ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια στο φόντο των μεγάλων «μαχαιριών»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ
Σε εντατικούς ρυθμούς και με έντονο παρασκήνιο εξελίσσονται τις μέρες αυτές οι διεργασίες γύρω από τις εκκρεμότητες της «αξιολόγησης», με φόντο και τα παζάρια της γερμανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, αλλά και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ που αποτυπώνονται και στη συζήτηση για το μέλλον της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» ήταν ένα από τα δυο θέματα που συζητήθηκαν χτες στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα χτες (το δεύτερο ήταν η πρόσφατη επίσκεψη της Αγκ. Μέρκελ στην Τουρκία).

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η «αξιολόγηση» μέσα στο Φλεβάρη. Παράλληλα, η Αγκ. Μέρκελ φέρεται να παρέπεμψε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τα «τεχνικά» θέματα στους «θεσμούς» του κουαρτέτου, όπου ήδη συζητιούνται οι παράμετροι της «αξιολόγησης», όπως η ποσοτικοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων (π.χ. αφορολόγητο όριο).

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Το πρόβλημα η δομή της Ευρωζώνης, λέει ο Σόιμπλε...

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εστίασε εκ νέου στην ανάγκη ολόπλευρης εφαρμογής του αντιλαϊκού προγράμματος, λέγοντας πως «εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εν τέλει δεν θα αποδώσει».

Επιβεβαιώνοντας, στο μεταξύ, ότι με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα ο τσακωμός είναι για τα «μεγάλα» ζητήματα και τις ευρύτερες σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, πρόσθεσε: «Η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά αυτή που πρέπει να κατηγορηθεί για τα προβλήματά μας - μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της Ευρωζώνης είναι τέτοια που έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική και ότι τα μέλη - και η ΕΚΤ ποτέ δεν κουράζεται να το λέει αυτό - δεν κάνουν αυτό το οποίο έχουν δεσμευθεί να κάνουν».

Παράλληλα, το κλείσιμο της «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος δείχνει να αξιοποιείται και στο πλαίσιο της προεκλογικής ατζέντας στη Γερμανία, στο πλαίσιο βέβαια της ενδοαστικής διαπάλης. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σοσιαλδημοκράτης Ζ. Γκάμπριελ, επέκρινε τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα σε επιστολή του προς την καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Γκάμπριελ αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Βαθιά η αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος

Την ίδια ώρα, μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), για τη διάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα βασικά του μεγέθη, αποτύπωνε την εις βάθος αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη επισημαίνει:

-- Για το διάστημα Δεκέμβρη 2007 - Δεκέμβρη 2016: Οι εν λειτουργία τράπεζες, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και εξυγιάνσεων, μειώθηκαν από 64 σε 39, ενώ αποχώρησε σχεδόν το σύνολο των ξένων τραπεζών με δίκτυα εξυπηρέτησης της πελατείας.

-- Σήμερα, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες και η Attica Bank ξεπερνούν πλέον αθροιστικά το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (σε όρους ενεργητικού) από 67,7% στο τέλος του 2007.

-- Ο αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά 19.067 άτομα ή κατά 29%, κυρίως μέσω προγραμμάτων λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου», τα οποία συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του 2016. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε κατά 1.736 ή 42,5%.

-- Οι καταθέσεις των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από το 2009 έως το τέλος του 2016, μειώθηκαν κατά 116,1 δισ. ευρώ (- 49%).

-- Στην περίοδο 2012-2015 πραγματοποιήθηκαν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις συνολικού ύψους 51,7 δισ. ευρώ. Τα 32 δισ. ευρώ (περίπου 62%) καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των δανείων που χορηγήθηκαν προς το ελληνικό κράτος από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων, 19,7 δισ. ευρώ, προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές.

-- Την περίοδο 2010-2015 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ζημιές, προ φόρων, συνολικού ύψους 70,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 το τραπεζικό σύστημα υπήρξε κερδοφόρο. Η δεύτερη μεγαλύτερη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών καταγράφηκε το 2008 (2,5 δισ. ευρώ), τη χρονιά που κατέρρευσε η Lehman Brothers. Ακόμα και το 2009, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρέμεινε κερδοφόρο (περίπου 700 εκατ. ευρώ), αφού η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε τιτλοποιημένα προϊόντα των αμερικανικών τραπεζών ήταν σχεδόν μηδενική, σύμφωνα με την έκθεση.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Πόδι» στη Βόρεια Αφρική με πρόσχημα το Μεταναστευτικό

Την ενίσχυση των μέτρων καταστολής για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απ' την Αφρική, αλλά και την αξιοποίησή τους προκειμένου η ΕΕ να «πατήσει πόδι» στην περιοχή, όπου διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα των μονοπωλίων της, επιβεβαίωσε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής χτες στη Μάλτα.

Στην κοινή Δήλωση του πρώτου μέρους των εργασιών που αφορούσε στο συγκεκριμένο θέμα - οι απογευματινές εργασίες αφορούσαν το «κυρίως μενού» της «νέας γεωπολιτικής κατάστασης» που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τον αντίκτυπό τους στη συνοχή της ΕΕ - σημειώνεται η ανάγκη διασφάλισης αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, με λήψη πρόσθετων μέτρων, αυτή τη φορά επικεντρωμένα στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Η Δήλωση θέτει ως προτεραιότητα μια σειρά δράσεων που προϋποθέτουν την ενεργή παρουσία των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική, όπως την εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής, την ανάπτυξη συμπληρωματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης από την ΕΕ, με αφετηρία όσα ήδη ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης SOPHIA, την αυξημένη παρουσία και ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης μηχανισμών όπως η Europol, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ, την ενίσχυση των μέτρων εγκλωβισμού μεταναστών σε τοπικές κοινότητες της περιοχής και των προγραμμάτων «οικειοθελούς επιστροφής», την παρακολούθηση των εναλλακτικών διαδρομών και της πιθανής εκτροπής των δραστηριοτήτων των διακινητών. Οι στόχοι αυτοί μάλιστα θα υποστηριχτούν από τους απαραίτητους πόρους, από την επίσημη «αναπτυξιακή βοήθεια» της ΕΕ προς την Αφρική, που ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο και άλλους πόρους.

Με το βλέμμα στη Ρωσία

Τα όσα αποφασίστηκαν είναι αποκαλυπτικά για το πώς η ΕΕ επιχειρεί να αξιοποιήσει το ζήτημα του Προσφυγικού, που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν προκαλέσει, για να πατήσει ακόμα πιο γερά «πόδι» στη Λιβύη αλλά και συνολικά στη Β. Αφρική, όπου τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων συγκρούονται με αυτά άλλων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι και τα όσα δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik, που σημείωνε χτες ότι «οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την επέκταση των συμφερόντων της Μόσχας στη Λιβύη (...) στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ», επεσήμανε η πηγή.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με έδρα την Τρίπολη, διορίζοντας στρατιωτικούς κυβερνήτες και επεκτείνοντας τον έλεγχό του στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της Λιβύης, είχε πρόσφατα επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Απαισιόδοξος» ο Αλ. Τσίπρας

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσπαθούσε να αξιοποιήσει τις ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ για να προωθήσει τους στόχους της αστικής τάξης, ξανασερβίροντας στο λαό το παραμύθι της «καλής» και της «κακής» ΕΕ, ανάλογα με το μείγμα διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά. Εχοντας προηγηθεί οι συναντήσεις του με Μέρκελ και Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ΕΕ «συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα», καθώς «δεν μπορεί να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις απ' όσες μπορεί να καταναλώσει, να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη ως έννοια και ως όραμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπέδειξε τη Σύνοδο της Ρώμης σαν μια ευκαιρία «επαναπροσδιορισμού» της ΕΕ, συγκαλύπτοντας ότι η ταξική της φύση δεν αλλάζει, και ζήτησε αλλαγή πορείας, δηλαδή αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης προκειμένου να στηριχτεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη του κεφαλαίου στην Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «αν η ΕΕ δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής ατζέντας και πορείας, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι παρατηρείται τελευταία αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και ότι πρόκειται για «δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά», μίλησε για Ελλάδα «αποφασισμένη» να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα «στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου». Απεφάνθη δε ότι «γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο», την ίδια ώρα που το «γκριζάρισμα» προχωράει κανονικά εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενώ επανέλαβε τα γνωστά ψέματα ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις διασφαλίζουν τάχα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στη Λέσβο για Προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Στη Λέσβο περιόδευσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος, μεταξύ άλλων, το κέντρο προσφύγων και μεταναστών και το χωριό Μόρια. Βρήκε εκεί ευκαιρία να μιλήσει πάλι για «μεγάλη ανεπάρκεια» της κυβέρνησης στη διαχείριση του Προσφυγικού, και επέμεινε για διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και περιορισμό των τελευταίων σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Αργότερα, μετέβη στην 98 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής), όπου συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο ότι «η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία. Πλην, όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας». Πρόσθεσε: «Κινήσεις οι οποίες μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές, δεν διευκολύνουν στην οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο και - πιστεύω - συνολικά ωφέλιμο, σε μια εποχή που ζούμε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ