ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G20
Γενικόλογα ευχολόγια για να κρύψουν τον ανειρήνευτο ανταγωνισμό

Οι ηγέτες του G20 σε «οικογενειακή» φωτογραφία

Copyright 2018 The Associated

Οι ηγέτες του G20 σε «οικογενειακή» φωτογραφία
Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μεξικού, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και της ΕΕ ως συνόλου), που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, κατέγραψε από τη μια τον σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις του ιμπεριαλιστικού συστήματος και από την άλλη την προσπάθεια αυτό να εκφραστεί όσο γίνεται πιο διπλωματικά, χωρίς ιδιαίτερες αιχμές. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πρωτίστως για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της εξαπάτησης των λαών, ότι όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, πολιτικοί και τεχνοκράτες (συμμετείχαν και οι επικεφαλής του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας), δήθεν νοιάζονται για την «ανάπτυξη» και την «ευημερία» όλων. Οτι δηλαδή ο καπιταλισμός, που τσακίζει καθημερινά τα λαϊκά δικαιώματα για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι λίγοι μονοπωλιακοί όμιλοι, μπορεί δήθεν να γίνει πιο ανθρώπινος.

Αυτό φαίνεται ανάγλυφα στο κείμενο της τελικής Διακήρυξης που υπέγραψαν οι 20 ηγέτες, ένα ευχολόγιο που επιχειρεί - μάταια - να συγκεράσει τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με γενικόλογες διατυπώσεις περί «διεθνούς συνεργασίας για «βιώσιμη ανάπτυξη», «προστασίας του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία και την εκπαίδευση», «μοιράσματος των πλεονεκτημάτων από την τεχνολογική μετάβαση», «προστασίας της παιδικότητας» και της «ισότητας των φύλων», «προστασίας των προσφύγων» (που εμφανίζονται περίπου ως φυσικό φαινόμενο) και άλλα βαρύγδουπα. Ολα αυτά μόνο ως ανέκδοτα ακούγονται στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, είτε αυτή αφορά τις υποανάπτυκτες χώρες, όπου η παιδική εργασία κάνει θραύση, είτε τις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες, όπου οι κάθε λογής ελαστικές μορφές απασχόλησης χρησιμοποιούνται από τους κεφαλαιοκράτες για να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και όπου οι ταξικοί φραγμοί σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, δικαιώματα «σπάνε κόκαλα».

Στο «διά ταύτα», πάντως, οι ηγέτες διατυπώνουν (στο σημείο 4 της Διακήρυξης) την ανησυχία τους ότι η «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» γίνεται «όλο και λιγότερο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών» και εξακολουθούν να υπάρχουν «βασικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών αδυναμιών και γεωπολιτικών ανησυχιών». Διαπιστώνεται δηλαδή ότι η αναιμική ανάπτυξη σε πολλές χώρες, έκφραση της ανισόμετρης ανάπτυξης στον καπιταλισμό, μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε κρίση.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα υποτιθέμενης αντιμετώπισής της (κάτι που επηρεάζει άμεσα τη βιομηχανική παραγωγή), αποτελεί άλλο ένα πεδίο ανταγωνισμού, όπως και σε ποιες μορφές Ενέργειας θα δοθεί προτεραιότητα. Σε αυτό το σημείο, όλοι οι ηγέτες - εκτός του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ - επιβεβαίωσαν τη «δέσμευση στη Συμφωνία του Παρισιού για να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη». Η διατύπωση που επελέγη για τις ΗΠΑ ήταν ότι «επαναλαμβάνουν την απόφασή τους να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού και επιβεβαιώνουν την άποψή τους για ισχυρή δέσμευση για οικονομική ανάπτυξη και πρόσβαση στην Ενέργεια και στην ασφάλεια, χρησιμοποιώντας όλες τις πηγές Ενέργειας και τεχνολογιών και παράλληλα προστατεύοντας το περιβάλλον».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι υποστηρίζονται οι λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το βάθεμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ γίνεται προτροπή να εφαρμόζονται «δεσμεύσεις» για «συναλλαγματικές ισοτιμίες», «δίκαιη φορολογική πολιτική» και «λειτουργία του διεθνούς εμπορίου με κανόνες». Στο σημείο αυτό στη Διακήρυξη αποφεύχθηκαν αναφορές στην πολιτική εθνοκρατικού προστατευτισμού, που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και άλλοι, ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει συμφωνία για «μεταρρύθμιση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σημειώνεται ακόμα η συμβολή που έχει το πολυμερές εμπορικό σύστημα ως «κινητήρας της ανάπτυξης της παραγωγικότητας, της καινοτομίας, της απασχόλησης». Επιπλέον, δίνονται ...όρκοι για την «καταπολέμηση της διαφθοράς» και την «καταδίκη της τρομοκρατίας».

Στις διμερείς συναντήσεις ξεχώρισαν τα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου - ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπέγραψαν τη λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που είχαν συμφωνήσει - όπως και οι εξελίξεις σε περιοχές όπου εξελίσσονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, η Ουκρανία (με αφορμή την τελευταία κλιμάκωση στην Κριμαία - δες σχετικό θέμα), η Κορεατική Χερσόνησος.

Η παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα - διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ιδιαίτερα μετά τη βάρβαρη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δημιούργησε μια σχετική δυσφορία στους ηγέτες (με εξαίρεση τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, με τον οποίο ο Μπιν Σαλμάν είχε θερμό χαιρετισμό), αλλά στις σχέσεις μεταξύ εκπροσώπων αστικών τάξεων αυτά ξεπερνιούνται. Οπως δείχνουν άλλωστε και οι διμερείς μπίζνες που καλά κρατούν, ιδιαίτερα η αγορά όπλων από τους Σαουδάραβες, οι οποίοι συμμετέχουν στο σφαγιασμό των λαών της περιοχής.

Τρίμηνη «εκεχειρία» ΗΠΑ - Κίνας

Στους προσωρινούς συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνεται και η «εκεχειρία» στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας σε ό,τι αφορά τους δασμούς. Ο Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να «παγώσουν» για 90 μέρες την επιβολή νέων δασμών.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αυξήσουν στο 25% τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από την 1η Γενάρη του 2019, όπως είχε αναγγείλει. Αντίστοιχα, ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα αμερικανικών προϊόντων, αν και δεν διευκρινίζεται η αξία τους. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Πεκίνο εξέφρασε την προθυμία να «εγκρίνει την προηγουμένως απορριφθείσα συμφωνία εάν ξαναπαρουσιαστεί».

Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι αν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την Κίνα για τα ζητήματα που θεωρεί «αγκάθια» για το διμερές εμπόριο (καταναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, άρση των μη δασμολογικών φραγμών, «κλοπή» μέσω διαδικτύου, διάθεση αγροτικών προϊόντων κ.λπ.), μετά τις 90 μέρες οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.


ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολεμικές προετοιμασίες και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες «προβοκάτσιες»

Οξύνεται η ένταση με πυρήνα τη στρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα - που αντανακλά την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία - με τις δυο πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι 24 Ουκρανοί ναύτες και αξιωματικοί έχουν προφυλακιστεί από τις ρωσικές αρχές και τους έχει απαγγελθεί η κατηγορία της παραβίασης συνόρων. Πίσω από τη διένεξη στον πορθμό Κερτς (που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα) κρύβεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, την οποία δεν αναγνωρίζουν η Ουκρανία και οι «Δυτικοί» της σύμμαχοι, αλλά και για τον έλεγχο των στενών που εξασφαλίζουν την έξοδο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, οι εφεδρικές στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Επίσης θα προστεθούν ορισμένες στρατιωτικές μονάδες, ώστε να δυναμώσει η άμυνα της χώρας. Στο μεταξύ, χτες οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην περιοχή του Ντονμπάς προειδοποίησαν ότι ετοιμάζεται επίθεση από ουκρανικές και δυτικές δυνάμεις. Κατήγγειλαν προβοκάτσιες που προετοιμάζονται από τις ουκρανικές αρχές, όπως χημικές επιθέσεις - σε συνεργασία με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, αναφέρουν - που θα τις παρουσιάσουν ως επιθέσεις των «πολιτοφυλάκων». «Θα αποτελέσει το πρόσχημα για μια μαζική εκτόξευση πυραύλων σε κρίσιμες υποδομές και περιοχές» του Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως, ο Ποροσένκο για ακόμη μια φορά κάλεσε να αυξηθούν οι «δυτικές» στρατιωτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. «Χρειαζόμαστε αύξηση της ναυτικής παρουσίας της Γερμανίας και των συμμάχων στη Μαύρη Θάλασσα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τη Ρωσία», δήλωσε χτες σε γερμανικό ραδιόφωνο. Εξαρχής το συγκεκριμένο περιστατικό αξιοποιείται σαν «σφήνα» ανάμεσα στις όποιες σχέσεις αναπτύσσει η Ρωσία με τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Ετσι, ο Ποροσένκο επανέλαβε πως «πρέπει να σταματήσουμε» τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και στην κατασκευή του συμμετέχουν και γερμανικά μονοπώλια, αλλά και «να σκεφτούμε νέες κυρώσεις (προς τη Ρωσία)».

Η σταδιακή «απεμπλοκή» από τους ουκρανικούς αγωγούς για μεταφορά ρωσικού αερίου, που επιδιώκει η ρωσική κυβέρνηση, οι αυστηροί έλεγχοι των ουκρανικών πλοίων στον πορθμό Κερτς, καθώς και η υπολειτουργία των δυο ουκρανικών λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα, προκαλούν τριγμούς στην καπιταλιστική οικονομία της Ουκρανίας. Ολα αυτά άλλωστε έχει επισημάνει και η ΕΕ, ενώ η Γερμανία αναδεικνύει ως «κομβικό» το ζήτημα της συνέχισης της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει ο «Nord Stream 2».

Στο G20 η αντιπαράθεση

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή το περιστατικό στην Αζοφική εκφράστηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημέρωσε προσωπικά την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το επεισόδιο με τα ουκρανικά καράβια στον πορθμό του Κερτς. «Ο Πρόεδρος Πούτιν τους έδειξε πώς έγινε αυτή η προβοκάτσια, πώς επιχείρησαν να την υλοποιήσουν», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μιλήσαμε για την κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα, γιατί και εκεί πρέπει να αποφευχθεί η όποια επιδείνωση», είπε η Μέρκελ για τη συνάντησή της με τον Πούτιν. «Ενθαρρύνουμε μια συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, στην οποία επίσης πρέπει να συζητηθούν οι διαδικασίες που ισχύουν εκεί», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας πως «θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Αζοφική προς τις ουκρανικές ακτές. Υπάρχει μια συνθήκη γι' αυτό, του 2003, την οποία πρέπει να τηρεί η Ρωσία».

Επίσης ο Βλ. Πούτιν δήλωσε το Σάββατο στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του G20 ότι «ο πόλεμος θα συνεχίζεται» στην Ανατολική Ουκρανία όσο η σημερινή κυβέρνηση «παραμένει στην εξουσία». Η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί να «δικαιολογεί τις οικονομικές αποτυχίες της με τον πόλεμο», επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε έναν «ξένο εισβολέα», εκτίμησε ο Πούτιν.

«Απαραίτητη» μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε από το Μπουένος Αϊρες «απαραίτητη» μια «ουσιαστική συνάντηση» με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι «θα μπορέσουμε να συναντηθούμε όταν η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη». Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την Πέμπτη την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο του G20 λόγω της κλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε - σύμφωνα με τον Τραμπ - η Μόσχα κατά της Ουκρανίας. Πάντως, η ρωσική πλευρά είχε αποδώσει την ακύρωση της συνάντησης Πούτιν - Τραμπ σε «εσωτερικά ζητήματα» των ΗΠΑ, υπονοώντας πως το επεισόδιο στην Αζοφική αξιοποιήθηκε προσχηματικά.

«Τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται κυρίως για τα θέματα στρατηγικής σταθερότητας και μετά είναι τα θέματα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι είχε άτυπη σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του G20: «Μιλήσαμε όρθιοι. Απάντησα στις ερωτήσεις του σχετικά με το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα. Εχει την άποψή του για το θέμα, εγώ έχω δική μου, αλλά τον ενημέρωσα για το τι συνέβη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ