ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαιτούνται νέα μέτρα στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Ο Κοινοτικός επίτροπος Σόλμπες «αποκάλυψε» τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη έγκριση του Σύμφωνου Σταθερότητας, για την ανάγκη προώθησης νέας δέσμης αντεργατικών μέτρων

Τη λήψη νέων μέτρων στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του επιτρόπου για θέματα οικονομικής πολιτικής, Π. Σόλμπες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αθήνα με τον ομόλογό του υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Σε σχετική ερώτηση, αν το Συμβούλιο Υπουργών στις 21 Γενάρη 2003 και με αφορμή την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας επισήμανε στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, δεδομένου ότι οι αλλαγές που εισήχθηκαν το 2001 κρίθηκαν (από το Συμβούλιο) ως «περιορισμένου χαρακτήρα», ο Π. Σόλμπες ήταν σαφής. Χωρίς προσχήματα και περιστροφές, απάντησε πως «πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις (στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό) και να προωθηθεί η απασχόληση. Γι' αυτό και ζητάμε από τα κράτη - μέλη να κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις. Για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν - παρατήρησε με νόημα - αυτό εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους - μέλους».

Ο Κοινοτικός επίτροπος για να δικαιολογήσει τις θέσεις αυτές, επαναλάβει το γνωστό επιχείρημα ότι η «προώθηση μεταρρυθμίσεων» και μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα είναι αναγκαία λόγω της παρατηρούμενης γήρανσης του πληθυσμού. Συνέδεσε μάλιστα τις δημογραφικές με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ισχυριζόμενος ότι η γήρανση του πληθυσμού δε θα πρέπει να επηρεάσει αρνητικά το δημόσιο χρέος της χώρας. Πρόκειται για σαφή αναφορά στο «δαπανηρό» δημόσιο σύστημα ασφάλισης και συντάξεων που διατηρεί η Ελλάδα, το οποίο θα μπορεί να «θεραπευτεί», είτε με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, είτε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε ακόμα με τη μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού συστήματος σε βάρος του δημόσιου αναδιανεμητικού.

Ο Κοινοτικός επίτροπος:

  • Εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος στο θέμα του επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Από τη μια πλευρά δήλωσε ότι απεύχεται την προοπτική του πολέμου, επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ από την άλλη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ στην περίπτωση που εκδηλωθεί η επίθεση κατά του Ιράκ απάντησε «αν γίνει πόλεμος θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε...».
  • Εξέφρασε «έκπληξη» για τη μονομερή πρωτοβουλία των 8 ευρωπαϊκών χωρών που τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ στο σχεδιαζόμενο τυχοδιωκτικό πόλεμο κατά του Ιράκ, λέγοντας πως η δημοσιοποίηση των απόψεών τους «δεν έγινε με το συνεκτικό και μεθοδολογικό τρόπο που προσιδιάζει σε χώρες της ΕΕ».
  • Εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, υπό το βάρος των επιπτώσεων από μία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.
  • Δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται σχετικά καλά, κυρίως λόγω της ώθησης που υπάρχει από τις ολυμπιακές επένδυσες, ενώ επισήμανε την ύπαρξη βραχυπρόθεσμων (πληθωρισμός) και μακροπρόθεσμων (δημόσιο χρέος) προβλημάτων.
ΕΛΠΕ
Παραμένει η δέσμευση για ξεπούλημα!

Αγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός

Αγονος κηρύχτηκε, τελικά, χτες το βράδυ ο στημένος διαγωνισμός, για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, στην κοινοπραξία του Ομίλου Λάτση και της ρωσικής Lukoil. Η κυβέρνηση, πάντως, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης εξακολουθεί να επιμένει, ότι «θα προχωρήσει σε εξέταση εναλλακτικών και νέων δυνατοτήτων διεθνούς συνεργασίας της εταιρίας, παραμένοντας σταθερά στο στόχο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου των ΕΛΠΕ τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στη γεωπολιτική μας περιφέρεια». Ετσι, πριν ακόμα κατακαθίσει ο «κουρνιαχτός» από τη μη υλοποίηση - για διάφορους λόγους - ενός τεράστιου σκανδάλου, η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υποχωρήσει από τις αποφάσεις της για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο «λιτό» κοινό ανακοινωθέν των δύο υπουργείων αναφέρεται ότι «η τελική πρόταση της κοινοπραξίας, που παρελήφθη σήμερα, (σ.σ. χτες) δεν κρίνεται αποδεκτή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που επιβάλλει την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική από αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η ακύρωση του διαγωνισμού δεν εστιάζεται στη διαφύλαξη του «δημοσίου συμφέροντος», αλλά κυρίως στην αλλαγή των στρατηγικών στόχων της ρωσικής εταιρίας σε άλλες περιοχές και σε άμεση σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Επίσης, κηρύχτηκε άγονος, διότι, ενώ οι κυβερνώντες είχαν υποσχεθεί προφορικά στους Ρώσους και στον Λάτση και την παράδοση της διοίκησης (μάνατζμεντ) των ΕΛΠΕ, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει σ' αυτή τη φάση, αφού θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων. Η πρόθεση για την παραχώρηση του μάνατζμεντ αποδεικνύεται και από τη χτεσινή δήλωση στη Μόσχα του αντιπροέδρου της Lukoil, Leonid Fedun, ο οποίος ανέφερε πως «παρά το ότι δεν ικανοποιούνται όλες μας οι επιθυμίες, παραμένουμε αισιόδοξοι». Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση, μέχρι την τελευταία στιγμή, σφυγμομετρούσε τις αντιδράσεις για μια παραχώρηση και του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ και διαβεβαίωνε θετικά τους Ρώσους.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Μ. Περάκης, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Σωματείου των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), σημείωσε πως οι πολυήμερες και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του ξεπουλήματος, είχαν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τους στόχους και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, τονίζοντας την αναγκαιότητα για έναν διαρκή αγώνα, για να περάσουν τα ΕΛΠΕ 100% στο Δημόσιο, στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου ενεργειακού φορέα.

ΔΕΗ
Νέα μονάδα στο Λαύριο

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο, ισχύος 360 - 400MW συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, δημοσίευσε χτες η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξεως των 190 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας, καθορίζεται σε 26 μήνες μετά από την ανάθεση του έργου. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό λήγει στις 4 του Απρίλη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της νέας μονάδας, δεν εντασσόταν στα επενδυτικά πλάνα της ΔΕΗ. Σημειώνεται, πως στο υπό υλοποίηση πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ, δεν προβλεπόταν - παρά τη σταθερή ετήσια αύξηση της ζήτησης - η κατασκευή νέων μονάδων, προκειμένου η αύξηση της ζήτησης να καλυφτεί από τους ιδιώτες. Μάλιστα, για την κατασκευή μονάδας της ίδιας ισχύος στην ίδια περιοχή, είχαν γίνει προτάσεις σε ιδιώτες οι οποίοι θα πουλούσαν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ. Εντούτοις, όμως, οι ιδιώτες δεν έκριναν άκρως συμφέρουσες τις προϋποθέσεις, γι' αυτό η κυβέρνηση διαβλέποντας το κίνδυνο ελλείμματος σε ηλεκτρική ενέργεια, αναθέτει στη ΔΕΗ να κατασκευάσει μονάδα.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ προχωράει στην κατασκευή νέας μονάδας σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εκληφθεί ότι απομακρύνεται η είσοδος ιδιωτών ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι, όπως κάποιοι ψευδώς θα ισχυριστούν. Η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει συνολικά τον τομέα ενέργειας στους ιδιώτες, είναι ειλημμένη και τούτη την ώρα, εξετάζονται από την κυβέρνηση οι μέγιστες δυνατές διευκολύνσεις για τους ιδιώτες.

Οταν οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Οι φιλοδοξίες της ΕΕ διά στόματος του Ελληνα υπουργού Οικονομίας

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και αυτές του αραβικού συνδέσμου, ήταν το αντικείμενο της χτεσινοβραδινής ομιλίας του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, στα πλαίσια της διημερίδας που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, με θέμα «ευρώ στη Μεσόγειο και στον Κόλπο». Μια ομιλία ιδιαίτερα επίκαιρη, υπό το φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (ΕΕ και ΗΠΑ) για τον έλεγχο της πετρελαιοφόρας αυτής περιοχής, ενώ τείνει να κορυφωθεί η σύγκρουση με την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ και την απροκάλυπτη ομολογία των Αμερικανών για επιβολή καθεστώτος κατοχής στη μετά Σαντάμ εποχή. Χωρίς φειδώ για τις οικονομικές βλέψεις της ΕΕ στην περιοχή αυτή ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η περιοχή του Κόλπου περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενώ το 70% των γνωστών παγκόσμιων αποθεμάτων είναι συγκεντρωμένα εκεί».

Οσο για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη σήμερα, είναι αποκαλυπτικό το ακόλουθο απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού. «Η περιοχή του ευρώ -είπε- είναι μια περιοχή με 300 εκατομμύρια κατοίκους που παράγει το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι του 20% που παράγουν οι ΗΠΑ και 8% της Ιαπωνίας. Με το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών η περιοχή του ευρώ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης στην παγκόσμια οικονομία». Ο ίδιος επισημαίνει στη συνέχεια ότι «η γέννηση μιας τέτοιας μεγάλης οικονομικής δύναμης μπορεί να προκαλέσει την ανησυχία ότι ο νέος κολοσσός στοχεύει να επιβάλει την εξουσία του στην οικονομική και πολιτική ζωή των γειτόνων του...». Πρόκειται ασφαλώς για αποκαλυπτικές ομολογίες ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το ξαναμοίρασμα περιοχών και σφαιρών επιρροής, βρίσκονται σε επικίνδυνη τροχιά...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ