ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Θα είναι χιλιάδες οι μαχητές της ειρήνης

Ολοι στα Προπύλαια το Σάββατο 15 Φλεβάρη

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, και από εκεί με πορεία θα πάνε στην αμερικάνικη πρεσβεία, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νέο βρώμικο πόλεμο των εκπροσώπων της «νέας τάξης πραγμάτων», εναντίον του Ιράκ. Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ προτείνει στους οργανωτές και σε όσους πάρουν μέρος σε αντίστοιχες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που, ήδη, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στην Αθήνα, οι πορείες να συγκλίνουν σε κοινή κατεύθυνση προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις 15 Φλεβάρη, στα Προπύλαια και στη συνέχεια στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας θα ενώσει τη φωνή του με όλους τους λαούς που ξεσηκώνονται κατά της βαρβαρότητας και θα απαιτήσει:

- Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- Από τις κυβερνήσεις - μέλη του NATO να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

- Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

- Να κλείσει με πολιτική απόφαση η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας για τη διέλευση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.

- Να ασκηθεί βέτο από την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μην παρθεί απόφαση στήριξης του πολέμου.

Στην Πελοπόννησο

Σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων στις 15 Φλεβάρη, προχωρούν οι Επιτροπές Ειρήνης, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα:

- Στην Πάτρα, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και πολλοί μαζικοί φορείς καλούν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

- Στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Ειρήνης εξήγγειλε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. Για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης, καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς της πόλης, αύριο Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ.

- Η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζικών φορέων αύριο Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο «SPARTA INN».

- Στην Κόρινθο, η Γραμματεία της Κίνησης Κορινθίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στα Περιβολάκια.

- Στην Αργολίδα, η Κίνηση Αργολίδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, στο Ναύπλιο.

- Στην Ηλεία, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών (ΠΑΜΕ) του Πύργου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, για τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου. Για τον ίδιο λόγο, η Κίνηση Αμαλιάδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στη Βιβλιοθήκη.

Στην Κρήτη

Συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς της Κρήτης για τις 15 Φλεβάρη έχουν ήδη προγραμματιστεί:

- Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Ειρήνης, μαζί με πολλούς μαζικούς, συνδικαλιστικούς και νεολαιίστικους φορείς διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας.

- Στο Λασίθι, η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, στις 6 το απόγευμα.

- Στα Χανιά, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Αγοράς, στις 12 το μεσημέρι, μετά από απόφαση μαζικών φορέων του νομού.

- Στο Ρέθυμνο, πλήθος μαζικών φορέων διοργανώνουν συγκέντρωση στο Δημαρχείο, στις 6 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλία

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο, θα πραγματοποιηθεί, στις 15 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής. Εξάλλου, σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τρίτη, 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη Στερεά Ελλάδα

- Στη Λαμία αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη θα γίνει στην πλατεία Πάρκου στις 10.30 π.μ.

- Στη Λιβαδειά, συλλαλητήριο θα γίνει στις 15 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Σε συσκέψεις φορέων, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 15 Φλεβάρη, καλούν οι παρακάτω φορείς:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και η επιτροπή «Αγρίνιο: Δράση Θεσσαλονίκη 2003» σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας καλεί σήμερα, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διώνη».

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων της Αρτας αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας.

- Το Εργατικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιωαννίνων καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η Επιτροπή Ειρήνης του νομού καλεί την Παρασκευή 7/2/2003, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κεφαλονιάς διοργανώνει συλλαλητήριο για την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου, ενώ παράλληλα καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς του νησιού αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αντιπολεμικός πυρετός

Ολοένα και περισσότεροι φορείς ανταποκρίνονται καθημερινά στο κάλεσμα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και των Επιτροπών Ειρήνης για συμμετοχή στα συλλαλητήρια αντίστασης στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, που θα γίνουν στις 15 Φλεβάρη σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέσα από πλατιές συσκέψεις φορέων καθορίζονται οι χώροι και οι ώρες πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων, ενώ πολλοί είναι οι φορείς που διοργανώνουν και τοπικές εκδηλώσεις. Σύσσωμος ο λαός ετοιμάζεται να διεκδικήσει να σταματήσει κάθε στρατιωτική διευκόλυνση από την ελληνική κυβέρνηση, να κλείσει η βάση της Σούδας, να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από τον Περσικό.

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλο το λαό της Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχει μαζικά στην αντιπολεμική διαδήλωση, να ενώσει τη φωνή του με τους λαούς όλου του κόσμου και να βάλει φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. «Ο "άξονας του κακού", μέρα με τη μέρα, διευρύνεται και οι όποιες "κοινές" θέσεις της ΕΕ δεν αποτρέπουν τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία από το να εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το λαό του Ιράκ», προειδοποιεί με ανακοίνωσή της. Και καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση, προκειμένου αγωνιστικά να ειπωθεί ξεκάθαρα η εναντίωση στον πόλεμο κατά του Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Περιφερειακές εκδηλώσεις, ώστε πολύμορφα και μαζικά να εκφραστεί η αντίθεση του λαού από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν οι Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στις 15 του μήνα.

Στην Καλαμαριά με πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων του Δήμου Καλαμαριάς, θα πραγματοποιηθούν στις 10 Φλεβάρη έκθεση ζωγραφικής, με συμμετοχή των παιδιών Δημοτικών και Γυμνασίων, έκθεση ιδεών για τους μαθητές των Λυκείων. Επίσης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας στο 1ο Λύκειο, με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα θύματά τους. Στις 11 Φλεβάρη στις 6μ.μ. θα ξεκινήσει λαμπαδηδρομία από τον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Ο Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 9 του μήνα, στις 14 Φλεβάρη Λαμπαδηδρομίες και στα 4 διαμερίσματα του Δήμου (Φύλιρο, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη), αντιπολεμική συναυλία στις 23 Φλεβάρη και εκδήλωση με θέμα Γυναίκα και Ειρήνη στις 8 Μάρτη.

Αντιδράσεις φορέων

Το κύμα αντίδρασης των φορέων καθημερινά μεγαλώνει. Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Μυγδονίας «εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα των πολιτών της περιοχής, δηλώνει την αντίθεσή του στον επικείμενο αμερικανοβρετανικό πόλεμο ενάντια στον πολύπαθο ιρακινό λαό και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί και να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ καλεί κάθε Ελληνα και Ελληνίδα να πάρει τη θέση του στο αντιπολεμικό κίνημα, όπως είναι αποφασισμένοι να πράξουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. «Εμείς θα βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του πολέμου και καλούμε όλο το λαό να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα, για να αποτρέψουμε αυτό τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ενωμένοι θα νικήσουμε», σημειώνουν.

Στις άλλες πόλεις

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινούνται και οι φορείς στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέσα από συσκέψεις φορέων που καλούνται με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι χώροι και οι ώρες πραγματοποίησης των διαδηλώσεων. Αύριο τέτοιες συσκέψεις θα γίνουν σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Ενώ ήδη σε μια σειρά πόλεις έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Φλεβάρη:

Στο Κιλκίς η αντιπολεμική διαδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης. Στην Καβάλα στις 11 π.μ στην κεντρική πλατεία, στην Ξάνθη στις 12 μ.μ στην κεντρική πλατεία, στη Φλώρινα στις 6 μ.μ στην πλατεία της πόλης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ολοι μαζικά στους δρόμους

Σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ «ενάντια στο νέο εφιάλτη που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές» κατά του λαού του Ιράκ, καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η «νέα τάξη», η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, είναι η σύγχρονη ιμπεριαλιστική οργάνωση, που έχει ως σκοπό την υποταγή των λαών, την κατάκτηση των ενεργειακών πηγών, για την εξασφάλιση και μεγιστοποίηση των κερδών του διεθνούς κεφαλαίου. Ακόμα, σημειώνει, ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι αντιθέσεις ιμπεριαλιστών που επιδιώκουν ο καθένας για λογαριασμό του «το μεγαλύτερο μερίδιο από το μοίρασμα της λείας». Στη συνέχεια τονίζει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ελιχθεί και ενώ εμπλέκει τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπαθεί ταυτόχρονα να εκτονώσει τη λαϊκή αντίδραση με καλέσματα συμμετοχής στις διαδηλώσεις.

«Η μοναδική ελπίδα για να μην περάσουν τα σχέδια», υπογραμμίζει, βρίσκεται στην κινητοποίηση των λαών, πρώτα και κύρια των εργαζομένων. Παλεύουμε, καταλήγει, ενάντια στον πόλεμο, στην επίθεση των δικαιωμάτων μας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξη στις ΗΠΑ, να κλείσει τη βάση της Σούδας, να απαγορεύσει τη χρήση του ελληνικού εδάφους για τη διέλευση των ιμπεριαλιστών δολοφόνων. Ακόμα να επιστρέψει το ελληνικό πολεμικό πλοίο από τον Περσικό και η ελληνική προεδρία της ΕΕ να ασκήσει βέτο ώστε να μη ληφθεί απόφαση στήριξης του πολέμου.

  • Τη συμμετοχή της στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο αποφάσισε και η διοίκηση του Συνδέσμου Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και καλεί όλα τα μέλη να πάρουν μέρος. Αντίστοιχα τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο αποφάσισε η διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Αττικής.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑΣ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Πικετοφορία ενάντια στην επιδρομή των ιμπεριαλιστών

Σε πικετοφορία έξω από την Ελληνική Βουλή καλούν το λαό της Αθήνας την Πέμπτη 6 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Πρόκειται για άλλη μια αντίδραση των λαϊκών, φιλειρηνικών δυνάμεων απέναντι στη νέα επιδρομή που σχεδιάζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος του ιρακινού λαού.

Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ομόνοιας (έξω από το κατάστημα «Hondos Center»). Η κινητοποίηση θα γίνει με αφορμή την παρουσίαση από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ «στοιχείων» για το ιρακινό οπλοστάσιο, που να δικαιολογούν τη νέα επίθεση Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. ΝΑΤΟ και ΕΕ χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να βάλουν χέρι στον πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα με διάφορα προπαγανδιστικά τρικ προετοιμάζουν την κοινή γνώμη και για επιδρομές σε βάρος του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας.

Η «Δράση», στην ανακοίνωσή της, τονίζει την κάθετη αντίθεσή της στη νέα επιδρομή με ή χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να την «επιτρέπει». Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί άμεσα από κάθε σχετική διαδικασία (παραχώρηση της Σούδας, άλλων λιμανιών και βάσεων στους ΝΑΤΟικούς, παραχώρηση όποιας άλλης βοήθειας). Να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί, οπλίτες και ναύτες που «υπηρετούν» σε τέτοιες, ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ