ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να σταθεί στο πλευρό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Ανακοίνωση για τις ρατσιστικές - φασιστικές αντιδράσεις

Τις τελευταίες μέρες, στη Χαλκιδική, διάφορες φασιστικές δυνάμεις καλούν τον κόσμο και τους γονείς των μαθητών να ταχθούν ενάντια στην ένταξη των 27 ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα Γυμνάσια και Λύκεια του Πολύγυρου και των Ζερβοχωρίων. Με συντονισμένο τρόπο χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, λέγοντας πως τα παιδιά αυτά είναι ανεπιθύμητα στην περιοχή και ότι αποτελούν κίνδυνο για τα άλλα παιδιά. Από κοντά, το κλίμα πυροδοτούν διοίκηση και αντιπολίτευση του δήμου Πολύγυρου.

Η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της απευθύνεται στο λαό της Χαλκιδικής, που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά, και τον καλεί να σταθεί στο πλευρό των παιδιών αυτών και να απομονώσει όλες τις φασιστικές και ρατσιστικές φωνές, τη ναζιστική - δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που σαν πιστό σκυλί του συστήματος των μονοπωλίων, με κάθε ευκαιρία χτυπάει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους εργάτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Να απαιτήσουν να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης, με τη διασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, του εμβολισμού τους, τη δημιουργία τάξεων υποδοχής ώστε να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση, καμία παρέμβαση των ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ΤΟ Χαλκιδικής αναδεικνύει τις αιτίες που γεννούν την φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά, καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στηρίζει ενεργά τους πολεμικούς/ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και σημειώνει:

«Δεν είναι τα προσφυγόπουλα που υποβαθμίζουν την Εκπαίδευση. Είναι η ίδια η κυβέρνηση, που συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προχωρά συνεχώς σε νέες περικοπές στην Παιδεία. Τη θυσιάζει στο πλαίσιο της τήρησης των ματωμένων πλεονασμάτων και της "εξόδου" από τα μνημόνια. Φτιάχνει, από τη μία, Εκπαίδευση με λειψή κρατική χρηματοδότηση, γεμάτη κενά και ελλείψεις σε καθηγητές, σε αναλώσιμα, σε κτιριακές υποδομές, και από την άλλη μια Παιδεία παραδομένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων και με εκπαιδευτικούς χωρίς δικαιώματα. Αυτά είναι τα προβλήματα που κυριαρχούν και στα σχολεία της περιοχής μας. Πρόσφατα, μάλιστα, το ΚΚΕ κατέθεσε Επερώτηση στη Βουλή για τα τεράστια κενά σε καθηγητές στο νομό της Χαλκιδικής.

Η κυβέρνηση φέρει επίσης τεράστιες ευθύνες για τους απαράδεκτους όρους με τους οποίους στέλνονται τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στα σχολεία. Με εντελώς πρόχειρες διαδικασίες, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία τους, την υγεία τους, την διασφάλιση της επαρκούς και απρόσκοπτης εκπαίδευσής τους.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση του δήμου Πολύγυρου και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αφήνουν απροστάτευτα τα προσφυγόπουλα. Απαράδεκτη ήταν και η στάση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης βδομάδας για το ζήτημα της ένταξης των παιδιών αυτών στα σχολεία του Πολύγυρου. Η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΟΚ) "ένιψαν τας χείρας τους", λέγοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί αν είναι νόμιμες όλες οι διαδικασίες για την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει το ζήτημα κ.λπ. Ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα για την επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα, την ώρα που η βουλευτής Χαλκιδικής της ΧΑ πήρε το λόγο και έχυνε το δηλητήριό της, αυτοί κάθισαν και την ακούγανε. Η βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος δεν στάθηκε μόνο στην επίθεση ενάντια στα προσφυγόπουλα με τον πιο χυδαίο τρόπο, αλλά επιτέθηκε και στο ΚΚΕ και την δημοτική σύμβουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", εκστομίζοντας μια σειρά από απειλές. Σε αντίστοιχες απειλές εναντίον της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" προχώρησαν και τα φασιστικά μαντρόσκυλα που συνόδευαν την βουλευτή τους».

Προθεσμία στους αστυνομικούς που κατηγορούνται για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Eurokinissi

Προθεσμία για να απολογηθούν στις 12 Δεκέμβρη πήραν οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα αρνηθούν την πράξη που τους αποδίδεται. Η κλήση τους σε απολογία έγινε μετά την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Ζακ, που επιβεβαίωσε ότι το θύμα πέθανε εξαιτίας των πολλαπλών χτυπημάτων που δέχτηκε κατά το λιντσάρισμά του και τα οποία τού προκάλεσαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου.

Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί εμφανίζονται σε σχετικό βίντεο να ακινητοποιούν, να σπρώχνουν και να τραβούν τον αναίσθητο και αιμόφυρτο Ζαχαρία Κωστόπουλο. Μάλιστα, ένας από αυτούς τον πατάει στο λαιμό.

Σε σχετικές δηλώσεις, χτες, η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, Αννυ Παπαρρούσου, είπε ότι ήταν αναμενόμενο και αυτονόητο να κληθούν οι αστυνομικοί, καθώς η βία που ασκήθηκε σε βάρος του θανόντος «δεν ήταν ούτε νόμιμη ούτε αναγκαία». Ανέφερε επίσης ότι κατατέθηκε υπόμνημα από την οικογένεια του Ζακ την περασμένη Παρασκευή, για να μετατραπεί η κατηγορία από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, καθώς «εκτός από το οπτικό υλικό, που είναι αρκετά καταδεικτικό από την αρχή, έχουμε στα χέρια μας την ιατρική έκθεση που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σφοδρότητα των χτυπημάτων και το δόλο των δραστών».

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι - καταστηματάρχες της υπόθεσης, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, έχουν απολογηθεί επίσης για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους.

Ερωτήματα από τη μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου

Με αφορμή τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δολοφονία του από αστυνομικούς πριν από 10 χρόνια

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου από τους αστυνομικούς Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη στα Εξάρχεια, και η μητέρα του δολοφονημένου εφήβου, Τζ. Τσαλικιάν, θέτει ερωτήματα σε σχετική συνέντευξη που είδε τη δημοσιότητα, σχετικά με τα σκοτεινά σημεία και τις σκοπιμότητες των δολοφόνων εκείνο το βράδυ.

Ο Επ. Κορκονέας υπενθυμίζεται ότι έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια, αφού είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Ο Β. Σαραλιώτης, που ήταν μαζί με τον Κορκονέα, έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο, περίπου ένα χρόνο μετά την καταδίκη του. Αποτέλεσμα μεθοδεύσεων, όπως τονίζει η μητέρα του, είναι να διεξάγεται αυτόν τον καιρό στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαμίας η δίκη, ουσιαστικά χωρίς ακροατήριο, σε άδεια αίθουσα, αφού φίλοι και συμμαθητές του παιδιού της δεν μπορούν να βρίσκονται εκεί λόγω της απόστασης. Σημειωτέον ότι η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με προσπάθεια από την πλευρά των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα να σπάσει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης μετά από λίγα χρόνια, καθώς βρίσκεται 10 χρόνια φυλακή.

Η μητέρα του δολοφονημένου μαθητή στη σχετική συνέντευξη μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η Δικαιοσύνη καταδίκασε τους δολοφόνους και επίσης η πρωτοβάθμια δικαστική διαδικασία αποκάλυψε τη σκευωρία που πήγαν να στήσουν ορισμένα όργανα της αστυνομίας με κατασκευασμένο σενάριο. Τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι σε πρώτο βαθμό οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ζήτησαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών Κορκονέα - Σαραλιώτη, οι οποίοι δεν πήγαν να εκτελέσουν την εντολή που τους δόθηκε από το κέντρο της Αμεσης Δράσης και κινούνταν χωρίς να ενημερώνουν το κέντρο έχοντας κλείσει και τον ασύρματό τους, δεν πραγματοποιήθηκε. Από αυτά θα προέκυπταν, όπως τονίζει, με ποιους συνομιλούσαν και για ποια θέματα, τόσο πριν από τη δολοφονία όσο και αμέσως μετά. Επίσης αναφέρει ότι δεν συνελήφθησαν αμέσως, ούτε έγινε έρευνα στο περιπολικό αμέσως, αλλά ύστερα από ώρες στα υπόγεια της ΓΑΔΑ, ενώ έπειτα από ώρες κατασχέθηκαν και τα όπλα τους.

Υπογραμμίζει ότι ο δολοφόνος του παιδιού της, Κορκονέας, δεν ήταν πρωτάρης στην περιοχή των Εξαρχείων, αλλά όπως ανέφερε και η σύζυγός του, υπηρετούσε εκεί επί 9 χρόνια και σίγουρα είχε εμπειρία. Επομένως, όπως αναφέρει, αποτέλεσε συνειδητή επιλογή του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να πράξει όπως έπραξε.

Επίθεση με μολότοφ στο κτίριο των ΜΑΤ

Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής εξαπέλυσε στις 2.30 χτες τα ξημερώματα ομάδα ατόμων. Οι επιτιθέμενοι, περίπου 30 άτομα, κινήθηκαν πεζή προς το κτίριο στην οδό Χίου 8, στην Καισαριανή, πέταξαν τις εμπρηστικές βόμβες και μετά αποχώρησαν.

Πρόκειται για ένα από τα κεντρικά κτίρια της Αστυνομίας, το οποίο φρουρείται, καθώς σε αυτό στεγάζονται πολλές αστυνομικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και η ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης). Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές και δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις ή προσαγωγές.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το θάνατο της 21χρονης

Συνεχίζονται οι έρευνες για το θάνατο 21χρονης φοιτήτριας, που βρέθηκε νεκρή σε βραχώδη περιοχή στη Ρόδο, στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους της Λίνδου. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο θάνατος της κοπέλας οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, καθώς δεν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε ενδείξεις για ατύχημα ή αυτοχειρία.

Στο ανακριτικό γραφείο του Λιμενικού προσήχθησαν τρία άτομα, που εκτιμάται ότι γνώριζαν τη φοιτήτρια και μίλησαν μαζί της στο τηλέφωνο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στα χέρια των αρχών βρίσκεται και ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταστήματος. Στο βίντεο φαίνεται η 21χρονη να μπαίνει σε αυτοκίνητο που οδηγούσε άνδρας και να απομακρύνονται. Η καταγραφή έγινε την περασμένη Τρίτη, το τελευταίο βράδυ της ζωής της 21χρονης. Την επομένη, η σορός της βρέθηκε στα βράχια απόκρημνης παραλίας. Ο πατέρας της φοιτήτριας, όπως δήλωσε, ήρθε σε επαφή με τον ιατροδικαστή, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο θάνατος προήλθε από πνιγμό αλλά είχε εμφανή σημάδια στραγγαλισμού στο λαιμό της.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της νεαρής έγινε γνωστή, ένας χρήστης του διαδικτύου έσπευσε να αναρτήσει ρατσιστικές απόψεις σε βάρος της.

Σοβαρή καταγγελία για τη δολοφονία μετανάστη εργάτη

Χρυσαυγίτης είναι ο δολοφόνος Αλβανού εργάτη στην Κέρκυρα, σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη. Η δολοφονία έγινε πριν από λίγες μέρες. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «ο δράστης είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, μιας και υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της "συνοδείας" και του "κλιμακίου" της ΧΑ στη Λευκίμμη». Ο δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ