ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση εντός μνημονίου και πέραν αυτού
  • Ετοιμάζεται ο νέος εφαρμοστικός νόμος με τα επόμενα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα
  • Η αναδιάρθρωση του χρέους συνδέεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Επίτροπο της ΕΕ Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Επίτροπο της ΕΕ Π. Μοσκοβισί
Στα σκαριά βρίσκεται ο νέος εφαρμοστικός νόμος, που αφορά στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα (7/12) με την πλευρά της Ευρωζώνης να ζητά την ψήφιση των μέτρων μέχρι τις 11 του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Γιούρογκρουπ, πρόκειται για μια «λογική ημερομηνία», έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ, προς το ελληνικό κράτος, καθώς σε περίπτωση «καθυστέρησης» υπάρχει το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί σε επόμενη φάση, σε συνδυασμό δηλαδή με την εφαρμογή του μεθεπόμενου αντιλαϊκού πακέτου...

Ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος, το μπαράζ από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, βρίσκεται προ των πυλών. Οπως αποκαλύπτεται, οι «προκαταρκτικές συζητήσεις» που αφορούν στο κλείσιμο της «πρώτης αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ESM) επανέρχονται την ερχόμενη βδομάδα για τη συνέχιση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση.

«Ελπίζω σε σοβαρές συζητήσεις για τις συντάξεις, τη φορολογία των αγροτών και τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016», τόνισε χαρακτηριστικά ο παράγοντας της Ευρωζώνης, ομολογώντας, επί της ουσίας, ότι δρομολογούνται και νέα μέτρα και, μάλιστα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που συζητείται στη Βουλή. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η επίδραση του συνταξιοδοτικού και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο Φλεβάρη.

Σχετικά με το ύψος της κρατικής περιουσίας που θα περάσει στο υπό διαμόρφωση Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ) συνδέεται με την κατρακύλα των χρηματιστηριακών τιμών και τη χασούρα δεκάδων δισ. ευρώ που επωμίζεται το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τη συμμετοχή του στις διασώσεις των τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μία ακόμα δέσμη προαπαιτούμενων για την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ το Γενάρη προγραμματίζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Μνημόνια διαρκείας

Η συζήτηση για το κρατικό χρέος αναμένεται να ξεκινήσει το Φλεβάρη, είπε στο πρακτορείο «Reuters» ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ανάγλυφα το γεγονός ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη με την εφαρμογή μέτρων και εποπτικών ελέγχων πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προβλέπονται και μάλιστα σε «μακροπρόθεσμο ορίζοντα» μετά και το 2018 που τυπικά λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου:

-- Είπε ότι θα μπορούσε να δεχτεί την ιδέα μιας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που με τη σειρά της θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους», αυτών δηλαδή που θα κλιμακώνονται και μετά την τυπική ημερομηνία λήξης του τρίτου μνημονίου (2018).

-- Πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές έναν «καθαρό ορίζοντα» (...) «Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια»...

-- Αναφερόμενος, στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι «αξίζει να εξεταστεί» εάν αυτή περιλαμβάνει και τα έντοκα γραμμάτια. «Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα», επισήμανε.

Σε ερώτηση για το πότε το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να βγει για δάνεια στις αγορές ομολόγων είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016... Νομίζω ότι είναι 50-50»...

Το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζ. Ράις, θα αποφασίσει το Γενάρη αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό κρατικό χρέος, τις οποίες το ΔΝΤ θα αξιολογήσει, πριν προχωρήσει σε απόφαση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτου, ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να «συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επί της ουσίας, έσπευσε να συμφωνήσει, τονίζοντας: «Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες».

Σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών, ειδικότερα για τις τιμές στις οποίες έγιναν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν μετείχε στη σχετική διαδικασία...

Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για το Γενάρη και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Ποσοτική χαλάρωση» με προϋπόθεση τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Παράλληλα, ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, αποτελεί και το ζήτημα και της συμμετοχής των ελληνικών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις από τον Μ. Ντράγκι, σχετικά με το πότε οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σημείωσε ότι δεν εξαρτάται μόνο από την «αξιολόγηση», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Συμπληρώνοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κοστάντσιο, σημείωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγονται τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι «πιο πολύπλοκο θέμα», επίσης χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στις 7 Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας»

Στις 7 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, με θέμα: «Δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή πάλη, κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες. Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 37 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης.

Την εισαγωγική ομιλία στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις 8 Δεκέμβρη, επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», που αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ