ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΣΥΝ
Συμμετείχαν στην κερδοσκοπική «φούσκα»

Για να στηθεί η μεγάλη κερδοσκοπική «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, πολλοί έβαλαν το χεράκι τους. Στο παιγνίδι των μεγάλων ψευδαισθήσεων, στο μεγάλο κόλπο, εκτός από την κυβέρνηση και των ευρύτερο ελεγχόμενο από την ίδια μηχανισμό (ΜΜΕ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κλπ.), συμμετείχε ουσιαστικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, εκτός βέβαια από το ΚΚΕ που πήρε ξεκάθαρη θέση, στην εποχή ακόμα της μεγάλης ευδαιμονίας. Οι σειρήνες του Χρηματιστηρίου, δεν άφησαν ασυγκίνητους, ούτε τη ΝΔ, ούτε βέβαια και τον ΣΥΝ. Και τα δύο αυτά κόμματα, χάιδευαν τότε με ωραία λόγια τα αυτιά των σημερινών θυμάτων, συνέβαλαν με την πολιτική τους στη δημιουργία του σημερινού σκηνικού. Τους σκηνικού των «εγκλωβισμένων», των «κόκκινων κωδικών» και της μεγάλης αρπαχτής...

Σήμερα, βέβαια, μετά το μεγάλο φιάσκο και τη λεηλασία των περιουσιών φουκαράδων, που βίαια σπρωχτήκανε μέχρι τις πύλες της Σοφοκλέους, όλοι κρατούν αποστάσεις. Ολοι έχουν γίνει τιμητές, η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΣΥΝ. Αλλά ευτυχώς. «Scripta manent». Τα γραπτά μένουν, που έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι.

Τι έλεγε τότε η ΝΔ

Μεταφερόμαστε στα τέλη του Μάη του 1999, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιδεικνύει σε όλους τους τόνους το... χρηματιστηριακό θαύμα και η ΝΔ αντεπιτίθεται. Στις 27 του μήνα ο πρόεδρός της, μαζί με επιτελείο στελεχών επισκέπτεται το Χρηματιστήριο και δηλώνει: «Εμείς πιστεύουμε στην οικονομία της αγοράς. Γι' αυτό είναι κεντρικό σημείο της πολιτικής μας, η πίστη μας και η στήριξη του Χρηματιστηρίου. Οικονομία της αγοράς, ελεύθερη οικονομία σημαίνει ισχυρό, υγιές, αναπτυσσόμενο Χρηματιστήριο». Και σε άλλο σημείο αφού επιτέθηκε κατά των... νοσηρών δημόσιων επιχειρήσεων και τάχτηκε υπέρ της «απελευθέρωσης» των αγορών, υποσχέθηκε την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής, η οποία «θα λειτουργήσει ευεργετικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης, της γιγάντωσης, της άνθησης του Χρηματιστηρίου. Οι προοπτικές είναι καλές. Και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν καλύτερες». Και ενώ είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανή τα συμπτώματα σήψης στο Χρηματιστήριο, στις 20 του Ιούνη σε συνέντευξη Τύπου στον «Ελεύθερο Τύπο», τάσσεται κατά της φορολογίας των χρηματιστηριακών πράξεων. Ερωτάται συγκεκριμένα αν θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε φορολόγηση των μετοχών, κάτι που ο ερωτών συνδέει με την εμφάνιση φαινομένων ανεξήγητου πλουτισμού, και ιδού η απάντηση: «Οχι σ' αυτή τη φάση.Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αρνητικά και πάντως δεν είναι το μείζον».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί επίσης την 1η Σεπτέμβρη του 1999, υπόσχεται και πάλι ότι με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ « το Χρηματιστήριο θα ανθίσει ακόμα περισσότερο», ενώ προτείνει να υιοθετηθούν όλα τα μέτρα που ζητούν οι χρηματιστηριακές εταιρίες (επέκταση ωραρίου συναλλαγών, άρση του περιορισμού στα όρια διακύμανσης των μετοχών, αποϋλοποίηση τίτλων κλπ.).

O ΣΥΝ και το... καλό Χρηματιστήριο

«Το Χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργεί ως ένας σύγχρονος οικονομικός θεσμός και να μη γίνεται πεδίο κομματικών ή πολιτικών αντιπαραθέσεων, πεδίο χρηματιστηριακής υστερίας, ή χρηματιστηριακής αναρχίας». Αυτά έλεγε στις 4 Οκτώβρη 1999 σε ημερίδα του ΣΥΝ για το Χρηματιστήριο, ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος. Εδώ δεν έχουμε απλώς μια ρεφορμιστική προσέγγιση του ρόλου του χρηματιστηριακού θεσμού. Εχουμε μία πλήρη αποδοχή του θεσμού αυτού, στην πιο ωραιοποιημένη εκδοχή του, μια εκδοχή, η οποία συσκοτίζει πέρα για πέρα την ωμή πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, το Χρηματιστήριο σαν θεσμός της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν μπορεί παρά να είναι χώρος ανάπτυξης και δράσης των αντιθέσεων και των αντινομιών του καπιταλισμού. Χώρος όπου οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις αντλούν δωρεάν κεφάλαια, με θύματα βέβαια τους μικρότερους κεφαλαιοκράτες και τους εξαπατημένους μικροκαταθέτες. Αντίθετα, ο ορισμός του κ. Κωνσταντόπουλου, μπορεί να βρεθεί άνετα σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο χρηματιστηριακού οδηγού. Και μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια εποχή που το «μεγάλο κόλπο» έχει συντελεστεί πλήρως. Και ο πρόεδρός του ΣΥΝ αντί να καταγγείλει την απάτη δίνει μαθήματα για... καλό Χρηματιστήριο.

Αλλά και οι προτάσεις που έκανε στη συνέχεια, κινούνται την κατεύθυνση της...«εξυγίανσης» ενός κατ' εξοχήν εξαχρειωμένου θεσμού, δημιουργώντας αυταπάτες ότι ο ναός του τζόγου, μπορεί να γίνει ναός... υγιούς χρηματοδότησης! Ετσι, μεταξύ άλλων πρότεινε την απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα και στα συγγενικά τους πρόσωπα που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις να κατέχουν κωδικούς, την άμεση υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων για αλλαγές ποσοστών και μεγάλο ύψος συναλλαγών σε μια ημέρα για τους βασικούς μετόχους και τα διευθυντικά στελέχη, την άμεση θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους, την εισαγωγή συστήματος αυτοματοποιημένων συναλλαγών κλπ. Ετσι πιστεύουν ότι θα δημιουργηθεί το άσπιλο και αμόλυντο Χρηματιστήριο. Και αυτό αποκαλείται... αριστερή θέση.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Θλιβεροί κράχτες του χρηματιστηριακού τζόγου, τα Μέσα Ενημέρωσης, συνέχισαν να είναι και μετά το «κραχ» που σημειώθηκε το φθινόπωρο του 1999. Χαρακτηριστικό του ρόλου που έπαιξαν σε όλη τη διαδρομή του κερδοσκοπικού κύκλου και της εμμονής τους, είναι και ο τρόπος, που, από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2000, άρχισαν να ξαναζεσταίνουν την υπόθεση της επερχόμενης, υποτίθεται, νέας ανόδου.

Για να κατανοήσει κάποιος την πρόκλησή τους, ας θυμηθούμε ότι:

  • Το «έμπα» του 2000 βρήκε το Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ να έχει υποχωρήσει περί το 15% από τα επίπεδα του Σεπτέμβρη.
  • Πάνω από 100 μετοχές έχουν ήδη απολέσει το 50% της ανώτατης τιμής που είχαν μέσα στο 1999.
  • Οι περισσότερες πλέον εισηγμένες εταιρίες έχουν κάνει σημαντικές αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, γεγονός που υποδηλώνει τη μείωση του ενδιαφέροντος των μεγαλομετόχων να στηρίξουν τις μετοχές τους.

Κι όμως, στις 4 του Γενάρη, επανήλθαν όλοι τους, πλην του «Ρ» με τα τύμπανα του εύκολου πλουτισμού...

Λίγες μέρες πριν, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωνε: «Η πτωτική πορεία των επιτοκίων θα ενισχύσουν τις θετικές τάσεις στην οικονομία και οι οποίες οπωσδήποτε θα επηρεάσουν θετικά και τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ΧΑΑ». Και για να μη μένει σε κανέναν αμφιβολία περί της μη ανάμειξης της πολιτικής στο Χρηματιστήριο (sic), στις 13 του Γενάρη, μετά από σύσκεψη με τον Κ. Σημίτη, συμπλήρωσε: «Για το ΧΑΑ, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση είναι ότι η τάση είναι ανοδική. Το 2000 διαγράφεται θετικό»...

(στη φωτογραφία, οι τίτλοι ορισμένων εφημερίδων στις 4 του Γενάρη και ο αντίστοιχος του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ