ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου

Παρέμβαση εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Ξεκίνησε χτες το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δήμων μετά από την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, τα οικονομικά των δήμων κ.ά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, από το βήμα του συνεδρίου δήλωσε πως τα επόμενα τρία χρόνια θα γίνουν 1.500 προσλήψεις στους δήμους, θέλοντας ουσιαστικά να παρουσιάσει με αυτόν τον τρόπο πως θα καλυφθούν μια σειρά ανάγκες σε προσωπικό. Ωστόσο, μπροστά στις πραγματικές ανάγκες καθώς και στις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή το σταμάτημα μιας σειράς υπηρεσιών, αυτό μοιάζει (εάν υλοποιηθεί) σταγόνα στον ωκεανό. Επιπλέον, τέτοιες υποσχέσεις αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία, όταν βρίσκονται και θα βρίσκονται σε ισχύ προβλέψεις όπως οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», που απαγορεύουν την οποιαδήποτε πρόσληψη, ή προβλέψεις όπως προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή μόνο στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δημότες θα χαρατσώνονται επιπλέον για να διατηρείται μια θέση εργασίας των 300 ή 400 ευρώ. Επιπλέον είναι εμπαιγμός αυτό που είπε ο υπουργός, ότι δηλαδή καλεί τους δημάρχους να συνεργαστούν για την υλοποίηση των προσλήψεων. Κι αυτό γιατί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση η άρνηση να γίνουν προσλήψεις σύμφωνα με τις προτάσεις του προγραμματισμού προσλήψεων των δήμων, μία άρνηση που φτάνει ακόμα και το 80%!

Ακόμα, ο υπουργός ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που αφορούν: Την αύξηση του αριθμού των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έως και +50% (από +30%) από τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν, και την εκλογή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, που πλέον θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών.

Δύο κυβερνήσεις, ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Στο συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στην τοποθέτησή του ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας ακόμη περιόδου για την Τοπική Διοίκηση και τους φορείς της. Τα πέντε χρόνια που πέρασαν για δήμους και Περιφέρειες, ταυτίζονται με την υλοποίηση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στο λαό. Δυο διαφορετικές κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά ίδια η αντιλαϊκή πολιτική και στους δήμους. Η Τοπική Διοίκηση συμμετέχει στην αντιλαϊκή επίθεση με αιχμή τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη λεγόμενη αποκέντρωση, με μοχλό τη μεγάλη και απόλυτη μείωση της χρηματοδότησής της από το κράτος. Το κράτος "αδειάζει" από πάνω του τις ευθύνες για μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι δομές της Πρόνοιας για το παιδί, την οικογένεια, τα σχολεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό κ.λπ.

Στο όνομα του "απόμακρου συγκεντρωτικού και σπάταλου κράτους" οι δήμοι γίνονται οι αρωγοί της ανταπόδοσης που εξαπλώνεται, της επιχειρηματικότητας, της όλο και μεγαλύτερης επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της διαφοροποίησης και "των ελάχιστων παροχών" για δικαιώματα όπως η Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία. Σήμερα, με βάση τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε, δημοτικά τέλη και φόροι ξεπερνάνε κατά πολύ τη χρηματοδότηση από το κράτος και ο στόχος είναι να φτάσουν το 2022 τα 2 δισ. και 755 εκατ.

(...) Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του "Καποδίστρια" και του "Καλλικράτη", που προηγήθηκαν, ωρίμασαν το έδαφος για ανατροπές σαν τις παραπάνω. Οι μεγάλες διοικητικές και οικονομικές οντότητες που δημιουργήθηκαν στους δήμους, τους έδεσαν πιο σφιχτά με κράτος και ευρωενωσιακούς θεσμούς. Με τις προτεραιότητες και τις λειτουργίες τους. Μάκρυναν το χέρι του κράτους που τσάκισε τον λαό. Παραμερίστηκαν οι λαϊκές ανάγκες, πήραν ανάσα και αέρα τα πανιά της επιχειρηματικής δράσης, οι δήμαρχοι έγιναν "manager", στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης συνωστίζονται πρόσωπα της αγοράς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, κάθε λογής επιχειρηματίες μαζί με τα συμφέροντά τους.

Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον;

(...) Εδειξαν ακόμα δήμοι και δημοτικές αρχές μεγάλη εφευρετικότητα στην ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας του λαού, στο χαμήλωμα των απαιτήσεών του. Προσπάθεια πολυποίκιλη με αιχμή τις δομές "διαχείρισης της φτώχειας", τις ΜΚΟ, τον λεγόμενο εθελοντισμό που στρεβλώνει τη λαϊκή αλληλεγγύη, τα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων ως φτηνού εργατικού δυναμικού, τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία. Προσπάθεια που αναγνωρίζεται από το σύνολο των αστικών κομμάτων, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ. Γι' αυτό και ενισχύουν αυτούς τους μοχλούς ενσωμάτωσης, τους χρηματοδοτούν πολυποίκιλα.

(...) Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται σε κράτος και Τοπική Διοίκηση, οι συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Γι' αυτό και στο πρόταγμα για "αυτοδιοίκηση - μοχλό ανάπτυξης" ακολουθεί ως βασικό και κυρίαρχο το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον; Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το κυρίαρχο ζήτημα - σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο - και σε αυτό κρίνονται όλες οι δυνάμεις και άσχετα από το καπέλο που επιλέγουν να φοράνε!

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναλλακτικής λύσης

(...) Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική στέκεται το ΚΚΕ, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναλλακτικής λύσης που θέτει ανοιχτά στο λαό χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Οι θέσεις και οι προτάσεις του έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει.

Δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς να πάρει ανάσα ο λαός, να δυναμώσει η πάλη του, να δεχτεί πλήγμα το αστικό δίπολο, που όσο πιο ισχυρό θα στέκει τόσο πιο πολύ θα συντρίβει τον λαό και τις ανάγκες του. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σήμερα, στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις εθνικές όποτε αυτές και αν γίνουν, είναι δύναμη και όρος αντεπίθεσης του λαού, των εργαζομένων, της νεολαίας. Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολίτικης, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που την διαχειρίζονται, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που συναινούν στην προώθησή της.

Το ΚΚΕ δεν υποτιμά το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης που διαμορφώνεται στις δοσμένες συνθήκες, ούτε κάνει αφ' υψηλού κριτική. Θα δώσει τη μάχη στους δήμους, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωριά, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για να πάρει ανάσα ο λαός, να πιστέψει στη δύναμη και το δίκιο του, να διευρύνει τις απαιτήσεις του. Είτε σε ρόλο δημοτικής αρχής είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης, μια υποχρέωση αναλαμβάνουμε ως κομμουνιστές. Να στηρίξουμε, να προβάλουμε τις ανάγκες του λαού, της νεολαίας του, την πάλη τους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κομμάτων που την προωθούν και την στηρίζουν.

Σε αυτόν το δρόμο είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα συναντηθούμε και με αρκετούς άλλους αγωνιστές, που μέσα από άλλες αφετηρίες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με εμάς: Οτι η εποχή και ο τόπος μας έχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις να απαντήσει στις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, αν ο λαός αποφασίσει οργανωμένα να παραμερίσει το κύριο εμπόδιο, το καπιταλιστικό κέρδος».


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας

Εναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης. Εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μίλησε η Αλεξάνδρα Μπαλού, η οποία σημείωσε πως η Περιφέρεια θα παίξει το ρόλο που αντιστοιχεί στην Τοπική Διοίκηση, δηλαδή του νέου φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δίπλα σε αυτόν του κεντρικού κράτους, που θα απομυζεί τα λαϊκά νοικοκυριά, με τα όσα παρουσιάζει η περιφερειακή αρχή να επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα. Και πρόσθεσε: «Με βάση τα στοιχεία που λέτε, αποτυπώνονται γελοία ποσά που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για 4 εκατομμύρια στο Εθνικό Σκέλος, στα συγχρηματοδοτούμενα 5 εκατ., στα έργα τρίτων 10 εκατ. ευρώ. Γελοία ποσά μπροστά στις ανάγκες που έχει ο λαός της Αττικής. Η "απλοχεριά" σας, με βάση και αυτόν τον προϋπολογισμό, εξαντλείται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, άλλωστε αυτό είπε και η κ. Δούρου στην εισήγησή της, και νομίζουμε ότι και η επικεφαλής της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, η κ. Βρύνα, τσάμπα ανησυχεί για το "όραμα της ανάπτυξης" που δεν έχει η Περιφέρεια Αττικής, το ίδιο "όραμα" έχετε, στεναχωριέστε που το υλοποιεί εκείνη. Ολοι σας ενδιαφέρεστε για την περιβόητη ανάπτυξη, την αειφόρα, την πράσινη, τη γαλάζια - την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Στάθηκε στα ελάχιστα χρήματα που δίνονται για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία είναι αποσπασματικά και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, τη στιγμή που ο λαός πνίγεται με την πρώτη βροχή. Και κατέληξε: «Οδικός χάρτης είναι το κυνικό και αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής, που έρχεται να επιβεβαιώσει το όραμα της ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος, και μέσα σε αυτό το όραμα δεν συναντιέται η ανάγκη προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, γιατί δεν την αφορά και δεν την εμπεριέχει. Πηγή κακού, οι τεράστιες ευθύνες που έχετε ως πλειοψηφία, και εδώ και ως κυβέρνηση, οι ευθύνες που συνοδεύουν τις περιφερειακές αρχές που έφυγαν και τις κυβερνήσεις που εναλλάχτηκαν, είναι η ιεράρχηση που βάζει μπροστά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού».

Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής

Τοποθέτηση στο θέμα έκανε και ο Γιάννης Πρωτούλης, που προχώρησε σε σύγκριση αυτού του προϋπολογισμού με τους προηγούμενους, λέγοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές ομοιότητες και φυσικά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά».

Σε ό,τι αφορά τις ομοιότητες είπε πως «και ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι ο θεσμός της Περιφερειακής Διοίκησης, και με τον "Καλλικράτη" και με τον "Κλεισθένη", είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής, και ότι αν δεν υπάρξει σύγκρουση με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει και αποτέλεσμα. Οσα παίρνουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν δίνονται για ολόκληρους πληθυσμούς. Οσα παίρνουν δύο επιχειρηματικοί όμιλοι δεν δίνονται σε ολόκληρο τον Δυτικό Τομέα και τον Πειραιά. Είναι ο πέμπτος προϋπολογισμός, όσα παίρνουν δύο ΠΑΕ δεν δίνονται σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους».

«Εχετε ένα χαρακτηριστικό, που το έχουν εκτιμήσει και ντόπιοι και ξένοι», πρόσθεσε. «Ο,τι και να σας λένε, δεν ιδρώνει το αυτί σας, η "χοντροπετσιά" σας, που λέει ο κόσμος. Βγαίνει ο πρωθυπουργός μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και εξαγγέλλει αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατομμύρια. Ψάχνουμε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν υπάρχουν πουθενά. Ψάχνουμε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα 250 εκατομμύρια, δεν υπάρχουν πουθενά».

Καταλήγοντας, είπε: «Νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο αυτά τα χρόνια για την περιφερειακή αρχή που θέλουμε να τονίσουμε. Επειδή αναφέρθηκε η κ. Δούρου στα αντιφασιστικά της αισθήματα, που δεν έχουμε λόγο να τα αμφισβητήσουμε. Αντιφασισμό δεν μπορεί να κάνει ο σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ. Αυτός που άνοιξε πόρτες και παράθυρα στον Αμερικανό πρέσβη και σουλατσάρει σε όλα τα υπουργεία, ακόμα και στην Περιφέρεια Αττικής, και έχει λόγο μέχρι και σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν θέλουμε να σας σοκάρουμε, αλλά να θυμίσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι που οργάνωσε, εκπαίδευσε και καθοδηγούσε τους Ουκρανούς φασίστες, τον "Δεξιό Τομέα". Αντιφασισμό δεν μπορεί να κάνει αυτός. Και σταματήστε τα προπαγανδιστικά παιχνίδια με τη ΝΔ, για να φτιάξετε τα υποτιθέμενα προοδευτικά μέτωπα και αυτά της συντήρησης. Είστε από τον ίδιο κουβά και ο κόσμος πρέπει να σας κατατάξει εκεί που σας αξίζει».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org