ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
9η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Με αποφασιστικότητα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα

Με κεντρικό σύνθημα «Με τους συλλόγους για τις ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων», με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκέμβρη η 9η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στο κτίριο του πρώην ΤΕΙ Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση, βρέθηκαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι από 61 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, 25 επιτροπές αγώνα, 4 τμηματικές συνελεύσεις, 8 συνελεύσεις ετών, και όπως επισημαίνει το ΜΑΣ, «ανταλλάξαμε πείρα από την αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων, πραγματοποιήσαμε μια γόνιμη και ζωντανή συζήτηση με κύριο άξονα πώς θα γίνουμε περισσότεροι οι σύλλογοι, οι εκλεγμένοι, οι συνδικαλιστές, που βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ, των μονοπωλίων».

Οπως τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ: «Η συζήτηση και οι αποφάσεις μας βγάζουν τους φοιτητικούς συλλόγους πιο δυνατούς στον καθημερινό μας αγώνα:

  • Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με τη σφραγίδα της ΕΕ τσακίζει τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και στη δουλειά, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Επιβάλλουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, που είναι να έχουμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, να δουλεύουμε κόντρα στα παραμύθια της "δίκαιης ανάπτυξης" της κυβέρνησης, που αφήνει τους πρωτοετείς χωρίς δωμάτιο στην εστία, τους μετεγγραφέντες εκτός σχολών.
  • Για να δυναμώσουν η διεκδίκηση, ο βαθμός οργάνωσης των φοιτητών σε κάθε σύλλογο και έτος, για τις δικές μας ανάγκες. Πιο μαχητικά να απαιτήσουμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση των διδάκτρων από όλα τα μεταπτυχιακά, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
  • Για να μαζικοποιηθούν, να ζωντανέψουν οι σύλλογοί μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η οργάνωση είναι τα δικά μας όπλα, μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Ο καθένας μόνος του είναι εύκολος στόχος, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί για να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Οι συσκέψεις μετεγγραφέντων, σπουδαστών ΤΕΙ και οικότροφων φοιτητών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησής μας, συνέβαλαν ώστε να συντονίσουμε τον αγώνα μας σε πανελλαδικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τη δράση το επόμενο διάστημα, το ΜΑΣ τονίζει:

«Δίνουμε τη μάχη για αλλαγή των συσχετισμών στους συλλόγους μας!

  • Απαντάμε με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο όταν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο που αφορά Θεσσαλία, Στερεά, ΕΚΠΑ και Γεωπονικό! Οργανώνουμε την πάλη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενάντια στο σχέδιο συγχωνεύσεων που έρχεται το επόμενο διάστημα.
  • Οργανώνουμε τη μάχη σε κάθε σχολή και τμήμα, μαζί με τα εργατικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ, ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στις συνέπειες της υποχρηματοδότησης, τις ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές, αλλά και ενάντια σε αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, για να μη μείνει κανένας μετεγγραφείς έξω από τη σχολή του, κανένας να μη χάσει το εξάμηνό του! Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πρωτοετή φοιτητή που έμεινε έξω από την εστία! Οργανώνουμε τον αγώνα για να μπουν όλοι οι πρωτοετείς στην εστία και να αντιμετωπιστούν συνολικά τα μεγάλα προβλήματα των εστιών!
  • Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στους φονιάδες των λαών, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ! Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων!
  • Δε συμβιβαζόμαστε με τον εκφυλισμό και την ανοργανωσιά, με την υποταγή και την απομόνωση μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις σπουδές και στο μέλλον μας! Παλεύουμε για να αναδειχθεί τόσο στα Διοικητικά Συμβούλια, στις φοιτητικές εκλογές, όσο και στην καθημερινή δράση, το πλαίσιο του ΜΑΣ, η αγωνιστική του κατεύθυνση ως κυρίαρχη σε όλο και περισσότερους συλλόγους!».

Κατά την έναρξη των εργασιών της Πανελλαδικής Συνάντησης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ και της ΔΗΠΑΚ.

O Νίκος Μαυροκέφαλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τους φοιτητές, τονίζοντας πως «τέτοιοι αγώνες δένουν το ατσάλι της κοινής δράσης του εργατικού με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα». «Η κοινή μας υπόθεση ξεκινά από την πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος, της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει», τόνισε.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΟΓΕ, η Κωνσταντίνα Τσότρα σημείωσε πως τη χρονιά που πέρασε, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ συναντήθηκαν στους αγώνες και στα αμφιθέατρα, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητριών.

«Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για Ερευνα και επιστήμη προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων, για πτυχία, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Είναι πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά», τόνισε ο Γρηγόρης Αναγνώστου εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, ο Νίκος Αλεξίου αναφέρθηκε στο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχουν δυνάμεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ που δεν μένουν απαθείς. Μπροστά στη στρατηγική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, η καλύτερη απάντηση είναι η οργάνωση της πάλης από την πλευρά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, και η προώθηση της δικής τους στρατηγικής».

  • Τις επόμενες μέρες ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει δημοσιεύοντας αποσπάσματα από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ.
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθητική διαμαρτυρία ενάντια στην υποβάθμιση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των σχολείων τους ενάντια στις αρνητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, μαθητές και μαθήτριες μουσικών σχολείων της Αττικής πραγματοποίησαν χτες το πρωί μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για νέα συγκέντρωση σήμερα.

Στο επίκεντρο της χτεσινής διαμαρτυρίας βρέθηκε το άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις «Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Παν. Αθηνών, Παν. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα μετατρέπεται η μουσική κατάρτιση, που ήταν έως τώρα στόχος των σχολείων τους, σε απλή ενθάρρυνση για τη μουσική, καταργείται το αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα αισθητικής παιδείας, ενώ περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις που δεν λύνουν κανένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία (προβλήματα στη μεταφορά, κτιριακά, ελλείψεις, πληρωμή βιβλίων κ.ά.).

Μετά τις επίμονες κινητοποιήσεις των Μουσικών Σχολείων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αργά χτες το βράδυ ότι αποσύρει την επίμαχη διάταξη από το παρόν νομοσχέδιο, για να τη φέρει μετά από διαβούλευση αργότερα.

Χτες, οι μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους γονείς και τους καθηγητές τους, διαδήλωσαν για περισσότερες από δύο ώρες φωνάζοντας συνθήματα, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία και επιστρατεύοντας σε αυτήν τη διαμαρτυρία το ταλέντο και την αγάπη τους για τη μουσική. «Κάτω τα χέρια από τα μουσικά», «Τσίπρα, Γαβρόγλου, ακούστε το καλά, η μουσική στους δρόμους ακόμα μια φορά», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαμαρτυρία που διοργάνωσαν τα 15μελή των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων Περιστερίου, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ιλίου, Αθηνών, Πειραιά, Παλλήνης και Αλίμου, που καλούν σήμερα Τρίτη σε νέα κινητοποίηση - μουσική διαμαρτυρία στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμισης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων από την κυβέρνηση και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συναυλία διαμαρτυρίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες και οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για άμεση μεταστέγαση σε ενιαίο και σύγχρονο κτίριο, κατάλληλο για πλήρη κάλυψη των αναγκών του σχολείου, για τη μεταφορά όλων των μαθητών και ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, από κοινού, ζητούν δέσμευση των αρμόδιων δημόσιων φορέων με κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να αποδοθεί το συντομότερο κατάλληλο κτίριο για τη στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου, καθώς και την επαρκή οικονομική ενίσχυση για την ικανοποίηση των άμεσων λειτουργικών αναγκών του. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Αλλαγή συσχετισμού στη ΣΕΥΠ

Με αύξηση της συμμετοχής κατά 60% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές - ψήφισαν 129 σπουδαστές από 78 που είχαν ψηφίσει πριν - και με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» να αυξάνει τα ποσοστά της και να παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγοντας και τα 7 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, διεξήχθησαν, την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, οι εκλογές στο Σύλλογο της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Λάρισας.

Οι σπουδαστές της συγκεκριμένης σχολής, μέσα από μαζικές αγωνιστικές διαδικασίες το προηγούμενο διάστημα και με επίκεντρο τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξεπέρασαν τη διάλυση που είχε επιβάλλει η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία, επί χρόνια, διατηρούσε έναν σύλλογο - «φάντασμα». Στη συνέχεια, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καθαίρεσαν το προηγούμενο ΔΣ και προχώρησαν σε εκλογές, με τις οποίες ανέδειξαν Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από αγωνιστές που πρωτοστάτησαν, μαζί με εκατοντάδες ακόμα σπουδαστές, στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών τους.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Εκδήλωση για τα ναρκωτικά

«Μη "φτιάχνεσαι" στα μέτρα τους...» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Σπάτων - Αρτέμιδας, με θέμα τη χρήση και την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες σε μικρές ηλικίες. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδας. Θα μιλήσει η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ