ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νόμος του κράτους οι υποκλοπές

...και η συνέργεια των εταιριών

Μα... τι θέλει να πει ο ποιητής;

ICON

Μα... τι θέλει να πει ο ποιητής;
Οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αφού υπερψήφισαν τους ευρωτρομονόμους και το ευρωένταλμα σύλληψης, κατόπιν νομιμοποίησαν και τις πιο εξελιγμένες μορφές παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών. Ετσι «νομίμως» ελέγχονται τα τηλεφωνήματα όποιου βάλουν στο «μάτι», οι επιστολές του, το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και το περιεχόμενό τους. Καταγράφεται με ποιους επικοινωνεί και τι του απαντούν. Στην παρακολούθηση αυτή συμμετέχουν ενεργά οι εταιρίες του κλάδου, κρατικές και ιδιωτικές, στις οποίες ανατίθεται ρόλος χαφιέ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με το ΠΔ 47, ΦΕΚ 64/10-3-2005 νομιμοποιεί «Διαδικασίες καθώς και τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και για τη διασφάλισή του».

Από το πρώτο άρθρο γίνεται φανερός ο σκοπός του ΠΔ με τη συνήθη δικαιολογία: «Για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (...) χάριν της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της διακρίβωσης των εγκλημάτων...» κλπ. Σημειωτέον ότι στον όρο «εθνική ασφάλεια» μπορούν να χωρέσουν οτιδήποτε τους συμφέρει. Π.χ. με βάση τον ευρωτρομονόμο 3251/9-7-2004, που «πέρασε» στη Βουλή με τις ψήφους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μια πράξη θεωρείται τρομοκρατική «όταν γίνεται με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού».

Τι παρακολουθείται «νομίμως»

Στην παρ. 2 διαβάζουμε ότι «τα είδη και οι μορφές επικοινωνίας που υπόκεινται στην άρση του απορρήτου είναι ιδίως (σ.σ.: άρα όχι τα μόνα) τα ακόλουθα:

α. Επιστολογραφία, ήτοι επιστολές, δέματα, ταχυμεταφορές στοιχείων, τηλεγραφήματα, επιταγές κ.λπ.

β. Τηλετυπική επικοινωνία (συνδρομητική).

γ. Τηλεφωνική επικοινωνία, ήτοι σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

δ. Επικοινωνία δεδομένων μέσω δικτύων δεδομένων, μισθωμένων κυκλωμάτων κ.ά.

ε. Επικοινωνίες μέσω διαδικτύου (Internet).

στ. Ασυρματική επικοινωνία, ήτοι σταθερή ασύρματη πρόσβαση, επικοινωνία κλειστών ομάδων χρηστών κ.ά.

ζ. Δορυφορική επικοινωνία, ήτοι επικοινωνία μέσω δορυφορικής σύνδεσης τελικού χρήστη (π.χ. VSAT).

η. Επικοινωνία κάθε μορφής μέσω μισθωμένων κυκλωμάτων.

θ. Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, που υπερτίθενται επί των προηγούμενων μορφών επικοινωνίας, αποτελούν ιδίως:

  • Ο Αυτόματος τηλεφωνητής.
  • Τα Τηλεομοιοτυπήματα (FAX).
  • Τα Γραπτά μηνύματα (SMS / MMS).
  • Οι Υπηρεσίες πληροφοριών.
  • Το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο.
  • Η πρόσβαση σε ιστοσελίδες.
  • Η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων.
  • Οι Ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Οι Τηλεδιασκέψεις.
  • Οι Πληροφορίες καταλόγου.
  • Οι Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» κλπ.
Ποιος με ποιον λέει τι

Στο τέταρτο άρθρο εξειδικεύονται «τα συγκεκριμένα στοιχεία επικοινωνίας, στα οποία είναι δυνατόν να αναφέρεται μία διάταξη άρσης του απορρήτου». Φυσικά εξαρτώνται από το είδος της επικοινωνίας, για το καθένα από τα οποία γίνεται ξεχωριστά πρόβλεψη.

Π.χ. στην τηλεφωνική επικοινωνία ορίζεται ότι από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να ζητηθούν: «Καλών και καλούμενος αριθμός κλήσης και στις αναπάντητες κλήσεις. Καλών και καλούμενος συνδρομητής και πελάτης και στις αναπάντητες κλήσεις. Ωρα έναρξης και ώρα λήξης της επικοινωνίας. Γεωγραφικός εντοπισμός καλούντος και καλούμενου (στις κινητές επικοινωνίες) είτε ομιλούν, είτε πρόκειται για SMS, είτε είναι σε θέση stand-by, είτε πραγματοποιούν αναπάντητη κλήση. Περιεχόμενο επικοινωνίας (φωνή, εικόνα κ.λπ.) (...) Πραγματικός προορισμός και ενδιάμεσοι αριθμοί κλήσεως, σε περίπτωση εκτροπής της κλήσης».

Χαφιέδες άμεσης ανταπόκρισης

Στο άρθρο 8 περιλαμβάνονται οι «υποχρεώσεις» των παρόχων υπηρεσιών και δικτύων. Π.χ. ότι «οι πάροχοι υπηρεσιών και δικτύων επικοινωνίας υποχρεούνται να ανταποκρίνονται αμέσως σε κάθε αίτημα για άρση του απορρήτου της επικοινωνίας που τους κοινοποιείται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν».

Ενώ στην παρ. 9β ορίζεται ότι «οι πάροχοι υποχρεούνται: Να διαβιβάζουν στις αρμόδιες αρχές το περιεχόμενο της επικοινωνίας και τα στοιχεία της κατά το χρόνο που αυτή διεξάγεται καθ' όλο το εικοσιτετράωρο».

ΠΑΣΟΚ
Επιλήσμονες...

Για «αδυναμία», «ανευθυνότητα» και «λάθους χειρισμούς» κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη Φλώρινα όπου βρέθηκε και ...ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει πλήθος συμφωνιών που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για τη δράση κάθε λογής πρακτόρων, όπως και πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο «Ρ», χτες επιτέθηκε στην κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια πολιτική ότι έχει δημιουργήσει «ανασφάλεια στον Ελληνα πολίτη».

Ο Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που μαζί με τη ΝΔ παρέδωσαν τις τηλεπικοινωνίες της χώρας στο πολυεθνικό κεφάλαιο, ανέφερε ότι ο «ελληνικός λαός δεν μπορεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή». Ο ίδιος ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλει στα μεγάλα προβλήματα της χώρας», αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με «διαφάνεια» και αποφεύγει να ενημερώσει «τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αρχή προστασίας απορρήτου, την αξιωματική αντιπολίτευση».

Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, έχει «ενταφιάσει την αλήθεια», με αποτέλεσμα ο πολίτης, όπως είπε, «να μην αισθάνεται ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του και οι βασικές του ελευθερίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης, ο οποίος χτες με ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Εδωσαν μάχη στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε να μην περάσει η οδηγία για τη «διατήρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών» από τις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες.

Βέβαια ο Στ. Λαμπρινίδης, δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της «ερώτησής» του ότι στην επιτροπή είχε ψηφίσει υπέρ της σχετικής οδηγίας για τη διατήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις ιδιωτικές εταιρίες, ενώ στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, εμφανίστηκε να διαφωνεί, καταψηφίζοντας τη σχετική «οδηγία» διαφωνώντας, δήθεν, για το χρονικό ορίζοντα της διατήρησης των συγκεκριμένων αρχείων...

Στα χέρια ανακριτή η υπόθεση

Ο ανακριτής Γιώργος Ακτύπης ανέλαβε από χτες την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Διώτη. Ο ανακριτής θα ερευνήσει, πέρα από το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου και το ενδεχόμενο τέλεσης και άλλων αδικημάτων, όπως της κατασκοπίας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και άλλα. Να σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επί ένα χρόνο διερευνούσε την υπόθεση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς να ανακαλύψει το οτιδήποτε, αν και σε αυτόν είχαν καταθέσει 15 μάρτυρες, στην πλειοψηφία τους ειδικοί κινητής τηλεφωνίας και κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι της ΕΥΠ. Παράλληλα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου μελετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Ασφάλεια και παραδόθηκε στην Εισαγγελία πριν λίγες μέρες, που αφορά αυτοκτονία στελέχους της VODAFONE στις 9 Μαρτίου 2005, προκειμένου να κριθεί αν θα συσχετιστεί με την υπόθεση των υποκλοπών. Χτες ο αδελφός του αυτόχειρα ζήτησε να επισκεφθεί εισαγγελέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ