ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική στην κυβέρνηση και εσωκομματική γκρίνια

Τα πυρά στην ηγεσία της ΝΔ από στην εσωκομματική αντιπαράθεση αυξάνονται

Eurokinissi

Τα πυρά στην ηγεσία της ΝΔ από στην εσωκομματική αντιπαράθεση αυξάνονται
Για «αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών» ενώ διεξάγονται «κρίσιμες συζητήσεις» για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, και αποφάσεις επικίνδυνες για τη γεωστρατηγική θέση της ντόπιας αστικής τάξης, κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Επιχειρεί έτσι να αποδείξει πως είναι πιο έμπειρη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και παρεμβαίνει για να συνεφέρει την κυβέρνηση μην του κάνει ζημιά.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του κόμματος, απευθύνονται κατηγορίες στην ηγεσία ότι δεν κάνει καμία αυτοκριτική για την ήττα και ότι εγκλώβισε την παράταξη σε αναποτελεσματικές κινδυνολογικές θέσεις, άλλοι μιλούν και για ακροδεξιές. Μπαίνει, δε, αίτημα να ανοίξει άμεσα συζήτηση για ανασυγκρότηση του κόμματος σε «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη» (μέρος της υπόθεσης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού) ώστε να μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερα τμήματα ψηφοφόρων για να ξαναδιεκδικήσει την αστική διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες για τις «αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών»: «Λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές και πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, διά του λαλίστατου κ. Βαρουφάκη, ομολογεί απερίφραστα ότι: Πρώτον, η διαγραφή χρέους δεν είναι πλέον στο τραπέζι, αθετώντας τα όσα έλεγαν μέχρι σήμερα. Δεύτερον, ότι δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι: Πρώτον, το χρέος θα διαγραφεί και δεύτερον, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου στη μέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης συμφώνησε με τον κ. Στρατούλη, επικαλούμενος τον κ. Βαρουφάκη! Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ανακοινώσει την επίσημη θέση της, ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων, που διεξάγονται για την πορεία της χώρας». Η ουσία είναι ότι το χρέος το πληρώνει ο λαός.

Επιπλέον, με επόμενη ανακοίνωσή της, η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «αδιανόητη απόφασή» της να «επανεξετάσει» τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Προειδοποιούμε ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών», ισχυρίζεται η ΝΔ, δείχνοντας και τα όρια όλων των πολιτικών διαχείρισης απέναντι στα μονοπώλια. Καλεί, λοιπόν, την κυβέρνηση «να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Αυτοκριτική δεν έχει γίνει»

Σε εσωκομματικό επίπεδο, ο βουλευτής Ευρ. Στυλιανίδης τόνισε στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84»: «Αυτοκριτική δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και γι' αυτό ασκείται κι απ' την πλευρά μας κριτική. Θεωρώ ότι έχουμε ηθική υποχρέωση, αλλά κυρίως πολιτική, να παραδεχτούμε την ήττα, χωρίς να την ωραιοποιούμε και να την εξιδανικεύουμε», σπόντα για τον Αντ. Σαμαρά που υποστηρίζει ότι η ΝΔ «άντεξε» έχοντας τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με κάθε προηγούμενη φορά που πήγε στην κάλπη ασκώντας εξουσία και υφιστάμενη κυβερνητική φθορά.

«(...) να ενδοσκοπήσουμε αυτοκριτικά στα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», επέμεινε ο Στυλιανίδης, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. «Να δούμε τι λάθη έχουμε κάνει, τι παραλείψεις, τι ευθύνες υπάρχουν και να διορθώσουμε αυτά τα λάθη το ταχύτερο δυνατό, για να συμβάλουμε έτσι στην ανασυγκρότηση του δεύτερου πόλου του πολιτικού συστήματος, που είναι μια σύγχρονη κεντροδεξιά, συζητώντας εκ νέου τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό αυτής της παράταξης, η οποία δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στα άκρα δεξιά, ούτε σε υπερσυντηρητικές θέσεις. Πρέπει να είναι ανοιχτή, φιλελεύθερη και συμμαχούσα με βασικές κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά τη στήριζαν, αλλά και με νέες κοινωνικές ομάδες, δυναμικές, τις οποίες αγνοήσαμε στο σχεδιασμό μας μέχρι σήμερα». Αιχμή και αυτή για θέσεις που πήρε προεκλογικά η ηγεσία της ΝΔ ώστε να κατηγορείται σήμερα από βουλευτές του περιβάλλοντος Καραμανλή, αλλά και Μητσοτάκη, ότι αποξένωσε την παράταξη από κεντρώα ακροατήρια.

Και πρόσθεσε: «Οσον αφορά στο κλείσιμο στα ακροδεξιά και σε νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές, οι οποίες δεν πιστεύω ότι εκφράζουν τον κορμό αυτής της πολιτικής παράταξης, είμαι σαφής: Υπήρξαν υπουργοί που απέλυαν χαμογελώντας, και υπήρξαν υπουργοί οι οποίοι αποστερούσαν ή περιόριζαν τα βασικά κοινωνικά αγαθά της Υγείας ή της Παιδείας και την ίδια ώρα, αυτάρεσκα, φωτογραφίζονταν στο τουίτερ... Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να στιγματιστούν, να απομονωθούν και να μην εκφράζουν την κυρίαρχη αντίληψη της ΝΔ, η οποία είναι ένα κόμμα (...) μετριοπαθές, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, αλλά πάντα λαϊκό με αναφορά στην ελληνική κοινωνία, όχι με αναφορά μόνο στις επιδιώξεις των δανειστών ή στις επιδιώξεις κάποιων εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ...», κατέληξε σηματοδοτώντας και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στον αστικό πολιτικό κόσμο για το πώς θα προωθηθούν φιλομονοπωλιακές πολιτικές ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ευρύτερα λαϊκά στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου. Το γεγονός ότι προβάλλει το προφίλ του «ευαίσθητου» απέναντι σε λαϊκές δυνάμεις δεν τον εντάσσει αυτόν και το περιβάλλον του σε «φίλο του λαού». Είναι η προσφιλής προπαγάνδα εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων στο σύστημα, πατώντας πάνω σε προβλήματα που προκαλεί η ίδια η αστική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, αλλά ενίοτε με αδυναμία να τη διαχειριστούν έτσι που να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια.

Η «χρυσή εφεδρεία»

Ο ίδιος δεν παρέλειψε αναφερόμενος στον Κ. Καραμανλή να χαρακτηρίσει «ηθική και πολιτική δικαίωση του Κ. Καραμανλή, σήμερα, την ημέρα της ήττας, όλο το κόμμα να περνάει από το γραφείο του, για να ζητήσει τη συμβουλή και την παρουσία του. Δεύτερον, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη ηθική και πολιτική δικαίωση του Κ. Καραμανλή, η αριστερά - που σήμερα κυβερνά -, να αναφέρεται χωρίς ενδοιασμό στο όνομά του, ως ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας, τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά, δεν θα πω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έλεγα και πριν. Κατά τη γνώμη μου, ο Κ. Καραμανλής δεν είναι πλέον ούτε αρχηγός κόμματος, ούτε κομματάρχης, ούτε δελφίνος, ούτε διεκδικητής κάποιας κομματικής θέσης. Είναι χρυσή εθνική εφεδρεία»...


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ για προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Τη στοίχισή τους πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές και ταυτόχρονα να προωθήσει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου, διαμηνύουν τα στελέχη του Ποταμιού. Μόνο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αυτή που μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του τονίζεται: «Χαιρετίζουμε τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη - Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση του χρέους, σαν μια προσέγγιση προς τη λογική. Συνιστούμε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ιδιαιτέρως ενόψει των αυριανών (σ.σ. σημερινών) συναντήσεων με Σόιμπλε - Ντράγκι, να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προτάσεις του, απαλλάσσοντάς τες από τεχνάσματα χρηματοοικονομικής μηχανικής. Οι προτάσεις για perpetual bonds και άλλα ευφάνταστα μπορεί να καλλωπίζουν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο "εσωτερικό μέτωπο" αλλά στην πράξη καθυστερούν τη συζήτηση και απομακρύνουν τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Είναι καλό που οι "διαπραγματευτές" του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως "ονομαστική περικοπή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους" αλλά αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές».

Το Ποτάμι ζητά συμφωνία με «σταθερά χαμηλά επιτόκια για τα διμερή δάνεια, δραστική επιμήκυνση, επαρκής περίοδος χάριτος και κυρίως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% για να εξασφαλιστούν αναπτυξιακοί πόροι». «Τέλος, αυτό το οποίο θα κρίνει οριστικά τη διαπραγμάτευση και το μέλλον μας είναι ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (...) όχι εύκολες υποσχέσεις για διορισμούς στο Δημόσιο, ούτε αναβολή των λιγοστών επενδυτικών δραστηριοτήτων», σημειώνει.

«Δεκάλογος» του κεφαλαίου

Στην ίδια βάση, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα του Ποταμιού, το στέλεχός του Αχ. Γραβάνης σημειώνει: «Είναι προεκλογική επιλογή του Ποταμιού να είναι αρωγός σε κυβερνητικές πολιτικές προς την θετική μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, που δεν έχουν σχέση με λαϊκισμούς και ανεπιτυχείς συντεχνιακές πολιτικές».

Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτει τον αντιπολιτευτικό δεκάλογο του Ποταμιού, «παρεμβάσεις στις οποίες η Κυβέρνηση θα βρει το Ποτάμι αρωγό». Θέσεις βγαλμένες θαρρείς από τα συρτάρια μεγαλοεπιχειρηματιών που ζητούν νέα πεδία κερδοφορίας, αύξηση συνταξιοδοτικών ορίων, ανταποδοτικότητα και μείωση παροχών, αξιολόγηση, στήριξη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας», θεσμικούς εκσυγχρονισμούς του αστικού κράτους:

«Πανεπιστήμια που λειτουργούν όπως σε όλο τον κόσμο, δίχως λαϊκίστικες νεοελληνικές πατέντες, κομματισμό και καταλήψεις, σε ανοικτή επαφή με την οικονομία και την κοινωνία».

«Προώθηση της διαφανούς, υγιούς, καινοτόμου, διεθνώς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (...) και όχι μια κρατικιστική, διεφθαρμένη, επιδοματική πελατειακή οικονομία των συντεχνιών».

«Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που οι πολίτες πληρώνουν τον φόρο τους αναλογικά με τα εισοδήματα και την περιουσία τους, μηδενός εξαιρουμένου. Οργανωμένη πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, του λαθρεμπορίου».

«Ορθολογικό ασφαλιστικό σύστημα με σύνταξη στα 62-65 και όχι στα 45 - 50, ανταποδοτικό ανάλογα με τις εισφορές των πολιτών, των εργοδοτών και της Πολιτείας».

«Ανεξάρτητες αρχές ελέγχου του Κράτους, ανεξάρτητη και όχι κομματική δημόσια Τηλεόραση».

«Διαρκής διαβούλευση με τους εταίρους στην Ευρώπη για την διασφάλιση της κοινής μας διαδρομής και όχι φτηνούς λαϊκίστικους μονομερείς τσαμπουκάδες. Η θέση της χώρας στην Ευρώπη είναι για το Ποτάμι εθνική προτεραιότητα».

«Αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία παντού (εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, οικονομία)».

«Αξιοκρατία παντού, ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση και όχι συντεχνιακή υποστήριξη της μετριότητας των δικών μας παιδιών. Το αναγκαίος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων τεκμηριωμένος, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο αποδοχών τους. Το Ποτάμι υποστηρίζει τον επιτελικό, ελεγκτικό ρόλο του Κράτους με κορυφαία στελέχη καριέρας».

«Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, αξιοκρατικά στελεχωμένη με αξιολογικές διαδικασίες και αριθμό στελεχών ικανό για γοργή απόδοση της δικαιοσύνης».

«Αναλογικότερο Εκλογικό Νόμο που διευκολύνει τις συνεργασίες και όχι τις καταστροφικές αυτοδυναμίες».

Ταυτόχρονα, στο Ποτάμι διαμηνύουν σε κυβέρνηση, ξένα και ντόπια κέντρα, ότι «θα πηγαίναμε καλύτερα αν κυβερνητικός εταίρος ήταν μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ