ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις χτες από σχολεία της Αττικής

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας σε συλλαλητήριο στις 10 Φλεβάρη

Στον Γέρακα
Στον Γέρακα
Συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις σχολείων σε δήμους της Αττικής, μέσα από τις οποίες οι μαθητές ζητούν να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων τους και παράλληλα απορρίπτουν μια σειρά από μέτρα της κυβέρνησης. Με κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά δήλωσαν την αντίθεσή τους στην εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ και στα σχέδια για επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, διεκδικώντας παράλληλα να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις στα σχολεία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν μαθητές από Αιγάλεω, Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Γαλάτσι, Γκράβα και Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Αθήνας, στον Πειραιά, στην Αγία Παρασκευή και στον Γέρακα, και στα δημαρχεία Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Χολαργού.

Συνθήματα όπως «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία. Εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία!», «Θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι», «Θέλουμε σχολείο δημιουργικό, όχι κέντρο εξεταστικό!», οι μαθητές έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που κάνει το σχολείο χειρότερο και το απομακρύνει από τις μορφωτικές ανάγκες τους, και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μαθητικό συλλαλητήριο στο οποίο καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Στον Χολαργό
Στον Χολαργό
Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που γίνονται κατά τόπους τις τελευταίες δυο βδομάδες καλώντας «τώρα να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας!».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί «τους συμμαθητές μας και από άλλα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια και να φωνάξουμε όλοι μαζί:

-- Τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές σε όλα τα σχολεία μας! Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι καθηγητές και εμείς δεν έχουμε καθηγητές στο σχολείο ή έχουμε μεγάλους σε ηλικία καθηγητές που κάνουν τεράστια προσπάθεια να μας διδάξουν, ενώ θα έπρεπε να πάρουν σύνταξη (και τώρα τους την κόβουν και αυτή).

-- Τώρα να λυθεί το θέμα με τη θέρμανση και να καλυφθούν οι άλλες ελλείψεις σε όλα τα σχολεία μας. Είναι απαράδεκτο το 2020 να κάνουμε μάθημα με μπουφάν μέσα σε παγωμένες τάξεις!

-- Να μην εφαρμοστεί η Οδηγία εξίσωσης των πτυχίων ΑΕΙ - κολεγίων!

-- Να γίνουν κανονικά και για όλους οι σχολικές εκδρομές! Πάει πολύ, ενώ κινητοποιούμαστε για τόσο σοβαρά θέματα, να δεχόμαστε απειλές από διευθυντές ότι θα κοπούν οι σχολικές μας εκδρομές!».

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΕΛΜΕ
Κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα

Η οργάνωση του αγώνα και της κοινής δράσης απέναντι στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Γενάρη.

Στη σύσκεψη, που έγινε μετά από τη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, παραβρέθηκαν 25 εκπρόσωποι Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 8 ΕΛΜΕ, του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων.

Οπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου εκπαιδευτικά σωματεία, τα ζητήματα στα οποία επικέντρωσαν ήταν η ανάγκη να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, η συνέχιση από τη ΝΔ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία ενάντια στη συνέχιση από την κυβέρνηση της ΝΔ της πολιτικής αδιοριστίας και εργασιακής ομηρίας χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να δυναμώσει η πρωτοβουλία των 77 εκπαιδευτικών σωματείων που ήδη έχουν πάρει απόφαση για απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και αναφέρθηκαν στις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας, τη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, την ένταση των αντιθέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την επικίνδυνη κλιμάκωση των πολεμικών ενεργειών στην περιοχή, την άμεση εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι με βάση τις εξελίξεις απαιτείται άμεσα οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, μαζί με τα υπόλοιπα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους, γονεϊκούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους, να οργανώσουν και να σχεδιάσουν την αντεπίθεσή τους, να επιστρέψουν μαζικά, μαχητικά, στους δρόμους του αγώνα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, από τα εκπαιδευτικά σωματεία κατατέθηκαν προτάσεις για: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στις Επιτροπές της Βουλής και Γενικές Συνελεύσεις, με προοπτική άμεσης συνέχισης και απεργιακής κλιμάκωσης. Επίσης, κινητοποίηση των Συλλόγων και ΕΛΜΕ αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, για την προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας που αντιστοιχεί στις βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες των οποίων έκαναν χρήση οι αναπληρώτριες, καθώς και συμμετοχή στις δράσεις για τη μητρότητα, για τα δικαιώματα των ελαστικά εργαζομένων σε συντονισμό με σωματεία του υπόλοιπου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, από ορισμένα σωματεία προτάθηκε συμμετοχή στα απογευματινά συλλαλητήρια ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, σε όλες τις περιοχές της Αττικής από κοινού με τα υπόλοιπα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, συμμετοχή στη διακλαδική απεργία στις 19 Μάρτη σωματείων του ιδιωτικού τομέα για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ κ.λπ.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Καταγγέλλει προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης του

Προσπάθεια παρεμπόδισης της επικοινωνίας του με τους γονείς σε μονάδες Ειδικής Αγωγής καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει περίπτωση σε σχολείο Ειδικής Αγωγής, όπου με σύμφωνη γνώμη και του τοπικού Συλλόγου Γονέων έδωσε στον διευθυντή του σχολείου ανακοινώσεις του για το Ασφαλιστικό και τη Γενική του Συνέλευση, αλλά ο διευθυντής αρνήθηκε να βάλει τις ανακοινώσεις στις τσάντες των παιδιών. Αντίστοιχα, ο Ενιαίος Σύλλογος καταγγέλλει ότι κατέβασαν το πανό που είχε αναρτήσει στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Αττικής (ΚΕΠΑ) στην Πειραιώς 181.

Ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί τους γονείς να μην το βάλουν κάτω, να συνεχίσουν με αγώνα μέχρι τέλους, να μην περάσει το σχέδιο Βρούτση, να καταργηθούν ο νόμος - λαιμητόμος του Κατρούγκαλου και οι άλλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να παλέψουν για ενιαία δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Απαιτούν λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Αναστάσεως 2 Χολαργός), όπου θα συζητηθεί το θέμα των μεταφορών για τα σχολεία της Αρτέμιδας, καλεί η Ενωση Γονέων Σπάτων - Αρτέμιδας. Η Ενωση σημειώνει ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε κάνει λόγο για λύση στο πρόβλημα των μεταφορών στα σχολεία της Αρτέμιδας και το ίδιο είχε κάνει και ο δήμαρχος της πόλης. «Επειδή όμως η όποια λύση είναι σε επίπεδο υποσχέσεων, αν και βρισκόμαστε στο μέσο Φλεβάρη και η μη μεταφορά μαθητών Δημοτικού σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή, όπως η Αρτέμιδα (μεγάλες αποστάσεις, έλλειψη υποδομών, πεζοδρομίων, τακτικής συγκοινωνίας, αδέσποτα ζώα κ.λπ.), είναι τεράστιο πρόβλημα, κρίνεται σημαντική η παρουσία μας και στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, που είναι το αρμόδιο σώμα για την επίλυσή του», τονίζει η Ενωση.

Ανακλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, μετά από αντιδράσεις, το έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τα σχολεία για την πραγματοποίηση ημερίδας της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή».

Το έγγραφο διαβίβαζε την πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση» και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Περιφέρειας Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ