπάνια ανάγλυφα σήμερα; Γιατί αυτή η ηχηρή απουσία και μάλιστα σε μια χώρα με τόσο ισχυρή την παρουσία του στην καλλιτεχνική παράδοση; Είναι φαντάζομαι η δυσκολία, ο μόχθος που απαιτείται, που κάνει τους γλύπτες να μην αποτολμούν να αναμετρηθούν μαζί του; Είναι ίσως και η έλλειψη κατάλληλου χώρου "υποδοχής" στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό πεδίο; Είναι ενδεχομένως η μόδα, που δυναστεύει την καλλιτεχνική έκφραση; Σε κάθε περίπτωση η συνεισφορά του Γεωργιλάκη στην αναβίωση του ανάγλυφου είναι σημαντική».


Ο άνθρωπος, η ανθρώπινη φιγούρα - μορφή κατέχει κεντρική θέση στη διαρκή καλλιτεχνική αναζήτηση του Μάρκου Γεωργιλάκη. Το πλάσιμο κάθε ανάγλυφου καθοδηγείται από τη γραμμή του σχεδίου που έχει προηγηθεί και το οποίο είναι αποτέλεσμα της θέασης, της μελέτης, της μέτρησης του μοντέλου. «Σχεδιάζω, παλεύω με το άυλο προσπαθώντας να κατανοήσω το υπαρκτό», σημειώνει ο γλύπτης. «Αγωνίζομαι να εμβαθύνω, να δω την αιτία που υπάρχει πίσω από το φαινόμενο. Αναζητώ συνεχώς την αλήθεια των πραγμάτων συγχέοντάς την με τις αγωνίες της ανθρώπινής μας μοίρας. Αυτά δεν αποτυπώνονται πουθενά, κανείς δεν μπορεί να τα δείξει με το δάχτυλο. Υπάρχουν όμως και δίνουν αξία και πνοή στο ανάγλυφο, στο έργο, στην υλική υπόσταση. Υπάρχουν και δίνουν ζωή όπως η αναπνοή κινεί ανεπαίσθητα το μοντέλο».

«Μ' ενδιαφέρει η μελέτη της φύσης και ειδικά του ανθρώπινου σώματος», σημειώνει. «Αισθάνομαι μέρος αυτής της αδιάκοπης ροής που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα διαπερνά την ιστορία της γλυπτικής (...) Σήμερα, που πολλοί αναρωτιούνται για την αξία της μελέτης της φύσης, τη σημασία του σχεδίου, για την ύπαρξη ή όχι της γλυπτικής, σκέπτομαι πως αυτά κανείς δεν μπορεί να τα πει, ούτε να τα επιβάλει, σε κανένα. Ο κάθε άνθρωπος είναι μία ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση. Ο καθένας μελετώντας θα καταλάβει ή μάλλον θα αισθανθεί τις μεταθέσεις που θα γίνουν βαθιά μέσα του και θα τον φέρουν στη δική του θέση ισορροπίας - ταλάντωσης, όπως και με τη στάση του κούρου, την πόζα του μοντέλου... Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τον δικό του ιδιαίτερο δρόμο, που συνήθως δεν ταυτίζεται με τη θέση των πολλών. Εξάλλου η τέχνη δεν είχε ποτέ σχέση με τη μόδα».

«Κατέχει την τεχνική, κατέχει και την τέχνη, έχει την ψυχή, έχει το στοχασμό» λέει χαρακτηριστικά η Γ. Χρονοπούλου, αναφερόμενη στον εικαστικό δημιουργό. «Μιλά στο θεατή, μιλά στον άνθρωπο (...). Ταυτόχρονα έχοντας στο νου του τον αποδέκτη του έργου του δεν είναι σκοτεινός, ερμητικός, δεν επιζητεί την ασάφεια. Αντίθετα, επιδιώκει την επικοινωνία, την ανάγκη της καταληπτότητας (...) Δεν επιλέγει το κάλλος, αλλά τη συμπυκνωμένη ενέργεια (...) Στις συχνές άσαρκες μορφές του διακρίνονται οι γραμμές της ζωής, η ενέργεια που κινεί το έργο».


Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης είναι επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις του, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και έχει διακριθεί με βραβεία σε διαγωνισμούς γλυπτικής. Είναι δημιουργός της ταινίας «Χαλκός και Φωτιά» σε συνεργασία με την εκπαιδευτική τηλεόραση. Η έκθεσή του θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του Μάρτη. Ωρες λειτουργίας 11πμ-2μμ και 6μμ- 9μμ, εκτός Σαββάτου (απόγευμα), Κυριακής και Δευτέρας.


Ρ. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ