ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Ψήφο αγωνιστική, για να δυναμώσει η διεκδίκηση όλων των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ»

Από παλιότερη Γενική Συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Από παλιότερη Γενική Συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Μάχη για να μετατραπούν οι εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα (Δευτέρα 6/12) σε έναν ακόμη σταθμό του μεγάλου αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις δουλειάς στην επιχείρηση δίνουν οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ».

Το αγωνιστικό αυτό ψηφοδέλτιο «δημιουργήθηκε από τα κάτω, μέσα στο καμίνι της δουλειάς και του αγώνα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο κάλεσμα προς τους εργαζόμενους.

Συμμετέχουν σε αυτό εργαζόμενοι που τα προηγούμενα δύο χρόνια πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Τώρα, διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους για να πάρει δύναμη το σωματείο, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις συνέχισης του αγώνα χωρίς ταλαντεύσεις, κωλυσιεργίες και πισωγυρίσματα.

Με αφορμή τις εκλογές, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με υποψηφίους της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» για τον ρόλο του Σωματείου, την πείρα του δίχρονου αγώνα που δίνουν και τη συνέχισή του.

«Τι σωματείο χρειαζόμαστε» το πραγματικό ερώτημα

«Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι ένα: Τι σωματείο χρειαζόμαστε. Ενα σωματείο που θα είναι αταλάντευτος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και θα δίνει τη μάχη με ενότητα και με προσήλωση για την προάσπισή τους, ή ένα σωματείο που θα ψάχνει "ευκαιρίες" συναίνεσης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, που θα ψηφίζει κινητοποιήσεις, αλλά θα απέχει από την οργάνωσή τους, που θα αποφεύγει ακόμη και την κριτική στην κυβέρνηση;

Την απάντηση την δίνει η πείρα από τον αγώνα που δίνουμε δύο χρόνια τώρα και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει, με κυριότερη ότι βρισκόμαστε ακόμη μέσα στην εργασία μας», αναφέρει αρχικά ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης του Σωματείου και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας».

Και προσθέτει: «Το νέο ψηφοδέλτιο, με το οποίο διεκδικούμε τη νίκη στις εκλογές του Σωματείου, δημιουργήθηκε μέσα στον αγώνα. Στην καθημερινή μάχη για την οργάνωση και επιτυχία των κινητοποιήσεων, για την ενότητα όλων των εργαζομένων, για να μην περάσει το δηλητήριο της διάσπασης και του εφησυχασμού που "ποτίζει" η κυβέρνηση.

Στις πρωτοβουλίες που πήραμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για την οργάνωση και επιτυχία της 24ωρης απεργίας και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και την ίδια τη διεξαγωγή της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.

Στις μαζικές συσκέψεις όπου εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας και είδαμε ξεκάθαρα την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να γίνει πραγματική ανατροπή, ώστε να αναδειχθεί ένα δυνατό σωματείο με διοίκηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας, χωρίς ταλαντεύσεις».

Κριτήριο η συνέχιση του αγώνα για τα δικαιώματά μας

Σημειώνει επίσης ότι αυτό θα πρέπει να είναι και το κριτήριο με το οποίο θα πάνε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις κάλπες. «Το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ποιος συνδυασμός μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας και κυρίως το δικαίωμα στη δουλειά. Το δικαίωμα να δουλεύουμε σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μπορούμε να επιστρέφουμε στο σπίτι μας ζωντανοί και υγιείς.

Την ανάγκη σε συνθήκες πανδημίας να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής μας και των οικογενειών μας, με την ενίσχυση των υποδομών Υγείας παντού. Την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια σε όλα τα είδη που έχουμε ανάγκη, σε κοινό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους.

Το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ποιος συνδυασμός μπορεί να εξασφαλίσει την αγωνιστικότητα, την ενότητα, τη συνέπεια λόγων και έργων, τη συνέχιση του αγώνα χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα και την έκφραση αλληλεγγύης πάνω στον δίκαιο και τίμιο αγώνα μας, την παραδειγματική λειτουργία του Σωματείου μας».

Με ενότητα και αγωνιστική κατεύθυνση

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ, που η κυβέρνηση διαλύει την εταιρεία και τις ζωές των εργαζομένων, μόνο ένα δυνατό σωματείο, σε αγωνιστική κατεύθυνση, θα μπορέσει να βάλει φραγμούς και να έχει κατακτήσεις όπως αυτές που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Κάζας, μέλος της απερχόμενης διοίκησης και εκ νέου υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ».

Και σημειώνει: «Μπροστά στην κρίσιμη αυτή στιγμή, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, που παρά τις διαφορές μας τα δύο προηγούμενα χρόνια ήμασταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και παλέψαμε για την ενότητα και την επιτυχία των κινητοποιήσεων, διαμορφώσαμε ένα νέο ψηφοδέλτιο. Σκοπός μας είναι να προκύψει ένα ΔΣ ικανό να προφυλάξει αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα και να διασφαλίσει τη συνέχιση του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ποιοι ήταν μπροστά στον αγώνα μέχρι τώρα, ποιοι έδιναν τη μάχη για την οργάνωση και επιτυχία των κινητοποιήσεων, ποιοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι το Σωματείο θα λειτουργεί σωστά και με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων».

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να γίνει η ανατροπή στο Σωματείο. Να ξεκαθαρίσει "η ήρα από το στάρι" και να προκύψει μια συνδικαλιστική οργάνωση που θα νοιάζεται πραγματικά για τις ανάγκες όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος, με το ψηφοδέλτιο της ΑΕΕΛ, συμμετέχει για πρώτη φορά ως υποψήφιος στο Σωματείο.

Αναφέρει επίσης ότι δούλευε για 8 χρόνια ως εργολαβικός κάνοντας την ίδια δουλειά με τώρα που έχει ενσωματωθεί στο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, χωρίς όμως να είχε τις ίδιες αποδοχές και δικαιώματα. «Η νέα διοίκηση θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους εργολαβικούς, όπως και στο να μην περάσει ο διαχωρισμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση περί "παλιού" και "νέου". Και οι εργαζόμενοι ξέρουν πως μόνο το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ" μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μαζικές δράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλωρύχων

Κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εργοδοτικής επίθεσης της «Ελληνικός Χρυσός» και των εργολάβων της, οργανώνουν εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Την Κυριακή 5 Δεκέμβρη, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Μεγάλης Παναγιάς, από όπου στη συνέχεια θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία στα χωριά της περιοχής των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 8.30 π.μ., οργανώνουν συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του Νίκου Τζανετή, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και Λατομεία Β. Ελλάδας, από την εταιρεία EDILMAC, την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη.

Τα εργατικά σωματεία που καλούν είναι: Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χαλκιδικής, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας.

Σε μαζική συμμετοχή καλούν επίσης το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πανελλαδική 48ωρη απεργία από τις 10/12 για τη ΣΣΕ

Για τη μάχη της νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, προετοιμάζονται οι ναυτεργάτες διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς.

Προβάλλουν ακόμα διεκδικήσεις που αφορούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που συνδέονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα καράβια.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας βρίσκονται οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις σε κάθε καράβι, σε κάθε λιμάνι της χώρας αναδεικνύουν την ανάγκη «να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών η περιφρούρηση της απεργίας. Με αγωνιστική αισιοδοξία να διεκδικήσουμε για τις δικές μας ανάγκες», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Καταγγέλλουν ταυτόχρονα ότι «η υπονόμευση του απεργιακού αγώνα», δηλαδή της 48ωρης απεργίας στις 11 Νοέμβρη, την οποία έληξε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με συνοπτικές διαδικασίες, «όπλισε την επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργείου Ναυτιλίας, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Επιθετικότητα που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή μετά τη λήξη της απεργίας, όταν οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας «πρότειναν αυξήσεις κοροϊδίας για τις ΣΣΕ, με 0% για το 2020, 1% από τον Νοέμβρη του 2021 και 1% από τον Ιούνη του 2022».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Απεργούν ξανά στις 8 και 9 Δεκέμβρη

Σε 48ωρη απεργία στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, στις 8 και 9 Δεκέμβρη, μετά την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Η νέα απεργία προετοιμάζεται με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Απηχώντας την αποφασιστικότητα και τις αγωνιστικές διαθέσεις, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής και Διανομής στην οδό Δωρίδος αποφάσισαν να πάρουν μέρος καθολικά στην απεργία. «Οπως και στις 29 του Νοέμβρη, έτσι και στις 8 και 9 Δεκέμβρη από τη Δωρίδος δεν θα κινηθεί μηχανάκι και βαν, δεν θα βγει δέμα. Αρνούμαστε να δουλεύουμε νοικιασμένοι, με συμβάσεις του μήνα σαν σκλάβοι. Αρνούμαστε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Καλούν τους συναδέλφους τους «από το ΚΔ στη Λένορμαν, από το Κρυονέρι και το Αεροδρόμιο, από όλα τα γραφεία των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier, να αποφασίσουν ακόμη πιο μαζικά και συλλογικά, όπως και εμείς, να συμμετέχουν στην απεργία. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς είμαστε οι πολλοί, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Χωρίς εμάς δουλειά δεν βγαίνει».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας. Απορρόφηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται στο δίκτυο των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενοικίασης από τις μητρικές εταιρείες των ΕΛΤΑ ΑΕ και «Ταχυμεταφορές» ΕΛΤΑ ΑΕ. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους κ.ά. Την αλληλεγγύη του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ