ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ
Συνεχίζεται η πρόκληση με την εμπλοκή της αμερικάνικης πρεσβείας

Συνεχίζει η κυβέρνηση την πρόκληση με την εμπλοκή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Θυμίζουμε ότι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας είχαν προωθήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας, σχετικά με τη διδασκαλία των Αγγλικών σε μικρούς πρόσφυγες, που γίνονταν από το μορφωτικό τμήμα της αμερικάνικης πρεσβείας.

Αξιοσημείωτη ήταν τότε η στάση των εκπαιδευτικών της Ηλείας, που σε Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ καταδίκασαν το σεμινάριο και οδήγησαν στην ακύρωσή του, απαντώντας έτσι στην πρόκληση που συνιστά το να αναλαμβάνουν οι ιμπεριαλιστές, που δολοφονούν τους λαούς και προκαλούν τις στρατιές των προσφύγων, να επιμορφώνουν μετά τους εκπαιδευτικούς για το τι θα διδάσκουν στους πρόσφυγες.

Ομως, η πρόκληση συνεχίζεται και το πρόγραμμα της αμερικάνικης πρεσβείας προχωρά, αλλού στα φανερά κι αλλού «καμουφλαρισμένο», προκειμένου να αποφεύγονται οι αντιδράσεις.

Το ίδιο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «τεχνικές διαχείρισης και στρατηγικές διδασκαλίας μεταναστών και προσφυγόπουλων» έγινε, για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, σε εκπαιδευτικούς και στελέχη Εκπαίδευσης. Ομως, στη σχετική πρόσκληση που απέστειλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σκόπιμα δεν αναφέρεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στους διοργανωτές, αλλά μόνο... οι «Γιατροί του Κόσμου». Κεντρική ομιλήτρια όμως ήταν η Λίντα Στακ, η καθηγήτρια του Στάνφορντ που έχει αναλάβει και υλοποιεί το πρόγραμμα της πρεσβείας!

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα της αμερικάνικης πρεσβείας έχει «τρέξει» στα Τρίκαλα, όπου προχώρησε με την «ομπρέλα» του Δήμου Τρικκαίων. Εκεί το επιμορφωτικό σεμινάριο έγινε τον περασμένο Οκτώβρη και τώρα το πρόγραμμα μπαίνει στη δεύτερη φάση του, που προβλέπει απευθείας διδασκαλία από την πρεσβεία σε πρόσφυγες μάνες και παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου! Μάλιστα, ο δήμαρχος είχε πρόσφατα συνάντηση με την Λ. Στακ μαζί με εκπρόσωπο της πρεσβείας για το θέμα.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: Από πού κι ως πού, η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μαζί με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές έχουν μακελέψει τους λαούς της περιοχής, προκαλώντας και τις στρατιές των ξεριζωμένων από τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, θα «δασκαλέψουν» τους εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες των προσφύγων και το... σεβασμό;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένη, αφού όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα ώστε έγκαιρα να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, αλλά με πρόσχημα το σοβαρό αυτό ζήτημα ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες για να παρεμβαίνουν πρεσβείες, μηχανισμοί και ΜΚΟ, να προωθούνται κάθε λογής σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και να χύνεται το ρατσιστικό δηλητήριο εντός και εκτός των σχολείων.

Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός, πρέπει να επιστρέψουν ως απαράδεκτες τις προσκλήσεις και παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεκδικώντας να εξασφαλιστούν με αποκλειστικά κρατική ευθύνη όλες οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μαζί την κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως πρόσχημα για κάθε είδους σχεδιασμούς και παρεμβάσεις.

ΔΙΩΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ
Αυξάνονται τα ψηφίσματα που ζητούν να σταματήσει η δίωξη

Στάση εργασίας στις 13 Φλεβάρη αποφάσισε ομόφωνα ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου

Στάση εργασίας τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, οπότε και δικάζεται ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κήρυξε με ομόφωνη απόφασή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος διώκεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, δεν διευκόλυνε τη δράση των φασιστοειδών.

Ψηφίσματα με τα οποία ζητούν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου έχουν ήδη βγάλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημοτικά Συμβούλια δήμων της χώρας και ΔΣ Συλλόγων και φορέων.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων υπογραμμίζεται: «Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, με ομόφωνη απόφασή του, κήρυξε στάση εργασίας για τις 13 Φλεβάρη, ημέρα που δικάζεται ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί τους εργαζόμενους στο δήμο να συμμετέχουν μαζικά στην πεντάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. με 1 μ.μ.) και τη συγκέντρωση στις 8 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο και πορεία - συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων και να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογη πρωτοβουλία η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να φτάνουν στο δήμο αποφάσεις και ψηφίσματα Συλλόγων και φορέων, που απαιτούν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου. Νέα ψηφίσματα εξέδωσαν οι: Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών, Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης "Μιχάλης Παπαμαύρος", Σύλλογοι Υπαλλήλων ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας & ΠΕ Ηλείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου "Ρόζα Ιμβριώτη", ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στα ιδρύματα Υγείας Ιδ. Δικαίου και ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας, Συνεργαζόμενες Οργανώσεις Συνταξιούχων Πάτρας: ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΤΣΕ - ΟΑΕΕ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ ΙΚΑ Κάτω Αχαΐας. Ακόμα, οι Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων Μηχ., Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχ., Πολιτικών Μηχανικών, Xημικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Επιστήμης Υλικών, Φυσικού, Χημικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΠΤΝ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των φορέων, σήμερα Σάββατο 4 Φλεβάρη, η Δημοτική Κοινότητα Παραλίας και οι Τοπικές Κοινότητες Μιντιλογλίου και Ροϊτίκων διοργανώνουν σύσκεψη. Οπως ενημερώνει ο Δήμος Πατρέων, η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στα Ρΐτικα, στην «Αίθουσα Τσίγκα» στην Παιδική Εξοχή, με κεντρική ομιλήτρια την αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου. Οι διοργανωτές απαιτούν, με βάση και το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων.

Ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών σημειώθηκε αριθμός - ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 190 ανήλικων, αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η UNICEF. Τουλάχιστον 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν κατά την περίοδο από το Νοέμβρη 2016 έως το τέλος του Γενάρη 2017, με την πλειονότητα των θανάτων να συμβαίνουν στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου 1.191 άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτός είναι σχεδόν 13 φορές ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν για τη διαδρομή αυτή κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015 - 2016. Με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτή η διαδρομή, αλλά και άλλες ακόμη από την Αίγυπτο και αλλού, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις προσεχείς βδομάδες.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ζητά μέτρα για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων ΚΕΑ

Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Πατρέων καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους. Οπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του δήμου οι ενδιαφερόμενοι που έχουν εξυπηρετηθεί είναι ελάχιστοι, καθώς με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο κατατίθενται οι αιτήσεις δεν αντεπεξέρχεται σωστά, «στέλνοντας» τους δικαιούχους στα κέντρα υποβολής αιτήσεων.

Αναλυτικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου: «Από τη Τετάρτη 1/2/17 ως δήμος υλοποιούμε το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, το οποίο αφορά συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ο δήμος μας συμβάλλει με προσωπικό και υποδομές χωρίς καμία στήριξη από το κράτος (παρ' όλες τις επισημάνσεις που έγιναν προς τον αρμόδιο υπουργό για επιπλέον χρηματοδότηση και πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού).

Παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται από το προσωπικό του δήμου μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες μας, αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό λόγω της αδυναμίας του ηλεκτρονικού συστήματος να αντεπεξέλθει, που την ευθύνη του την έχει αποκλειστικά το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πλήθος κόσμου στα κέντρα υποβολής αιτήσεων. Εως σήμερα έχουμε καταφέρει (λόγω αδυναμίας του συστήματος) να εξυπηρετήσουμε ελάχιστους ενδιαφερόμενους.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να εξυπηρετούνται άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να αποφευχθεί η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και να προστατευτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην υλοποίηση του ΚΕΑ υπογραμμίζει και ο Δήμος Ικαρίας, διεκδικώντας έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Θανατηφόρο τροχαίο

Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς συνέβη χτες τα ξημερώματα στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, στο 119ο χιλιόμετρο, λίγο πριν το Κάστρο Βοιωτίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη 01.00, ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας 29χρονος ειδικός φρουρός και μία 44χρονη, εξετράπη της πορείας του και αναποδογύρισε, καταλήγοντας στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Πάνω του κατέπεσε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο, καθώς ο οδηγός του, ένας 48χρονος Αρμένιος, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του.

Από τη σύγκρουση ανασύρθηκαν νεκροί ο 29χρονος και η 44χρονη, η οποία απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική. Ελαφρά τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο ο 48χρονος. Στο τροχαίο ενεπλάκη και τρίτο αυτοκίνητο, που προσέκρουσε πάνω στα διαλυμένα κομμάτια των δύο οχημάτων, χωρίς πάντως να τραυματιστεί ο οδηγός του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ