ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ποινικοποιείται ακόμα και η σκέψη των μαθητών

Τις μυστικές υπηρεσίες έχει να αντιμετωπίσει δεκατριάχρονος, γιατί καταφέρθηκε, σε έκθεση, ενάντια στον Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έθεσαν υπό παρακολούθηση ένα 13χρονο μαθητή, επειδή τόλμησε σε έκθεσή του να στραφεί εναντίον του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ου. Μπους και να διατυπώσει απροσδιόριστες απειλές, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πρόβιντενς Τζέρναλ» την Τετάρτη, οπότε και έγινε γνωστό το γεγονός τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα ο μαθητής καταφέρθηκε εναντίον μεγάλων αμερικανικών εταιριών και γνωστής παρουσιάστριας τηλεοπτικού σόου. Με άλλα λόγια, ο μαθητής ετόλμησε να στραφεί εναντίον όλων των «συμβόλων» του αμερικανικού τρόπου ζωής!

Η ιστορία είναι αποκαλυπτική της «δημοκρατίας αμερικανικού τύπου», αυτής δηλαδή που οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις και βέβαια είναι αντικειμενικά ενταγμένη σε μια γενικότερη αντιτρομοκρατική υστερία που έχει επιβληθεί με τους λεγόμενους «πατριωτικούς νόμους» (Patriot Act).

Πώς έχουν τα γεγονότα:

Ο 13χρονος μαθητής της έβδομης τάξης στο γυμνάσιο Τζον Φ. Ντίρινγκ, στο Γουέστ Γουόργουικ της βορειοανατολικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ, έπρεπε να γράψει μία εργασία με θέμα την «Τέλεια μέρα». Στο κείμενό του το αγόρι διατύπωσε αδιευκρίνιστες, «αλλά που ενέχουν βία» απειλές εναντίον του Μπους, της «Κόκα-Κόλα», των καταστημάτων «Γουόλ Μαρτ» και «Γουόλ Γκρινς» και της παρουσιάστριας (τύπου ριάλιτι σόου) Οπρα Γουίνφρεϊ. Ο δάσκαλος που παρέλαβε την εργασία την Τρίτη έσπευσε να ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου. Η διεύθυνση του σχολείου εν είδει «καταδότη» ενημέρωσε τον Τζέσι Τουομίστο, αξιωματικό της αστυνομίας αρμόδια για τα σχολεία -ναι υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στη χώρα της ελευθερίας!

Κατόπιν, σύμφωνα με δηλώσεις του επιθεωρητή της αστυνομίας στην εφημερίδα «Χέραλντ Νιους», Φερνάντο Αραούχο, ως «όφειλε» η αστυνομία ειδοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ κάλυψε και τον καθηγητή και τη διεύθυνση του σχολείου, τονίζοντας ότι έπραξαν ως όφειλαν.

Από την πλευρά του ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Τόμας Μ. Πάουερς, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τόνισε ότι ναι μεν η απειλή κατά του Προέδρου της χώρας θεωρείται κακούργημα, αλλά η έκθεση του 13χρονου περισσότερο μοιάζει με «κραυγή για βοήθεια». Πάντως πρόσθεσε ότι η υπηρεσία ερευνά την υπόθεση...

Τελικά, όμως, κάποιος βρέθηκε να αντιδράσει ουσιαστικά: Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Ρόουντ Αϊλαντ. Με ανακοίνωσή της τόνισε ότι πρόκειται για ενέργεια «ποινικοποίησης της σκέψης των μαθητών» και επέκρινε το συγκεκριμένο χειρισμό του θέματος. «Ισως να ήταν απαραίτητο ο δάσκαλος να δείξει το κείμενο στους κοινωνικούς λειτουργούς του σχολείου, αλλά η απόφαση να εμπλακούν η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες παραβιάζει τα δικαιώματα του μικρού μαθητή όπως απορρέουν από το πρώτο άρθρο του Αμερικανικού Συντάγματος» και προσθέτει ότι «ο χειρισμός αποστέλλει ένα επικίνδυνο μήνυμα: οι μαθητές να μην εκφράζονται ελεύθερα στις γραπτές τους εργασίες, αφού διατρέχουν κίνδυνο να ανακριθούν από τις αστυνομικές αρχές».

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπήρχε συμφωνία εκ των προτέρων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Καμία προετοιμασία ή εκ των προτέρων σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ» δεν υπήρχε, διαβεβαίωνε σε όλους τόνους ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ πριν τον πόλεμο. Και πάντα έσπευδε να τονίσει ότι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση του φακέλου του Ιράκ η Βρετανία είχε χρέος να συμμετάσχει στη «Συμμαχία των προθύμων» και στο πλευρό των ΗΠΑ... Πάντως η πραγματικότητα διαψεύδει για άλλη μία φορά το Βρετανό πρωθυπουργό: στο βιβλίο του δικηγόρου Φίλιπ Σαντς με τίτλο «Lawless World» (Ασύδοτος κόσμος) αναφέρεται αναλυτικά ότι ακόμα και την αποστολή αεροπλάνων με τα διακριτικά του ΟΗΕ, προκειμένου ο Σαντάμ Χουσεΐν να τα καταρρίψει, μελετούσε ο Τζορτζ Ου. Μπους προκειμένου να προκαλέσει την επίθεση στο Ιράκ φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής ηγεσίας.

Παράλληλα το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι «Channel 4» επικαλούμενο υπόμνημα του Λευκού Οίκου που αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 31 Γενάρη 2003, μετέδωσε χτες ότι Μπους και Μπλερ ήταν έτοιμοι για πόλεμο με το Ιράκ από τις αρχές του 2003, είτε υπήρχε απόφαση των Ηνωμένων Εθνών είτε όχι. Σύμφωνα με το κανάλι, ο Μπους είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στην 10η Μάρτη ως ημέρα έναρξης του πολέμου και ως γνωστόν ο πόλεμος κατά του Ιράκ ξεκίνησε στις 20 Μάρτη 2003.

ΙΡΑΝ
Σήμερα συζητείται η παραπομπή

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Αναβλήθηκε χθες η σύνοδος των μελών των διοικητικών στελεχών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ και, έτσι, η απόφαση για την παραπομπή ή μη του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ληφθεί σήμερα Σάββατο.

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφραζαν τη «σιγουριά» τους ότι το κείμενο, το οποίο παραπέμπει την Τεχεράνη στο ΣΑ του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα περάσει σήμερα στη Βιέννη. Οι διπλωμάτες αυτοί, ειδικά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, διατείνονται ότι το κείμενο «αφήνει χώρο» για διπλωματικούς ελιγμούς και δε δόθηκε καμία εξήγηση για την αναβολή.

«Γεύση» από τις εξελίξεις στο Λίβανο

Εκδήλωση της Επιτροπής Δράσης για το Λίβανο

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για έναν ενιαίο Λίβανο» πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα, στο πολιτιστικό κέντρο DAIS στο Μαρούσι, εκδήλωση της Επιτροπής Δράσης για το Λίβανο. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δοθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησε η δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Κύριοι ομιλητές ήταν η Ζιζέλ Χούρι, δημοσιογράφος και σύζυγος του δολοφονημένου, τον περασμένο Ιούνιο, Σαμίρ Κασίρ (επίσης δημοσιογράφου, πολιτικού αναλυτή και συγγραφέα) καθώς και η Γιάσμα Φουλεϊχάν, σύζυγος του βουλευτή και υπουργού Οικονομικών και Εμπορίου στην κυβέρνηση Χαρίρι, Μπάζιλ Φουλεϊχάν, που σκοτώθηκε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό στις 14 του περασμένου Φλεβάρη. Το πάνελ συμπλήρωνε ο δημοσιογράφος Αλί Χαμάντε, θείος τού προσφάτως δολοφονημένου, δημοσιογράφου Γκιμπράν Τουένι, και αδελφός του βουλευτή και νυν υπουργού Επικοινωνιών, Μαρουάν Χαμάντε, ο οποίος υπήρξε στόχος της δολοφονικής απόπειρας, τον Οκτώβρη του 2004.

Και οι 3 ομιλητές, στις τοποθετήσεις τους, επέμειναν στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας του Λιβάνου για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, παρά τις αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις κατά προσωπικοτήτων, από όλους τους πολιτικούς χώρους, όπως τόνισαν. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο μεταξύ του κοινού και των ομιλητών.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι αρκετών διπλωματικών αραβικών αντιπροσωπειών καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Ηλίας Λέγγερης και ο Νίκος Σερετάκης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αγριες μάχες

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε μάχες ανάμεσα σε μέλη του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν και αστυνομικούς, δήλωσε χθες αξιωματούχος στην Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι μάχες ξέσπασαν όταν η αστυνομία άρχισε ένα «σάρωμα» της περιοχής.

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας - με ψήφους της αντιπολίτευσης - η αποστολή 1.400 στρατιωτών στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε γνωστοποιηθεί ότι θα προστεθούν στις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν άλλοι 3.000 άνδρες.

Την ίδια ώρα, χθες, ο υπουργός Αμύνης του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ράχιμ Ουαρντάκ δήλωνε στο Ρόιτερς ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν οπλισμό και εξοπλισμό «υψηλής τεχνολογίας» για την παρασκευή βομβών, ο οποίος «δε γνωρίζει από πού έρχεται». Και ενώ η «βοήθεια» που υπόσχονταν οι διεθνείς «δωρητές» στο Λονδίνο αναμενόταν να ξοδευτεί κατά κύριο λόγο για την επιβολή της κατοχής, οι απροστάτευτοι από τις δυνάμεις της φύσης κάτοικοι του βόρειου Αφγανιστάν πέθαιναν κατά δεκάδες από το κρύο: τους 33 έφθασαν οι νεκροί - οι 15 πέθαναν από χιονοστιβάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ