ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Διαμορφώνουν κλίμα εγκλωβισμού του λαού στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

Συνέντευξη «εφ' όλης της ύλης» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» και τον δημοσιογράφο Γ. Κουβαρά. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Μπορείτε να μου πείτε τι συμπέρασμα βγάλατε από τη συζήτηση στη Βουλή, σκοπεύει να κλείσει ο κ. Τσίπρας αποδεχόμενος προνομοθέτηση των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ ή φτιάχνει κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές;

-- Νομίζω ότι αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φτιάξει ένα κλίμα εγκλωβισμού, ξανά, του λαού, γύρω από τα δικά του αδιέξοδα, γύρω από το πέρασμα της δικής του πολιτικής, η οποία είναι πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, των επιλογών ουσιαστικά της ΕΕ και της υλοποίησης του 3ου μνημονίου. Νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται κι από αυτή την άποψη πιστεύω ακράδαντα ότι θέλει να κλείσει την αξιολόγηση. Μόνο που αυτή η αξιολόγηση σημαίνει νέα μέτρα, αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία πλήττουν τον ελληνικό λαό, αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Τσίπρας αυτό το διάστημα κάνει αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε ο απλός κόσμος να κουραστεί - είναι ήδη κουρασμένος, έχουν ήδη περάσει στην απόλυτη ένδεια, φτώχεια, πλατιά λαϊκά στρώματα - και βεβαίως να πει «άι στο καλό πια, να τελειώνουμε για μια ακόμη φορά». Αυτή είναι η επιδίωξη.

-- Αυτό είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται μόνο στον κόσμο, έτσι όπως το περιγράφετε, ή είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινοβουλευτική του ομάδα, στους δικούς του, οι οποίοι δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα, τόσο σκληρά όπως αυτά που ζητά τώρα το ΔΝΤ;

-- Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Πάντως, μέχρι στιγμής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα από το τι λέει ο καθένας τους σε προσωπικό επίπεδο, έξω από τη Βουλή ή έξω από τις διαδικασίες, όταν καλούνται να σηκώσουν το χέρι και να ψηφίσουν «ναι ή όχι», φαίνεται ότι τα περνάνε αυτά, υλοποιείται αυτή η πολιτική.

-- Με τον κ. Τσακαλώτο τρέχει κάτι, τι πιστεύετε; Γιατί αυτό που διαδραματίστηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών, στη Βουλή, η εικόνα αυτή, η κόντρα εκείνη τη στιγμή που ζήτησε το λόγο, είναι εντελώς ασυνήθιστη. (...)

-- Δεν μπορώ να το ξέρω. Βέβαια ήταν περίεργο το περιστατικό, έτσι όπως έγινε, δηλαδή κι από την εικόνα μόνο που έβλεπε κανείς στη Βουλή, δημιουργούσε ερωτηματικά. Αλλά άσχετα από αυτό, πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος υλοποιεί πολύ καλά την πολιτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και με το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Αυτή την πολιτική υλοποιεί, δεν πιστεύω δηλαδή ότι υλοποιεί κάποια προσωπική πολιτική ο κ. Τσακαλώτος, υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι εκλογές είναι μία πιθανότητα

-- Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση θεωρείτε ότι θα πάμε σε εκλογές;

-- Ναι, νομίζω ότι μια από τις πιθανότητες είναι αυτή. Ομως, βλέπω ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Θεωρώ ότι δεν θέλουν εκλογές ούτε οι κυβερνώντες, ούτε τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας δεν νομίζω ότι πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, ούτε βεβαίως οι «διάφοροι θεσμοί, οι εταίροι» της κυβέρνησης, ΕΕ κ.λπ.

-- Αρα, λοιπόν, η πρόβλεψή σας είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2017;

-- Δεν αποκλείεται. Αυτό έχει να κάνει με διάφορους άλλους αστάθμητους παράγοντες. Μένει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι εκλογές. Αν δηλαδή φτάσει σε κάποια αδιέξοδα και δεν μπορεί να περάσει αυτή την πολιτική, την οποία ο ίδιος επιδιώκει να περάσει, μπορεί να οδηγηθούμε και σε εκλογές. Είναι μια λύση, την οποία φαντάζομαι και στο πίσω και στο μπρος μέρος του μυαλού του την έχει ο πρωθυπουργός.

Ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των ομίλων, όχι του λαού

-- Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που ενδέχεται να καταψηφίσουν και να φέρουν την κυβέρνηση προ τετελεσμένων, ουσιαστικά να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα; Γιατί την προηγούμενη φορά πήγαν να τη ρίξουν, θα μπορούσαν να τη ρίξουν εάν η αντιπολίτευση δεν στήριζε. (...)

-- Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

-- Για σας μια κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φαίνεται πιθανό ότι θα προκύψει εάν γίνουν εκλογές, έτσι λένε τα γκάλοπ, θα είναι χειρότερη ή καλύτερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

-- Ούτε χειρότερη ούτε καλύτερη. Θα υλοποιήσει την ίδια πολιτική, στην ίδια κατεύθυνση, που υλοποιεί σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

-- Καμιά διαφορά, κ. Κουτσούμπα;

-- Κοιτάξτε να δείτε, τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο εμείς ως κόμμα που τις κρίνουμε, αλλά ο λαός, όλοι μας, θα πρέπει να τις κρίνουμε με βάση τις θέσεις τους σε κρίσιμα και κομβικά ζητήματα για τον ελληνικό λαό, για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία. Αυτά τα δύο κόμματα και τα δύο ρεύματα αν θέλετε - το φιλελεύθερο και το σοσιαλδημοκρατικό, για να το διατυπώσω έτσι - είναι πλευρές μιας πολιτικής που στηρίζουν την άρχουσα τάξη, την αστική τάξη, το σύστημα αυτό, τις συμμαχίες που συμμετέχει η χώρα, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λπ., που υλοποιούν μνημόνια - το 3ο μνημόνιο μαζί το ψήφισαν - που στην ουσία στηρίζουν όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις, άσχετα με τον τρόπο που κάθε μια εφαρμόζει αυτή την πολιτική. Είναι στην ίδια κατεύθυνση. Αρα έτσι πρέπει να κρίνονται. Δεν ενδιαφέρονται πρώτιστα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Πρώτιστα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, του μεγάλου κεφαλαίου ως σύνολο και των διεθνών συμμαχιών αυτού του κεφαλαίου. Αρα εκεί είναι το ζήτημα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει καλά τη δουλειά που του ανέθεσαν

-- Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να πει «εγώ μόλις βρήκα πλεόνασμα, έδωσα 13η σύνταξη» - σε εισαγωγικά, πείτε το επίδομα - «ενώ ο Μητσοτάκης δεν θα το έκανε, που το καταψήφισε»...

-- Ε, καλά αυτό θα το έκανε κι η ΝΔ, θα το έκαναν όλοι και το έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Αυτά γίνονται και συμβαίνουν στο σύστημα, όποια κυβέρνηση βρίσκει, ακόμα και από κάποια κονδύλια και μπορεί να τα αξιοποιήσει, είτε ευρωπαϊκά είτε άλλα, μπορεί να δώσει κάτι για να φτιάξει και το προφίλ της, για να ετοιμάσει και εκλογές, τέλος πάντων για να απαλύνει κάπως... Δεν είναι εκεί το πρόβλημα και από αυτή την άποψη εμείς έχουμε ψηφίσει τέτοια μέτρα - σήμερα με αυτή την κυβέρνηση, όπως και με προηγούμενες κυβερνήσεις - που έστω στο ελάχιστο ανακουφίζουν. Βέβαια, την ίδια στιγμή τους τα παίρνει διπλά και τριπλά από άλλα μέτρα που έχει πάρει. Αρα, εκεί είναι το κύριο ζήτημα κι έτσι πρέπει να κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια συντηρητική κυβέρνηση η ΝΔ και είναι πιο συντηρητική σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ - στην ιδεολογία της, τις απόψεις της, στο πώς θα τις εκφράσει στην πολιτική - αλλά την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ καλά τη δουλειά του κεφαλαίου, διότι μπορεί πιο εύκολα - απ' ό,τι κόμματα όπως η ΝΔ - να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δυνάμεις που είναι πιο μαχητικές, πιο δυναμικές, σε κοινωνικούς αγώνες, που έχουν διαπαιδαγωγηθεί έτσι και αγωνίζονται για το δίκιο.

-- Το έχει καταφέρει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ έως ένα μεγάλο βαθμό ακόμα εξακολουθεί να χειραγωγεί. Μπορεί να είναι ιδιόμορφη η χειραγώγηση, να μην είναι αποδοχή δηλαδή αυτής της πολιτικής, όμως αυτή η μοιρολατρία, αυτό το «τίποτα δεν γίνεται», αυτή η απαξίωση των ελπίδων και των προσδοκιών, ξέρετε δημιουργεί στη συνέχεια αντίθετα συναισθήματα. Οταν ο άλλος εναποθέτει πολλές ελπίδες σε μία κυβέρνηση, με διάφορες προσδοκίες, διακηρύξεις προεκλογικές και λέει ότι «κάτι θα γίνει τέλος πάντων με αυτό τον άνθρωπο ή με αυτό το κόμμα και το ψηφίζω και το επιλέγω», μετά όταν αυτό καταρρέει μέσα του, και βλέπει ότι κι αυτός κάνει τα ίδια και χειρότερα σε μια σειρά τομείς με τους προηγούμενους, τότε η απογοήτευση, αυτή η κατάσταση ότι «όλοι ίδιοι είναι» οδηγεί σε αδιέξοδα στη σκέψη, οδηγεί σε συντηρητικές αναδιπλώσεις κι αυτά είναι τα επικίνδυνα ζητήματα. Και γι' αυτό εμείς λέμε ότι τέτοια κόμματα, που ξεκίνησαν ως κόμματα τυχοδιωκτισμού - οπορτουνισμού παλιότερα, εντάχθηκαν στο αστικό σύστημα μέσω της σοσιαλδημοκρατίας και πήραν από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ό,τι χειρότερο μπορεί να πει κανένας είχε το παλιό ΠΑΣΟΚ έτσι όπως λειτουργούσε, έτσι όπως τους γνωρίσαμε προηγούμενες δεκαετίες και χρόνια και έφτασε εδώ που έφτασε. Και είναι επικίνδυνο από αυτή την άποψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ