ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Αναπάντητα ερωτήματα

Συνεργεία της NASA, του στρατού και της αστυνομίας των ΗΠΑ συνέχιζαν χτες, για τρίτη ημέρα, τη μακάβρια αναζήτηση για τα συντρίμμια του «Κολούμπια»...

Associated Press

Συνεργεία της NASA, του στρατού και της αστυνομίας των ΗΠΑ συνέχιζαν χτες, για τρίτη ημέρα, τη μακάβρια αναζήτηση για τα συντρίμμια του «Κολούμπια»...
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι μηχανικοί της NASA συνέχιζαν χτες το άχαρο έργο της έρευνας για τα αίτια της καταστροφής πάνω από το Τέξας, το Σάββατο, του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια», 16 λεπτά πριν προσγειωθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν οι ζωές των επτά αστροναυτών που επέβαιναν σ' αυτό.

Οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν πρόβλημα στην «ασπίδα» που προστατεύει το σκάφος από τη θερμότητα, κατά τη διαδικασία επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα. Το μαγνητοσκοπημένο υλικό από το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής στο Κανάβεραλ, που μετέδωσαν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει, ακριβώς, το Κέντρο να ρωτά τον κυβερνήτη του «Κολούμπια» γιατί «δεν έλαβαν τα τελευταία» στοιχεία που μεταδίδουν οι αισθητήρες θερμότητας στο αριστερό φτερό. «Ελήφθη. Εεμ...», απάντησε ο πιλότος - ήταν η τελευταία επαφή με το σκάφος. Ωστόσο, ανακύπτανε ερωτήματα για την ασφάλεια της αποστολής. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», η NASA είχε «απολύσει πέντε από τα εννέα μέλη της επιτροπής ασφάλειας της αποστολής», μετά από καταγγελία τους ότι το σκάφος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και την έκκλησή τους να «αυξηθεί ο προϋπολογισμός συντήρησής του». Η NASA παραδέχτηκε ότι υπήρξαν απομακρύνσεις, εκπρόσωπός της ισχυρίστηκε πάντως ότι «δε σήμαιναν ότι πυροβολούμε τον αγγελιαφόρο».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Δρ Ρίτσαρντ Μπλούμπεργκ, δήλωνε τον περασμένο Απρίλη σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο πως «ποτέ δεν ανησυχούσα για την ασφάλεια των διαστημικών μας λεωφορείων όσο τώρα». Εξηγούσε: «Ολα μου τα ένστικτα μου λένε ότι ρίχνουμε το σπόρο μελλοντικών κινδύνων». Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Μπιλ Ρίαντι, πρώην υποδιευθυντής Διαστημικών Πτήσεων της NASA, δήλωσε πως η διοίκηση της Υπηρεσίας Διαστήματος «γνώριζε πολύ καλά» την ανάγκη να υπάρξουν αναβαθμίσεις στην ασφάλεια του σκάφους, που έκανε την πρώτη του πτήση 22 χρόνια πριν.

Πέρα από την εσωτερική έρευνα, έχει ανατεθεί και σε «ανεξάρτητη επιτροπή» της οποίας προεδρεύει ο Ναύαρχος ε.α. Χάρολντ Γκίμαν, να διερευνήσει τα αίτια της καταστροφής του «Κολούμπια», που ήρθε 17 χρόνια μετά την καταστροφή του «Τσάλεντζερ».

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Προγράμματος Πτήσεων της NASA, Ρον Ντίτμορ, το αριστερό φτερό του «Κολούμπια» είχε χτυπηθεί από «συντρίμμια» των δεξαμενών καυσίμων του πυραύλου που το προώθησε σε τροχιά 80 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως «ενδέχεται αυτό να μην έχει σχέση» με τη βλάβη στις πλάκες προστασίας του σκάφους από τη θερμότητα.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από πέντε άνδρες και δύο γυναίκες. Από τις ΗΠΑ συμμετείχαν οι Ρικ Χάσμπαντ, Ουίλιαμ Μακ Κουλ, Ντέιβιντ Μπράουν, Μάικλ Αντερσον και Λόρελ Κλαρκ. Τα υπόλοιπα δύο μέλη ήταν η γεννημένη στην Ινδία Κάλπανα Τσόουλα και ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ Ιλαν Ραμόν.

Η NASA ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες της πτήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Το 1986, όταν είχε καταστραφεί το «Τσάλεντζερ», που είχε αποδοθεί σε ελαττωματικό παξιμάδι στον κινητήρα του, η διακοπή είχε διαρκέσει σχεδόν 3 χρόνια. Η αναστολή των πτήσεων προκαλεί πρόβλημα στον ανεφοδιασμό και τη συνέχιση της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αξίας 95 δισ. δολαρίων. Μέχρι να ξαναρχίσουν, το ρόλο θα κληθούν να παίξουν τα ρωσικά σκάφη «Σογιούζ» και «Πρόγκρες». Η απώλεια και του δεύτερου από το στόλο των πέντε διαστημικών λεωφορείων της NASA θέτει, κατά το περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ», «επείγον θέμα ανανέωσης του στόλου, που ως τώρα σχεδιαζόταν να γίνει το 2012».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συναντήθηκε χτες με το διευθυντή της NASA Σον Ο' Κίφι, και δεσμεύτηκε ότι το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «θα συνεχιστεί», ενώ το Σάββατο συλλυπήθηκε τις οικογένειες των αστροναυτών. Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους επτά αστροναύτες στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών

Βαριά εκλογική ήττα υπέστη την Κυριακή το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) στα δυο δυτικογερμανικά κρατίδια, της Κάτω Σαξωνίας και της Εσης. Στο πρώτο η απώλεια σε ψήφους σε σύγκριση με το 1999 ξεπερνάει το 14%, ενώ στην Εση κυμαίνεται γύρω στο 10%. Πιο εντυπωσιακή είναι η ήττα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας επειδή σ' αυτό από δεκαετίες πρώτο κόμμα ήταν το SPD, με πρωθυπουργό μάλιστα τον πρόεδρό του, τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πριν το 1998. Αλλά και στο κρατίδιο της Εσης, όπου τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός προερχόταν από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) η απώλεια 10% των ψήφων θεωρείται σημαντική.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται βέβαια να έχουν άμεση επίπτωση στην τύχη της ομοσπονδιακής «κοκκινο-πράσινης» κυβέρνησης, αλλά ανακύπτουν δυο ερωτήματα: 1) Ποια θα είναι η επίπτωσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και 2) Πώς εξηγείται αυτή η ήττα.

Στο πρώτο θέμα υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις, που προκύπτουν από τις δηλώσεις υπεύθυνων πολιτικών των δυο αντίπαλων παρατάξεων.

Από τη σοσιαλδημοκρατική πλευρά ο υπερυπουργός (Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας) Β. Κλέμεντ ερμήνευσε την ήττα του κόμματός του σαν «καταστροφική» και ότι αυτή «εξαναγκάζει» το SPD σε «περισσότερη συνεργασία με τη CDU στην άνω Βουλή, το Μπούντεσρατ». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε η ηγεσία της CDU και του «αδελφού» βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), ότι δηλαδή δε θα μπλοκάρουν την πολιτική του SPD, αν η κυβέρνηση στο Βερολίνο (Σρέντερ) ρίξει «τα κλειδιά προς τη σωστή κατεύθυνση». Επίσης άλλοι παράγοντες της CDU και του συμμάχου της FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) δήλωσαν ότι επιδιώκουν «διορθώσεις» της πολιτικής κυβέρνησης, δηλαδή μιας εντονότερα αντιδραστικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων. Οι αντίπαλοι της σοσιαλδημοκρατίας έχουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση των στόχων τους, αφού το ίδιο το κυβερνών κόμμα SPD (στο Βερολίνο) έχει διακηρύξει ότι θα συνεχίσει «συνεπέστερα» την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων» (σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων) και επιπλέον επειδή οι Χριστιανοδημοκράτες με τις προχτεσινές δύο νίκες τους αυξάνουν τη δύναμή τους στην άνω Βουλή, που εγκρίνει ή απορρίπτει ορισμένους νόμους της «κοκκινο-πράσινης» κυβέρνησης (του Βερολίνου).

Ως προς τους λόγους της ήττας του SPD τα πρώτα σχόλια των αναλυτών επικεντρώνονται στα εξής σημεία: 1) Δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στην ετοιμοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά μάλλον «νέρωμα» της γραμμής αυτής. 2) Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφορετική κοινωνική πολιτική από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό το διαπιστώνουν και οι ρεφορμιστές φιλοκυβερνητικοί ηγέτες της Ομοσπονδίας των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), ώστε γερμανικές εφημερίδες να γράφουν: «Υποστήριξη βρίσκουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης στα συνδικάτα: Ο πρόεδρος της DGB, Μίχαελ Ζόμερ, εξήγγειλε το τέλος της συνεργασίας, αν η κυβέρνηση κάνει περικοπές στη βοήθεια των ανέργων» («Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», 31 Γενάρη). Επίσης η «Νόιες Ντόιτσλαντ» υπογραμμίζει: «Τα σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Εθνικής Οικονομίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ... αντιμετωπίζουν έγκριση της CDU, αλλά αντίσταση των συνδικάτων και του ΚΟΔΗΣΟ». Και στις 3 Φλεβάρη η ίδια εφημερίδα έγραφε για τον ίδιο υπερυπουργό ότι σχεδιάζει να... καταπολεμήσει την ανεργία των νέων με αναγκαστικές δουλιές στους δήμους και κοινότητες: «Οποιος είναι νεότερος από 25 χρόνια και θέλει να πάρει βοήθεια ανεργίας, πρέπει πρώτα να αποπερατώσει αναγκαστικά επαγγελματική μόρφωση. Αν γι' αυτό δεν υπάρχουν δυνατότητες σε επιχειρήσεις, ο Κλέμεντ θέλει να μιλήσει με τους δήμους και κοινότητες για τη δημιουργία εργασίας σε δημο-κοινοτική βάση».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ