ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Ενταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ μετά την εγκατάσταση φράχτη
Ενταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ μετά την εγκατάσταση φράχτη
Εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βγήκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι εξετάζονται απ' τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας αλλαγές στη λειτουργία της Σένγκεν, υπό τη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές.

Στο έγγραφο με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και ημερομηνία 1 Δεκέμβρη 2015 που απευθύνεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER) και στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το διήμερο 3-4 Δεκέμβρη, αναφέρονται ρητώς οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών - μελών για τη λειτουργία της Σένγκεν. Πρόκειται για κράτη που έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα καταρχήν για έξι μήνες, όπως προβλέπεται, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης των ελέγχων για δύο χρόνια, στην περίπτωση που εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και «στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στο χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών».

Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και καλεί την ίδια στιγμή τα κράτη - μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, δήλωσε ότι «το προσφυγικό κύμα είναι πολύ μεγάλο για να μην το σταματήσουμε».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που προβλέπονται για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί: «Μην υποτιμάτε το ζήτημα της ασφάλειας. Αν θέλετε να ελέγξετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρειάζεστε πάνω από ένα λεπτό (...) σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο, προβλέπονται 18 μήνες για τον απαραίτητο έλεγχο. Μπορεί και πρέπει κανείς να κρατάει τους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, σχετικά με το θέμα της Σένγκεν, ανέφερε ότι «δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου (...) Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για το χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τα δημοσιεύματα που φέρουν την ΕΕ να εξετάζει την έξοδο της Ελλάδας απ' τη Σένγκεν. «Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν» είπε η Ολγα Γεροβασίλη και έκανε λόγο για αναληθή δημοσιεύματα. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τη λυκοσυμμαχία για την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Την ίδια ώρα, η Νατάσα Μπερτό, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών σήμερα και επιβεβαίωσε ότι αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκέμβρη, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT).

Προειδοποιήσεις από ΝΔ και Ποτάμι

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει κίνδυνος απομόνωσης της χώρας «εξαιτίας των επικίνδυνων χειρισμών της κυβέρνησης στο Προσφυγικό», καταλογίζοντάς της ακόμα ότι δημιούργησε προϋποθέσεις «εγκλωβισμού» χιλιάδων μεταναστών ή και προσφύγων στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «ηχηρό καμπανάκι κινδύνου» την αποκάλυψη ότι υπάρχει έγγραφο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κάνει λόγο για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη Frontex για τη φύλαξη των συνόρων.

Και στα βόρεια σύνορα η Frontex

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χτες η Frontex. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα, ενώ θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και της Frontex, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της αξιοποίησης των υπαλλήλων του οργανισμού. Οπως έχει δηλώσει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται». Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβρη.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, είχε δηλώσει ότι το σχετικό αίτημα της Frontex είχε απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Frontex και τους RABIT (...) ενώ η Frontex με βάση το καταστατικό της δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις, θέλει και ζητάει να περιπολεί τα χερσαία σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και μάλιστα ζητάει οι περιπολίες να είναι από κοινού, δηλαδή να περιπολούμε μαζί Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Frontex. Αυτό απερρίφθη».

Ο ίδιος είπε ότι το Συμβούλιο υπουργών που διεξάγεται σήμερα, περιέχει στην ατζέντα του «δύσκολα πράγματα για τη χώρα μας».

Τι προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν

Με τη Συνθήκη Σένγκεν συγκροτήθηκε μια τεράστια τράπεζα πληροφοριών με μερικές χιλιάδες τερματικά, στην οποία συγκεντρώνονται δεδομένα για τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται πιο αυστηρός και άμεσος έλεγχος προσώπων στην επικράτεια των χωρών της Σένγκεν, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου. Η Σένγκεν προβλέπει ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς χαρτιά και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της ΕΕ. Καταργείται, στην ουσία, το δικαίωμα και η συνταγματική υποχρέωση μιας χώρας να παρέχει άσυλο σε αγωνιζόμενους για την ελευθερία πολίτες τρίτων χωρών, και αυτό γιατί προβλέπεται ότι αν δε χορηγήθηκε σε κάποιον άσυλο από μια χώρα του συστήματος Σένγκεν, αυτός δεν μπορεί να το ζητήσει από άλλη χώρα όπου εφαρμόζεται η συμφωνία.

Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Συνθήκης Σένγκεν είναι η ανατροπή μιας βασικής αρχής του νομικού συστήματος, όχι μόνο του ελληνικού, ότι, δηλαδή, ο κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Η Συνθήκη Σένγκεν ορίζει ότι προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι, μεταξύ άλλων, οι ενδείξεις «τέλεσης προπαρασκευαστικών ενεργειών για διάπραξη εγκλήματος» και η αυθαίρετη εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ύποπτο να διαπράξει στο μέλλον (!) αξιόποινες πράξεις. Με λίγα λόγια, αν οι «αρχές» κρίνουν ότι κάποιος σκέπτεται κάτι που θεωρείται «αξιόποινο», τότε αυτομάτως τίθεται υπό παρακολούθηση! Εξάλλου, άλλο άρθρο της Συνθήκης προβλέπει διασταύρωση και ανταλλαγή δεδομένων για «άλλες πράξεις» που να δικαιολογούν την υποψία ότι θα υπάρξουν παραβάσεις του νόμου. Οταν συζητούσαν - Φλεβάρης 2007 - στην ελληνική Βουλή την απόφαση της κυβέρνησης να προσχωρήσει «χωρίς επιφυλάξεις» στη Συνθήκη, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης απέφυγε να απαντήσει στο πώς ορίζονται αυτές οι «άλλες πράξεις» και το αν θα αφορούν την πολιτική ή τη συνδικαλιστική δράση.

Αυτό που ενδιαφέρει τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης Σένγκεν είναι να προλάβουν, να ελέγξουν και, τελικά, να καταστείλουν το κίνημα κατά της «κοινοτικής νομιμότητας». Καθώς το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει πλέον των εθνικών νομοθεσιών και οι πολιτικές επιλογές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών τείνουν να αποκτήσουν την ισχύ νόμου για τους λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτείται ένας τέτοιος μηχανισμός, που θα στρέφεται κατά των μη «πολιτικά ορθών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΕ εγγυάται καταστολή, θύματα, περισσότερους εγκλωβισμένους

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το Προσφυγικό και τη Σένγκεν:

«Ο νεκρός Μαροκινός μετανάστης, που έχασε τη ζωή του στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ και η χρησιμοποίηση της "απειλής" εξόδου από τη Σένγκεν, για να ανατεθεί η φύλαξη των συνόρων στον Frontex, δείχνουν ότι καμία λύση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να δοθεί από την ΕΕ, παρά μόνο χειροτέρευση της κατάστασης, με μεγαλύτερη καταστολή και περισσότερα θύματα προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, περισσότερους εγκλωβισμένους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ