ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Συνέχεια στον αγώνα για προστασία του λαού και πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, έδωσαν χτες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των υγειονομικών, εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς, με τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που οργάνωσαν στο πλαίσιο της μέρας δράσης για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Απέναντι στην χρόνια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, αφήνοντας εκτεθειμένο τον λαό μπροστά και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, στο έλεος των τραγικών ελλείψεων του ΕΣΥ σε προσωπικό και εξοπλισμό, απέναντι στην πολιτική που κόβει άλλα 96 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΥ εν μέσω πανδημίας και εμβολιασμών, οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι φορείς πρόβαλαν μεταξύ άλλων τα αιτήματα για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού και στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα κλιμακωθούν στις 16 Φλεβάρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Συνδικάτα της Αττικής, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν συνδικάτα από το Μέταλλο, τα Τρόφιμα, το Φάρμακο, τους Οικοδόμους, τις Τηλεπικοινωνίες, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τη Χημική Βιομηχανία, τον Τύπο - Χαρτί, τις Ιδιωτικές Κλινικές κ.ά.

Προκλητική εξαρχής ήταν η στάση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που ήταν περισσότερες από τους συγκεντρωμένους. Ο επικεφαλής αστυνομικός απαίτησε από τα συνδικάτα να μη σταθούν... ούτε στην άκρη του δρόμου, ούτε στο πεζοδρόμιο γιατί αυτή την εντολή είχε πάρει! Ως τον μόνο χώρο υπέδειξε το απέναντι από το υπουργείο πεζοδρόμιο, που ήταν κλεισμένο από αυτοκίνητα και λόγω στενότητας θα δημιουργούσε συνθήκες συνωστισμού. Τα συνδικάτα αντέδρασαν και τελικά άνοιξαν τα πανό τους μπροστά από την είσοδο του υπουργείου. Εξίσου προκλητική ήταν η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που αρνήθηκε για άλλη μια φορά να δει τα συνδικάτα και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να δει τα συνδικάτα, όπως και την παρουσία της αστυνομίας, που, όπως είπε, στόχο έχει να τρομοκρατεί όσους αγωνίζονται. Κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα, για να δοθεί απεργιακή απάντηση στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματα των εργαζομένων.


Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας Ευόσμου και Θέρμης και στο Τοπικό Ιατρείο Βότση - ΕΟΠΥΥ στην Καλαμαριά.

Οι υγειονομικοί, σωματεία και φορείς ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις στις δομές ΠΦΥ και απαίτησαν μαζικούς διορισμούς προσωπικού, ενίσχυση με εξοπλισμό και ασθενοφόρα, ώστε να ανταποκριθούν και στις ανάγκες εμβολιασμού και στις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών.

Οι υγειονομικοί μίλησαν με τους συναδέλφους τους στις πρωινές βάρδιες και τους κάλεσαν να κλιμακώσουν τον αγώνα, με συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας αρνήθηκαν να παραλάβουν υπόμνημα με το πλαίσιο πάλης, όπως και η παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Στη Λάρισα, κινητοποιήσεις έγιναν στα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων, αλλά και μέσα στην πόλη, στα πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ, όπου στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στα Τρίκαλα, κινητοποιήσεις έγιναν στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και μέσα στην πόλη, στα πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Βάιος Τάσιος, αφού ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις, με δεδομένο ότι γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται συνεχώς στο Νοσοκομείο Τρικάλων για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες, σημείωσε πως η διαχρονική γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα των Κέντρων Υγείας στα χωριά, είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποίησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Στην Καρδίτσα, κινητοποίηση έγινε στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου ο γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Εκτορας Γάζος, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις μεγάλες ελλείψεις, επισήμανε πως αυτές μεγάλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διαχειρίστηκε την πανδημία με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το Κέντρο Υγείας Βόλου.

Στο Ηράκλειο, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν παρέμβαση στην 7η ΔΥΠΕ. Κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, τις ελλείψεις προσωπικού στο ΚΥ Ηρακλείου, οι οποίες έχουν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί μεγάλο όγκο εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, εγκύων και παιδιών στην πόλη των 200.000 κατοίκων να λειτουργεί μόνο μέχρι τις 9 μ.μ.

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες υγειονομικών στα Γιάννενα

ΒΟΤΣΗ
ΒΟΤΣΗ
Στα Γιάννενα, κινητοποίηση στην ΤΟΜΥ Ανατολής και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΙΚΑ) πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο μαζί με υγειονομικούς. Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι μονάδες της ΠΦΥ από την υποστελέχωση και τη χρόνια εγκατάλειψη. Στην ΤΟΜΥ Ανατολής οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους ότι με τη μετακίνηση των ιατρών στα νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Αντίστοιχα στο ΚΥ Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον διοικητή του, υπάρχει μείωση κατά 50% των τακτικών λειτουργιών του, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να συγκροτήσει εμβολιαστικό κέντρο χωρίς την πρόσληψη πρόσθετου υγειονομικού προσωπικού. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που πριν από 2 μήνες βρέθηκε «στο κόκκινο», με ακόμα πιο συσσωρευμένες ανάγκες σήμερα.

Ενδεικτική των προβλημάτων είναι και η καταστροφή χτες ολόκληρης της ημερήσιας παρτίδας εμβολίων, λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος στα ψυγεία συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλα τα ραντεβού... Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί κατήγγειλαν ότι η αύξηση της συχνότητας των ραντεβού για εμβολιασμό ανά 7 λεπτά από 10 που ήταν αρχικά, δημιουργεί τεράστια πίεση στο ελάχιστο προσωπικό που καλείται να αντιμετωπίσει υπερήλικες πολλές φόρες με κινητικά προβλήματα, ενώ ο χρόνος παρακολούθησης των πολιτών μετά τον εμβολιασμό έχει μειωθεί στα 15 λεπτά από τα 30' σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΘΕΡΜΗ
ΘΕΡΜΗ
Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες του τελευταίου μήνα στην Ηπειρο εμποδίζουν την προσέλευση υπερήλικων κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών που καλούνται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των ραντεβού για εμβολιασμό.


Πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε Κέντρα Υγείας της Αττικής

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Στην Αττική, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης, πραγματοποιήθηκε πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε Κέντρα Υγείας και άλλες δομές ΠΦΥ, σε πολλούς δήμους του Λεκανοπεδίου.

Στο Περιστέρι

Συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου 2 (πρώην ΙΚΑ) πραγματοποίησαν υγειονομικοί και μαζικοί φορείς της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το παράρτημα Δυτικών του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Την άμεση σχέση της ΠΦΥ με τη διαδικασία των εμβολιασμών ανέδειξε ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Περιστερίου. «Πόλεμοι εταιρειών, πόλεμοι κρατών και στο τέλος ο λαός μας που έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα είναι ανεμβολίαστος», σημείωσε σχολιάζοντας τους έντονους ανταγωνισμούς γύρω από το ζήτημα. Το «μεγάλο πανανθρώπινο επιστημονικό επίτευγμα» του εμβολίου, πρόσθεσε, θα έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό και όχι να βρίσκεται στη δίνη των παραπάνω αντιπαραθέσεων. Οσον αφορά την κατάσταση στα λεγόμενα «εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στις απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, απλά μεταφέρει προσωπικό από τη μια δομή Υγείας στην άλλη». Ετσι, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ενώ πλέον από δομές Υγείας «μιας νόσου» μετατρέπονται σε κέντρα εμβολιασμού. Αναφερόμενος στις μεγάλες ελλείψεις, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν έχει καν λυμένο το ζήτημα της θέρμανσης! «Να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει όλη τη νοσηρότητα κι όχι μόνο μια νόσο και πάνω από όλα να στηριχθεί το βασικό κύτταρο της δημόσιας υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε.

ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
«Ο μεγάλος ασθενής του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι η ΠΦΥ», επισήμανε ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ. Η συστηματική της απαξίωση από όλες τις κυβερνήσεις εκφράζεται, όπως εξήγησε, στις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, στη μεγάλη αναμονή για ραντεβού, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες και εργαστήρια, στις άσχημες εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζουν επικουρικοί και άλλοι ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι. Τώρα, η μετατροπή των περισσότερων Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα οδηγεί σε παραπέρα επιδείνωση των παραπάνω προβλημάτων. Με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της ΠΦΥ απευθύνονται στην πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, ξεκαθάρισε πως είναι κοινή υπόθεση των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων να διεκδικήσουν δομές και υπηρεσίες «στο ύψος των απαιτήσεων του 21ου αιώνα».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ιωάννα Σκαπέτη, από τη ΣΕΑΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο, τονίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας και της πολιτικής της κυβέρνησης στα ΑμεΑ.

Στη Νέα Ιωνία

Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», μαζικοί φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, χώροι, γραμματειακή υποστήριξη) και εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών ανέδειξε σε χαιρετισμό της η Νίκη Κότσιφα, οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ Αττικής. Αντί για αυτό, σημείωσε, καταφεύγουν σε λύσεις «μπαλώματα»: Ετσι, το Τοπικό Ιατρείο στο Ν. Ηράκλειο, που βρίσκεται στην ευθύνη του ΚΥ Ν. Ιωνίας, μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα ασθενείς να στερούνται των υπηρεσιών του και να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον το Κέντρο Μάνας και Παιδιού που λειτουργούσε μέχρι τώρα στο ΚΥ Ν. Ιωνίας, μεταφέρθηκε σε χώρους όπου παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, με συνέπεια παιδιά και έγκυες να εξετάζονται δίπλα στο χώρο που πραγματοποιούνται ακόμα και τεστ για Covid-19, ενώ συρρικνώθηκε και η λειτουργία του.

«Ο αγώνας για την ενίσχυση της ΠΦΥ είναι αγώνας και για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων», σημείωσε στο χαιρετισμό της η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη υποστελέχωσή της ήταν πολιτική επιλογή και πριν την πανδημία.

Η άνιση μάχη μας με τον ιό προκύπτει από το ότι «έχουμε απέναντί μας την πολιτική της κυβέρνησης που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο από την αρχή της πανδημίας», σημείωσε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στην αντίστοιχη έλλειψη ουσιαστικής προστασίας και στα σχολεία που ξανάρχισαν τη λειτουργία τους, αναφέρθηκε ο Κώστας Κατημερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» και δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας. Ζήτησε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση εξυπηρετώντας κοντά 100.000 κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το πρόβλημα του ενοικιοστασίου του ΚΥ, το συμβόλαιο του οποίου λήγει τον Μάη του 2022, έχοντας ήδη παραταθεί για τρία χρόνια. Μέχρι τώρα, σημείωσε, οι αρμόδιοι φορείς και η δημοτική αρχή δεν έχουν κάνει τίποτα για να δοθεί μόνιμη λύση.

Εκ μέρους των απόμαχων της δουλειάς, οι οποίοι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των υγειονομικών εξέφρασε ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου.

Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων

Ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ απαίτησαν υγειονομικοί και άλλοι φορείς και στην παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Πατησίων.

Στο υποστελεχωμένο ΚΥ, το προσωπικό προσπαθεί να επιτελέσει ταυτόχρονα τρεις λειτουργίες: Τακτικά ιατρεία, κέντρο ελέγχου Covid και 4 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν άλλα τέσσερα. Ηδη έχουν αποδυναμωθεί υπηρεσίες όπως το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού και υπάρχουν καθυστερήσεις στις ιατρικές υπηρεσίες.

ΜΟΣΧΑΤΟ
ΜΟΣΧΑΤΟ
Εκεί βρέθηκαν χτες και μοίρασαν ανακοινώσεις σε επισκέπτες και περαστικούς αντιπροσωπείες του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» κ.ά.

Αντί να ενισχυθούν τα εδώ και χρόνια αποδυναμωμένα ΚΥ, τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, «προσωπικό από ΚΥ πηγαίνει σε νοσοκομεία, και τώρα με τους εμβολιασμούς, χωρίς να ενισχυθεί το ΚΥ και εδώ στα Πατήσια και αλλού, το προσωπικό κάνει μόνο εμβολιασμούς, με συνέπεια όλες οι άλλες ειδικότητες να καθυστερούν πάρα πολύ. Εκεί που το ραντεβού για καρδιολόγο ήταν ένας μήνας, έγινε τέσσερις και πέντε μήνες».

«Μεγάλα ζητήματα δημιουργούνται και με τις ελλείψεις που προσωπικού πρέπει να διαχειριστούν όλο αυτόν τον κόσμο, που θα πρέπει να είναι στα εμβολιαστικά κέντρα. Γι' αυτό διεκδικούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», σημείωσε η Εύα Παγούνη, από τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ ώστε να φέρει σε πέρας και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω πανδημίας και τη λοιπή νοσηρότητα που διογκώνεται εξαιτίας της χρόνιας παραμέλησης.

Υγειονομικοί και φορείς είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο πριν χρόνια, διεκδικώντας να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που λειτουργούσε εκεί πριν αλλάξει η χρήση. Σήμερα, επιβεβαιώνεται ξανά ότι οι μαζικές προσλήψεις αποτελούν όρο για τη συνέχιση λειτουργίας και των Κέντρων Υγείας, αφού λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό και μεγάλος αριθμός γιατρών πλησιάζει σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ελευσίνα, με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζομένων του 1ου και 2ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας. Σε αυτήν μίλησαν ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, και ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας. Σε μια περιοχή που βρίσκεται για τόσο καιρό «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής, την ανάγκη να μη μετατραπούν τα ΚΥ αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, αλλά να ενισχυθούν προκειμένου να καλύψουν τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής ολόπλευρα.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας, με συνθήματα όπως «Το ΚΥ να αναβαθμιστεί, με μόνιμους γιατρούς να στελεχωθεί», με κατάληξη την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων στον αντιπεριφερειάρχη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Σε άλλους δήμους της Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Μονάδα Υγείας Περάματος πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς της πόλης. Στη συνάντηση με τον διευθυντή της Μονάδας ενημερώθηκαν πως ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί τέλη Φλεβάρη σε χώρο μέσα στη Μονάδα, σε δύο βάρδιες, ωστόσο πρόσθεσε πως θα υπάρχει μόνο ένας γενικός ιατρός ως επιβλέπων που θα παρευρίσκεται στη μία βάρδια, ενώ στην άλλη θα επιβλέπει ιατρός άλλης ειδικότητας (π.χ. οφθαλμίατρος). Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Τι θα γίνει σε περίπτωση σοβαρού αλλεργικού περιστατικού απουσία γενικού ιατρού; Τι θα γίνει με τη λειτουργία των ιατρείων από τη στιγμή που οι γιατροί θα κάνουν βάρδιες κατά τον εμβολιασμό;

Στον Πειραιά έγινε παρέμβαση στον «Οίκο Ναύτου» στην Τερψιθέα. Ανάλογες κινητοποιήσεις σε Κέντρα Υγείας και δομές ΠΦΥ έγιναν επίσης στο Παγκράτι, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στα Εξάρχεια, στον Κεραμεικό, στο Γαλάτσι, στα Θυμαράκια, στην Κυψέλη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Αιγάλεω, στην Ηλιούπολη, στο Μοσχάτο, στον Ταύρο, στην Αργυρούπολη, στον Αγ. Δημήτριο, στον Αλιμο, στο Π. Φάληρο, στον Ωρωπό, σε Αγ. Παρασκευή, Κορωπί, Σπάτα, Ραφήνα και Ν. Μάκρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ