ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα επιβίωσης μετά το μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Διαδήλωσαν μαζικά το Σάββατο στην «Agrotica», με την αλληλεγγύη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών

Ο δύσκολος και απαιτητικός αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συντονίζονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζεται με πολύμορφη δράση σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ο αγώνας τους αποκάλυψε για μια ακόμη φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, καθότι, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετεί με την πολιτική της τα συμφέροντα μιας χούφτας αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρηματικών ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Από χτες το βράδυ οι αποφάσεις για τις μορφές συνέχισης του αγώνα παίρνονται σε συνελεύσεις και συσκέψεις, στον απόηχο της επιτυχημένης κινητοποίησης που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκινάνε από σήμερα να αποχωρούν από τα μπλόκα, όπου βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της, με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων για το Ασφαλιστικό.

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

«Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές τους». Με αυτό το σύνθημα, που δέσποζε στην πλάτη της εξέδρας, διαδήλωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το Σάββατο 1/2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica». Στο πλευρό τους, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους, βρέθηκαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές.

Στην εμπορική πύλη επί της Εγνατίας, στην είσοδο της «Agrotica», βρέθηκαν με τα πανό και τις σημαίες τους δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από πολλές περιοχές της χώρας: Από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Με συνθήματα όπως «Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», έστειλαν μήνυμα συνέχισης του δίκαιου αγώνα τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση, που αρνείται να λύσει τα προβλήματά τους, καταφεύγοντας σε συκοφαντίες και αυταρχισμό.

Αμέσως μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», μπήκαν μέσα στο χώρο της έκθεσης, όπου μοίρασαν την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στους αγρότες - επισκέπτες.

Δεν θα το βάλουμε κάτω!

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είμαστε 6 μέρες στο δρόμο γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Σιγά σιγά φεύγουμε από τη γη μας, ερημώνουν τα χωριά μας.

Ο υπουργός κρύβεται γιατί θα τον υποχρεώσουμε να πει την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα των αγροτών, κι ας λέει ψέματα στα κανάλια ότι το 70% των αιτημάτων μας έχει λυθεί. Ολοι ξέρουμε τι έχει η τσέπη μας, ξέρουμε τι χάσαμε και ότι αυτές οι πολιτικές οδηγούν στο να μας πάρουν τη γη, να την οδηγήσουν σε χέρια λίγων και να μας πάρουν και την παραγωγή».

Εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων το λόγο πήρε ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλεμπόρους, βιομηχάνους, κυβερνήσεις, ΕΕ. Την ώρα που ξεκληρίζουν τη μικρή αγροτιά, αντίστοιχα ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα κέρδη τους».

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε: «Δίνουμε το μήνυμα σε κυβέρνηση και ΕΕ ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

INTIME NEWS

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, κατήγγειλε ότι «ο νομός μας είναι πρώτος στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλατος και κρέατος, αλλά τείνει να εξαφανιστεί, εξαιτίας των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλίων που επιβάλλουν εξευτελιστικές τιμές, πιέζοντας να αγοράσουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα μας».

Ο Αντώνης Γιαννακάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής ΑΠΘ, τόνισε πως «η ίδια πολιτική που χτυπάει τους παραγωγούς του πλούτου τσακίζει και το δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση και στη δουλειά με δικαιώματα». Ενώ ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, αναφέρθηκε στις αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ για το χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά, αποφάσεις που «οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους - αμπελουργούς, χαρίζουν το παραδοσιακό ποτό σε 5 μεγάλους ποτοποιούς. Ομως δεν θα ξεπατώσουμε τα αμπέλια, κύριοι! Θα ξεπατώσουμε εσάς και την πολιτική σας».

Τέλος, η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμύνταιου, σημείωσε ότι «κερδίσαμε πράγματα μέσα από τους αγώνες μας, με τη συμβολή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων» και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες, όπως ότι «πληρώνουν 40-45 χρόνια ασφάλισης και στο τέλος παίρνουν 360 ευρώ για σύνταξη».

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι εδώ, παλεύει και διεκδικεί!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στο συλλαλητήριο

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε στο δρόμο του αγώνα όχι εθιμοτυπικά, αλλά γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια» και πως «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ποτέ δεν κατέβασε τη σημαία του αγώνα, είναι διεκδικητικό, δεν είναι κίνημα συναλλαγής, δεν βγάζει φωτογραφίες με τον υπουργό για να εξυπηρετούνται κάποια ατομικά ιδιοτελή συμφέροντά μας, δεν επιλέγει αντίπαλο και κυβέρνηση για το πότε θα κάνει κινητοποιήσεις, επιλέγει μόνο να αντισταθεί απέναντι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμά μας».

Κατήγγειλε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι συκοφαντεί τον αγώνα των αγροτών, μιλώντας για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» και για αιτήματα που δεν εκφράζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, υπογραμμίζοντας ότι «απέναντί μας στέκονται βιομήχανοι, έμποροι, εκκοκκιστές, όλοι αυτοί που κερδίζουν από το δικό μας ιδρώτα και αίμα με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, αλλά και αυτοί που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη γη μας. Εχουμε απέναντί μας και πολλούς πρόθυμους που συναντιούνται με τον υπουργό και του δίνουν άλλοθι, ενώ αρνείται να συναντηθεί με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Βλέπετε, εμάς δεν μας κρατάνε ούτε με ΑΦΜ Συνεταιρισμών ούτε με άλλες ατασθαλίες».

Τόνισε πως «γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν οι αγώνες μας. Ολα αυτά τα χρόνια είχαμε κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, ότι δεν πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος και πολλά άλλα που σταματήσαμε ή καθυστερήσαμε. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα χωρίς τους αγώνες που δίνουμε εδώ και 25 χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν μας έδωσε τίποτα, όλα τα κερδίσαμε στο δρόμο και με τα μπλόκα».

Υπογράμμισε πως «οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν πως διαχρονικά έχουμε απέναντί μας όλες τις κυβερνήσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση στέκεται εχθρικά απέναντί μας». Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες: «Το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση, αλλά στον προϋπολογισμό του 2020 διέθεσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κλινικάρχες κ.λπ. Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, όπου η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς». Δείχνοντας την υποκρισία αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, θύμισε ότι «κάποτε υπήρχε "τιμή στόχου" από την ΕΕ, και ο κ. Χατζηδάκης, που ήταν υπουργός Γεωργίας με κυβέρνηση πάλι ΝΔ, είχε δηλώσει: "Μόνο οι εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα φέρουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους"».

Η κυβέρνηση όμως, που αρνείται το δίκαιο αίτημα των αγροτών, «εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή».

Τόνισε ακόμα ότι αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση και κάλεσε τους αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, στη δύναμη των τρακτέρ, να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Απαίτησε τέλος από τον υπουργό να συναντήσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στη Θεσσαλία

Στον Τύρναβο
Στον Τύρναβο
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα και Τύρναβο συγκεντρώσεις συμπαράστασης στα μπλόκα που είχαν στήσει οι αγρότες, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, συλλόγων γυναικών και άλλων μαζικών φορέων. Στη συγκέντρωση του Τυρνάβου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, καθώς και άλλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Τυρνάβου, Λάρισας, Ελασσόνας.

  • Σήμερα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας καλεί στις 9 π.μ. σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Μεσολογγίου, διεκδικώντας να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία».
«Σχέδια βελτίωσης» των κερδών για ελάχιστους...

Την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να συναντηθεί και να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματα που βάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, προσπαθεί με διάφορες εξαγγελίες να εξαπατήσει τους αγρότες. Για παράδειγμα, από το βήμα των εγκαινίων της «Agrotica» είπε μεταξύ άλλων πως «το υπουργείο έχει διαθέσει από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και για να συμπληρώσουν το έλλειμμα εκμηχάνισης του πρωτογενούς τομέα προχωράει το ξεπάγωμα των Σχεδίων Βελτίωσης».

Το μέτρο αυτό, όμως, δεν αφορά την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών, που στενάζουν από την κυβερνητική πολιτική, πληρώνονται με ψίχουλα από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες για τα προϊόντα τους, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην παραγωγή τους. Το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά δεν απευθύνονται στη μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται και από το ότι στα «Σχέδια Βελτίωσης» του τρέχοντος ΠΑΑ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής το 66% των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας, επειδή βρίσκονταν κάτω από το απαιτούμενο κατώτερο όριο ακαθάριστων εσόδων.

Αντίθετα, τα προγράμματα αυτά και το «ζεστό» κρατικό χρήμα που δίνεται, έχουν ως βασικό κριτήριο την υπηρέτηση της κατεύθυνσης για παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, με τη διαμόρφωση «βιώσιμων» καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτά τα προγράμματα εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, αφού συμβάλλουν στην ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων, για την προώθηση της καθετοποίησης και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στη συγκεντρωμένη παραγωγή, που θα οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών, «εξωστρεφών», πιστοποιημένων προϊόντων, ώστε να διευρύνεται η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στο πλαίσιο του διαρκώς οξυνόμενου διεθνοποιημένου καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Εξασφαλισμένη θα είναι και η κερδοφορία των τραπεζών, που θα χορηγούν δάνεια με μεγαλύτερες εγγυήσεις, ενώ αυξημένες πωλήσεις και κερδοφορία θα έχουν και τα μονοπώλια που παράγουν και εμπορεύονται αγροτικό εξοπλισμό.

Από τα παραπάνω προκύπτει καθαρά πως η πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος χρειάζεται να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές, την ΚΑΠ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Μαζί με τον αγώνα για την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων, σε συμπόρευση με την εργατική τάξη σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, χρειάζεται να μπει στο προσκήνιο η ανάγκη να γίνει ο λαός πραγματικά αφέντης του πλούτου που παράγει, με μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας.


Γ. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ