ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Κινητοποίηση των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών

Επίθεση της αστυνομίας με χημικά σε συγκέντρωση που υπήρχαν ακόμα και μικρά παιδιά!

Από την κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών
Κινητοποίηση εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα και γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας, πραγματοποιήθηκε χτες στη Λέσβο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ζητούσαν την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 2.000 και ξεκίνησαν από το ΚΥΤ το πρωί και μετά τις 10.30. Στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ, αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία τους με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ υπήρχαν και μικρά παιδιά. Τα χημικά της αστυνομίας έφτασαν μέχρι και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ομάδες περίπου 500 ατόμων από τους διαδηλωτές έφυγαν μέσω γειτονικών χωραφιών με σκοπό να φτάσουν πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο δρόμο της βόρειας παράκαμψης, και από εκεί να μπουν για να διαμαρτυρηθούν στην πόλη.

Τελικά, 300 άτομα ξέφυγαν από τον κλοιό της αστυνομίας στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ και φωνάζοντας «azadi - azadi», που σημαίνει «ελευθερία», έφτασαν στην προκυμαία, στο δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης, φωνάζοντας συνθήματα. Μάλιστα, άρχιζαν να στήνουν σκηνές στην προκυμαία. Με τη ρίψη δακρυγόνων απωθήθηκε ο μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών που είχαν μείνει στο δρόμο και πίεζαν τις αστυνομικές δυνάμεις ώστε να περάσουν. Η καθιστική διαμαρτυρία των ξεριζωμένων συνεχίστηκε μέχρι τις 4 το απόγευμα, οπότε αποχώρησαν από την προκυμαία. Αξίζει να σημειωθεί πως επιστρατεύτηκε ελικόπτερο του Στρατού για να εποπτεύσει τη διαδήλωση.

Με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανάμεσα σε άλλα δήλωσε απειλητικά πως «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου». Αναζήτησε «υποκινητές των αντιδράσεων», προπαγανδίζοντας την κυβερνητική πολιτική για τις κλειστές δομές και τις απελάσεις. Πρόσθεσε δε πως «η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε σήμερα (σ.σ. χτες) επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων (...) Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός αναφέρεται σε μια πολιτική που πατά πάνω σε όσα είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τώρα να είναι έτοιμο το έδαφος για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο εγκλωβισμός και η καταστολή. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό τούς ξεριζωμένους. Με έναν νόμο που οι ρυθμίσεις του οδηγούν σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία στην πράξη, στον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, στη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και στην παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος σε διεθνή προστασία τελικά επιστραφεί.

Χτες το βράδυ έγινε και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΥΤ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ξεριζωμένων

«Οι συχνές κινητοποιήσεις ομάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών που βιώνουν στο ΚΥΤ και στον περιβάλλοντα χώρο», επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την κινητοποίηση των ξεριζωμένων.

Και υπογραμμίζει: «Αποκλειστικά υπεύθυνες για αυτές είναι οι πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων - και της προηγούμενης και της σημερινής - που φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού την αισχρή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, μια Συμφωνία που κρατά εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. Οσο δεν υιοθετείται σαν λύση ο άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός και η μεταφορά όλων των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, όσο δεν κλείνει άμεσα η ντροπή της Μόριας αλλά παζαρεύεται και η δημιουργία άλλων κέντρων, κλειστών ή ανοιχτών, η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει και για τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για όσους κατοίκους του νησιού ζημιώνονται από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη δήλωσή του για τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση των μεταναστών από τη Μόρια με τα αυτονόητα αιτήματα, προσπαθεί να την αξιοποιήσει για να "περάσει" στη συνείδηση των Λεσβίων την αναγκαιότητα της κλειστής δομής στο νησί. Αν νομίζει πως οι Λέσβιοι θα θεωρήσουν ότι ένα νησί με τη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο (5.000 - 7.000 "φιλοξενούμενους") θα είναι ελκυστικό για τον τουρισμό, για επενδύσεις κ.λπ., πλανάται πλάνην οικτράν. Οι Λέσβιοι κατανοούν απόλυτα πως η πρόταση της κυβέρνησης καταδικάζει το νησί μας σε αιώνιο μαρασμό.

Καλούμε, για μια ακόμη φορά, όλους τους φορείς του νησιού να πάρουν στα χέρια τους τον συντονισμένο αγώνα για τη λύση του προβλήματος με το παρακάτω πλαίσιο:

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.

  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».
Αύριο η εκδήλωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα της τοξικοεξάρτησης

To Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στο κοινωνικό ζήτημα της τοξικοεξάρτησης αύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Για τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ. Για την αθώωση της κάνναβης θα μιλήσει η Λήδα Μαλάμη, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών.

  • Εκδήλωση με θέμα «Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών» διοργανώνει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Επιμελητήριο Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Συμπλοκή στον Σκαραμαγκά με έναν νεκρό

Συμπλοκή μεταξύ αιτούντων άσυλο σημειώθηκε στη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα ένας Αφγανός να χάσει τη ζωή του κι ένας Ιρανός να τραυματιστεί σοβαρά, τα ξημερώματα της Κυριακής. Νεκρός είναι ένας 22χρονος άνδρας από το Αφγανιστάν, ενώ ένας 18χρονος από το Ιράν έχει μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Σημειώνεται πως το τεράστιο camp του Χαϊδαρίου παρουσιάζει πληρότητα και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν μπορεί να δεχτεί άλλους φιλοξενούμενους. Μάλιστα, η διοίκηση της δομής έστειλε σχετικά έγγραφα στις αρχές, που ενημερώνουν για την υπάρχουσα κατάσταση. Ο σημερινός αριθμός των φιλοξενουμένων ξεπερνάει τους 2.500.

Επεισοδιακό ήταν το απόγευμα της Πέμπτης και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, καθώς σημειώθηκαν δύο αιματηρά περιστατικά μέσα σε λίγες ώρες.

Εξαρθρώθηκε δουλεμπορικό κύκλωμα

Συμμορία που οργάνωνε για μήνες τη μεταφορά μεταναστών προς τα λιμάνια της Ιταλίας, κρυμμένων μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες που κατασκεύαζαν μέλη της μέσα στα εμπορεύματα φορτηγών, εξάρθρωσε το Λιμενικό.

Μια τέτοια κρύπτη αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, όταν έγινε έλεγχος μετά από πληροφορίες σε ένα φορτηγό που επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο για Ιταλία στο νότιο λιμένα της Πάτρας και μέσα βρέθηκαν πέντε μετανάστες. Ο 55χρονος αλλοδαπός οδηγός συνελήφθη και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκαν από το Λιμενικό δύο ΙΧ αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν ο 30χρονος αρχηγός, ο 24χρονος υπαρχηγός και άλλα δύο μέλη του κυκλώματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ