ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Κινητοποίηση σε 6 σταθμούς διοδίων

Από τις 3 το μεσημέρι χτες σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση όλων των οχημάτων

«Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια». Με αυτό το σύνθημα, χτες το απόγευμα, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία «απελευθέρωσαν» για δύο και πλέον ώρες τα διόδια σε έξι σημεία στις Εθνικές Οδούς Κορίνθου - Καλαμάτας, Κορίνθου - Πατρών και Πατρών - Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, «άνοιξαν» τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στο Ρίο, στον Ισθμό, στο Σπαθοβούνι, στη Νεστάνη και στην Ασέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διόδια στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου αυξήθηκαν από την 1η Φλεβάρη κατά 30 λεπτά (από 12,90 στα 13,20 ευρώ). Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στα διόδια του Ισθμού (από 3,10 στα 3,20), του Σπαθοβουνίου (από 2,40 στα 2,50) και της Νεστάνης (από 2,30 στα 2,40).

Τις αυξήσεις αυτές ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες οι ιδιωτικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται το σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας, επικαλούμενοι σχετικούς όρους των «συμβάσεων παραχώρησης», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές των διοδίων να έχουν αυξηθεί πάνω από 400% και σε μερικές περιπτώσεις πάνω και από 500%!

Ως μια πρώτη απάντηση απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με μια συντονισμένη κίνηση, από τις 3 το απόγευμα, «άνοιξαν» τα διόδια, καταργώντας το υπέρογκο χαράτσι που διαχρονικά έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που σε συνδυασμό με την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης έχουν καταστήσει σε μεγάλο βαθμό απαγορευτικές τις μετακινήσεις από και προς την Πελοπόννησο. Με σημαίες του ΚΚΕ και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις μπάρες και σταμάτησαν στην πράξη τη λειτουργία των διοδίων.

Την ίδια στιγμή, από τα μεγάφωνα αλλά και με ανακοινώσεις καλούσαν τους διερχόμενους οδηγούς: «Η συγκυβέρνηση είναι θρασύτατη και προκλητική. Την ώρα που σχεδιάζει νέα σφαγή μισθών, που εξοντώνει με τα χαράτσια και απειλεί με διακοπές ρεύματος τα λαϊκά νοικοκυριά, αυξάνει τις τιμές των διοδίων. Σας καλούμε να οργανώσετε την πάλη ενάντια σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η μαύρη συγκυβέρνηση. Ζητάμε να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα διόδια. Κάτω η συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία».

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Διαφημίζει την καταστροφική δράση των μονοπωλίων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στη συνεδρίαση

«Αντί να προτείνει μέτρα ενάντια στην ασύδοτη ρύπανση από το μεγάλο κεφάλαιο, διαφημίζει ανοιχτά την καταστροφική δράση και το έργο των μονοπωλίων του κλάδου της επεξεργασίας λυμάτων».

Αυτό τόνισε παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Ευρωβουλευτικής Ομάδα του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με την έκθεση για την «Εφαρμογή της οδηγίας για την διαχείριση των αποβλήτων».

Αναλυτικότερα, τόνισε τα εξής:

«Η έκθεση ενώ περιγράφει τα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα που συντελούνται στη διαχείριση αποβλήτων και γενικότερα τις καταστροφικές για το περιβάλλον πρακτικές, υιοθετεί όλους τους παράγοντες που τα εκτρέφουν.

Αντί να προτείνει μέτρα ενάντια στην ασύδοτη ρύπανση από το μεγάλο κεφάλαιο, διαφημίζει ανοιχτά την καταστροφική δράση και το έργο των μονοπωλίων του κλάδου της επεξεργασίας λυμάτων.

Χειροκροτεί την Οδηγία 2008/98/ΕΚ, η οποία αναβαθμίζει την ενεργειακή καύση που καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πολλαπλασιάζει όμως τα μονοπωλιακά κέρδη. Η ίδια Οδηγία νομιμοποιεί την ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου στη ρύπανση, καθώς επιτρέπει την ανάμειξη επικινδύνων με μη επικίνδυνα απόβλητα.

Αναφέρεται η έκθεση στο ρόλο "του οργανωμένου εγκλήματος", όπως χαρακτηριστικά στη δημιουργία περιβαλλοντικών κινδύνων, για να κρύψει το πραγματικό, ταξικό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος που διαπράττουν τα μονοπώλια και το πολιτικό προσωπικό που τα υπηρετεί, τα όργανα της ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Στην Ελλάδα, στην Αργολίδα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές η υγεία των εργαζομένων βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο από τις ανοιχτές χωματερές ακόμη και τοξικών λυμάτων δίπλα στα σπίτια τους.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που για να εξασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων εγκληματεί τόσο σε βάρος του περιβάλλοντος όσο και απέναντι στη δημόσια υγεία».

ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Κέρκυρα

Τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κέρκυρας, προκειμένου να αρθεί η άδεια μετεγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο νησάκι Καπαρέλι, αφού δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα καταστρέφοντας μια περιοχή φυσικής ομορφιάς, μετέφερε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Παρ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας διά στόματος του υφυπουργού Αδ. Γεωργιάδη ξεκαθάρισε πως αυτό που προέχει είναι τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη - επιχειρηματία.

Σε ευθεία ομολογία της στήριξης των επιχειρηματιών με κάθε τίμημα προχώρησε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αρνήθηκε την άρση των αδειών λέγοντας πως «δεν έχω καμιά τέτοια δυνατότητα και αν το έκανα θα έπρεπε να θέσω σε κίνδυνο τα συμφέροντα Ελλήνων φορολογουμένων με την αξίωση για αποζημίωση». Παράλληλα όμως υποστήριξε πως «η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο μεγαλύτερος τομέας πρωτογενούς παραγωγής των εξαγωγών, είναι η αιχμή του δόρατος», ενώ σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κέρκυρας είπε πως «τις σέβομαι, εκτιμώ ότι είναι ορθές, αλλά αν θέλουμε να έχουμε και επενδύσεις και αφού δε σας αρέσουν τα μέτρα και η τρόικα πρέπει να έρχονται και λεφτά στη χώρα»...

Ανταπαντώντας ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι «υπάρχουν μελέτες ότι για μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας 100 τόνων το χρόνο παράγονται τόσα λήμματα όσα μιας πόλης με 21.000 κατοίκους», τονίζοντας ότι στην υπόθεση της μετεγκατάστασης της μονάδας τα πράγματα αγγίζουν κοινό ποινικό δίκαιο «όταν ονομάζουν μετεγκατάσταση μιας ιχθυοκαλλιέργειας φάντασμα από τη νότια Κέρκυρα στη νήσο Καπαρέλι». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η «μετεγκατάσταση της μονάδας στο νησάκι το Καπαρέλι σε ζώνη Νατούρα σε περιοχή απείρου κάλλους» είναι μία ενέργεια που δικαίως ξεσήκωσε τους κατοίκους όλης της βόρειας Κέρκυρας. Τέλος, ανέφερε πως «έχει τόσο ξεσαλώσει ο επιχειρηματίας, που στέλνει εξώδικα σε δημοτικούς συμβούλους για τις τοποθετήσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητούν και το βόδι»...

Κινητοποίηση μηχανικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική παρουσία είχε το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, του Σ.Ε.ΤΗΠ, του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Μηχανικών, της επιτροπής αγώνα αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και της Πανεπιστημονικής μηχανικών και συνταξιούχων μηχανικών, στη χτεσινή κινητοποίηση σωματείων μηχανικών και τεχνικών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο υπουργείο Eργασίας και στην πορεία που ακολούθησε προς τη Bουλή, με θέμα το Ασφαλιστικό.

Με κυρίαρχο σύνθημα «Ανατροπή της πολιτικής ΕΕ-πλουτοκρατίας» οι ταξικές δυνάμεις διαδήλωσαν, με αιχμές την άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών νόμων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ρυθμίσεων που από την αρχή του 2012 εκτινάσσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων μηχανικών, την άμεση δραστική μείωση των εισφορών, την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και την αποτροπή της ληστείας των αποθεματικών του ταμείου μέσα από το κούρεμα των ομολόγων.

Σήμερα η συνεστίαση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Σήμερα Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 και ώρα 12μ, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει, τη χρονιάτικη συνεστίασή της με κοπή και της πίτας της. Εκτός από το καλό φαγητό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα, ρεμπέτικα και άλλα λαϊκά τραγούδια.

ΚΚΕ
Περιοδείες στο κέντρο της Αθήνας

Οι πολιτικές εξελίξεις, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και οι θέσεις του ΚΚΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας σειράς περιοδειών στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες θα κορυφωθούν με συγκέντρωση το Σάββατο 11/2, στις 6.30 μ.μ., στην Κυψέλη, στο Πνευματικό Κέντρο στην οδό Καλογερά, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι περιοδείες που θα προηγηθούν είναι οι εξής: Δευτέρα 6/2 στις 11 π.μ. ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη λεωφόρο Γαλατσίου, στην οδό Δροσοπούλου και στην πλατεία Κολιάτσου. Τρίτη 7/2, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης, στην οδό Κυψέλης θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τρίτη 7/2, στις 6 μ.μ., στα Κάτω Πατήσια και στην πλατεία Αγίου Νικολάου θα περιοδεύσει ο Στέλιος Λάμπρου.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις αυξήσεις στα διόδια

Οι Κομματικές Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας για τις νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, στους σταθμούς Ελευσίνας και Αφιδνών, σήμερα, Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ