ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οικονομική θηλιά και απειλή «λουκέτου»

Είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που προλαμβάνει σοβαρές σωματικές και νοητικές παθήσεις

Αν και θα μπορούσε κάθε χρόνο να προληφθεί η νόσηση τουλάχιστον 30 παιδιών, το ΙΥΠ οδηγείται σε κλείσιμο

Eurokinissi

Αν και θα μπορούσε κάθε χρόνο να προληφθεί η νόσηση τουλάχιστον 30 παιδιών, το ΙΥΠ οδηγείται σε κλείσιμο
Στη συρρίκνωση ή και τη διακοπή του επιστημονικού του έργου οδηγείται το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού (ΙΥΠ) - ο μοναδικός δημόσιος φορέας που παρέχει έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας και ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο της υγείας του παιδιού - εξαιτίας των δραματικών περικοπών στη χρηματοδότησή του. Αν κλείσει το Ινστιτούτο, σημείωσαν εργαζόμενοι και επιστημονικό δυναμικό σε πρόσφατη συνέντευξη, θα έχουμε κάθε χρόνο 30 παιδιά με νοητική στέρηση και βαριές αναπηρίες που μπορούν να προληφθούν. Επίσης 5.000 εξειδικευμένες εξετάσεις το χρόνο θα γίνονται στο εξωτερικό ή ιδιωτικούς φορείς.

Παρότι οι επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του Ινστιτούτου θα είναι τραγικές για τις οικογένειες, το υπουργείο Υγείας δε διστάζει, επικαλούμενο τις «δύσκολες ώρες», να επιβάλει μείωση της χρηματοδότησής του στο 50%, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα.

Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και - μεταξύ άλλων - διεξάγει δωρεάν για όλες τις οικογένειες της χώρας το υψίστης σημασίας εθνικό ανιχνευτικό πρόγραμμα νεογνών. Συμβάλλει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σοβαρών νοσημάτων. Κάθε χρόνο, εξετάζονται όλα τα νεογέννητα της χώρας (112.000 γεννήσεις περίπου) για διάφορα κληρονομικά - και όχι μόνο - νοσήματα, για σπάνιες παθήσεις, για λοιπές γενετικές παθήσεις (σύνδρομα, νοητική καθυστέρηση, αυτισμός, κώφωση κ.ά.), για διαταραχές μεταβολισμού των οστών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν σοβαρότατες σωματικές και νοητικές παθήσεις. Από «τον αριθμό των νοσημάτων που διαγιγνώσκονται έγκαιρα από τα εργαστήριά μας και τον αριθμό των ψυχοκοινωνικών περιστατικών που παραπέμπονται στις Διευθύνσεις του Ινστιτούτου, προκύπτει πως οι υπηρεσίες πρόληψης που προσφέρονται από το ΙΥΠ προλαμβάνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο», υπογραμμίζουν εργαζόμενοι και επιστήμονες του Ινστιτούτου.

Κι ενώ η κρισιμότητα των υπηρεσιών πρόληψης αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του έργου του Ινστιτούτου και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση μείωσε αιφνιδιαστικά τη χρηματοδότηση του ΙΥΠ το Σεπτέμβρη του 2011 κατά 50% με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χρέη στο Ινστιτούτο. Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και ένα μήνα απλήρωτοι και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν. Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το κύριο είναι να συνεχίσει να λειτουργεί το Ινστιτούτο, να καλυφθούν τα κενά του σε προσωπικό και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2012, προϋπολογισμός που καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες και αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή του.

ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Εκρηκτικά προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας από Εργατικό Κέντρο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Αγρινίου για προβλήματα εις βάρος ασθενών και εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος, προβλήματα που οξύνονται μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλει το ΕΚΑ και με ανακοίνωσή του:

- Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό - ακτινολογικό, γιατί έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών και δε γίνονται προσλήψεις . Δεν υπάρχουν , όπως και πριν, αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, μαγνητικός τομογράφος , μονάδα οστικής πυκνότητας.

- Δεν υπάρχει φαρμακοποιός στο φαρμακείο και ασθενοφόρο ενώ υπάρχουν οδηγοί.

- Κανένας γιατρός δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι με συμβάσεις .

- Υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες όπως ΩΡΛ, οφθαλμίατρος κ.ά.

- Τα ραντεβού για συνταγή ή εξετάσεις σε καρδιολόγο και παθολόγο φτάνουν μέχρι και 2 μήνες.

- Δεν υπάρχει αίθουσα μικροεπεμβάσεων, ενώ δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα και νύχτες.

- Αφαιρέθηκαν από τη λίστα 600 περίπου φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν αυτά που χρειάζονται.

- Οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν τεράστια οικονομική αιμορραγία για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τα ενοίκια για τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ.

- Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν για εξετάσεις σε εξωτερικούς γιατρούς και δημόσια νοσοκομεία, όπως και τα φάρμακα (+ 15% & 20%).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου υπερασπιζόμενο την δημόσια και δωρεάν υγεία του λαού απαίτησε να καλυφθούν οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό, σε όλα τα τμήματα και τις ειδικότητες. Να εξασφαλιστεί σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους ανέργους ανασφάλιστους, να καταργηθεί το χαράτσι στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις και περίθαλψη, κατασκευή νέου ιδιόκτητου κτιρίου που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες κ.ά.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υπουλη προπαγάνδα

Οταν μπερδεύεις το σινεμά με την οικονομία το αποτέλεσμα είναι καρικατούρα. Πολύ περισσότερο όταν με μέθοδο κριτικής κινηματογράφου πας να απαντήσεις στο ΚΚΕ. Αυτό έπαθε και ο πολυπράγμων κριτικός κινηματογράφου του ΔΟΛ. Να τι γράφει στο προχτεσινό ηλεκτρονικό «Βήμα»: «Ελα μπάρμπα να σου δείξω τ' αμπέλια σου. Κάπως έτσι συμβαίνει διαβάζοντας την κριτική του Μαΐλη και του σημερινού ΚΚΕ για τις απόψεις του Νίκου Ζαχαριάδη. Ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, από την δεκαετία του '40 είχε αποκαλύψει το μεγιστοτεράστιο πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή τον νωτιαίο μυελό της άρχουσας τάξης. Οτι ο χαρακτήρας της είναι μεταπρατικός, τουτέστιν κομπραδόρικος. Και ως εκ τούτου η ιθύνουσα ελίτ καθόλου παραγωγική, επομένως εξαρτημένη και προς τους ξένους δουλοπρεπής. Αυτό και το σημερινό αξεπέραστο εμπόδιο πάνω στον οποίο σκοντάφτει και σωριάζεται ολόκληρη η χώρα. Οχι λέει ο Μαΐλης. Διότι πρόκειται για την ανισόμετρη ανάπτυξη που συμβαίνει σε πολλές καπιταλιστικές χώρες. Που πάει να πει ότι επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης της Μ. Βρετανίας είναι χαμηλότεροι, σχεδόν μηδενικοί έναντι της Κίνας, αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί βιώνουν τα ίδια προβλήματα μ' εκείνα του Ελληνα. Αστειότητες». Ο κριτικός κινηματογράφου θεωρεί τους αστούς, που στηρίζει το έντυπό του, δουλοπρεπείς και μεταπράτες, αλλά αν είναι έτσι με αυτά που γράφει μάλλον αυτός και η εφημερίδα τους έχουν πάθει παράκρουση γιατί λέει οτι και οι ίδιοι, τ'αφεντικά της εφημερίδας είναι δουλοπρεπείς και μεταπράτες, παράσιτα, σάπιοι. Αλλά είναι βολική αυτή η τοποθέτηση για να στηρίξει την άποψη των αστών ότι υπάρχουν και καλοί καπιταλιστές, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της παραγωγής στη χώρα. Λες και οι καπιταλιστές νοιάζονται να παράγουν για να έχει η κοινωνία εμπορεύματα και όχι για το κέρδος. Ετσι πασχίζει να κάνει αντιΚΚΕ προπαγάνδα,χρησιμοποιώντας το Ν.Ζαχαριάδη ενάντιά του, παρουσιάζοντας θιασώτη του «καλού» καπιταλισμού το Γραμματέα του ΚΚΕ, ορκισμένο εχθρό του καπιταλισμού που δεν τον ξεχώριζε σε καλό και κακό, αλλά πάλευε να τον ανατρέψει. Οσο για την ανισόμετρη ανάπτυξη αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον εν λόγω δημοσιογραφούντα. Αλλωστε, ούτε οι αστοί ομοϊδεάτες τους την παραδέχονται. Φτηνή πολιτική προπαγάνδα.

***

Για να τεκμηριώσει την αντιΚΚΕ καρικατούρα του μαζί και με την αγάπη του για τους καλούς καπιταλιστές κόντρα στους «κομπραδόρους» γράφει το εξής: «Για να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Ενα από τα κορυφαία προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας, ίσως το μεγαλύτερο, είναι το άνοιγμα της ψαλίδας του ισοζυγίου πληρωμών. Για κάθε 100 ευρώ εισαγώγιμων προϊόντων εξάγουμε 10. Το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή και συνακόλουθα η παραγωγικότητα είναι της πλάκας και ότι η χώρα και σχεδόν κάθε πολίτης πάνω σ' αυτή, έχουν μεταβληθεί σε καταναλωτές, στους καλύτερους και πιο ηλίθιους πελάτες της Γερμανίας. Φανταστείτε ότι κάπως έτσι πορεύτηκε μετά το θάνατο του Στάλιν η σοβιετική οικονομία, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές επιτεύξεις και τους ξέφρενους ρυθμούς παραγωγής καταναλωτικών αγαθών της Αμερικής. Και έτσι γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος... Οι εισαγωγές πρέπει επειγόντως να συρρικνωθούν και οι εξαγωγές να πολλαπλασιαστούν. Αυτό σημαίνει μια αργή, βασανιστική και επώδυνη διαδικασία μετακίνησης εργαζομένων και επιχειρήσεων, από τον τομέα του εμπορίου στο απείρως πιο ευεργετικό της παραγωγής. Οσο αυτή η μετακίνηση δεν διευκολύνεται, τόσο πιο γρήγορα η χώρα στην πτώχευση και την καταστροφή. Τι θέλεις; Καπιταλισμό; Υπαρκτό Σοσιαλισμό; Και στις δύο περιπτώσεις, νηστικό το αρκούδι δεν χορεύει. Οσα δάνεια και να πάρουμε και όσα δάνεια μας διαγράψουν, ακόμα και ολόκληρο το ποσό, αν δεν μεταλλαχθεί η Οικονομία, τότε η χώρα ούτε Αλβανία!».

***

Αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να πει γιατί αυτή η κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας που όψιμα ανακάλυψε. Δεν έμαθε πως το κεφάλαιο στήνει επιχειρήσεις στους τομείς που βγάζει γρήγορο και εύκολο κέρδος. Αρα δεν θα επενδύσει παραγωγικά, θα κάνει εξαγωγές κεφαλαίου εκεί που θα βρει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τομείς πρωταρχικά αναγκαίους για τη ζωή του λαού δε θα τους αναπτύξει. Ετσι καταστράφηκε στην Ελλάδα η αγροτική παραγωγή, ενώ στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, στη Ρωσία, ακόμη και στην Κίνα και στις ΗΠΑ, έχουν μεταφερθεί μεγάλες ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, από τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, βιομηχανία τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων, τράπεζες κ.λπ. Γιατί δεν βάζει ζήτημα να γυρίσουν πίσω; Μήπως γιατί χάνουν κέρδη; Οσο για το σκόπιμο μπέρδεμα καπιταλισμού - σοσιαλισμού, το κάνει μήπως πείσει πως το πρόβλημα των βασάνων των εργατών δεν είναι ο καπιταλισμός, άρα μην παλεύετε για σοσιαλισμό, αλλά οι κομπραδόροι. Και ας ξέρει πως ο σοσιαλισμός υπονόμευσε την οικονομική του βάση, όταν άρχισε να βάζει καπιταλιστικά στοιχεία στην οικονομία του και να ενισχύει την αγορά. Κατάσταση της οποίας ήταν και είναι υπέρμαχος. Υπουλη αντιΚΚΕ προπαγάνδα του ΔΟΛ...


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ