ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθούνται τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια

Στα Σκόπια προχωρά η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλβανός πρωθυπουργός βλέπει «εντατικές διαβουλεύσεις» με την Αθήνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Πολυεπίπεδες προσπάθειες καταβάλλουν αξιωματούχοι της ΕΕ με στόχο να επιταχύνουν τις διαδικασίες για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς», με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων σε βάρος ανταγωνιστών στην περιοχή.

Χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μετέβη σε Βελιγράδι και Πρίστινα επιχειρώντας να εκτονώσει τη νέα όξυνση στις σχέσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με αφορμή τους δασμούς 100% που πριν από λίγες μέρες επέβαλε η Πρίστινα στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Μεταβαίνοντας στο Βελιγράδι, ο Χαν συναντήθηκε επί τουλάχιστον δύο ώρες με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συζήτησαν τρόπους για εκτόνωση της έντασης και την προώθηση της «ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης» στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σέρβοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Χαν να «λογικεύσει» την κυβέρνηση του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι και να άρει τους δασμούς.

Αργότερα ο Χαν μετέβη στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με τον Χαραντινάι, τον πρόεδρο της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Κάδρι Βέσελι, και στελέχη της αντιπολίτευσης, και ζήτησε την άρση των δασμών, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις περιφερειακές συμφωνίες και τις πρακτικές της ΕΕ για το εμπόριο. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ο Χαραντινάι ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για την επιβολή δασμών «ήταν επιβεβλημένη» και κατηγόρησε τη Σερβία ότι «ορθώνει εμπόδια» στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής της ΕΕ στην Πρίστινα, Ναταλίγια Αποστόλοβα, συναντήθηκε με 10 Σέρβους βουλευτές της «Λίστας Κοσσυφοπεδίου», που έχουν κλειστεί σε αίθουσα του κοινοβουλίου στο προτεκτοράτο από το βράδυ της Κυριακής, απαιτώντας άρση των δασμών. Η Αποστόλοβα αναγνώρισε πως η κυβέρνηση στην Πρίστινα παραβιάζει τους διεθνείς νόμους και βλάπτει τα συμφέροντα του προτεκτοράτου και τους κανονισμούς της «Κεντρικής Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (CEFTA - εμπορική συμφωνία μεταξύ χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Με φόντο τη νέα κόντρα Βελιγραδίου - Πρίστινας και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με στόχο την «ομαλοποίηση» των διμερών σχέσεων στις Βρυξέλλες, ο Βούτσιτς μετέβη την Παρασκευή στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε το σεβασμό και την υποστήριξη στη σερβική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, τονίζοντας πως η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο το Φλεβάρη του 2008 είναι παράνομη και πως η Κύπρος θα συνεχίσει να μην την αναγνωρίζει. Ανέφερε επίσης πως συμφωνήθηκε η πιθανότητα ενός τριμερούς σχήματος συνεργασίας ανάμεσα σε Σερβία, Κύπρο και Ελλάδα, στο πρότυπο άλλων τριμερών σχημάτων συνεργασίας της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Βελιγράδι, πάντως, αναμένεται εκτός απροόπτου αύριο Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για διήμερη επίσημη επίσκεψη που είχε προγραμματίσει από καιρό, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ψηφίστηκαν σε δεύτερη φάση οι τροπολογίες στα Σκόπια

Στη γειτονική ΠΓΔΜ, την Κυριακή και τη Δευτέρα ψηφίστηκαν σε δεύτερη φάση, με απλή πλειοψηφία, οι τέσσερις βασικές τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της χώρας, με βάση τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Στην συμφωνία, που βλάπτει και τους δύο λαούς, βασικό ρόλο έπαιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή, επιδιώκοντας κέρδη για το ντόπιο κεφάλαιο.

Τη Δευτέρα, η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 2 «παρών» την τρίτη τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών», και την τέταρτη και τελευταία τροπολογία (περί προστασίας των υπηκόων της ΠΓΔΜ που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό) με 66 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 «παρών».

Την Κυριακή, η Βουλή ενέκρινε την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με 67 υπέρ, 23 κατά και 4 «παρών». Υπέρ της δεύτερης τροπολογίας ψήφισαν 65 βουλευτές, 18 ψήφισαν κατά και 8 «παρών».

Πλέον, τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για πέντε μέρες. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αποστείλει στη Βουλή τα συμπεράσματα της διαβούλευσης ώστε να εξεταστούν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών, για την έγκριση των οποίων απαιτείται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Γενάρη, για να έρθει μετά η συμφωνία των Πρεσπών και στην ελληνική Βουλή.

«Εντατικές διαβουλεύσεις» με την Αθήνα βλέπει ο Ράμα

Το ίδιο διάστημα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα «ιστορικές και παραδοσιακές», εκφράζοντας «πάρα πολύ μεγάλη προθυμία» να βελτιωθούν «σε καθημερινή βάση». «Είναι μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες, δεν πάνε πάντα όλα τέλεια. Το γνωρίζουμε αυτό από τη γειτονιά μας, με κάθε γείτονα, είτε είναι στο χωριό, είτε στην πόλη, είτε μεταξύ των χωρών, είναι πάντα το ίδιο», είπε ο Ράμα. Πρόσθεσε πως αναμένει να συναντηθεί αργά ή γρήγορα με τον Ελληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα, «ή στα Τίρανα ή στην Αθήνα», εκτιμώντας πως βρίσκονται «σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια, και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση, θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν». Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο πλευρές είναι «πολύ κοντά» στο να λύσουν τα ζητήματα αυτά.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις από τα «κίτρινα γιλέκα»

Εντονες αντιδράσεις με αιχμή τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, με φόντο τις ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν και ενόψει των ευρωεκλογών

Από τις συγκρούσεις στο Παρίσι το Σάββατο

Copyright 2018 The Associated

Από τις συγκρούσεις στο Παρίσι το Σάββατο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέος γύρος κινητοποιήσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» έγινε το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις όλης της Γαλλίας, με αιχμή τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αλλά και εκφράζοντας σημαντικό τμήμα της λαϊκής δυσαρέσκειας που προκαλεί η κυβέρνηση του «ανανεωτή» Εμανουέλ Μακρόν.

Το λεγόμενο «κίνημα των κίτρινων γιλέκων» (από τα γιλέκα που φέρουν όλα τα ΙΧ στη Γαλλία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης) εμφανίζεται ως αντίδραση π.χ. στην αύξηση κατά 23% στο πετρέλαιο κίνησης από την αρχή του 2018, ενώ στις σχετικές συγκεντρώσεις περιλαμβάνονται συνθήματα όπως «Παραίτηση Μακρόν», «Μακρόν, κλέφτη - ψεύτη, είμαστε το 99%» κ.τ.λ. Τη στήριξή τους στα «κίτρινα γιλέκα» έχουν εκφράσει όλα τα σημαντικά κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον ευρωσκεπτικιστικό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν μέχρι την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και τους φιλελεύθερους Ρεπουμπλικάνους.

Στις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου ξεχώρισε η νέα επίδειξη καταστολής που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας σε Παρίσι και αλλού, ενώ αξιοποιήθηκαν δεόντως και προβοκατόρικοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται συστηματικά, με στόχο την πολύπλευρη συκοφάντηση και υπονόμευση των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, συνολικά τέθηκαν υπό κράτηση 372 άτομα και «σχεδόν τα δύο τρίτα» θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η αστυνομία του Παρισιού έκανε λόγο για «βίαια επεισόδια μιας άνευ προηγουμένου σοβαρότητας», αναφερόμενη σε πυρκαγιές που προκλήθηκαν και ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια, οχήματα κ.τ.λ. Πάντως, οι «εικόνες καταστροφών» που έκαναν τον γύρο του κόσμου αξιοποιήθηκαν δεόντως για να κρύψουν τη σχεδιασμένη ένταση της καταστολής που η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί συστηματικά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος που πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν, μονιμοποιώντας πολλά από όσα προέβλεπε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κατά τ' άλλα υποτίθεται ότι τερματίστηκε.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν διαμήνυσε ότι «δεν θα δεχτεί ποτέ τη βία», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ το Σάββατο δεν απέκλειε ακόμα και το ενδεχόμενο νέας ενεργοποίησης του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», δηλώνοντας: «Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο... Εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα». Επίσης, σε κυβερνητική σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος νέα σχέδια κατάλληλης «αναμόρφωσης» των δυνάμεων ασφαλείας.

Ανησυχία για την «οικονομία» και τη «Γαλλία»

Πάντως, ενδεικτικό είναι το κάλεσμα των επονομαζόμενων «ελεύθερων κίτρινων γιλέκων», που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς». Σε αυτό οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη». Μεταξύ άλλων ζητούν το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα «κοινωνικά θέματα», τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους «μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας». Αναφέρουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας, αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στο θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου». Τέλος, καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο, εκφράζοντας επιθυμία για «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές» και τονίζοντας ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για ανάγκη να «επιταχυνθεί η μείωση των φόρων», κάτι που συνέδεσε με τη μείωση «των δημοσίων δαπανών», έτσι ώστε η κυβέρνηση - όπως είπε - να ανταποκριθεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» είναι το αποτέλεσμα μιας «δημοκρατικής κρίσης» με «βαθιές ρίζες».

Η κυβέρνηση Μακρόν, που συνεδρίαζε χτες το βράδυ, αναμενόταν να ξεκινήσει επαφές με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων, εκφράζοντας ανησυχία για την «αντιμετώπιση της κατάστασης» που δημιουργήθηκε μετά από τις «ταραχές» του Σαββατοκύριακου. Ακόμη, αργά έγινε γνωστό ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» θα αναβάλλονταν από τους ίδιους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινοβουλευτικές κόντρες για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια και οι κόντρες με αφορμή την επιδιωκόμενη διαδικασία για έναρξη της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μάρτη. Χτες, οι εκπρόσωποι πέντε κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων με την οποία ζητούν την έναρξη της διαδικασίας, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι περιφρονεί το Σώμα. Αφορμή έδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση της πλήρους νομικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, επί της συμφωνίας για το Brexit.

Νωρίτερα, ο Κοξ παραδέχτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δεν έχει δικαίωμα μονομερούς τερματισμού του ειδικού διακανονισμού με την ΕΕ, που προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μέχρι να βρεθεί λύση για την αποφυγή των αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Παρ' όλα αυτά, χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ - ΗΒ «λογικό συμβιβασμό».

Η Μέι, πάντως, χτες το πρωί εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα χάσει» τη δουλειά της κατά την προγραμματισμένη για τις 11/12 ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία για το Brexit.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ