ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ «MOTOR OIL»
Τέσσερις εργαζόμενοι σοβαρά τραυματίες από έκρηξη

Αναδεικνύεται η ανάγκη οργάνωσης και αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφάλειας

Από τη χτεσινή εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου
Από τη χτεσινή εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου
Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής 31/1, στα διυλιστήρια της «Motor Oil», στους Αγίους Θεοδώρους.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 22.30 σε χώρο που λειτουργεί ως ιατρείο - αποδυτήρια. Θύματα είναι ένας νοσοκόμος 37 ετών και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών.

Oι τέσσερις τραυματίες - εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεννηματάς», σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνώθηκαν, καθώς φέρουν εκτεταμένα και βαθιά εγκαύματα.

Δεν υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ για όλους τους εγκαυματίες

Λόγω έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του Θριασίου, δύο από τους τέσσερις εγκαυματίες παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για ένα 24ωρο και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βαρύτητα των περιστατικών. Το Σάββατο το μεσημέρι μπήκε στη ΜΕΘ του «Θριασίου» ο ένας από τους δύο, καθώς άδειασε κρεβάτι, ενώ το βράδυ ο άλλος εγκαυματίας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση του 55χρονου που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ παρουσιάζει επιδείνωση λόγω σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας που προκλήθηκε από εισπνευστικό έγκαυμα. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και των υπόλοιπων 3 εγκαυματιών που παραμένουν διασωληνωμένοι.

Εξορμήσεις συνδικάτων στην πύλη του διυλιστηρίου

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορίνθου, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων σωματείων από την Κόρινθο και την Αττική, αντιδρώντας άμεσα στο νέο εργοδοτικό έγκλημα, πραγματοποίησε εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου της «Motor Oil» το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ εξόρμηση πραγματοποιήθηκε και χτες το πρωί, στις αλλαγές των βαρδιών.

Στους εργάτες που έπιαναν δουλειά και σε αυτούς που σχολούσαν μοιραζόταν η ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ την ίδια ώρα... αναβόσβηνε προκλητικά, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του διυλιστηρίου, η φωτεινή επιγραφή με το μήνυμα «Πρώτα η ασφάλεια»!

Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια αναφέρει πως «στις εργασίες συντήρησης που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες, υπήρχαν και άλλα περιστατικά τα οποία ευτυχώς δεν οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι «μπροστά στο κέρδος των εργοδοτών η υγεία και η ασφάλεια των εργατών έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Αυτά, τονίζει, «είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθούν εργοδότες και κυβερνήσεις», ενώ απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες «να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες» του δυστυχήματος, «καθώς και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων «η οργάνωση και ο αγώνας για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της εργασίας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργατών».

Το Συνδικάτο εύχεται «τη γρήγορη ανάρρωση των συναδέλφων και δύναμη στις οικογένειές τους».

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τέσσερις εργάτες.

Για το ίδιο το «ατύχημα», για το οποίο «η πλειοψηφία των ΜΜΕ τηρεί "σιγήν ιχθύος"», επισημαίνει ότι «είναι μια ακόμα απόδειξη του τι σημαίνει για τους εργάτες η "επιστροφή στην κανονικότητα".

Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μετράμε μέσα σε μια βδομάδα νεκρό σε ΛΑΡΚΟ, σακατεμένους σε ΟΤΕ, καμένους στη "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ". Οι εργάτες γίνονται θύματα της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων Υγιεινής και Ασφαλείας σε χώρους δουλειάς - καρμανιόλες.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων στη βιομηχανική ζώνη του "Θριασίου", όπως αποδείχθηκε με το χτεσινό ατύχημα και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους σε όλη την περιοχή».

Απευθυνόμενο στα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ τα καλεί να πάρουν «πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να απαιτήσουν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επιβεβαίωση της άθλιας κατάστασης που είχε αναδείξει το ΚΚΕ

Με... δύο επικουρικούς γιατρούς - και σε δύο δόσεις - επιχειρούν το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ να αμβλύνουν τις εντυπώσεις για τη διετή καθυστέρηση στα ραντεβού για το γαστρεντερολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από καταγγελία γυναίκας ότι της «έκλεισαν» ραντεβού στο γαστρεντερολογικό στις 3 Φλεβάρη του 2022 (!), η διοίκηση του Νοσοκομείου ανακοίνωσε πως έχει προσλάβει έναν επικουρικό γιατρό και το επόμενο διάστημα θα προσλάβει και δεύτερο και πως τα ραντεβού θα επαναπρογραμματιστούν, ενώ από το υπουργείο Υγείας διαρρεόταν ότι έγινε παρέμβαση του υπουργού.

Ωστόσο, η άθλια αυτή κατάσταση είναι γνωστή εδώ και καιρό στην ηγεσία του υπουργείου, με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης και η οποία συζητήθηκε στις 31/1/2020.

Το ΚΚΕ ζητούσε την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, ωστόσο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει διετής αναμονή στο γαστρεντερολογικό, υποστηρίζοντας ότι απλά υπάρχει «κάποιο πρόβλημα στους εξωτερικούς ασθενείς»...

Το ίδιο θέμα ήταν εξάλλου γνωστό και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην προηγούμενη διοίκηση.

  • «Οι όποιες λύσεις δίνονται είναι ευκαιριακές, με ημερομηνία λήξης», ανέφερε ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων ότι θα προσληφθούν δύο επικουρικοί γιατροί, με συμβάσεις που θα λήξουν σε 1-2 χρόνια. «Κανένα προσωρινό μέτρο λόγω της κατακραυγής δεν θα δώσει ουσιαστική λύση όσο οι κυβερνήσεις θεωρούν την Υγεία "κόστος" και τους ασθενείς "πελάτες". Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο αγώνας για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, με σκοπό την πλήρη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και άμεση μονιμοποίηση όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αναγκαία η ενίσχυση του Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής

Την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Μεγάρων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου αναδεικνύει για μια ακόμα φορά, με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» στο διυλιστήριο της «Motor Oil», το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

«Η αδυναμία νοσηλείας και των τεσσάρων διασωληνωμένων εγκαυματιών εξαρχής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως απαιτούσε η βαρύτητα της κατάστασής τους, ανέδειξε για άλλη μια φορά τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημειώνει το Σωματείο.

Υπενθυμίζει τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, σύμφωνα με τα οποία απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ «υπάρχουν μόνο 750 κρεβάτια, από τα οποία λειτουργούν μόνο τα 560, λόγω της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού».

Συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ του «Θριάσιου» Νοσοκομείου «λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί». Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, ενώ και στις δύο ΜΕΘ δεν υπάρχει το αναγκαίο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου).

«Τονίζουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη της άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του "Θριάσιου" Νοσοκομείου - που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά "ατυχήματα" - με μόνιμο προσωπικό, πλήρη - επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες», καταλήγει το Σωματείο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών

Σε ανακοίνωσή του για το εργατικό «ατύχημα» στο εργοστάσιο της «Motor Oil», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι τέσσερις εργάτες που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο της "Motor Oil" αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τις συνθήκες εντατικοποίησης, που επικρατούν σε χώρους δουλειάς.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών και ζητά να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια. Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας.

Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες εργάτες».

«Μια οικογένεια... »

«Τα αίτια του ατυχήματος είναι υπό διερεύνηση...», «Να δείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο, καθώς ένας μεγάλος όγκος εργασιών είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι βασική μας υποχρέωση να ολοκληρωθούν με ασφάλεια»! Αυτές οι θέσεις διατυπώνονται σε απαράδεκτη κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Μότορ Οϊλ».

Με τέτοια αβάντα από τους εργατοπατέρες, η Μ. Βαρδινογιάννη γράφει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Για μας, όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται κοντά μας αποτελούν μέλη της οικογένειάς μας. Και ούτε λεπτό από τότε που έμαθα την άσχημη είδηση δεν βγήκαν από τη σκέψη και την καρδιά μου...»!

Ολοι μαζί καλλιεργούν το γνωστό ψέμα ότι «εργοδοσία και εργαζόμενοι είμαστε μια οικογένεια»... Η εργοδοσία σκέφτεται με πόνο - κατόπιν εορτής... - τους σακατεμένους εργάτες και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, δίνοντας μαθήματα ταξικής υποταγής, νοιάζεται για την «αποκατάσταση» του «αισθήματος της ασφάλειας» (όχι για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, αλλά για... το «αίσθημα»), προκειμένου - όπως λέει - να ολοκληρωθεί ο μεγάλος όγκος των εργασιών!

Κοινή συνισταμένη η προσπάθεια να συγκαλύψουν την κύρια αιτία των δεινών των εργατών, την ανειρήνευτη αντίθεση ανάμεσα στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ανειρήνευτη αντίθεση ανάμεσα στην ένταση της εκμετάλλευσης και τα μέτρα που αφορούν την ίδια την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org