ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά άλλοθι και συνενόχους για νέες ανατροπές δικαιωμάτων

Στα μέσα Γενάρη τοποθέτησε χρονικά τις νέες ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που δρομολογεί η κυβέρνηση, αναζητώντας έως τότε συνενόχους αλλά και χρόνο για να καλλιεργήσει τα απαραίτητα άλλοθι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χτες (ρ/σ «Real»): «Υπήρχε μία πρόθεση πραγματικά το Ασφαλιστικό να έρθει και να αποφασιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά στον βαθμό που και ο διάλογος, ο οποίος πρέπει να γίνει, προλαβαίνει να γίνει (...) Εδώ λοιπόν που είμαστε, και επειδή θα πρέπει να συζητηθεί με τους κοινωνικούς φορείς, θα πάρουμε τις απόψεις, οι οποίες μαζί με αυτές θα ληφθούν υπόψη ούτως ώστε να εκφραστεί τελικά η κυβερνητική θέση, η οποία θα πρέπει τελικά να νομοθετηθεί. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν προλαβαίνει να γίνει μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, που ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Επομένως, θα πάει αμέσως μετά τις γιορτές, περίπου εκεί στις 15 Ιανουαρίου. Και όχι γιατί θέλουμε να το ξεφορτωθούμε, αλλά επειδή είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ένα εθνικό ζήτημα».

Ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις - επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβάλει - ωστόσο λίγο μετά αυτοδιαψεύστηκε. Οπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση να προκύψει από τις πρόωρες συντάξεις και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένων ωστόσο των αντιρρήσεων τόσο της τρόικας όσο και του ντόπιου κεφαλαίου, που για την κυβέρνηση αποτελούν ένα πρώτης τάξεως άλλοθι, η Ολγα Γεροβασίλη παρέπεμψε στη «διαδικασία διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας πως αν δεν πετύχει «θα το συζητήσουμε». Αφησε έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο επιβολής και νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Στην προσπάθεια να εκβιαστεί η λαϊκή ανοχή στις νέες ανατροπές πρόσθεσε πως «αν δεν συμβεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, δεν θα πάρουν ποτέ» σύνταξη οι νεότερες γενιές και ακόμα πως «ανεξαρτήτως συμφωνίας, ανεξαρτήτως μνημονίων, τα ελλείμματα θα ήταν τέτοια, ώστε θα ήμασταν υποχρεωμένοι και από μόνοι μας να βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε αυτό το κενό».

Η Ολγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος λέγοντας πως «είναι άλλο πράγμα η συνεργασία, άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα η οικουμενική και είναι άλλο πράγμα η στήριξη στη Βουλή από ευρύτερες δυνάμεις, είτε πολιτικές είτε στο επίπεδο βουλευτών, σε νομοσχέδια. Το τελευταίο, λοιπόν, είναι αυτό το οποίο λέω και αυτό το οποίο έλεγα στη δήλωσή μου, ότι δεν αποκλείεται να δούμε».

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ομολογούσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια «εθνική σύνταξη για όλους με ρήτρα ανάπτυξης και πάνω εκεί να κτίσουμε ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης τις εισφορές», ενώ αναφερόμενος στην απεργία την ερμήνευσε ως εξής: «Θεωρούμε πως κόμμα, κυβέρνηση και ΚΟ έχουν διαφορετικές λειτουργίες, επομένως το κόμμα μπορεί να καλεί σε κινητοποιήσεις τον κόσμο. Να μην ξεχνάμε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, επομένως βοηθάνε οι διεκδικήσεις, έστω και έμμεσα, στηρίζοντας την κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση που δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Mega», δεν απέκλεισε την αύξηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κανακεύοντας τη ...μισή ΝΔ και το ...μισό ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, «υπάρχουν στην ΝΔ εξαιρετικές μονάδες που δεν μπορεί να μην στηρίξουν μια συμφωνία την οποία ψήφισαν το καλοκαίρι», υποδεικνύοντας «καραμανλικούς και άλλους βουλευτές». «Αν η ΝΔ απαλλαγεί από το σύστημα Σαμαρά και όσους έφερε από το ΛΑ.Ο.Σ., μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπήρχε για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης, «αν ο κ. Μεϊμαράκης είχε απαλλαγεί από τους Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και τους Μπαλτάκους».

Ο Π. Καμμένος είπε, επίσης, ότι θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ «αν η κα Γεννηματά είχε απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Ολοι λένε πως στηρίζουν τους μικρομεσαίους...

«Μαγική εικόνα» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα τα προβλήματα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός υπερασπίσθηκε το τρίτο μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας και η καθαρή ανανέωση της λαϊκής εντολής το Σεπτέμβρη, θέτουν τις βάσεις για τη σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. Αίρεται η αβεβαιότητα, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, αναμένουν την εκδίπλωση της συμπιεσμένης δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, σε σχέση με την «επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», όπως τη χαρακτήρισε, είπε πως άνοιξε ο δρόμος για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να αναδιαρθρωθούν τα επιχειρηματικά δάνεια. Υποστήριξε πως από την παραπάνω διαδικασία θα μειωθεί το κόστος χρήματος, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της «πραγματικής οικονομίας».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ στάθηκε στην ομιλία του ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Ι. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας τα σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την οικονομική κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων και όπως είπε, «πλήττονται ακόμη περισσότερο, από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Τέλος, είπε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νέο φόρο ούτε νέα αύξηση φόρων και είναι αντίθετη στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, παρουσίασε επτά προτάσεις του κόμματός της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπουν τη μείωση της φορολογίας μέσω της σύνδεσής της με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την παροχή ρευστότητας, την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά, για να αποκατασταθεί ο «υγιής ανταγωνισμός» κ.ά.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού , Στ. Θεοδωράκη, και του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, που ζήτησαν μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
Ετσι άρχισε η μεγάλη μάχη της Αθήνας

Την Κυριακή, στις 3 του Δεκέμβρη 1944, ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας και του Πειραιά στην πλατεία Συντάγματος χτυπήθηκε με τα όπλα από τον τότε αστικό πολιτικό κόσμο και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, χρησιμοποίησαν τον ίδιο ένοπλο μηχανισμό (Αστυνομία, Τάγματα Ασφαλείας κ.λπ.), που στήριξε τη γερμανική κατοχή, καθώς και άλλα δικά τους ένοπλα τμήματα, όπως η Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος, αλλά και ένοπλα τμήματα των Αγγλων. Επιδίωξαν να τσακίσουν το οργανωμένο λαϊκοαπελευθερωτικό κίνημα και την εμπροσθοφυλακή του, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, αλλά και τον ΕΛΑΣ.

Είχε προηγηθεί η διαταγή Σκόμπι για αποστράτευση των ανταρτικών δυνάμεων και η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου για άμεση διάλυση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής. Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ κάλεσαν το λαό της Αθήνας και του Πειραιά σε συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη και γενική απεργία για τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη. Δύο μέρες πριν από το συλλαλητήριο παραιτήθηκαν οι 5 υπουργοί και ο ένας υφυπουργός, οι οποίοι, μετά τη Συμφωνία του Λιβάνου, συμμετείχαν στην κυβέρνηση, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΠΕΕΑ.

Στην πλατεία Συντάγματος, χιλιάδες λαού συμμετείχαν σε μια τεράστια ειρηνική πορεία, που όμως χτυπήθηκε από τους χωροφύλακες του Εβερτ. Στις 4 του Δεκέμβρη, η αδούλωτη Αθήνα και ο αδάμαστος Πειραιάς σηκώθηκαν στο πόδι, για να συνοδέψουν στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα, απαιτώντας την άμεση παραίτηση της ματοβαμμένης κυβέρνησης. Και αυτή η πορεία χτυπήθηκε με όπλα. Αρχιζε έτσι η μεγάλη μάχη της Αθήνας. Ο λαός, ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα, διάλεξε τα όπλα.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Καβγάς για το ... πάπλωμα

Εριδες μεταξύ των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας προκάλεσε η δημοσιοποίηση, από κυβερνητικό αξιωματούχο, διαλόγου που κατά τον ίδιο είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα στο Παρίσι. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να ρώτησε: «Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ; Πήγε πάλι με τη ΝΔ;» και ο πρωθυπουργός να του απάντησε: «Συμβαίνουν αυτά στην πολιτική». Ο Φρ. Ολάντ συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω πώς να σε βοηθήσω με αυτή την κατάσταση» και ο Αλ. Τσίπρας ανταπάντησε: «Δε θέλω βοήθεια με αυτή την κατάσταση. Θέλω να με βοηθήσεις να αποφύγω τα εμπόδια του Σόιμπλε».

Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ - που δεν κρύβει την ενόχλησή του για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία - που υπενθύμισε ότι η Φώφη Γεννηματά έχει εξηγήσει στον Φρ. Ολάντ ότι ουδέποτε έγινε πρόσκληση για συνεργασία από τον Αλ. Τσίπρα. «Δυστυχώς, ο κ. πρωθυπουργός, δέσμιος των αδιεξόδων του, συνεχίζει να πολώνει και να διχάζει. Ανακαλύπτει παντού εχθρούς, ακόμη και στους κοινωνικούς εταίρους. Τέλος, επειδή επικαλείται συνεχώς το σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, να του υπενθυμίσω ότι ο ίδιος έχει επιλέξει να κυβερνά με την ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δηλώσεις σχετικά έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, αναφέροντας: «Και στο ψέμα είναι αδίστακτος. Ο εταίρος του ακροδεξιού Καμμένου συνεχίζει στον κατήφορο και στο εξωτερικό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ