ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Ενταση, βίαιη καταστολή και ένας μετανάστης νεκρός

Νεκρός από ηλεκτροπληξία έπεσε Μαροκινός μετανάστης χτες στην Ειδομένη
Νεκρός από ηλεκτροπληξία έπεσε Μαροκινός μετανάστης χτες στην Ειδομένη
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη του Κιλκίς στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης και το θάνατο ενός νεαρού Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, χτες. Θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ξεσπιτώθηκαν από τις πατρίδες τους, οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στη χώρα μας, ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, παραμένουν εγκλωβισμένοι τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων τις τελευταίες 48 ώρες έχουν πυροδοτήσει την ένταση. Θυμίζουμε ότι η ΠΓΔΜ επιτρέπει την είσοδο μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων παραμένουν εδώ και περίπου δύο βδομάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, χωρίς καμία προοπτική να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού τους.

Μετά και την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η κατάσταση άρχισε να οξύνεται παραπέρα. Το απόγευμα της Τετάρτης, μια ομάδα περίπου 500 από τους εγκλωβισμένους επιχείρησε να περάσει τα σύνορα από σημείο όπου ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης και απωθήθηκε βίαια με χρήση χημικών από τις αρχές της ΠΓΔΜ. Οι περίπου 2.500 μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Από το βράδυ της Τετάρτης απαγορεύτηκε η διέλευση σε όλους τους πρόσφυγες.

Η οργή ξεχείλισε και μερίδα των εγκλωβισμένων άρχισε να καταστρέφει υποδομές του προσωρινού καταυλισμού που λειτουργεί στην ουδέτερη ζώνη. Χτες, πυροδοτήθηκε νέος κύκλος έντασης, όταν ένας νεαρός Μαροκινός έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στο σημείο όπου βρίσκονται ακινητοποιημένοι συρμοί με βαγόνια του ΟΣΕ. Οργισμένοι πήραν τη σορό του άτυχου νεαρού πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί, προσπάθησαν να σπάσουν πάλι τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ και να περάσουν τα σύνορα. Τελικά παρέδωσαν τη σορό στο πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που ανέμενε να το παραλάβει.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χτες, στην Ειδομένη βρίσκονταν περίπου 6.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2.500 είναι από εθνικότητες για τις οποίες απαγορεύεται η διέλευση. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε τους εξαγωγείς που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες δέκα μέρες, αλλά, όπως είπε στη Βουλή, δίνοντας «άρωμα» καταστολής, «η λύση θα είναι δύσκολη και δεν θα είναι εκδρομή κολεγίου στο δάσος». Επεσήμανε πως υπάρχει προσπάθεια με την Αστυνομία να απεμπλακεί η κατάσταση χωρίς αιματηρή βία. Πρόσθεσε πως η λύση «θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση και για όλα τα κόμματα». Εξάλλου, αργά το βράδυ άνοιξε το σημείο διέλευσης των προσφύγων, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθούν Frontex και Σένγκεν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στη συζήτηση σχετικά με τη Frontex

Σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εγκυμονεί η επίκληση της Frontex για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και η ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση «σχετικά με τη Frontex» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε στην παρέμβασή του τα εξής:

«Η Frontex, από τους εμβληματικούς μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ, ενισχύεται με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT), για να αντιμετωπίζει βασανισμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως εισβολείς.

Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, η Frontex ευθύνεται για απάνθρωπη μεταχείριση, παρεμπόδιση στη διάσωση ανθρώπινων ζωών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φωτιά των πολέμων που ανάβουν στις χώρες τους η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αποτελούν εμπαιγμό οι προτάσεις της έκθεσης για σύσταση μηχανισμού με τον οποίο η ίδια η καταγγελλόμενη Frontex θα ελέγχει δήθεν τις καταγγελίες σε βάρος της.

Η επίκληση δε της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων, ιδίως των ελληνικών - χερσαίων και θαλάσσιων - σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνδέεται με τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.

Απαιτούμε:

-- Να καταργηθούν οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ, όπως Frontex, Σένγκεν κ.ά.

-- Ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε η προκλητική συμπεριφορά των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών

Την αρχική της κατάθεση επιβεβαίωσε και αποσαφήνισε προχτές στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η Δ. Ζώρζου. Η αυτόπτης μάρτυρας που αναγνώρισε στο σωματότυπο του κατηγορούμενου χρυσαυγίτη Ι. Καζαντζόγλου το συνοδηγό του δολοφόνου Γ. Ρουπακιά, επιβεβαίωσε, απαντώντας αυτή τη φορά σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης των χρυσαυγιτών και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τους χρυσαυγίτες που είδε να επιτίθενται στον Π. Φύσσα, είπε ότι ήταν τάγμα εφόδου: «Τάγμα σαν έννοια είναι αυτό που είδα». Οταν ρωτήθηκε αν έχει δει στις παρελάσεις των ταγμάτων εφόδου να συμμετέχουν βουλευτές, απάντησε «ναι, τους έχω δει να συμμετέχουν, αλλά σε πορείες δεν ξέρω».

Να σημειωθεί ότι συνεχίστηκε και χτες η προκλητική συμπεριφορά των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών απέναντι στην αυτόπτη μάρτυρα, με ερωτήσεις τύπου «έχετε ακούσει για τα Τάγματα του Αρχάγγελου Μιχαήλ;». Παράλληλα, συνεχίζονται και οι εκφοβισμοί, καθώς η μάρτυρας κατήγγειλε στο δικαστήριο ότι άκουσε την ώρα που έβγαινε από την αίθουσα «πάρτε την, αλλά δεν την σώζετε»! Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, μην έχοντας τι να ρωτήσουν, ελλείψει επιχειρημάτων, λόγω των συντριπτικών και σοβαρών στοιχείων που συνεισέφερε στο δικαστήριο από τα όσα έζησε η αυτόπτης μάρτυρας Δ. Ζώρζου, αλλά και όσα είπε για τη δομή και ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, επιδόθηκαν κατά την πάγια τακτική τους στο να αποδομήσουν την αξιοπιστία της μάρτυρα.

Εφτασαν μέχρι το σημείο, επειδή κατέθεσε ότι είναι πολιτικοποιημένο άτομο, να «ποινικοποιήσουν» το γεγονός ότι ήξερε πως η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση: Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Οταν λέτε ότι είστε πολιτικοποιημένη, τι εννοείτε; Ενταγμένη ή ευαίσθητη απλώς για τα κοινά;», «Το βίντεο με την ομιλία Πατέλη πού το είδατε;». «Πότε; Πού; Σας το υπέδειξε κάποιος;», «Ησασταν σε κάποια νεολαία;», «Σε συνελεύσεις στη σχολή σας πηγαίνετε;», «Είπατε ότι ο περιφερειάρχης είναι και βουλευτής, πού το ξέρετε;», «Είπατε ότι υπάρχει ο αρχηγός και ότι είναι ο κ. Μιχαλολιάκος, πού το ξέρετε;», «Από πού προκύπτει ότι τις εντολές τις δίνει ο Μιχαλολιάκος;»...

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως, Αδ. Οικονόμου, σε σχετικό αίτημα από τον υπερασπιστή του κατηγορούμενου χρυσαυγίτη Ι. Καζαντζόγλου, να γίνει κατ' αρχήν επιλεκτική κατ' αντιπαράσταση εξέταση με ένα μόνο αστυνομικό (σ.σ. τον Ρώτα) και τη συγκεκριμένη αυτόπτη μάρτυρα, ενώ υπήρχαν κι άλλοι αστυνομικοί μάρτυρες και ακολουθούν και άλλοι.

Η Πολιτική Αγωγή σημείωσε σχετικά στο δικαστήριο: «Δεν υπάρχουν στο αίτημα τα στοιχεία του αντικειμένου της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης του σημείου αντίφασης και των κριτηρίων επιλογής Ρώτα. Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τους μάρτυρες κατηγορίας, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί μάρτυρες που δεν έχουν έρθει. Υπάρχουν επίσης αντιφάσεις μεταξύ των καταθέσεων των αστυνομικών. Το αίτημα, έτσι όπως υποβάλλεται στο πόδι γραμμένο, είναι απαράδεκτο και αβάσιμο». Και επίσης: «Δεν μπορούμε να απομονώσουμε ένα μάρτυρα, οι αυτόπτες είναι μια ενότητα και η αντιπαράσταση πρέπει να γίνει με όλους τους αυτόπτες, προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια. Αρα να απορριφθεί το αίτημα, αλλιώς να επιφυλαχθεί το δικαστήριο μελλοντικά, εφόσον ακούσει και τους άλλους μάρτυρες».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενταγμένες στον εορτασμό των 97 χρόνων απ' την ίδρυση του Κόμματος, αλλά και αφιερωμένες στις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 8 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (ισόγειο Δημαρχείου), θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ναύπλιο, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, εκδήλωση με θέμα «Οι παραγωγικές δυνατότητες για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αντωνίου με θέμα «Τα εργοστάσια στην Αργολίδα». Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, με θέμα «Στιγμές από τη δουλειά και τους αγώνες στις φάμπρικες της Αργολίδας».

-- Στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χολαργού, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Μάνος Θερμός, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., στο Σαρακινάδο Θέατρο στη Ζάκυνθο, εκδήλωση για τα 97χρονα του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Τάκη Στρούζα, Γραμματέα της ΤΕ Ζακύνθου. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

-- Στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στο Αργοστόλι για τα 97χρονα του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 6.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Αγγελική Τσώλου, Γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ