ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 38 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ, ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΣΤΟΠ στον επιθετικό πόλεμο!

«Stop στον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ»! Κάτω απ' αυτή την απαίτηση έβαλαν την υπογραφή τους και στην υπηρεσία αυτού του στόχου θέτουν όλες τους τις δυνάμεις, 38 Κομμουνιστικά, Εργατικά και Αριστερά Κόμματα - η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται - από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χτες και στο οποίο επισημαίνουν:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο όπου ΗΠΑ και Βρετανία κλιμακώνουν τις προετοιμασίες για να εξαπολύσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον οποίο ήδη το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στηρίξει στη σύνοδο της Πράγας. Το εκτεταμένο πολεμικό δυναμικό των βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ενεργοποιείται με σκοπό τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου. Οι προετοιμασίες που πραγματοποιούνται γι' αυτό τον πόλεμο έχουν οδηγήσει σε παραβιάσεις συνταγμάτων, νόμων και διεθνών συνθηκών συγκεκριμένων χωρών».

Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τους συμμάχους της, μέσω του ΝΑΤΟ, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στο έδαφός τους και τη στρατιωτική συμμετοχή τους στην «κατοχή του Ιράκ.

Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι προετοιμασίες για αυτό τον πόλεμο είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από την απόφαση 1441 του ΟΗΕ και τη δουλιά των επιθεωρητών του ΟΗΕ και αδιάφορα από τα μέτρα διευκόλυνσης που πήρε το Ιράκ απέναντι στα αιτήματα του ΟΗΕ. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο πόλεμος αυτός επιδιώκει το στρατιωτικό στόχο του ελέγχου μιας στρατηγικής περιοχής, των πετρελαίων και αγορών. Ταυτόχρονα, είναι μια απόπειρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεπεραστεί η βαθιά οικονομική κρίση τους και να λύσει τα προβλήματά της σε βάρος άλλων».

«Ο πόλεμος θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στον ιρακινό λαό -τονίζεται στο ανακοινωθέν - που ήδη έχει υποφέρει από το εμπάργκο χρόνων, τις αεροπορικές επιδρομές και την πολιτική του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πόλεμος στο Ιράκ, το οποίο συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, θα προάγει τους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή και συγκρίνεται με την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση του Ισραήλ και την ανοχή της καταπιεστικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών».

Σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου υπογραμμίζεται:

«Η επίθεση στο Ιράκ, που βασίζεται στο νέο αμερικάνικο δόγμα των "προληπτικών πολέμων", απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού. Θέτει μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί ένα προηγούμενο για άλλες αυθαίρετες επιθετικές πράξεις. Κανένα επιχείρημα ή τέχνασμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε υποστήριξη του ΟΗΕ σε αυτό τον πόλεμο».

Τα 38 κόμματα καταγγέλλουν με δριμύτητα «τη στάση των κυβερνήσεων και της πολιτικής ηγεσίας των κρατών της ΕΕ που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα ή αποτελεσματική προσπάθεια για την αποτροπή του πολέμου και, συνεπώς, στην πράξη υποστηρίζουν τη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ.

Η διεθνής ένταση κλιμακώνεται παραπέρα, οι διεθνείς σχέσεις στρατιωτικοποιούνται, οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί αυξάνουν και νέες εθνικές, Ευρωενωσιακές και ΝΑΤΟϊκές "δυνάμεις ταχείας επέμβασης" δημιουργούνται.

Από την άλλη, η απειλή του πολέμου έχει οδηγήσει σε δικαιολογημένη κατακραυγή σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια χωρίς προηγούμενο πλατιά κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ενάντια στις μιλιταριστικές πολιτικές κυβερνήσεων. Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων κινημάτων πολιτικά ανένταχτων, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, διπλωμάτες καλούν για μια διπλωματική, ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος».

«Τα Κόμματά μας - καταλήγει το ανακοινωθέν - που ήδη έχουν αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες, παίζουν ένα δραστήριο ρόλο σ' αυτό το πλατύ αντιπολεμικό κίνημα και καλούν σε ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις των λαών. Πρέπει να εντείνουμε την αντιπολεμική καμπάνια στους κατοίκους, στους τόπους δουλιάς, στα συνδικάτα και στα ΜΜΕ, στα κοινοβούλια και με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία και μέσο. Πρέπει να σταματήσουμε τον επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για απόπειρες των μεγάλων δυνάμεων να εκβιάσουν τον ΟΗΕ. Πρέπει να αντιταχθούμε σε κάθε είδους Ευρωπαϊκή υποστήριξη στον πόλεμο ή συμμετοχή σε αυτόν. Απαιτούμε να μη διαθέσουν οι χώρες μας στις ΗΠΑ στρατιωτικές ή άλλες διευκολύνσεις για να πραγματοποιήσουν τους επιθετικούς σκοπούς τους».

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

2. Κόμμα Εργατών Βελγίου

3. Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

5. Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

7. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

8. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

9. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

10. Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία Δανίας

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

13. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

14. Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

17. Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

19. Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

21. ΑΚΕΛ, Κύπρος

22. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

23. Κόμμα των Κομμουνιστών της Λευκορωσίας

24. Κίνημα Ενωμένης Αριστεράς στο Λουξεμβούργο

25. Κόμμα των Μεξικάνων Κομμουνιστών

26. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

27. Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

29. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

30. Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας

32. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

33. Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

34. Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας

35. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

36. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ