ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΥΛΑΚΙΣΗ 13 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Καταστολή και αναδιαρθρώσεις πάνε μαζί

Συντονισμένη η επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

«Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να καταδικάσει σε φυλάκιση διαδηλωτές κινητοποίησης ενάντια στην Οδηγία για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε στις 16/1/2006 έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής για την προώθηση της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, καταργεί δημοκρατικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα».

Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, με αφορμή την καταδίκη και φυλάκιση από τη γαλλική δικαιοσύνη 13 λιμενεργατών που εναντιώθηκαν στην απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 16 Γενάρη.

«Η επίθεση του κεφαλαίου είναι συντονισμένη σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των εργαζομένων στην ΕΕ που προωθούν οι πολιτικοί υπηρέτες τους σε κάθε χώρα που συντονίζονται στα διευθυντήρια της ΕΕ, έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ελευθερία δράσης του κεφαλαίου", ενώ οικοδομείται, εδραιώνεται και διευρύνεται η δικτατορία του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Οι αγώνες που έγιναν εξελίσσονται και σχεδιάζονται από τους εργαζόμενους, θα συγκρούονται με πλευρές και τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ».

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική που μας καταδυναστεύει θα ανατραπεί μέσα από πολύμορφους αγώνες. Οι δίκες και οι καταδίκες των εργατών δε θα ανακόψουν την πορεία της εργατικής τάξης, την ταξική πάλη. Δεν μπορούν να ανακόψουν την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης και των φορέων που την υπηρετούν» και καταλήγοντας τονίζεται: «Στηριγμένοι στις ιστορικές παρακαταθήκες του εργατικού κινήματος αγωνιζόμαστε για τα σύγχρονα προβλήματα των εργατών, των εργαζομένων σήμερα. Μας ανήκει το μέλλον».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ 16-17 ΦΛΕΒΑΡΗ
Πανναυτεργατικός ξεσηκωμός

Με καθημερινές περιοδείες, οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης

Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά
Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά
Με περιοδείες και εξορμήσεις στα πλοία συνεχίστηκαν και χτες από τις ταξικές δυνάμεις οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 48ωρης πανναυτεργατικής απεργίας στις 16 και 17 Φλεβάρη, μετά την πρόσφατη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή από την κυβέρνηση, με το οποίο «πνίγει» μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις των ναυτεργατών και ταυτόχρονα ικανοποιεί νέες βασικές αξιώσεις των εφοπλιστών.

Από καράβι σε καράβι και από λιμάνι σε λιμάνι τα μέλη και τα στελέχη της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» μεταφέρουν σε κάθε ναυτεργάτη το σύνθημα του πανναυτεργατικού ξεσηκωμού. Η μεγάλη ανταπόκριση του συνόλου του ναυτεργατικού κόσμου στο απεργιακό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων δείχνει τις διαθέσεις του κλάδου να αντιπαρατεθεί με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ώστε να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Στο πλευρό τους συμπαρατάσσονται και οι εργαζόμενοι των νησιών, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και τις αξιώσεις της Κομισιόν, απελευθερώνοντας τα δρομολόγια, καταργώντας την υποχρέωση 10μηνης λειτουργίας των πλοίων και απασχόλησης των ναυτεργατών, αφήνοντας τα νησιά και τους κατοίκους τους έρμαια στις ορέξεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

«Εδώ και πολύ καιρό το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των νόμων της ΕΕ για άρση του καμποτάζ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα στους κατοίκους των νησιών, αλλά και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών. Η απελευθέρωση στην τιμή των εισιτηρίων, τα ελλιπή και άναρχα δρομολόγια, οι απολύσεις, η απελευθέρωση των οργανικών θέσεων είναι αποτελέσματα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εμφανίζονται και στις γραμμές Θάσου - Καβάλας. Και τελευταία ακόμη πιο έντονα λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο εταιριών».

Τα παραπάνω αναφέρει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της και σημειώνει πως αυτές οι πολιτικές πλήττουν το επιβατικό κοινό, το λαϊκό τουρισμό του νησιού και της περιοχής και τους ναυτεργάτες. Ξεκαθαρίζει πως για το ΚΚΕ η λύση βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Στη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας που θα διασφαλίζει την ασφαλή, γρήγορη, τακτική και φθηνή θαλάσσια μεταφορά για τους εργαζόμενους και το λαό του νομού και της χώρας συνολικά.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αθώοι οι 4 συνδικαλιστές

Αθωώθηκαν τα 4 μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου εργαζομένων στις εργοληπτικές εταιρίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς αποδείχτηκε ότι δε διέπραξαν αδίκημα, όταν κινητοποιούνταν το Σεπτέμβρη του 2002 διεκδικώντας να μονιμοποιηθούν ως εργαζόμενοι του ΑΠΘ, μιας και διοικούνταν από το πανεπιστήμιο.

Οι εργαζόμενοι, σύρθηκαν στα δικαστήρια μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας παρενέβη μετά από δημοσίευμα σχολίου των τότε πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, όπου εκφραζόταν δυσαρέσκεια για τις κινητοποιήσεις. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας - Αρχαιολογίας Στέλιος Ανδρέου. Επίσης, παραβρέθηκε πλήθος εργαζομένων, ο Γ. Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ και επίκουρος καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, κι ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΡΑΞΟΥ
Θύματα μόνο οι εργαζόμενοι

Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των λατομείων του Αράξου πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στο κέντρο της Πάτρας, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες στα λατομεία, στις εταιρίες σκυροδέματος και στις μάντρες εμπορίας αδρανών υλικών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με απόφασή του δεν ενέκρινε την τελευταία προβλεπόμενη περιβαλλοντική μελέτη και προωθεί σήμερα το κλείσιμο των λατομείων, επικαλούμενο δήθεν την προστασία γειτονικού υγροβιότοπου. Η ευθύνη για τις εξελίξεις ανήκει στις δυνάμεις του δικομματισμού. «Μελέτες - μαϊμού», εκχώρηση της εκμετάλλευσης των λατομείων σε μονοπώλια όπως ο «Ακτωρ», μέχρι το 2014, είναι μερικά μόνο απ' τα «κατορθώματά» με τα οποία οδηγούν σήμερα στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στο πλευρό των εργαζομένων, που ζητούν να μην κλείσουν τα λατομεία, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί νέα λατομική ζώνη, βρέθηκαν οι κομμουνιστές, μοιράζοντας ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Κατονομάζοντας ξεκάθαρα τους ενόχους, η ΝΕ υπογραμμίζει ανάμεσα σ' άλλα: «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ συνειδητά εξαπατούν το λαό γιατί από τη μια αποδέχονται τη λογική της αγοράς και της εμπορευματοποίησης (μαζί ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) και από την άλλη κόπτονται για οριοθετήσεις - χωροθετήσεις λατομείων, στο όνομα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ»
Η κυβέρνηση... κατανοεί τον εργοδότη

Η κυβερνητική ενθάρρυνση για απολύσεις αποκαλύφθηκε χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα, με αφορμή απολύσεις εργαζομένων στην κεραμοποιία ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ στη Λάρισα.

Ο Γερ. Γιακουμάτος είπε ότι η εταιρία απέλυσε το Δεκέμβρη 12 εργαζόμενους και ισχυρίστηκε ότι μετά από παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου ανακάλεσε τις ομαδικές απολύσεις και επαναπροσέλαβε τους εννιά από τους 12. Κατά τον υφυπουργό, μόλις η εταιρία βρει τρόπους «για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό», θα προσλάβει και τους υπόλοιπους τρεις.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι οι απολύσεις ήταν παράνομες ακόμα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που υπάρχει στη χώρα μας, αφού ήταν ομαδικές, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άκυρες. Και αντί, τόνισε ο βουλευτής, ο εργοδότης να πάρει πίσω όλες τις απολύσεις, άφησε παράνομα εκτός δουλιάς τους εργαζόμενους. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός για άμεση παρέμβαση του κράτους, τόνισε ότι οι δύο τριμερείς συναντήσεις που έγιναν για το θέμα, προέκυψαν μετά από έγγραφο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Σωματείου Κεραμοποιών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org